ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Αλλαγή νοοτροπίας παρόντος του Μεντιλίμπαρ, αλλά και επιπέδου με Κάρμο και Τσικίνιο

SUPERLEAGUE 2023-2024 /  -  (  / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE 2023-2024 / - ( / EUROKINISSI) ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ / EUROKINISSI

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ είδε τον Ολυμπιακό να βάζει τέσσερα γκολ στον ΟΦΗ και να φτιάχνει την ψυχολογία του, πριν αντιμετωπίσει τη Φερεντσβάρος. Οι έξτρα επιλογές σε άμυνα και κέντρο, οι νέοι παίκτες στο rotation και η υποχρέωση για τη συνέχεια. Γράφει ο Δημήτρης Χριστοφιδέλλης.

Η νέα αλλαγή προπονητή, καθώς και η παρουσία του σε σουίτα του "Γεώργιος Καραϊσκάκης", έκανε τους ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού να μπουν αλλαγμένοι και με την κατάλληλη νοοτροπία στον αγώνα με τον ΟΦΗ.

Οι "ερυθρόλευκοι" έπαιξαν με πάθος, με ένταση, έβγαλαν ενέργεια, ήταν ομαδικοί, πιεστικοί, αποτελεσματικοί και, γενικά, έδειξαν διαφορετικό πρόσωπο, κάτι που εν πολλοίς προκάλεσε η απομάκρυνση του Κάρλος Καρβαλιάλ και ο ερχομός του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ.

Θα πει κάποιος, ότι ο Ολυμπιακός δεν συνάντησε μεγάλη αντίσταση από τον ΟΦΗ και ότι εκμεταλλεύτηκε τα λάθη των παικτών της κρητικής ομάδας, αλλά οι "ερυθρόλευκοι" έπαιξαν μέσα στη σεζόν ανάλογα παιχνίδια και είχαν αρκετές δυσκολίες.

Όμως, είναι διαφορετικό για τους παίκτες να τους βλέπει ο καινούργιος προπονητής από τις εξέδρες, όπως αλλιώς πλέον είναι να υπάρχει νέος αθλητικός διευθυντής και νέο ξεκάθαρο μήνυμα από πλευράς της διοίκησης ενόψει του υπόλοιπου της σεζόν.

Η αλλαγή νοοτροπίας και ψυχολογίας και τα τραβηγμένα λουριά, ήταν ικανά για να βγάλουν αυτή την καλή εικόνα του Ολυμπιακού στο ματς με τον ΟΦΗ. Όμως, αυτό θα πρέπει να έχει συνέχεια και δη με πιο ισχυρούς αντιπάλους, όπως αυτός που ακολουθεί στην Ευρώπη κόντρα στην Φερεντσβάρος. Αλλά ας μείνουμε τώρα στο ματς του πρωταθλήματος.

Στο αγωνιστικό κομμάτι, ο Σωτήρης Συλαϊδόπουλος είχε καλά τακτοποιημένο τον Ολυμπιακό, παρέταξε μία ενδεκάδα ορθολογική, με το ενδεδειγμένο για την περίσταση σύστημα και ξεκάθαρους ρόλους.

Με τον Φορτούνη στο "10" τους Ποντένσε και Μασούρα στις "πτέρυγες", τον Ελ Κααμπί στην κορυφή της επίθεσης, τον Έσε και τον Τσικίνιο που μπορούν να εναλλάσσονται στο "6" και στο "8", κλασικούς πλάγιους μπακ (Ρόντινεϊ, Ορτέγκα) με αρκετά ανεβάσματα και ποιοτικούς στόπερ (Κάρμο, Μπιανκόν).

Αξίζει πάντως να γίνει ειδική αναφορά στον Κάρμο και στον Τσικίνιο, αφενός μεν διότι είναι νεοφερμένοι στον Ολυμπιακό αφετέρου δε γιατί ήταν επιλογές και είχαν συνεργαστεί με τον Καρβαλιάλ. Οι δύο Πορτογάλοι ποδοσφαιριστές δείχνουν ότι μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην πειραϊκή ομάδα.

Ο Κάρμο έχει πολύ καλές τοποθετήσεις, βγαίνει γρήγορα στην μπάλα, την μοιράζει σωστά τόσο κοντά όσο και με μακρινές διαγώνιες πάσες, ενώ στο παιχνίδι με τον ΟΦΗ λίγο έλλειψε να σκοράρει -είχε αριστερό σουτ στο οριζόντιο δοκάρι του Μπάουμαν. Παράλληλα, ο αριστεροπόδαρος πανύψηλος άσος προσφέρει ισορροπία στα στόπερ και σιγουριά στα μετόπισθεν.

Ο Τσικίνιο κάνει σπουδαία και αθόρυβη δουλειά στη μεσαία γραμμή, καθώς από τη μία μπορεί να πάρει την πρώτη πάσα από τα στόπερ βοηθώντας στην ανάπτυξη του παιχνιδιού έχοντας καλή κάθετη και διαγώνια πάσα και από την άλλη έχει γρήγορες επιστροφές, καλές τοποθετήσεις και αποτελεσματικά μαρκαρίσματα. Ο Πορτογάλος δείχνει να "δένει" καλά με τον Έσε, ο οποίος ήταν και εκείνος καλός απέναντι στην κρητική ομάδα.

Το γεγονός ότι οι παίκτες του Ολυμπιακού μπήκαν στο παιχνίδι με το πόδι πατημένο στο γκάζι και μέσα στο πρώτο δεκάλεπτο είχαν πετύχει ήδη δύο γκολ, βοήθησε πολύ ώστε να γίνουν πιο απλά τα πράγματα για εκείνους στη συνέχεια.

Όμως, είναι σημαντικό για τους "ερυθρόλευκους" ότι πέτυχαν τέσσερα γκολ μετά από καιρό, ότι είχαν τέσσερις διαφορετικούς σκόρερ (Μασούρα, Ελ Κααμπί, Ποντένσε, Φορτούνη), ότι θα μπορούσαν να είχαν σκοράρει περισσότερα τέρματα, ότι κράτησαν το μηδέν στην εστία τους και είχαν ορισμένες καλές συνεργασίες. Και ας είχαν απουσίες όπως αυτές των τραυματιών Ζέλσον Μαρτίνς, Ελ Αραμπί και Ρέτσο και του τιμωρημένου Ντόη.

Όπως είναι σημαντικό για τον Ολυμπιακό η καλή απόδοση του Φορτούνη και του Ποντένσε οι οποίοι επέστρεψαν στα γκολ. Και αυτό είναι ενθαρρυντικό ενόψει των αγώνων με την Φερεντσβάρος και ενδιάμεσα με τον ΠΑΟΚ. Μάλιστα, ο Πορτογάλος είχε χαμηλές πτήσεις το τελευταίο διάστημα και ήταν κυρίως αναπληρωματικός, ενώ τώρα έπαιξε βασικός και αυτό βοήθησε στην ψυχολογία του.

Όσο για τον Μασούρα συνεχίζει τις καλές εμφανίσεις και παραμένει παραγωγικός, ενώ στα θετικά είναι η επιστροφή στα γκολ του Ελ Κααμπί. Στα αξιοσημείωτα του αγώνα με τον ΟΦΗ ήταν αφενός μεν η ενεργοποίηση του Μπιανκόν που ήταν συνήθως εκτός επί Καρβαλιάλ, όπως και αυτή του Ιμπόρα που έπαιξε ως αλλαγή αντί του Έσε στο τελευταίο εικοσάλεπτο του παιχνιδιού.

Επίσης, ο Καμπράλ έκανε το ντεμπούτο του στον Ολυμπιακό, το οποίο θα μπορούσε κάλλιστα να συνδυάσει με γκολ χάνοντας σπουδαία ευκαιρία δέκα λεπτά μετά την είσοδό του στο παιχνίδι.

Πλέον, αυτό το αγωνιστικό ξέσπασμα της πειραϊκής ομάδας, θα πρέπει να έχει και συνέχεια για να υπάρξει αντίκρισμα, αρχικά στην Ευρώπη απέναντι στην Φερεντσβάρος, σε ένα ματς που θα κάνει το ντεμπούτο του ο Μεντιλίμπαρ και θα διεξαχθεί στο γεμάτο από ερυθρόλευκους οπαδούς "Γεώργιος Καραϊσκάκης".

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ