ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Η τριάδα στην άμυνα που δεν βοήθησε και το ζήτημα νοοτροπίας και φιλοσοφίας που θέλει να λύσει ο Κορμπεράν

EUROPA LEAGUE 2022-2023 /  -  (  / EUROKINISSI)
EUROPA LEAGUE 2022-2023 / - ( / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Δημήτρης Χριστοφιδέλλης γράφει για τον Ολυμπιακό που ναι μεν ήταν λαβωμένος κόντρα στη Ναντ αλλά και μια ομάδα με πολλούς καινούργιους παίκτες, αλλά δεν παύει να έχει ζήτημα νοοτροπίας και αγωνιστικής φιλοσοφίας.

Νέος προπονητής, καινούργια ομάδα, αλλά υπάρχουν πράγματα που ο Ολυμπιακός κουβαλάει από την προηγούμενη κατάσταση και πρέπει, άλλα να τα διορθώσει και άλλα να τα αποβάλλει γρήγορα. Πρόκειται για ζητήματα αγωνιστικά, αλλά και νοοτροπίας.

Είναι εμφανές ότι κάτι δεν πήγε καλά στην καλοκαιρινή προετοιμασία των ερυθρόλευκων υπό τον Πέδρο Μαρτίνς, αφού οι συχνοί μυϊκοί τραυματισμοί ποδοσφαιριστών και η έλλειψη δυνάμεων από το 65ο λεπτό των αγώνων και έπειτα πληγώνουν την πειραϊκή ομάδα.

Δεν έχει περάσει παιχνίδι που ο Ολυμπιακός να μην έχει δύο – τρεις απόντες, με συνέπεια να δυσκολεύεται το έργο του Κορμπεράν. Και δεν φτάνουν μόνο οι μυϊκοί τραυματισμοί, υπάρχουν και απώλειες -όπως του Εμβιλά- λόγω φαρυγγίτιδας από το… αιρ κοντίσιον.

Ο Ολυμπιακός, λοιπόν, πήγε στη Γαλλία για τον αγώνα με τη Ναντ χωρίς τους δύο βασικούς του κεντρικούς χαφ, τον Εμβιλά και τον Ίνμπομ Χουάνγκ. Και όχι όποιους και όποιους βασικούς, αλλά δύο παίκτες ποιοτικούς που κάνουν τη διαφορά και είναι καταλυτικοί στο παιχνίδι της πειραϊκής ομάδας. Έλειπαν επίσης οι δύο βασικοί πλάγιοι μπακ, ο Βρσάλικο και ο Μαρσέλο.

Ναι, ο Κροάτης δεν είναι απόλυτα έτοιμος μετά από ενάμιση μήνα απουσίας και ο Βραζιλιάνος μόλις ήρθε στην Ελλάδα, αλλά η υποσημείωση έχει να κάνει με το ότι, άλλον Ολυμπιακό είδαμε στο Σταντ ντε λα Μποζουάρ απέναντι στη Ναντ και άλλον θα δούμε προσεχώς με τους τέσσερις παραπάνω ποδοσφαιριστές στην ενδεκάδα.

Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο Μπόουλερ έκανε το ντεμπούτο του στον Ολυμπιακό κόντρα στην γαλλική ομάδα, ο Μπιέλ και ο Ρέτσος έπαιξαν μόλις το δεύτερο τους ματς και ο Ουί Τζο Χουάνγκ το τρίτο του με την πειραϊκή ομάδα και ο Ροντρίγκες με τον Αμπουμπακάρ Καμαρά τώρα επέστρεψαν από τους τραυματισμούς τους που τους κράτησαν αρκετό διάστημα εκτός αγώνων.

Όλα αυτά θα πρέπει να τα έχει κανείς υπόψη του πριν ρίξει το ανάθεμα στον προπονητή ή σε κάποιους παίκτες για όσα συμβαίνουν μέχρι σήμερα.

Βέβαια αυτό δε σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να γίνει κριτική για τα κακώς κείμενα στην πειραϊκή ομάδα. Ο Ολυμπιακός παρουσιάστηκε άτολμος και κατώτερος των περιστάσεων στη Γαλλία και απροετοίμαστος ψυχολογικά.

Υπήρξαν παίκτες που έκαναν εύκολα λάθη στις μεταβιβάσεις τους δείχνοντας έλλειψη συγκέντρωσης, άλλοι που έκαναν βήματα προς τα πίσω αντί να μαρκάρουν από κοντά τον αντίπαλο ή να κάνουν τάκλιν, άλλοι που δεν είχαν σωστές τοποθετήσεις και άλλοι που δεν έπαιρναν πρωτοβουλίες γυρίζοντας συχνά την μπάλα προς τα πίσω.

Δεν βοήθησε η διάταξη με τριάδα στην άμυνα

Μέσα σε όλα αυτά δεν βοήθησε και το σύστημα που επιλέχτηκε. Ο σχηματισμός 3-4-3 ή 5-4-1 όπως εξελίχθηκε κατά τη διάρκεια του αγώνα, χρειάζεται τους κατάλληλους ακραίους αμυντικούς για να το υπηρετήσουν, τους γρήγορους και αποτελεσματικούς κεντρικούς χαφ για να καλύψουν χώρους και τους ταχύτατους εξτρέμ που θα δημιουργήσουν και θα απειλήσουν την αντίπαλη εστία, αξιοποιώντας παράλληλα τον σέντερ φορ.

Πόσες φορές τροφοδοτήθηκε και από αυτές πόσες σωστά ο Ουί Τζο Χουάνγκ; Το ίδιο ο Μπιέλ όταν έπαιξε στην κορυφή και ο Αμπουμπακάρ Καμαρά ή ο Ελ Αραμπί προς το φινάλε του ματς;

Ο σχηματισμός με τρεις στόπερ δεν εξασφαλίζει αυτόματα σε μία ομάδα ότι δεν θα δεχτεί τέρμα. Πόσο μάλλον σε μία ομάδα στην οποία ο καινούργιος προπονητής δεν έχει δουλέψει πολύ καιρό πάνω σε αυτό το σύστημα.

Ο Ολυμπιακός δέχτηκε το πρώτο τέρμα από τη Ναντ από την κάθετη πάσα του Μπλας καρδιά της άμυνας και το δεξί πλασέ του Μοχάμεντ μέσα από την περιοχή και το δεύτερο γκολ με κεφαλιά του ανενόχλητου Γκεσάν από το ύψος του πέναλτι. Μάλιστα, στο δεύτερο τέρμα, ο Μπλας πήρε την μπάλα στην δεξιά πλευρά, προχώρησε, έφτασε άνετα μέχρι το ύψος της μεγάλης περιοχής και ακόμη πιο άνετα έκανε τη σέντρα χωρίς να τον ανακόψουν οι ερυθρόλευκοι.

Παρεμπιπτόντως στο τελευταίο δεκάλεπτο του αγώνα δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ο Βαλμπουενά που ήταν στον πάγκο; Με την ποιότητα και την εμπειρία του και σε ένα γήπεδο που το γνωρίζει θα μπορούσε να είχε κρατήσει την μπάλα, να είχε κερδίσει κάποιο φάουλ, να είχε βγάλει μία κάθετη πάσα, να είχε ροκανίσει τον χρόνο και να είχε δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε οι ερυθρόλευκοι να έφευγαν από την ισοπαλία.

Το γεγονός, βέβαια, ότι ο Ολυμπιακός δεν ήταν αυτός που έπρεπε αγωνιστικά, δε σημαίνει πως δεν μπορούσε να είχε φύγει με τον βαθμό της ισοπαλίας από τη Γαλλία. Είναι άλλο κομμάτι το αγωνιστικό και άλλο αυτό που έγινε στην φάση του δεύτερου τέρματος της Ναντ στις καθυστερήσεις του αγώνα.

Ο διαιτητής Λέχνερ όφειλε να διακόψει το παιχνίδι στον τραυματισμό του Αμπουμπακάρ Καμαρά, διότι επρόκειτο για χτύπημα στο κεφάλι. Ο Παλουά, ενώ έχει μπροστά του την μπάλα, άπλωσε πίσω του το δεξί του χέρι και χτύπησε τον Καμαρά στο πρόσωπο, ο οποίος έπεσε στο έδαφος έξω από τη μεγάλη περιοχή της Ναντ.

Και ενώ η μπάλα γύριζε από πόδι σε πόδι των παικτών της γαλλικής ομάδας για περίπου ένα λεπτό μέχρι να βγει η σέντρα από τον Μπλας, ο αυστριακός ρέφερι δεν διέκοψε το ματς. Με συνέπεια, στο τέλος η πειραϊκή ομάδα να το πληρώσει γνωρίζοντας την ήττα.

Πληγώθηκε ξανά στο φινάλε

Ο Ολυμπιακός πλήρωσε επίσης στο παιχνίδι με την Ναντ την έλλειψη συγκέντρωσης, πνευματικής προετοιμασίας και κατάλληλης νοοτροπίας. Δεν είναι δυνατόν μια ομάδα που έχει υψηλούς στόχους να δέχεται τόσο συχνά γκολ στο φινάλε των αγώνων της, ή μετά το 70΄ να οπισθοχωρεί, να κλείνεται, να μην αντιδρά, δίνοντας το δικαίωμα στον αντίπαλο να πιστέψει πως θα σκοράρει.

Οι ερυθρόλευκοι στον αγώνα με τη Μακάμπι Χάιφα στο Ισραήλ ισοφαρίστηκαν (1-1) από τον Χαζίζα στο 90'. Με το 1-0 υπέρ του Ολυμπιακού θα ήταν διαφορετική η ρεβάνς στο Καραϊσκάκης και ίσως η μοίρα του στα προκριματικά του Champions League. Στο ματς με την Σλόβαν στην Μπρατισλάβα, η πειραϊκή ομάδα ισοφαρίστηκε (1-1) από τον Σάπονιτς στο 94', στέλνοντας το παιχνίδι στην παράταση.

Στον αγώνα με τον Απόλλωνα Λεμεσού στο Νέο Φάληρο, ο Ολυμπιακός ισοφαρίστηκε (1-1) από τον Πίττα στο 90' και το ματς πήγε στην παράταση. Και στη Γαλλία, οι ερυθρόλευκοι ηττήθηκαν (2-1) από το τέρμα του Γκεσάν στο 93'. Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη, λοιπόν, παύει να είναι σύμπτωση.

Χρειάζεται πολλή δουλειά και αγωνιστικά και στον ψυχολογικό τομέα. Και κυρίως θα πρέπει ο Ολυμπιακός να επιστρέψει πάλι στις νίκες, καθώς η τελευταία στην Ευρώπη ήταν πριν από δέκα μήνες στον αγώνα εναντίον της Φενέρμπαχτσε στο Καραϊσκάκης (1-0) με το τέρμα του Τικίνιο (89').

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ EUROPA LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ