ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Ολυμπιακός βρίσκει διαρκώς μπροστά του τα λάθη των προηγούμενων μηνών

2022-2023 /  -  (  / EUROKINISSI)
2022-2023 / - ( / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Δημήτρης Χριστοφιδέλλης γράφει για την βαριά ήττα του Ολυμπιακού από την ΑΕΚ για το Κύπελλο Ελλάδας Novibet που έχει την εξήγησή της, με την απάντηση να έρχεται από το γεγονός ότι δεν τήρησε εδώ και μήνες τους άγραφους κανόνες του ποδοσφαίρου.

Ο Μίτσελ είναι ο τρίτος προπονητής που κάθεται στον πάγκο του Ολυμπιακού μέσα στην περίοδο, καθώς προηγήθηκαν ο Μαρτίνς και ο Κορμπεράν. Παράλληλα, ο Μπουτούτσι, ο οποίος έκανε το ντεμπούτο του στον αγώνα με την ΑΕΚ στην ήττα των "ερυθρόλευκων" με 3-0 για το Κύπελλο Ελλάδας Novibet, έγινε ο 47ος ποδοσφαιριστής που έπαιξε με τους ερυθρόλευκους στη σεζόν.

Όλα έχουν την εξήγησή τους. Το ποδόσφαιρο έχει τους δικούς του άγραφους κανόνες, στους οποίους όταν πάει κανείς με τα νερά του, στο τέλος ανταμείβεται. Αντίθετα, αν κάποιος τους παραβεί, θα του γυρίσει την πλάτη.

Έγιναν αρκετά λάθη, τα οποία ο Ολυμπιακός βρίσκει διαρκώς μπροστά του

Έγιναν αρκετά λάθη από το περασμένο καλοκαίρι, τα οποία ο Ολυμπιακός βρίσκει διαρκώς μπροστά του, αλλά δεν κατάφερε να τα δει κατάματα και να τα ξεπεράσει. Αποτέλεσμα, η πειραϊκή ομάδα να γνωρίσει τον αποκλεισμό τον Ιούλιο από τα προκριματικά του Champions League, τον Νοέμβριο από το Europa League και τώρα να βρίσκεται με το ενάμιση πόδι εκτός συνέχειας του Κυπέλλου Ελλάδας Novibet και πέντε βαθμούς πίσω από την κορυφή της βαθμολογίας στη Stoiximan Super League.

Οι ερυθρόλευκοι ξεκίνησαν τις επίσημες υποχρεώσεις τους το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου και μετά από 6,5 μήνες πήγαν να παίξουν ένα ημιτελικό Κυπέλλου απέναντι στην ΑΕΚ, στο γήπεδό της, με βασικούς, τον - εξτρέμ Βρουσάι - σε ρόλο δεξιού μπακ, τον - μέχρι το περασμένο καλοκαίρι αμυντικό χαφ και νυν στόπερ - Ντόη που παίζει ασταμάτητα χωρίς το παιδί να πάρει μία ανάσα, τον 34χρονο Παπασταθόπουλο να μην παίρνει ούτε ρεπό, το ίδιο και ο Ρέαμπτσιουκ αριστερά, τον Εμβιλά ξαφνικά «οκτάρι», τον (προερχόμενο από τραυματισμό) Χουάνγκ "δεκάρι" και τον (προερχόμενο επίσης από ενοχλήσεις) Μπιέλ εξτρέμ, κι όχι σε θέση επιθετικού χαφ, τη στιγμή που ο Χάμες ήταν εκτός 20άδας και ο Φορτούνης στον πάγκο.

Ο Ολυμπιακός, δηλαδή, έκανε δύο προετοιμασίες (το περασμένο καλοκαίρι και τον χειμώνα), άλλαξε τρεις προπονητές, πήρε τόσους παίκτες στις μεταγραφές, επανέφερε παίκτες που τους είχε στο περιθώριο για να παρουσιάζει την εικόνα που είχε στα δύο εκτός έδρας παιχνίδια με τον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ;

Ο Μίτσελ βρίσκεται σχεδόν 4,5 μήνες στον πάγκο του Ολυμπιακού και έχει κοουτσάρει σε 25 αγώνες. Πέρα από την αλλαγή στην ψυχολογία τις πρώτες εβδομάδες και κάποιες διορθώσεις, πόσο έχει βελτιωθεί και εξελιχθεί αγωνιστικά η πειραϊκή ομάδα;

Οι ερυθρόλευκοι δεν κέρδισαν ούτε τον ΠΑΟΚ (μία ισοπαλία, μία ήττα) ούτε την ΑΕΚ (μία ισοπαλία, μία ήττα στο Κύπελλο) ούτε τον Παναθηναϊκό (ισοπαλία στη Λεωφόρο) ούτε κάποιο από τα τέσσερα ματς της Ευρώπης απέναντι στην Καραμπάγκ εντός και εκτός, την Φράιμπουργκ εκτός και την Ναντ εντός έδρας. Εδώ, δεν κέρδισαν σε κανένα από τα δύο ματς με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι σε πρωτάθλημα και Κύπελλο.

Οι παίκτες μπήκαν στο γήπεδο εντελώς απροετοίμαστοι

Σε ό,τι αφορά το παιχνίδι με την ΑΕΚ, οι παίκτες της πειραϊκής ομάδας μπήκαν στο γήπεδο εντελώς απροετοίμαστοι πνευματικά και αγωνιστικά. Όταν στα πρώτα εννέα λεπτά του αγώνα με τον ΠΑΟΚ, ο Ολυμπιακός είχε δεχτεί τέσσερις φάσεις τις οποίες έβγαλε ο Πασχαλάκης, δεν είναι δυνατόν στο αμέσως επόμενο ματς, στη Νέα Φιλαδέλφεια, να μπαίνουν οι ποδοσφαιριστές χαλαροί και με την ίδια νοοτροπία.

Στην πρώτη φάση του αγώνα γλίστρησε ο Βρουσάι δίνοντας μισό γκολ στον Γκαρσία και το άλλο μισό ήταν η λάθος τοποθέτηση του Ντόη που δεν έβγαλε οφσάιντ στον επιθετικό των κιτρινόμαυρων.

Το δεύτερο τέρμα ήταν από κεφαλιά-αυτογκόλ του Σαμασέκου. Και μέχρι το 28΄, όπου οι ερυθρόλευκοι βρέθηκαν με δύο γκολ στην πλάτη, είχαν γίνει εύκολες λάθος πάσες από τον Παπασταθόπουλο, τον Ντόη, τον Ρέαμπτσιουκ, τον Βρουσάι, τον Σαμασέκου, τον Εμβιλά και τον Μπιέλ. Όλα αυτά μέσα σε μισή ώρα αγώνα.

Την ευθύνη για την πνευματική και αγωνιστική προετοιμασία των παικτών την έχει ο προπονητής. Από εκεί και πέρα, οι ποδοσφαιριστές έχουν τις δικές τους ευθύνες. Μία ομάδα που δεν παίζει με ψυχή, με πάθος, με συγκεκριμένο πλάνο και τακτική, δεν μπορεί να πάει μακριά.

Και οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού δεν βγάζουν ένταση, ενέργεια και τσαγανό στο παιχνίδι τους. Η ποιότητα από μόνh της δεν φτάνει στα πιο μεγάλα παιχνίδια, αν δεν συνοδεύεται από μάτια που γυαλίζουν και είναι αποφασισμένα να δώσουν τα πάντα στον αγωνιστικό χώρο.

Θα πει κάποιος, ότι όλα πήγαν στραβά για τον Ολυμπιακό στο ματς με την ΑΕΚ. Ο Γκάρι Ροντρίγκες είχε δύο δοκάρια σε χρονικά σημεία που θα μπορούσαν είχαν αλλάξει πολλά, ενώ οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν εκμεταλλευόμενοι το γλίστρημα του Βρουσάι και το αυτογκόλ του Σαμασέκου. Αυτή είναι η μία όψη. Υπάρχει και η άλλη, που έχει να κάνει με επιλογές και την διαχείριση του έμψυχου δυναμικού.

Ο Γκάρι Ροντρίγκες ο οποίος είχε δύο δοκάρια κόντρα στην ΑΕΚ και ήταν ο πιο επικίνδυνος επιθετικά ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού, λίγες ημέρες νωρίτερα δεν είχε παίξει ούτε λεπτό εναντίον του ΠΑΟΚ. Φαίνεται δεν χωρούσε, ούτε ως αλλαγή.

Ο Φορτούνης, τον οποίο ο Μίτσελ σήκωσε άρον άρον στο μετά το 2-0 (στο 32' για προθέρμανση μαζί με τον Ρόντινεϊ) και τον χρησιμοποίησε στο β΄ ημίχρονο, είχε μείνει εκτός 20άδας στο παιχνίδι με τον δικέφαλο του Βορρά.

Ο Μπιέλ και ο Χουάνγκ προέρχονταν από ενοχλήσεις, αλλά ο Ισπανός τους είχε βασικούς στη Νέα Φιλαδέλφεια, με συνέπεια ο πρώτος να αποχωρήσει στο 39'.

Οι δύο παίκτες παίζουν ασταμάτητα και ο Μίτσελ όφειλε τις προηγούμενες εβδομάδες να τους είχε διαχειριστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην είναι καταπονημένοι πάνω στα δύσκολα ματς. Το ίδιο ισχύει και για τον Χάμες. Και υπάρχουν και άλλα παραδείγματα.

Οι ερυθρόλευκοι δεν έκαναν τίποτα για να θωρακιστούν στα στόπερ

Επίσης, με εξαίρεση τον Ρόντινεϊ που ήρθε έγκαιρα στη χώρα μας, ο Ολυμπιακός ενισχύθηκε καθυστερημένα στις θέσεις των εξτρέμ τη χειμερινή μεταγραφική περίοδο (ο Κανός και ο Μπουτούτσι έχουν από μόλις ένα ματς ως αλλαγή στα πόδια τους) και πήρε έναν νεαρό αριστερό μπακ (Ραμόν) τον οποίο όμως ο Μίτσελ δεν εμπιστεύεται ακόμη εξακολουθώντας να χρησιμοποιεί βασικό τον Ρέαμπτσιουκ.

Ωστόσο, οι ερυθρόλευκοι δεν έκαναν τίποτα για να θωρακιστούν στα στόπερ, κι ας είχαν ανάγκη από ενίσχυση, τη στιγμή μάλιστα που τραβάνε όλο το κουπί ο Παπασταθόπουλος και ο Ντόη, ο Ρέτσος παίζει αραιά και που και είναι μόνιμα εκτός ο Σισέ και ο Μπα.

Δείτε την Game Night για την ήττα του Ολυμπιακού από την ΑΕΚ

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ