ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Σολμπάκεν που έρχεται να κάνει τη διαφορά και οι παίκτες που μεταμόρφωσε ήδη ο Μαρτίνεθ

Roma's Ola Solbakken celebrates after scoring his side's opening goal during a Serie A soccer match between Roma and Hellas Verona, at Rome's Olympic Stadium, Sunday, Feb. 19, 2023. (AP Photo/Andrew Medichini)
Roma's Ola Solbakken celebrates after scoring his side's opening goal during a Serie A soccer match between Roma and Hellas Verona, at Rome's Olympic Stadium, Sunday, Feb. 19, 2023. (AP Photo/Andrew Medichini) AP PHOTO / ANDREW MEDICHINI

Ο Δημήτρης Χριστοφιδέλλης γράφει για τον Ολυμπιακό που είναι διαφορετικός με τον Έσε και τον Καμαρά, αλλά κι αυτούς που άλλαξαν υπό τον Ντιέγκο Μαρτίνεθ. Συν τον Όλα Σολμπάκεν που φτάνει στην Ελλάδα για να ανεβάσει κι άλλο την ποιότητα στα ερυθρόλευκα άκρα.

Ο Ολυμπιακός έχει συνηθίσει τους φίλους του σε σπουδαίες μεταγραφές τις θερινές περιόδους και ιδιαίτερα λίγο πριν πέσει η αυλαία στις διεθνείς αγορές. Έτσι, φέρνει σήμερα τον Σολμπάκεν στην Ελλάδα και ετοιμάζεται να κλείσει κι άλλον επιθετικό.

Σε ό,τι αφορά τον Νορβηγό εξτρέμ και περιφερειακό επιθετικό, τον οποίο διεκδικούσαν ιταλικές και αγγλικές ομάδες, είναι μία εξαιρετική λύση καθώς πρόκειται για έναν πολύ ποιοτικό ποδοσφαιριστή, με πολύ καλή τεχνική κατάρτιση, που έκανε σπουδαία παιχνίδια με τη φανέλα της Μπόντο/Γκλιμτ πριν πάρει μεταγραφή τον περασμένο Ιανουάριο στη Ρόμα.

Ο Σολμπάκεν θα βρει και έναν γνώριμό του στον Πειραιά, καθώς συνυπήρξε με τον Μαντί Καμαρά στους "τζαλορόσι" το δεύτερο εξάμηνο της προηγούμενης περιόδου. Σε κάθε περίπτωση, με την παρουσία του Νορβηγού, ο Ολυμπιακός ενισχύεται σημαντικά στην επίθεση και ανεβάζει κι άλλο την ποιότητα στο ρόστερ του.

Αυτοί που τον άλλαξαν κι αυτός που τους άλλαξε

Ξεκινώντας από τα βασικά και ουσιαστικά, ο Ολυμπιακός προκρίθηκε για 13η σερί σεζόν σε φάση ομίλων του Champions League ή του Europa League και για 26η τα τελευταία 27 χρόνια.

Οι ερυθρόλευκοι έφεραν εις πέρας την αποστολή τους στα προκριματικά του καλοκαιριού χωρίς να υπάρξουν αναταράξεις και πλέον είναι έτοιμοι να μπουν κατάλληλα προετοιμασμένοι -με τις τελευταίες προσθήκες στο ρόστερ- στα σημαντικά παιχνίδια της φάσης των ομίλων του Europa League το φθινόπωρο και τον χειμώνα.

Μια και η αναφορά στους νεοφερμένους ποδοσφαιριστές και εκείνους που βρίσκονται στον δρόμο, ο Έσε για ακόμη ένα παιχνίδι του Ολυμπιακού είχε εξαιρετική απόδοση και έκανε αθόρυβη και σπουδαία δουλειά στη μεσαία γραμμή. Και ακόμη δεν έχουμε δει τον Ορτέγκα και τον Ρίτσαρντς στην άμυνα, έχουμε ένα μικρό δείγμα ακόμη από τον Πορόζο και η πειραϊκή ομάδα είναι έτοιμη να ενισχυθεί με την απόκτηση εξτρέμ και σέντερ φορ.

Όμως, πριν προχωρήσουμε στο παιχνίδι με την Τσουκαρίτσκι, είναι αναγκαίο να γίνει αναφορά σε δύο πράγματα: Πρώτο, στο γεγονός ότι ο Μαρτίνεθ έχει δώσει πάλι αγωνιστική ταυτότητα στον Ολυμπιακό και δημιουργεί μία ομάδα με σκληρό μέταλλο, ενώ εκείνη ακόμη διαμορφώνεται μέσα από τις προσθαφαιρέσεις.

Δεύτερο, στην παρουσία του Έσε, ο οποίος αν και είναι μόλις 21 ετών και παίζει ποδόσφαιρο για πρώτη φορά στην Ευρώπη, προσαρμόστηκε αμέσως στον Ολυμπιακό και παιχνίδι με παιχνίδι ξεδιπλώνει την ποιότητά του.

Μάλιστα, ο Έσε και ο Καμαρά έχουν ανεβάσει κατακόρυφα τον πήχη στη μεσαία γραμμή των ερυθρόλευκων, σε σημείο που οι φίλοι του Ολυμπιακού να μην νοσταλγούν τον Χουάνγκ, βλέποντας τον Αργεντινό και τον Αφρικανό να κάνουν τη διαφορά. Και όλα αυτά, με την πειραϊκή ομάδα να έχει την υποστήριξη επίσης του Ιμπόρα και του Αλεξανδρόπουλου, δημιουργώντας ένα πολύ ισχυρό καρέ στα χαφ.

Ο Ολυμπιακός είναι διαφορετικός με τον Έσε και τον Καμαρά στο κέντρο, ενώ οι δύο τελευταίοι προσφέρουν και άλλες βοήθειες στον Φορτούνη, τον Μασούρα και τον Μπιέλ που έχουν μπροστά τους, προκειμένου να βγάλουν τον καλύτερό τους εαυτό. Βέβαια, σε αυτό έχει συνδράμει ο Μαρτίνεθ, με την χρησιμοποίηση του Μασούρα στον άξονα, κοντά στον Ελ Κααμπί ή τον Ελ Αραμπί, με τους Φορτούνη και Μπιέλ εσωτερικούς, σε ένα σύστημα περισσότερο 4-2-2-2.

Ο Μασούρας και ο Μπιέλ βρήκαν τον δρόμο προς τα δίχτυα στον αγώνα ρεβάνς με την Τσουκαρίτσκι και το σημαντικό είναι πως νιώθουν να ευχαριστούνται το ποδόσφαιρο περισσότερο υπό τις οδηγίες του Μαρτίνεθ. Το ίδιο ισχύει και για τον Ρέτσο, ο οποίος υπό την παρουσία του Ισπανού στον πάγκο είναι άλλος παίκτης, δείχνοντας σε κάθε αγώνα ότι οι ερυθρόλευκοι μπορούν να βασιστούν πάνω του.

Ο Έλληνας στόπερ πέτυχε το πρώτο του τέρμα με τον Ολυμπιακό και δείχνει ότι μπορεί να προσφέρει και επιθετικά στις στημένες φάσεις. Παρεμπιπτόντως, πολύ καλή απόδοση είχε και ο Βρουσάι ο οποίος διατηρήθηκε στη θέση του δεξιού μπακ, με τον κόουτς της πειραϊκής ομάδας να δοκιμάζει αριστερά τον Ρόντινεϊ.

Το "καθάρισε" με συνοπτικές διαδικασίες

Ο Ολυμπιακός στο πρώτο παιχνίδι με την ομάδα της Σερβίας στο Καραϊσκάκης πέτυχε τρία τέρματα στο α' ημίχρονο (δύο ο Ελ Κααμπί και ένα ο Φορτούνης) και είχε δοκάρι με τον Μαροκινικό σέντερ φορ. Στον αγώνα ρεβάνς στο Λέσκοβατς, η πειραϊκή ομάδα σκόραρε δύο φορές στο πρώτο μέρος (με τον Μασούρα και τον Μπιέλ), είχε δοκάρι με τον Έσε και εκπληκτική ευκαιρία στην κεφαλιά του Ρέτσου που έδιωξε ο Σαμούροβιτς για μεγαλύτερο σκορ.

Ο Ολυμπιακός, ναι μεν δεν είχε απέναντί του κάποιο μεγάλο εμπόδιο, αλλά η νέα νίκη απέναντι στην τρίτη ομάδα της Σερβίας, η αποφασιστικότητα και κυρίως η νοοτροπία είναι τα μεγάλα κέρδη και αποτελούν σπουδαία εφόδια για τη συνέχεια.

Οι παίκτες του Ολυμπιακού δεν αρκέστηκαν στο υπέρ τους 3-1 του πρώτου αγώνα στο Φάληρο, αλλά έδειξαν από το ξεκίνημα του αγώνα ότι θέλουν τη νίκη, επέβαλαν το παιχνίδι τους, κυριάρχησαν στον αγωνιστικό χώρο και έφτασαν σε μία ακόμη άνετη επικράτηση. Αυτή η νοοτροπία είναι το σημαντικότερο αυτή τη στιγμή για τους ερυθρόλευκους οι οποίοι δείχνουν διψασμένοι για διάκριση στην Ευρώπη και περιμένουν πια σε λίγες ώρες τους αντιπάλους του στους ομίλους του Europa League.

Η πειραϊκή ομάδα έπαιξε καλό ποδόσφαιρο, οι παίκτες της είχαν την κατοχή της μπάλας, συνδυάστηκαν πολύ καλά, έβγαλαν αυτοματισμούς, είχαν ισορροπία σε άμυνα και επίθεση, ενώ ο Μαρτίνεθ είχε τη δυνατότητα να προχωρήσει σε rotation, δοκιμάζοντας παράλληλα ορισμένα πράγματα που έχει στο μυαλό του για τη συνέχεια της σεζόν.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ EUROPA LEAGUE ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ