ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Ολυμπιακός αγγίζει το 47ο, κερδίζει παίκτες και αξιολογεί το ρόστερ

Ο Γκάρι Ροντρίγκες πανηγυρίζει γκολ του στο Ολυμπιακός - ΟΦΗ
Ο Γκάρι Ροντρίγκες πανηγυρίζει γκολ του στο Ολυμπιακός - ΟΦΗ INTIME

Η αξία του +13 από τη δεύτερη θέση, μετά την εντός έδρας νίκη επί του ΟΦΗ, και η εφεξής επιδίωξη του Πέδρο Μαρτίνς στο υπόλοιπο του πρωταθλήματος. Γράφει ο Δημήτρης Χριστοφιδέλλης.

Ο Ολυμπιακός οδεύει ολοταχώς για τον τρίτο διαδοχικό πρωτάθλημα και 47ο στην ιστορία του και έχει μπροστά του πια τον διπλό στόχο, αφενός μεν της κατάκτησης του νταμπλ αφετέρου δε του σχεδιασμού και της προετοιμασίας της νέας ομάδας που θα παρουσιάσει στο Champions League της επόμενης περιόδου.

Οι ερυθρόλευκοι έβγαλαν αντίδραση μετά τον αποκλεισμό από την Αταλάντα στο Europa League, κέρδισαν τον ΟΦΗ παίζοντας καλό ποδόσφαιρο, αλλά το ενθαρρυντικό και αυτό που κρατάει ο Μαρτίνς είναι η νοοτροπία που έδειξαν οι ποδοσφαιριστές. Μπήκαν φουριόζοι στο ματς, έβγαλαν φρεσκάδα (απόρροια και των επτά αλλαγών που έγιναν στην ενδεκάδα), πίεσαν ψηλά, έτρεξαν αρκετά, δημιούργησαν πολλές ευκαιρίες και το χαμηλό σκορ κατά γενική ομολογία τους αδικεί.

Θα πει κάποιος, πως η κρητική ομάδα είχε απουσίες και ο Ολυμπιακός δεν είχε και τόσο μεγάλο εμπόδιο να ξεπεράσει. Το ζήτημα, όμως, δεν ήταν ο ΟΦΗ, αλλά ο ίδιος ο εαυτός του Ολυμπιακού. Όταν μία ομάδα προσπαθεί κάθε χρόνο για το κάτι παραπάνω στην Ευρώπη και φτάνει συχνά την τελευταία δεκαετία στους 16 ευρωπαϊκής διοργάνωσης, λογικό είναι να νιώθει πληγωμένη από έναν αποκλεισμό.

Ναι, η Αταλάντα ήταν εξ´ αρχής το φαβορί για την πρόκριση. Ναι, η ιταλική ομάδα ήταν καλύτερα προετοιμασμένη για τις δύο αναμετρήσεις. Ναι, οι ερυθρόλευκοι είχαν δύσκολη αποστολή, αλλά παίκτες της ποιότητας και της εμπειρίας που βρίσκονται στο έμψυχο δυναμικό της πειραϊκής ομάδας δεν καταπίνουν τόσο εύκολα ότι σταμάτησε εδώ το ταξίδι. Και αυτό είναι λογικό να επηρεάζει την ψυχολογία κάποιων. Ωστόσο, έχουν τον τρόπο να το ξεπερνούν γρήγορα, όπως φάνηκε και στο παιχνίδι πρωταθλήματος στο Καραϊσκάκης.

Ας δούμε, λοιπόν, τι ισχύει στις εγχώριες διοργανώσεις:

Το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός είναι πρώτος και αήττητος στο πρωτάθλημα χωρίς να έχει θαμπώσει με την απόδοσή του από τις αρχές της σεζόν, πιστώνεται στα υπέρ του Μαρτίνς και των ποδοσφαιριστών.

Επίσης, το ότι οι ερυθρόλευκοι βρίσκονται στο +13 από τον ΠΑΟΚ, στο +20 από την ΑΕΚ και στο +23 από τον Παναθηναϊκό στην βαθμολογία της Super League Interwetten, οφείλεται αφενός μεν στην διαφορά ποιότητας, εμπειρίας, διαχείρισης και γνώσης των συνθηκών, αφετέρου δε στην αδυναμία των ανταγωνιστών τους να τους ακολουθήσουν.

Επιπλέον, το ενδεχόμενο της κατάκτησης τρίτου διαδοχικού πρωταθλήματος, συνιστά μεγάλη επιτυχία για τον Ολυμπιακό, αν συνυπολογίσει κάποιος όλες τις παραμέτρους.

Όμως, ο Ολυμπιακός πρέπει να κοιτάζει μπροστά και όχι πίσω, όπως έχει αναφέρει κατ´ επανάληψη ο Μαρτίνς. Τι σημαίνει αυτό; Πρώτον, ότι οι ερυθρόλευκοι έχουν μπροστά τους την πρόκληση να εξασφαλίσουν μαθηματικά το πρωτάθλημα όσο πιο νωρίς γίνεται. Δεύτερον, να κατακτήσουν το νταμπλ. Και, τρίτον, να προετοιμάσουν νωρίς την ομάδα της επόμενης απαιτητικής περιόδου. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως, η πειραϊκή ομάδα θα πρέπει να ξεκινήσει την προετοιμασία της στις αρχές Ιουνίου και να δώσει τον πρώτο ευρωπαϊκό αγώνα της στις αρχές Ιουλίου.

Ο Μαρτίνς αξιολογεί το ρόστερ

Σε ό,τι αφορά το τελευταίο, ήδη ο Μαρτίνς και οι συνεργάτες του αξιολογούν το ρόστερ και στο τέλος Μαΐου θα είναι έτοιμοι για τις αλλαγές. Οι δώδεκα εναπομείναντες αγώνες του πρωταθλήματος (δύο για την κανονική διάρκεια και άλλοι δέκα για τα play-offs) και οι δύο ή τρεις του Κυπέλλου αποτελούν ένα σοβαρό δείγμα που μπορεί να επηρεάσουν τα τελικά συμπεράσματα.

Στον αγώνα με τον ΟΦΗ, για παράδειγμα, ο Καρβάλιο και ο Κίτσος εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία που τους έδωσε ο Μαρτίνς και κέρδισαν πόντους. Επίσης, ο Ροντρίγκες αποδεικνύει, όταν αγωνίζεται, πως δεν έχει σχέση με τον Λόπες και τον Ονιεκουρού. Στα επόμενα παιχνίδια του πρωταθλήματος θα πάρουν ευκαιρίες ο Φαντιγκά, ο Κανέ, ο Βρουσάι και άλλοι ακόμη ποδοσφαιριστές που δεν έχουν αρκετό χρόνο συμμετοχής.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία, ο Ολυμπιακός μπορεί να κερδίσει και άλλους παίκτες και, βέβαια, θα γίνει και το απαραίτητο ξεσκαρτάρισμα, καθώς ο Πορτογάλος προπονητής έχει πάνω από τριάντα παίκτες στο Ρέντη, ενώ υπό αξιολόγηση είναι και κάποιοι ποδοσφαιριστές από την δεύτερη ομάδα του συλλόγου.

Είναι εμφανές πως θα υπάρξουν αλλαγές το καλοκαίρι για τη δημιουργία της ομάδας που θα μπει στα προκριματικά του επόμενου Champions League και του νέου πρωταθλήματος, αλλά υπάρχει χρόνος μέχρι τότε. Τώρα, για τον Μαρτίνς και τους ποδοσφαιριστές προέχει η κατάκτηση του νταμπλ.

Επί τη ευκαιρία, ο μεγάλος πονοκέφαλος του Πορτογάλου κόουτς, πάντως, έχει να κάνει με τον χρόνο που θα έχουν οι παίκτες για ξεκούραση το καλοκαίρι. Διότι, αν ο Ολυμπιακός αποκλείσει τον ΠΑΟΚ στα ημιτελικά του Κυπέλλου και βρεθεί στον τελικό, οι ερυθρόλευκοι θα έχουν όλες κι όλες μόλις δύο εβδομάδες διακοπή, πριν ξεκινήσουν την προετοιμασία τους για τη νέα σεζόν. Και ήδη οι ποδοσφαιριστές της πειραϊκής ομάδας παίζουν ασταμάτητα εδώ και 2,5 χρόνια και είναι αρκετά επιβαρυμένοι, κάτι που αποτυπώνεται στην εικόνα τους τούτη την περίοδο.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ