OPINIONS

Έτσι όμως δουλειά δεν γίνεται στον Ολυμπιακό

SUPERLEAGUE 2023-2024 /   -  (  / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE 2023-2024 / - ( / EUROKINISSI) ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ / EUROKINISSI

Ο Δημήτρης Χριστοφιδέλλης γράφει για τον Ολυμπιακό που στη Λαμία παρουσίασε χειρότερο πρόσωπο απ' αυτό κόντρα στον Ατρόμητο και για τις ευθύνες του Κάρλος Καρβαλιάλ αλλά και των ποδοσφαιριστών των "ερυθρόλευκων".

Ο Ολυμπιακός στα τρία τελευταία διαδοχικά εκτός έδρας παιχνίδια του με τον Καρβαλιάλ στον πάγκο εναντίον του Πανσερραϊκού, του Ατρόμητου και της Λαμίας πέτυχε ένα γκολ και αυτό με πέναλτι. Και οι σοβαρές ευκαιρίες που δημιούργησε στην αντίπαλη εστία ήταν μετρημένες στα δάχτυλα. Ένα τέρμα σε 285 λεπτά, μαζί με τις καθυστερήσεις, είναι πολύ λίγο για μία ομάδα που πηγαίνει για πρωτάθλημα.

Οι ερυθρόλευκοι ηττήθηκαν σε αγώνα στην Περιφέρεια μετά από πέντε χρόνια και τρεις μήνες, αλλά το χειρότερο ήταν η εικόνα που έβγαλαν στο γήπεδο της Λαμίας. Οι ποδοσφαιριστές είχαν μείνει στις γιορτές και στην εξαήμερη άδεια που τους είχε δώσει ο Καρβαλιάλ τα Χριστούγεννα. Και ο τελευταίος από την πλευρά του δεν βοήθησε καθόλου την ομάδα του.

Ο Πορτογάλος τεχνικός παρουσίασε μία ομάδα άνευρη, άχρωμη και άοσμη, η οποία μπήκε στο γήπεδο υπνωτισμένη. Ο Ολυμπιακός δέχτηκε γκολ μόλις στο τέταρτο λεπτό και θα μπορούσε να είχε δεχτεί δύο και τρία τέρματα στο πρώτο ημίχρονο, αλλά πάλι καλά για τους ερυθρόλευκους που ήταν σε καλό απόγευμα ο Πασχαλάκης. Ο μόνος που διασώθηκε από αυτό το κάτι σαν Ολυμπιακό που εμφανίστηκε στη Φθιώτιδα.

Χειρότερη εικόνα στη Λαμία

Δεν γίνεται να έχουν μεσολαβήσει δύο εβδομάδες μετά την γκέλα στο Περιστέρι κόντρα στον Ατρόμητο και ο Ολυμπιακός να παρουσιάζει χειρότερη εικόνα στη Λαμία. Σημαίνει ότι Καρβαλιάλ και οι παίκτες δεν πήραν το μήνυμα. Ό,τι το πάθημα δεν τους έγινε μάθημα. Δεν έκαναν τίποτα για να αλλάξουν την κατάσταση και αυτό είναι το πιο ανησυχητικό.

Η μη σωστή αγωνιστική και πνευματική προετοιμασία των ποδοσφαιριστών βαραίνει τον προπονητή. Όπως τον βαραίνουν και οι κινήσεις του από τον πάγκο. Ο Ολυμπιακός δέχτηκε γκολ μόλις στο 4' και η πρώτη διορθωτική κίνηση του Πορτογάλου προπονητή ήταν να περάσει στον Ναβάρο στη θέση του Γιόβετιτς στο ξεκίνημα του β' ημιχρόνου. Με τους ερυθρόλευκους να κυνηγούν στο σκορ, το ζητούμενο ήταν να αντικατασταθεί ο σέντερ φορ; Δεν θα μπορούσαν να αγωνιστούν μαζί ο Γιόβετιτς και ο Ναβάρο; Τόσο καλύτερα τα είχαν πάει οι άλλοι επιθετικοί της πειραϊκής ομάδας;

Επίσης, η δεύτερη κίνηση του Καρβαλιάλ ήρθε στο 71' (δηλαδή, 67 λεπτά μετά το τέρμα της Λαμίας) και επέλεξε να περάσει στο παιχνίδι τον Ρίτσαρντς και τον Καρβάλιο που έχουν ελάχιστα ματς στα πόδια τους. Δεν θα μπορούσαν σε εκείνο το λεπτό να είχαν μπει στον αγώνα ο Μπιέλ και ο Αλεξανδρόπουλος, τους οποίους ενεργοποίησε στο τελευταίο δεκάλεπτο;

Σε κάθε περίπτωση, ο έμπειρος τεχνικός παρουσίασε έναν Ολυμπιακό χειρότερο δημιουργικά και ανασταλτικά, καθώς η Λαμία τελείωσε τον αγώνα έχοντας δώδεκα τελικές προσπάθειες, εκ των οποίων οι έξι εντός της εστίας, με τον Πασχαλάκη να έχει πέντε σημαντικές αποκρούσεις. Ο Καρβαλιάλ έχει το ελαφρυντικό ότι βρίσκεται μόλις λίγες εβδομάδες στον ερυθρόλευκο πάγκο, όμως δεν έχουμε δει ακόμη να αλλάζει κάτι, να παρεμβαίνει ουσιαστικά στο παιχνίδι της πειραϊκής ομάδας.

Όμως και οι ποδοσφαιριστές δεν είναι άμοιροι ευθυνών. Δεν είναι εικόνα αυτή για παίκτες που φορούν τη φανέλα του Ολυμπιακού. Μηδέν αντίδραση μετά το γρήγορο γκολ της Λαμίας, σαν να μην τρέχει τίποτα. Ούτε πάθος ούτε τσαγανό ούτε κάποιος να βγει μπροστά να ξυπνήσει τους υπόλοιπους ούτε τίποτα. Μόνο ο Πασχαλάκης φώναξε κάποιες φορές, αλλά τι να κάνει και εκείνος μόνος του;

Ο Ολυμπιακός έμπαινε στο γήπεδο άλλες εποχές και καθάριζε τέτοια παιχνίδια όπως αυτά με τη Λαμία και νωρίτερα με τον Πανσερραϊκό και τον Ατρόμητο με συνοπτικές διαδικασίες. Και αν δεν το έπραττε από το ημίχρονο, το έκανε στο δεύτερο μέρος, ακόμη κι αν χρειαζόταν ανατροπή του σκορ και έφτανε το ματς στις καθυστερήσεις. Και ως γνωστό οι νίκες στην Περιφέρεια είναι εκείνες που δίνουν πλεονέκτημα για το πρωτάθλημα. Όμως, οι ερυθρόλευκοι έχουν ζήτημα την τρέχουσα σεζόν και εκτός έδρας και στα λεγόμενα μεγάλα παιχνίδια.

Πίστεψαν πως θα έπαιρναν το ματς με τις φανέλες

Αν δεν τρέξεις, αν δεν παλέψεις, αν δεν ματώσεις, αν δεν βάλεις πρώτος τα πόδια στη φωτιά, δεν κερδίζεις. Και οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού δεν έκαναν τίποτα από αυτά στη Φθιώτιδα. Πίστεψαν ότι θα έπαιρναν το πρώτο ματς της χρονιάς μόνο με τις φανέλες και την πάτησαν. Αντίθετα, οι παίκτες της Λαμίας πήγαιναν πρώτοι πάνω στην μπάλα, έμπαιναν δυνατά στις φάσεις, το μάτι τους γυάλιζε, έδειξαν ότι ήθελαν πιο πολύ τη νίκη, δημιούργησαν ευκαιρίες, σκόραραν και πέτυχαν τον στόχο τους.

Οι γηπεδούχοι έβγαιναν γρήγορα στις αντεπιθέσεις και πλαγιοκοπούσαν εύκολα τους ερυθρόλευκους, καθώς ούτε ο Ποντένσε βοηθούσε τον Ορτέγκα ούτε ο Φορτούνης τον Ρόντινεϊ. Ο Ρέτσος και ο Ντόη είχαν λάθος τοποθετήσεις σε αρκετές φάσεις, αλλά σε ό,τι αφορά το τέρμα που δέχτηκε ο Ολυμπιακός, αυτό βαραίνει κυρίως τους μέσους, τον Καμαρά και τον Έσε, καθώς ο Σλίβκα που έκανε το σουτ με την άνεσή του ήταν ανενόχλητος για αρκετή ώρα στο ύψος της μεγάλης περιοχής της πειραϊκής ομάδας.

Από εκεί και πέρα, ο Φορτούνης, που έχασε πέναλτι, έκανε ένα από τα χειρότερα παιχνίδια του στον Ολυμπιακό, ο Ποντένσε επίσης, ενώ ο Γιόβετιτς (στο πρώτο ημίχρονο) και ο Μασούρας δεν μπόρεσαν να δημιουργήσουν προβλήματα στον Τζανετόπουλο και στον Κορνέζο. Όπως δεν βοήθησαν και οι αλλαγές του Καρβαλιάλ. Έτσι όμως δουλειά δεν γίνεται…

Χρειάζεται να αλλάξουν πολλά για να επανέλθει ο Ολυμπιακός στα γνωστά του στάνταρ. Δεν φτάνουν μόνο οι προσθήκες μέσω των μεταγραφών. Πρέπει να γίνει πολλή δουλειά αγωνιστικά, να υπάρξει ξεκάθαρο πλάνο και φιλοσοφία, να δοθούν συγκεκριμένοι ρόλοι στο γήπεδο, να διορθωθούν τα λάθη σε άμυνα και επίθεση και χρειάζεται και αλλαγή νοοτροπίας. Ο Ολυμπιακός έχει αρκετή ανηφόρα μπροστά του και πρέπει να παρουσιαστεί διαφορετικός στα ντέρμπι που ακολουθούν με την ΑΕΚ στο πρωτάθλημα και τον Παναθηναϊκό στο Κύπελλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ