ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Φορτούνης και ο Ποντένσε έδωσαν το σύνθημα της αντεπίθεσης στον Ολυμπιακό

Ο Ντανιέλ Ποντένσε
Ο Ντανιέλ Ποντένσε EUROKINISSI SPORTS

Ο Δημήτρης Χριστοφιδέλλης γράφει για τους παίκτες του Ολυμπιακού που μπήκαν με μάτια που γυάλιζαν στον αγωνιστικό χώρο και πήραν την πρόκριση για τα νοκ άουτ του Conference League στο ντεμπούτο του Καρβαλιάλ.

Τα πρόσωπα των παικτών του Ολυμπιακού ήταν αυτή τη φορά διαφορετικά. Το βλέμμα του ήταν σκληρό και διαπεραστικό. Το ύφος τους οργισμένο και αποφασισμένο. Η αυτοσυγκέντρωση και η αυτοπεποίθηση ήταν στο μάξιμουμ. Ο Φορτούνης, ο Ποντένσε, ο Ελ Κααμπί και η παρέα τους μπήκαν με μάτια που γυάλιζαν στον αγωνιστικό χώρο και από το ξεκίνημα του παιχνιδιού με αντίπαλο την Μπάτσκα Τόπολα έκαναν σαφές ότι θα πρόσφεραν το πρώτο «δώρο» στον Καρβαλιάλ στο ντεμπούτο του στον κόκκινο πάγκο με τη νίκη – πρόκριση στα νοκ άουτ παιχνίδια του Conference League.

Μία πρόκριση που είναι η 11η τα τελευταία 14 χρόνια για την πειραϊκή ομάδα, με τον Ολυμπιακό να παραμένει πιστός στο ραντεβού του με την παρουσία του στα ματς του Φεβρουαρίου, είτε πρόκειται για νοκ άουτ αγώνες στο Champions League, στο Europa League και πλέον -για πρώτη φορά στην ιστορία του- στο Conference League.

Οι ερυθρόλευκοι, λοιπόν, βρίσκονται μέσα και στις τρεις διοργανώσεις που συμμετέχουν, πέτυχαν τους δύο πρώτους στόχους τους που ήταν η είσοδος στους ομίλους του Europa League και η συνέχεια τους στην Ευρώπη και μετά τον Ιανουάριο και τώρα θα στρέψουν πάλι την προσοχή τους στις εγχώριες διοργανώσεις. Και απ΄ ότι έδειξαν οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού, αυτό θα γίνει έχοντας πια μεγαλύτερο πείσμα, πάθος και θέληση για να πετύχουν τους στόχους τους στο δεύτερο μισό της περιόδου.

Ο Καρβαλιάλ είδε τον Φορτούνη να μοιράζει τρεις ασίστ στον αγώνα με την Μπάτσκα Τόπολα, να έχει συμμετοχή σε ένα ακόμη τέρμα και να συνεχίζει με σπασμένα τα φρένα στην καλύτερη σεζόν της καριέρας του. Είδε επίσης τον συμπατριώτη του Ποντένσε να πετυχαίνει δύο γκολ, να επιστρέφει στις καλές εμφανίσεις και είναι γεμάτος αυτοπεποίθηση για τη συνέχεια.

Ο Ολυμπιακός λειτούργησε πολύ καλά επιθετικά

Ο Πορτογάλος τεχνικός είδε ακόμη τους δύο Μαροκινούς, Ελ Κααμπί και Ελ Αραμπί να σκοράρουν απέναντι στην ομάδα της Σερβίας, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για την ψυχολογία των σέντερ φορ. Όπως είδε τον Ρόντινεϊ να είναι καθοριστικός μοιράζοντας και μία ασίστ, τον Ρέτσο να βοηθάει σημαντικά σε άμυνα και επίθεση και τον Πασχαλάκη να κάνει δύο σημαντικές αποκρούσεις. Και ως κερασάκι ήρθε στο τέλος η πρώτη συμμετοχή του Ρίτσαρντς με την πρώτη ομάδα του Ολυμπιακού, ο οποίος αγωνίστηκε σε αυτό το επίπεδο μετά από ενάμιση χρόνο.

Ο Καρβαλιάλ παρέταξε την ενδεκάδα που χρησιμοποιούσε συνήθως ο Μαρτίνεθ, γιατί δεν ήθελε να «πειράξει» τον σχηματισμό και να προχωρήσει σε αλλαγές σε πρόσωπα στο πρώτο του παιχνίδι στον κόκκινο πάγκο και έπραξε σωστά. Αυτό που ο Ίβηρας τεχνικός προσπάθησε να βελτιώσει τα τελευταία εικοσιτετράωρα στο Ρέντη ήταν η ψυχολογία των παικτών και δούλεψε λίγο περισσότερο στο πρέσινγκ ψηλά, στην ανάκτηση της μπάλας και σωστή κυκλοφορία.

Η πειραϊκή ομάδα λειτούργησε πολύ καλά επιθετικά, οι παίκτες της πέτυχαν πέντε γκολ, είχαν ένα ακόμη τέρμα που ακυρώθηκε ως οφσάιντ, είχαν συνολικά δέκα τελικές εντός της εστίας με τον Ίλιτς να πραγματοποιεί δύσκολες αποκρούσεις και, γενικά, έδειξαν πολύ καλό πρόσωπο από τη μέση και μπροστά.

Από την άλλη, τα δύο τέρματα της Μπάτσκα Τόπολα από ατομικά και ομαδικά λάθη των ερυθρόλευκων, έδειξαν ότι χρειάζεται να γίνει σημαντική δουλειά στην άμυνα. Πρέπει να διορθωθούν πράγματα στην ανασταλτική λειτουργία του Ολυμπιακού και αυτό χρειάζεται να γίνει μέσα από τη δουλειά στις προπονήσεις, αλλά και με τις απαραίτητες προσθήκες στην μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου που είναι πια κοντά. Διότι, ο Ολυμπιακός ναι μεν πέτυχαν 11 γκολ σε έξι αγώνες στον όμιλο του Europa League, αλλά ταυτόχρονα δέχτηκε 14 και αυτό πρέπει να αλλάξει ενόψει των νοκ άουτ αγώνων του Φεβρουαρίου.

Οι κινήσεις που δείχνουν τις σκέψεις του Καρβαλιάλ

Και κάτι τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό. Ο Καρβαλιάλ -αποτελέσματος επιτρέποντος- προχώρησε σε κάποιες επιλογές όπως και εσωτερικές αλλαγές στον αγώνα με την Μπάτσκα Τόπολα, οι οποίες έχουν τη σημασία τους και πιθανό να δείχνουν ορισμένες σκέψεις του για τα προσεχώς. Για παράδειγμα, ο Ελ Κααμπί και ο Μασούρας πίεζαν πολύ ψηλά τα αντίπαλα μπακ και οι δυο τους κάλυπταν ανασταλτικά την πλευρά του Φορτούνη όταν ο τελευταίος συνέκλινε προς τον άξονα και βρισκόταν στην επίθεση.

Ο Ποντένσε ξεκινούσε τις προσπάθειές του από θέση αριστερού εξτρέμ, όμως έδειξε ότι μπορεί να λειτουργήσει καλά και ως περιφερειακός επιθετικός και τα δύο τέρματά του ήρθαν ακριβώς από εκεί, από το ύψος της μεγάλης περιοχής. Ο Μπιέλ, που πέρασε ως αλλαγή στο παιχνίδι στο τελευταίο μισάωρο, έπαιξε αρχικά ως περιφερειακός επιθετικός και στη συνέχεια ως δεξιός εξτρέμ. Ο Αλεξανδρόπουλος, που αγωνίστηκε στο τελευταίο εικοσάλεπτο, τοποθετήθηκε πρώτα πίσω από τον Ελ Αραμπί και μετά οπισθοχώρησε παίζοντας δίπλα στον Καρβάλιο.

Μάλιστα, ο Ολυμπιακός τελείωσε το παιχνίδι με τον Ελ Αραμπί στην κορυφή της επίθεσης, πίσω του τον Ποντένσε, δεξιά τον Μπιέλ, αριστερά τον Ρίτσαρντς και στα κεντρικά χαφ τον Καρβάλιο και τον Αλεξανδρόπουλο. Δείχνοντας ότι στα μάτια του Καρβαλιάλ οι δύο τελευταίοι αποτελούν τις εναλλακτικές λύσεις των Έσε και Καμαρά. Και, βέβαια, ένα σημαντικό στοιχείο είναι η ενεργοποίηση πάλι του Ελ Αραμπί, ο οποίος έπαιξε μισή ώρα, πέτυχε γκολ και έγινε ο μεγαλύτερος σε ηλικία σκόρερ στην ιστορία του Ολυμπιακού στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Σε κάθε περίπτωση, οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού με την εικόνα τους κόντρα στην σερβική ομάδα έδωσαν το σύνθημα της αντεπίθεσης, στρέφοντας πια το βλέμμα τους στις εγχώριες διοργανώσεις.

Δείτε την Game Night:

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ EUROPA LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ