ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Ολυμπιακός θέλει προσθήκες ποιότητας και να βγάλει πάλι στο γήπεδο το DNA του

Ο Πέδρος Μαρτίνς στο ματς με την Μακάμπι Χάιφα
Ο Πέδρος Μαρτίνς στο ματς με την Μακάμπι Χάιφα EUROKINISSI SPORTS

Τώρα για τον Ολυμπιακό προέχει η νίκη-πρόκριση εις βάρος της Μακάμπι Χάιφα στο Καραϊσκάκης, αλλά χρειάζονται πολλή δουλειά στο Ρέντη, ποιοτικές προσθήκες στο ρόστερ και οι ερυθρόλευκοι να βγάλουν στον αγωνιστικό χώρο επιθετικό προφίλ.

Ο Τικίνιο Σοάρες ήταν ο καλύτερος παίκτης του Ολυμπιακού στο ματς με την Μακάμπι Χάιφα στο Ισραήλ, γιατί δημιούργησε φάσεις από μόνος του όπως εκείνη με το δοκάρι που προηγήθηκε του γκολ του Ζινκερνάγκελ, έτρεξε, πίεσε, πάλεψε, ήταν μαχητικός και κατέθεσε και την ψυχή του στον αγωνιστικό χώρο.

Ωστόσο, ο ρόλος του Βραζιλιάνου και κάθε σέντερ φορ που παίζει στην πειραϊκή ομάδα είναι να φτάνει η μπάλα σε εκείνον για να σκοράρει. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι ποιος θα βοηθήσει τον Βραζιλιάνο σέντερ φορ; Πώς θα φτάσει η μπάλα στον έμπειρο ποδοσφαιριστή, ή αύριο στον Αραμπί και μεθαύριο στον Αμπουμπακάρ Καμαρά; Με βαθιές μπαλιές από την άμυνα;

Οι ερυθρόλευκοι είχαν το γκολ του Δανού και ένα καλό σουτ του Μαυριτανού όλα κι όλα στο "Σάμι Όφερ". Πολύ λίγα για το μέγεθος του Ολυμπιακού και τους στόχους που έχει, δηλαδή την είσοδό του στους ομίλους του Champions League. Όταν μάλιστα η πειραϊκή ομάδα δεν είχε απέναντί της κάποιο ευρωπαϊκό μεγαθήριο, αλλά τη Μακάμπι Χάιφα. Είναι εμφανές ότι υπάρχει ζήτημα στη δημιουργία και γενικά στην ανάπτυξη του παιχνιδιού. Όπως υπήρχε και την περασμένη περίοδο. Για την ώρα, όμως, δεν έχει λυθεί και οι υποχρεώσεις στην Ευρώπη τρέχουν.

Αυτό που προβληματίζει είναι η εικόνα του

Ο Ολυμπιακός βρήκε γκολ νωρίς στο παιχνίδι στη Χάιφα και είχε στρωθεί μπροστά του το κόκκινο χαλί. Αλλά αντί να το εκμεταλλευτεί, άφησε να περάσει στο ντούκου. Οι ερυθρόλευκοι είχαν την ευκαιρία να χτυπήσουν στην κόντρα, κυνηγώντας το δεύτερο γκολ, κλειδώνοντας τη νίκη. Και σε ένα διάστημα όπου οι γηπεδούχοι είχαν έλλειμμα ψυχολογίας από το εις βάρος τους γρήγορο τέρμα. Αντί αυτού, όμως, οι παίκτες της πειραϊκής ομάδας οπισθοχώρησαν, έδωσαν γήπεδο στη Μακάμπι και το δικαίωμα να πιστεύει ότι κάτι μπορεί να πάρει από το παιχνίδι.

Παράλληλα, δεν είναι δυνατόν μετά από σχεδόν ενάμιση μήνα προετοιμασίας και οκτώ φιλικούς αγώνες η πειραϊκή ομάδα να εμφανίζει αυτή την προβληματική ανασταλτική λειτουργία. Η ομάδα του Ισραήλ είχε 14 τελικές προσπάθειες εκ των οποίων οι οκτώ ήταν εντός εστίας. Οι γηπεδούχοι σκόραραν, είχαν δοκάρι, πίεσαν, είχαν την κατοχή της μπάλας, με τον Βατσλίκ να πραγματοποιεί τουλάχιστον τρεις σημαντικές αποκρούσεις. Και αυτό αποτελεί καμπανάκι ενόψει του αγώνα ρεβάνς στο Νέο Φάληρο (27/7, 22:00).

Το αποτέλεσμα στο Ισραήλ δεν ήταν κακό, πρόκειται για εκτός έδρας ισοπαλία, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο Ολυμπιακός θέλει μόνο νίκη στη ρεβάνς για να περάσει στην επόμενη φάση της διοργάνωσης. Οι παίκτες έχουν αυτό το “πρέπει” μπροστά τους, που τους δημιουργεί πρόσθετο άγχος και πίεση. Στο χέρι τους, όμως, ήταν να κάνουν πιο εύκολα τα πράγματα στο πρώτο ματς. Ναι, ο Ολυμπιακός στάθηκε άτυχος στο γκολ που δέχτηκε στις καθυστερήσεις του αγώνα, που ήρθε από ένα γέμισμα του Χαζίζα, με την πλάτη γυρισμένη, που προσπαθούσε να βγάλει σέντρα. Ωστόσο, οι ερυθρόλευκοι στάθηκαν τυχεροί σε άλλες φάσεις νωρίτερα στο αγώνα.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που προβληματίζει δεν είναι η δυναμικότητα της Μακάμπι Χάιφα που έδειξε ότι είναι μία καλή ομάδα και ότι μπορούσε να κάνει το έκανε, αλλά κυρίως η εικόνα του Ολυμπιακού. Το γεγονός πως η πειραϊκή ομάδα συνεχίζει να κινείται σε ρηχά νερά. Οι ερυθρόλευκοι από τη μία δέχονται αρκετές φάσεις και από την άλλη δεν έχουν το εύκολο γκολ.

Η νίκη - πρόκριση και η ανάγκη από προσθήκες ποιότητας

Σίγουρα, αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι η νίκη-πρόκριση. Και τα πράγματα στο Καραϊσκάκης θα είναι διαφορετικά με τον κόσμο του Ολυμπιακού στις εξέδρες. Η ουσία είναι το ζητούμενο τούτη την ώρα και όχι το θέαμα. Και με βάση τα όσα είδαμε στο πρώτο παιχνίδι, είναι ξεκάθαρο πως οι ερυθρόλευκοι θα πρέπει να παρουσιαστούν πολύ καλύτεροι προκειμένου να φτάσουν στον στόχο τους.

Από την άλλη, είναι φανερό πως ο Ολυμπιακός έχει ανάγκη από προσθήκες ποιότητας. Η πειραϊκή ομάδα χρειάζεται εξτρέμ, δημιουργικό χαφ και αριστερό μπακ που να κάνουν τη διαφορά. Και, παράλληλα, οι καινούργιοι παίκτες να φτάσουν σύντομα στο επιθυμητό επίπεδο απόδοσης. Για παράδειγμα, ο Ζινκερνάγκελ σκόραρε, τα πήγε καλά στο πρώτο εικοσάλεπτο, αλλά μετά σίγησε και μοιραία αντικαταστάθηκε στο ημίχρονο.

Όσο για τους κεντρικούς χαφ, τόσο ο Αγκιμπού Καμαρά όσο και ο Εμβιλά αλλά και ο Μπουχαλάκης στο β' ημίχρονο δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων. Ο Κανέ στο πρώτο και ο Μαντί Καμαρά στο δεύτερο μέρος το πάλεψαν, αλλά κανείς τους δεν έχει τις δημιουργικές ικανότητες που έχει ανάγκη ο Ολυμπιακός. Λείπει από την πειραϊκή ομάδα ένας παίκτης τύπου Ιμπαγάσα ή Τσόρι Ντομίνγκες.

Επίσης, οι ερυθρόλευκοι θα πρέπει να βγάλουν πάλι στο γήπεδο το DNA τους. Ο Ολυμπιακός είναι από τη φύση του επιθετική ομάδα. Εδώ και ενάμιση χρόνο όμως η πειραϊκή ομάδα δεν τρομάζει πια τον αντίπαλο. Δεν μπαίνει στους αγώνες με την ορμή, το πάθος και την αποφασιστικότητα που τη διέκρινε. Και όταν προηγείται νωρίς στο σκορ, στη συνέχεια οπισθοχωρεί, ψάχνοντας νέο γκολ στις αντεπιθέσεις.

Ο Ολυμπιακός χρειάζεται να αποκτήσει πάλι ταυτότητα στο παιχνίδι του. Δεν είναι το θέμα να μπλοκάρει τις επιθέσεις του αντιπάλου, αλλά πως θα του βάλει δύσκολα. Δεν μπορεί να ψάχνει το γκολ από γεμίσματα από την άμυνα και τις στατικές φάσεις, αλλά να έχει ταχύτητα, γρήγορες αντιδράσεις, ορθολογική ανάπτυξη και ιδέες στο παιχνίδι του. Οι ερυθρόλευκοι οφείλουν να αλλάξουν, προκειμένου να πετύχουν τους στόχους τους μέσα στην τρέχουσα αγωνιστική περίοδο.

Δείτε την Game Night για όλες τις μεταγραφικές εξελίξεις και την σπουδαία ευρωπαϊκή μάχη του Ολυμπιακού:

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ CHAMPIONS LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ