ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Το μπουκάλι του Αταμάν κι ο σέξι Παναθηναϊκός

/  -  (  / EUROKINISSI)
/ - ( / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Μία ήττα και μία νίκη ήταν ο απολογισμός του Παναθηναϊκού στο τουρνουά Nick Galis International Tournament στη Ρόδο, με τον Χάρη Σταύρου να εξηγεί ότι οι πράσινοι θα είναι πολύ καλύτεροι στο επόμενο τουρνουά, σε αυτό που θα γίνει το Σαββατοκύριακο στη μνήμη του Παύλου Γιαννακόπουλου στο ΟΑΚΑ.

Τρεις ημέρες πέρασαν από την επιστροφή μας από το Παγκόσμιο Κύπελλο 2023, τρεις ημέρες πέρασαν από την επιστροφή από τη Μανίλα και ο δρόμος μας έβγαλε στη Ρόδο για το πρώτο Nick Galis International Tournament.

Απο τη Γερμανία, τη Σερβία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά, στον Παναθηναϊκό, στη Φενέρμπαχτσε και στη Μακάμπι Τελ Αβίβ, λίγο πριν από την έναρξη της σεζόν 2023/24. Ένα τριήμερο τουρνουά προς τιμήν του GOAT του ελληνικού μπάσκετ, τρεις ομάδες που έχουν τον ίδιο στόχο στη EuroLeague, αρκετά συμπεράσματα, αλλά και ένα που τα σκεπάζει όλα. Τα φιλικά προετοιμασίας, είναι φιλικά προετοιμασίας και τίποτα περισσότερο.

Ανυπομονούσαμε να δούμε τον φρεσκαρισμένο κι αναβαθμισμένο Παναθηναϊκό και οι back-to-back αναμετρήσεις με Τούρκους και Ισραηλινούς μας έδωσαν 80 λεπτά με αρκετά θέματα προς συζήτηση, με αρκετά συμπεράσματα, πρόωρα φυσικά. Αυτά τα 80 λεπτά οι φίλοι των πράσινων τα περίμεναν πως και πως, το κλειστό της Καλλιθέας Ρόδου γέμισε, ο Νίκος Γκάλης ήταν εκεί για να γνωρίσει την αποθέωση, να συγκινήσει και να συγκινηθεί και το βράδυ της Κυριακής (17/9) ήταν μάλλον όλοι ευχαριστημένοι.

Και οι Ροδίτες που είδαν τρεις ομάδες που στοχεύουν στο Final Four της EuroLeague. Και ο Όντεντ Κάτας που είδε τη Μακάμπι να αποχωρεί με ρεκόρ 1-1. Και ο Δημήτρης Ιτούδης που χωρίς τους Γκούντουριτς - Χέιζ είδε τη δική του ομάδα να έχει μία νίκη και μία ήττα. Και ο Εργκίν Αταμάν που έδειξε από πολύ νωρίς στη θητεία του στους πράσινους ότι δεν θα έχει το παραμικρό πρόβλημα να πιέσει τους πάντες, μέχρι ο Παναθηναϊκός να παίξει μπασκετ πρωταθλητισμού.

Οι πράσινοι, στην πρώτη εμφάνιση των Ερνανγκόμεθ, Λεσόρ, Παπαπέτρου, Μωραΐτη με τη φανέλα τους, έκαναν κακή εμφάνιση απέναντι στην πιο "δεμένη" Φενέρμπαχτσε και ηττήθηκαν καθαρά. Δεν είχαν καλές συνεργασίες, δεν είχαν αποτελεσματικότητα στο περιφερειακό σουτ (2/23), όμως το προπονητικό τιμ καταλάβαινε ότι τα πόδια ήταν βαριά, διότι οι προπονήσεις γίνονταν το τελευταίο διάστημα σε πολύ υψηλή ενταση ώστε οι διεθνείς να μπουν σύντομα στο πρόγραμμα.

Τι έκανε ο Αταμάν μετά από την ήττα από τη Φενέρμπαχτσε; Έβαλε πρωινή προπόνηση, η οποία έγινε επίσης σε υψηλή ένταση, με πολλή περιφερειακή εκτέλεση. Λίγες ώρες πριν από τον αγώνα με τη Μακάμπι που ήταν πιο ξεκούραστη, συνεχίζει με τον ίδιο κορμό από την περσινή σεζόν και θεωρητικά βρίσκεται σε πολύ υψηλότερο βαθμό ετοιμότητας.

Ο Παναθηναϊκός μπηκε στο ματς με δυναμισμό, σούταρε καλά από το τρίποντο και δεν δυσκολεύθηκε να λυγίσει τους Ισραηλινούς. Στο φινάλε του τριημέρου ο Ματίας Λεσόρ ήταν και ο πρώτος σκόρερ, αλλά και ο MVP του τουρνουά, με τον Αταμάν να έχει πλέον μία καλή εικόνα για όλο το ρόστερ του.

Ο Τούρκος προπονητής ήταν έξαλλος στον αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε, πέταξε μέχρι κι ένα μπουκάλι με μανία, ήταν πιο ήπιος στον αγώνα με τη Μακάμπι. Θα ήθελε να έχει μαζί του στη Ρόδο και τον Λούκα Βιλντόζα, έδωσε πολύ χρόνο συμμετοχής στον Τζέριαν Γκραντ και δοκίμασε πολλά σχήματα, πολλά δίδυμα-τρίδυμα για να δει ποια λειτουργούν καλύτερα μεταξύ τους.

Ο Κώστας Σλούκας δείχνει να έχει προσαρμοστεί καλά στην νέα του ομάδα, είχε κάποια προβλήματα επικοινωνίας όταν, για παράδειγμα, πάσαρε στην περιφέρεια ενώ ο συμπαίκτης του είχε ήδη αρχίσει να κόβει προς το καλάθι, αυτά όμως είναι ζητήματα που θα λυθούν μέσα από τα φιλικά προετοιμασίας.

Γι' αυτό λέγονται άλλωστε αγώνες προετοιμασίας, ώστε τα (πολλά στην περίπτωση του Παναθηναϊκού) νέα πρόσωπα να μάαθουν να συνεργάζονται, να μάθει ο ένας παίκτης της τάσεις του διπλανού του και στην επίθεση, αλλά και στην άμυνα που είδαμε αρκετό δυναμισμό, αλλά και έλλειψη επικοινωνίας που οδήγησε σε αδράνεια και σε κακές επιστροφές.

Θα χρειαστεί χρόνος και ίσως και μήνες μέχρι οι πράσινοι να πλησιάζουν τις δυνατότητές τους, όμως αυτό είναι και το λογικό σε ένα ρόστερ που χτίστηκε σχεδόν από το μηδέν, μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες.

Το σίγουρο είναι ότι ο Αταμάν ξέρει καλά το υλικό που θα διαχειριστεί. Το έδειξε με συγκεκριμένες αλλαγές για την άμυνα και για την επίθεση, το έδειξε με την προσπάθειά του να υποστηρίξει (κυρίως ψυχολογικά) παίκτες όπως ο Κάιλ Γκάι και ο Αλεξάντερ Μπαλτσερόφσκι, αντιλαμβάνεται ωστόσο ότι τουλάχιστον στις αρχές της περιόδου θα πρέπει να πάει σε safe επιλογές. Να στηριχθεί δηλαδή σε αθλητές που γνωρίζονται μεταξύ τους (Σλούκας, Παπαπέτρου, Μήτογλου) και σε κάποιους που εχουν εμπειρία από το υψηλότερο επίπεδο (Βιλντόσα, Γκριγκόνις, Ερνανγκόμεθ, Λεσόρ).

Όσο ελκυστικό κι αν είναι το ρόστερ του Παναθηναϊκού, τόσο παράλογο είναι και το σενάριο να παίξει η ομάδα μπάσκετ ελίτ επιπέδου νωρίς στη σεζόν. Όσο κι αν οι φετινές μεταγραφές ιντριγκάρουν τον κόσμο του συλλόγου, τόση υπομονή κι ακόμη περισσότερη χρειάζεται στο ξεκίνημα, στις πρώτες εβδομάδες και πιθανότατα στους πρώτους μήνες της χρονιάς, αρχικά για να μοιράσει ο Εργκίν Αταμάν τους ρόλους κι εν συνεχεία να τους αποδεχθούν και να τους αφομοιώσουν οι αθλητές του.

Δεν περιμέναμε να δούμε διαστημικό τον Παναθηναϊκό στη Ρόδο, σίγουρα όμως περιμένουμε έναν ακόμη καλύτερο Παναθηναϊκό το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στο τουρνουά στη μνήμη του Παύλου Γιαννακόπουλου.

Στο ΟΑΚΑ, με τον κόσμο τους στο πλευρό τους, οι πράσινοι θα έχουν τη δίψα και το κίνητρο για να κάνουν αρκετά βήματα προς τα εμπρός, θα έχουν δουλέψει στη διάρκεια της εβδομάδας και με δεδομένο ότι πλησιάζουν προς τον πρώτο τίτλο της χρονιάς, προς το Σούπερ Καπ το οποίο θα διεκδικήσουν στη Ρόδο, θα αντιμετωπίσουν με μεγάλη σοβαρότητα αυτά τα δύο παιχνίδια απέναντι στη Μπάγερν Μονάχου (23/9) και σε μία εκ των Παρτίζαν - Αναντολού Εφές (24/9).

Πρώτο δείγμα, λοιπόν, θετικό για τον νέο, ελκυστικό, σέξι Παναθηναϊκό που έχει έναν σπουδαίο καπετάνιο, έναν ξεκάθαρο ηγέτη, σούπερσταρς σαν τον Χουάντσο Ερνανγκόμεθ και τον Ματίας Λεσόρ κι ένα αξιόλογο supporting cast που δεν μπορεί να κριθεί με αυστηρότητα τόσο νωρίς στη σεζόν.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ