ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Μαρτίνεθ, τα ντέρμπι και οι ανάγκες στο ρόστερ

SUPERLEAGUE 2023-2024 /  -  (  / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE 2023-2024 / - ( / EUROKINISSI) ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Ο Δημήτρης Χριστοφιδέλλης γράφει για τους παίκτες του Ντιέγκο Μαρτίνεθ που δεν ήταν πνευματικά προετοιμασμένοι, τη διαχείριση του Ισπανού τεχνικού που και τις αναγκαίες προσθήκες που πρέπει να γίνουν στο ερυθρόλευκο ρόστερ.

Το πλάνο που είχε ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ στο μυαλό και εφάρμοσε στο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ δεν βγήκε κι αυτό βαραίνει τον ίδιο. Θα πει κάποιος ότι αν ο Ποντένσε σκόραρε στο 23' κι ο Ολυμπιακός έπαιρνε προβάδισμα στο σκορ, ίσως η εξέλιξη του ματς να ήταν διαφορετική.

Όμως, με τα αν δεν γίνεται δουλειά. Τα δεδομένα είναι αυτά που έχουν σημασία κι η ουσία είναι ότι ο Ισπανός τεχνικός δεν είχε απάντηση σε όποια δυσκολία κι αν του έβαλε ο Ραζβάν Λουτσέσκου.

Αφήνοντας εκτός 20άδας τον Ορτέγκα...

Αρχικά, ο Μαρτίνεθ έβαλε δύσκολα στον εαυτό του αφήνοντας εκτός 20άδας τον Ορτέγκα. Ο Αργεντινός δεν έχει σχέση με τον Κίνι για τη θέση του αριστερού μπακ. Ο Ορτέγκα προερχόταν από πολύ καλά παιχνίδια με τον Ολυμπιακό κι όταν σε μία ομάδα η ανασταλτική λειτουργία δεν είναι η καλύτερη δυνατή, δεν αφήνεις έξω ένα σημαντικό γρανάζι της.

Θα θέσει κάποιος το ζήτημα του αριθμού των μη κοινοτικών, αλλά στην προκειμένη περίπτωση θα μπορούσε να προτιμηθεί ο Γιόβετιτς στην κορυφή της επίθεση,ς αντί του ντεφορμέ τελευταία Ελ Κααμπί.

Ο Σάστρε με τον Ζίβκοβιτς έβαλαν στη μέση στον Κίνι κι από την άλλη πλευρά ο Μπάμπα κι ο Τάισον τον Ρόντινεϊ κι η ζημιά έγινε στα πλάγια του Ολυμπιακού. Κι αυτό, διότι ο Ποντένσε κι ο Φορτούνης δεν καλύπτουν ανασταλτικά τα μπακ στον βαθμό που πρέπει, καθώς έχουν κυρίως στο μυαλό τους πως θα δημιουργήσουν και θα βοηθήσουν στην επίθεση.

Η αλλαγή που προκάλεσε απορίες

Σε ό,τι αφορά το αριστερό άκρο της άμυνας, πάντως, ο Μαρτίνεθ προχώρησε σε μία κίνηση που προκάλεσε απορίες. Όταν αποφάσισε να βγάλει από τον αγώνα τον Κίνι (65'), πέρασε τον Σολμπάκεν στην άμυνα κι όχι τον Βρουσάι που έχει παίξει στη συγκεκριμένη θέση στο παρελθόν και τουλάχιστον τη γνωρίζει καλύτερα.

Ο Ισπανός προπονητής δεν ήταν σε καλή βραδιά και μαζί του σχεδόν όλοι οι παίκτες που χρησιμοποίησε, με εξαίρεση μόνο τον Φορτούνη ο οποίος αποθεώθηκε δικαιολογημένα από τους φίλους του Ολυμπιακού.

Ο αρχηγός των ερυθρόλευκων πέτυχε γκολ, είχε ασίστ, ορισμένες πολύ καλές ενέργειες, αλλά ήταν απελπιστικά μόνος. Και με έναν μόνο παίκτη σε καλό επίπεδο, δεν μπορείς να κερδίσεις ντέρμπι. Τη στιγμή, μάλιστα, που ο αντίπαλος βρίσκεται στην καλύτερη του βραδιά.

Ο Πασχαλάκης φέρει ευθύνη στο πρώτο γκολ του ΠΑΟΚ, ο Πορόζο έκανε πέναλτι στον Μπράντον στο δεύτερο τέρμα, ο Ρέτσος κάλυπτε τον σέντερ φορ του Δικεφάλου του Βορρά στο τρίτο γκολ, ο Κίνι δεν έκλεισε σωστά τον Ζίβκοβιτς στο πρώτο τέρμα και, γενικά, ανασταλτικά ο Ολυμπιακός ήταν κακός.

Κι αυτό διότι, ούτε ο Έσε είχε καλή απόδοση (δικαιούται κι αυτός μία μέτρια βραδιά), ούτε ο Καμαρά, ενώ δεν τα πήγε καλά ούτε ο Αλεξανδρόπουλος, ο οποίος αντικαταστάθηκε στο ημίχρονο.

Επίσης, ο Ποντένσε μετά τη μεγάλη ευκαιρία που έχασε στα μισά του πρώτου μέρους, εκεί όπου θα έπρεπε να σκοράρει από το μισό μέτρο, δεν έκανε κάτι άλλο ιδιαίτερο επιθετικά. Κι ο Ελ Κααμπί ήταν εκτός παιχνιδιού, έχοντας όμως το ελαφρυντικό ότι δεν τροφοδοτήθηκε αρκετά και κυρίως σωστά. Ο Μαροκινός όμως, δεν είναι σε καλό φεγγάρι κι αυτό στοιχίζει στην πειραϊκή ομάδα.

Απροετοίμαστοι πνευματικά

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι ο Μαρτίνεθ θα πρέπει να κάνει σωστή ανάγνωση και κατάλληλη ανάλυση της βαριάς ήττας από τον ΠΑΟΚ, της πρώτης στο πρωτάθλημα στη σεζόν και να αλλάξει κάποια πράγματα. Ο Ολυμπιακός για ακόμη ένα ντέρμπι δεν μπήκε καλά στο γήπεδο.

Οι παίκτες του δεν είχαν ενέργεια και ένταση στο παιχνίδι τους, πήγαιναν δεύτεροι στη μπάλα, έχασαν πολλές μονομαχίες και το κυριότερο δεν έβγαλαν αντίδραση μετά το πρώτο, το δεύτερο και το τρίτο τέρμα του Δικεφάλου. Οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού έδειξαν ότι δεν ήταν κατάλληλα προετοιμασμένοι πνευματικά κι αυτό βαραίνει τον Ισπανό τεχνικό.

Παράλληλα, οι ερυθρόλευκοι για τρίτο διαδοχικό ντέρμπι στη σεζόν βρέθηκαν να κυνηγούν στο σκορ, γιατί ακριβώς μπήκαν νωθρά στον αγώνα. Στο παιχνίδι με την ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια δέχτηκαν γκολ στο 22' (Πόνσε), στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό στο Καραϊσκάκης βρέθηκαν πίσω στο σκορ στο 28' (Βαγιαννίδης) και στο ματς με τον ΠΑΟΚ στο Φάληρο μάζεψαν την μπάλα από τα δίχτυα στο 38' (Ζίβκοβιτς).

Στις δύο πρώτες περιπτώσεις, ο Ολυμπιακός ισοφάρισε με τον Ελ Κααμπί και τον Καμαρά, αλλά αυτό δεν θα μπορεί να συμβαίνει σε κάθε παιχνίδι και ειδικά υψηλής δυσκολίας. Μια κι η αναφορά στα πιο δύσκολα ματς, η πειραϊκή ομάδα βρέθηκε να κυνηγάει στο σκορ, τόσο στο Βέλγιο κόντρα στην Γκενκ (30' Πέιντσιλ), όσο και στο Καραϊσκάκης εναντίον της Φράιμπουργκ (9' Σάλαϊ). Αυτό όμως, δεν γίνεται να συνεχιστεί κι ο Μαρτίνεθ θα πρέπει να βρει τις λύσεις.

Ανάγκη ενός ηγέτη στην άμυνα

Όπως ο Ισπανός κόουτς θα πρέπει να βρει το φάρμακο για την προβληματική ανασταλτική λειτουργία στους πιο δύσκολους αγώνες στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Βέβαια, εδώ ίσως δεν είναι μόνο θέμα δουλειάς, αλλά κι έλλειψης κάποιων παικτών στο ρόστερ με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Ο Ολυμπιακός, για παράδειγμα, ψάχνει εδώ και δύο χρόνια έναν παίκτη - ηγέτη στο κέντρο της άμυνάς του, που θα εμπνέει σιγουριά, τον οποίο όμως, δεν έχει βρει ακόμη.

Ο Μαρτίνεθ δεν έχει καταλήξει στους δύο βασικούς στόπερ και προχωράει διαρκώς σε αλλαγές μέσα στην περίοδο, κι αυτό από μόνο του λέει πολλά. Όπως ενίσχυση χρειάζεται και σε άλλες θέσεις. Υπάρχουν ανάγκες στο ρόστερ που μπορούν να καλυφθούν μόνο μέσω κινήσεων στην προσεχή μεταγραφική περίοδο.

Η πειραϊκή ομάδα διαθέτει ποιοτικό υλικό κι αρκετές επιλογές στην επίθεση, αλλά υπάρχουν και θέσεις που χρειάζονται προσθήκες που θα την ισχυροποιήσουν.

Μέχρι να συμβεί όμως, αυτό ο Μαρτίνεθ κι οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού θα πρέπει να κάνουν την αυτοκριτική τους και να βγάλουν αντίδραση, καθώς έχουν μπροστά τους τον δύσκολο αγώνα εναντίον της Γουέστ Χαμ, στο Λονδίνο, για το Europa League.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ