ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ήταν πραγματικός Ολυμπιακός όταν έγιναν τα αυτονόητα και "μίλησε" η ατομική ποιότητα

Ήταν πραγματικός Ολυμπιακός όταν έγιναν τα αυτονόητα και "μίλησε" η ατομική ποιότητα
INTIME SPORTS

Ο Δημήτρης Χριστοφιδέλλης γράφει για την ατομική ποιότητα ορισμένων παικτών που οδήγησε τον Ολυμπιακό στη νίκη και το ρίσκο του Μίτσελ με τους πειραματισμούς του.

Αυτή τη φορά η ατομική ποιότητα ορισμένων ποδοσφαιριστών του Ολυμπιακού υπερίσχυσε των πάντων και έδωσε τη νίκη στον αγώνα εναντίον του ΟΦΗ.

Η ανατροπή κι η κατάκτηση των τριών βαθμών ήταν απόρροια των προσωπικοτήτων και της ορθολογικής ενδεκάδας του δευτέρου ημιχρόνου.

Κάθετη πάσα-ασίστ ο Χάμες, δεξί πλασέ και γκολ ο Γκάρι Ροντρίγκες για την ισοφάριση από πλευράς ερυθρόλευκων. Δύο παίκτες που ήρθαν από τον πάγκο στο β΄ ημίχρονο για να κάνουν τη διαφορά.

Όπως από τον πάγκο ήρθε κι ο Βαλμπουενά, ο οποίος είχε την εκτέλεση φάουλ-ασίστ στον Μπακαμπού που έφτασε τα τρία τέρματα σε τρεις συμμετοχές.

Όταν βρέθηκαν, λοιπόν, στην ίδια ενδεκάδα οι Χάμες, Γκάρι Ροντρίγκες, Μπιέλ και αργότερα οι Βαλμπουενά, Εμβιλά, Ίνμπομ Χουάνγκ και Μπακαμπού όλα έγιναν πιο απλά για τον Ολυμπιακό.

Παίκτες-προσωπικότητες βγήκαν μπροστά όταν όλα ήταν στραβά. Διότι είχε στραβώσει πολύ το πράγμα για 55 λεπτά, αφού οι ερυθρόλευκοι είχαν βρεθεί πίσω στο σκορ από το αυτογκόλ του Ντόι κι είχαν πετάξει την ευκαιρία να ισοφαρίσουν αρχικά στο πέναλτι του Χάμες.

Οι πειραματισμοί του Μίτσελ σπατάλησαν το α' ημίχρονο

Για να βγάλει όμως, η πειραϊκή ομάδα αντίδραση και να δούμε τον πραγματικό Ολυμπιακό στο δεύτερο μέρος στην Κρήτη, χρειάστηκε πρώτα οι ερυθρόλευκοι να ξοδέψουν το α΄ ημίχρονο.

Ένα διάστημα στο οποίο ο Μίτσελ έκανε πειραματισμούς. Ωστόσο, σε κρίσιμα παιχνίδια και δη όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στο πρωτάθλημα δεν χωρούν πειραματισμοί.

Ποιος ήταν ο καλύτερος στόπερ (και, γενικά, παίκτης του Ολυμπιακού) στον αγώνα με την Καραμπάγκ την περασμένη Πέμπτη (6/10); Η ερώτηση βέβαια είναι ρητορική. Ο Εμβιλά.

Ποιος χρησιμοποιήθηκε ως βασικός στο κέντρο της άμυνας στο ματς με τον ΟΦΗ δίπλα στον Παπασταθόπουλο; Ο Ντόι. Καταρχάς, ο 19χρονος ταλαντούχος ποδοσφαιριστής είναι αμυντικός χαφ και όχι στόπερ. Δεν είναι και το πιο εύκολο λοιπόν για έναν νεαρό παίκτη να κάνει το ντεμπούτο του στον Ολυμπιακό σε ένα δύσκολο εκτός έδρας αγώνα, παίζοντας σε άλλη θέση από αυτή που γνωρίζει καλά. Δεν τον βοηθά, το αντίθετο.

Από τη στιγμή που ο Ισπανός τεχνικός δεν είχε στη διάθεσή του τους Σισέ, Μπα και Ρέτσο, το πιο λογικό θα ήταν να τοποθετήσει πάλι τον Εμβιλά στα στόπερ, όπως το έπραξε στο β΄ ημίχρονο όταν αντικαταστάθηκε ο Ντόι.

Επίσης, θα πει κάποιος ότι ο Μίτσελ με τις αλλαγές του στο δεύτερο μέρος γύρισε το ματς υπέρ του Ολυμπιακού. Ισχύει ως ένα βαθμό, αλλά το νόμισμα έχει δύο όψεις.

Θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος άλλος, ότι ο Χάμες και ο Γκάρι Ροντρίγκες θα έπρεπε να είναι στο αρχικό σχήμα. Να υπάρχει κλασικό "δεκάρι" κι ένας γρήγορος και διεισδυτικός εξτρέμ και έτσι να μην πετούσαν οι ερυθρόλευκοι το πρώτο μέρος.

Η πραγματικότητα είναι πως με τον Αγκιμπού Καμαρά ως εσωτερικό αριστερό χαφ, τον Μπιέλ πάνω στην πλάγια γραμμή, τον Ντόι στόπερ, με την μπάλα να φτάνει με δυσκολία στον Μπακαμπού και τον Μασούρα να κινείται σε ρηχά νερά, ο Ολυμπιακός σπατάλησε χωρίς ουσία το α΄ ημίχρονο.

Πλήρης αλλαγή με την είσοδο ποιοτικών παικτών

Όλα άλλαξαν για την πειραϊκή ομάδα όταν πέρασαν στον αγώνα περισσότεροι ποιοτικοί παίκτες και υπήρξαν συγκεκριμένοι ρόλοι και το 4-3-3 μετατράπηκε σε 4-2-3-1 και αργότερα σε 4-4-1-1.

Ο Εμβιλά οπισθοχώρησε στα στόπερ για σιγουριά, ο Ίνμπομ Χουάνγκ έγινε 6-8άρι, ο Αγκιμπού πήγε στο πλάι του Νοτιοκορεάτη, ο Χάμες ήταν το "δεκάρι" που μπορούσε να αξιοποιήσει τον κλασικό εξτρέμ Γκάρι Ροντρίγκες, τον Μπιέλ και τον Μπακαμπού, ο Ολυμπιακός είχε πλέον ορθολογική ανάπτυξη και έτσι στη συνέχεια όλα πήραν τον δρόμο τους.

Βέβαια, βοήθησε αρκετά τους ερυθρόλευκους και το γεγονός ότι οι παίκτες του ΟΦΗ τα έδωσαν όλα στο α΄ ημίχρονο και στο δεύτερο 45λεπτο σημαντικοί ποδοσφαιριστές του έμειναν από δυνάμεις.

Σε κάθε περίπτωση, ήταν μία πολύ σημαντική νίκη για τον Ολυμπιακό, τόσο βαθμολογικά όσο και για τη ψυχολογία των ποδοσφαιριστών και την ηρεμία στα αποδυτήρια.

Ο θετικός απολογισμός για τους ερυθρόλευκους

Στα θετικά για τους ερυθρόλευκους ήταν πως ο Χάμες επέστρεψε με πολύ καλή διάθεση κι είναι έτοιμος να προσφέρει πολλά, ότι ο Μπακαμπού βρήκε πάλι δίχτυα, ότι ο Ίνμπομ Χουάνγκ κάνει σπουδαία δουλειά στα χαφ, ότι ο Βαλμπουενά έρχεται από τον πάγκο και εξακολουθεί να κάνει τη διαφορά, τα σημάδια βελτίωσης του Μαρσέλο και ότι γενικά οι παίκτες έβγαλαν αντίδραση όταν όλα έδειχναν δύσκολα και έφτασαν στη νίκη-ανατροπή.

Ο Μίτσελ από την πλευρά του είναι φανερό από τις επιλογές του στις αποστολές πως προσπαθεί να μειώσει τον αριθμό των παικτών με τους οποίους θα πορευτεί.

Ωστόσο, αυτή τη στιγμή δεν χρειάζονται πειραματισμοί, δοκιμές επί δοκιμών, παρά μόνο ο Ολυμπιακός να βαδίσει στα σίγουρα.

Σε ό,τι αφορά το πρωτάθλημα, ο Χάμες πρέπει να είναι στην ενδεκάδα, το ίδιο ο Εμβιλά, ο Ίνμπομ Χουάνγκ, ο Μπιέλ, ο Γκάρι Ροντρίγκες, ο Μπακαμπού και όταν φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα κι ο Μαρσέλο. Και στην εξίσωση των 16-17 παικτών θα πρέπει να μπουν κάποια στιγμή και οι Σαμασέκου, Φορτούνης, Λάιντνερ.

Δείτε την Game Night με όλη την δράση της Super League:

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ