EUROLEAGUE

Σταύρου blog: Στο ΟΑΚΑ τα πρώτα συμπεράσματα για τον Ολυμπιακό

EUROLEAGUE 2020-2021 / ÏÓÖÐ - ÆÁËÃÊÉÑÉÓ ÊÁÏÕÍÁÓ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ:LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE 2020-2021 / ÏÓÖÐ - ÆÁËÃÊÉÑÉÓ ÊÁÏÕÍÁÓ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ:LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Η πρεμιέρα του Ολυμπιακού στη EuroLeague 2020/21 ήταν κακή. Το ροτέισον άνοιξε υπερβολικά, στο τέλος όμως οι Πειραιώτες ξέμειναν από ενέργεια, μπλόκαραν και τώρα πρέπει να μπουν στο ΟΑΚΑ με το μαχαίρι στα δόντια για να ρεφάρουν. Γράφει ο Χάρης Σταύρου.

Πόσο περίεργο το βράδυ της Πέμπτης... Πόσο περίεργη η επιστροφή στη EuroLeague μετά από σχεδόν επτά μήνες, μπροστά σε άδειες εξέδρες, απέναντι σε μια Ζάλγκιρις χωρίς τον Γιασικεβίτσιους στην άκρη του πάγκου.

Δεν ήταν ένα τυπικό μπασκετικό βράδυ το χθεσινό, αλλά μια κατάσταση που θα πρέπει να συνηθίσουμε για τους επόμενους αρκετούς μήνες, με τον Ολυμπιακό να έχει κάποια καλά, αλλά και κάποια πραγματικά άσχημα διαστήματα που τον ανάγκασαν να ξεκινήσει τη σεζόν 2020/21 με ήττα στο γήπεδό του από έναν υποδεέστερο αντίπαλο.

Ήταν περίεργη από νωρίς η χθεσινή πρεμιέρα. Με τον Χαραλαμπόπουλο στο αρχικό σχήμα και τους Παπανικολάου - ΜακΚίσικ στον πάγκο, με τον Ζαν-Σαρλ στην πεντάδα και τους Βεζένκοβ - Πρίντεζη σε ρόλο θεατή, με τον Άαρον Χάρισον να παίρνει όλες τις προσπάθειες της ομάδας του στο πρώτο τετράλεπτο και με τον Κώστα Σλούκα να ψάχνει, να ψάχνει, να ψάχνει δημιουργία αλλά να μοιάζει κι εκείνος μπερδεμένος.

Με τον Οκτάβιους Έλις να χάνει τις μάχες από τον Ζοφρέ Λοβέρν, με τον Βασίλη Σπανούλη να μην έχει ρυθμό, αλλά να παίζει σχεδόν δώδεκα σερί λεπτά στο πρώτο μέρος, με τον Σλούκα να βγαίνει στο 10' και να γυρίζει στο 19', με τον Ολυμπιακό να έχει 0/8 τρίποντα στην τέταρτη περίοδο, συνολικά 3/18 σουτ και εννέα πόντους.

Τι περίεργο βράδυ...

Μέχρι τα τέλη της τρίτης περιόδου η Ζάλγκιρις έδειχνε συμβιβασμένη με τη μοίρα της και εκεί που οι Πειραιώτες έπρεπε να πατήσουν με δύναμη το γκάζι, απλώς το χάιδευαν, έπαιζαν με τη φωτιά, εκείνη τους πρόλαβε και τελικά τους έκαψε.

Είναι τόσοι οι αριθμοί που μπορεί να κρατήσει κάποιος από αυτό το ματς.

Οι πόντοι που πέτυχαν οι δύο ομάδες από τα "δώρα" των αντιπάλων τους ήταν 13-20. Με απλά λόγια, ο Ολυμπιακός έβαλε 13 πόντους από τα 20 λάθη της Ζάλγκιρις (0.65 ανά λάθος) και οι Λιθουανοί 20 πόντους από τα 11 λάθη των γηπεδούχων (1.81 ανά λάθος).

Έξι πόντους σκόραραν οι Πειραιώτες από τα εννέα επιθετικά ριμπάουντ, 11 πόντους η Ζάλγκιρις από τις 11 δικές της νέες κατοχές. 20 πόντους πήρε ο Ολυμπιακός από τους βασικούς του, 38 πήρε η Ζάλγκιρις από τους δικούς της, βέβαια οι ερυθρόλευκοι ξεκίνησαν με τον Χαραλαμπόπουλο που αντικαταστάθηκε και δεν επέστρεψε και με τον Λιβιό Ζαν-Σαρλ που τραυματίστηκε και επίσης δεν γύρισε στο ματς.

ΜΙΑ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΓΕΝΙΚΩΣ ΓΙΑ... ΚΛΑΜΑΤΑ

Δεν ήταν καλή η πρώτη μέρα της EuroLeague 2020/21. Δεν είχε καλό μπάσκετ. Η περσινή κυρίαρχος Αναντολού Εφές έχασε στο γήπεδό της από τη Ζενίτ (69-73), η Μακάμπι δυσκολεύθηκε να λυγίσει την μετριότατη Άλμπα Βερολίνου στο Τελ Αβίβ (80-73), η Βαλένθια τα χρειάστηκε μέχρι το ισχνό 65-63 επί της Βιλερμπάν. Στο ΣΕΦ επίσης δεν έγινε ματς υψηλού επιπέδου, όχι γιατί το σκορ (67-68) ήταν χαμηλό, αλλά γιατί υπήρξαν πολλές στιγμές που αναρωτιόμασταν "τι βλέπουμε;".

Ο Ολυμπιακός έκανε 25 + 25 λάθη στα δύο φιλικά ματς με την Άλμπα στο Βερολίνο. Απέναντι στη Ζάλγκιρις έμεινε στα 11, καλός αριθμός για ένα ρόστερ με εννέα νέους αθλητές. Πλην του Χασάν Μάρτιν και του Τσαρλς Τζένκινς, όμως, ουδείς βρέθηκε σε καλή βραδιά. Ο πρώτος τελείωσε τον αγώνα με 6/6 δίποντα, ο δεύτερος ήταν χάρη στην άμυνα, το πείσμα και την πίεσή του στη μπάλα ο λόγος που ο Σλούκας έμεινε για εννέα λεπτά στον πάγκο στη διάρκεια της δεύτερης περιόδου.

Από εκεί και πέρα, ο Μπαρτζώκας και οι συνεργάτες του μάλλον δεν βρήκαν κάτι άλλο για να χαμογελάσουν. Οι εννέα πόντοι στην τέταρτη περίοδο ήταν μια αποκαρδιωτική επίδοση, σημαντικοί και πολύ έμπειροι παίκτες πήραν κάκιστες αποφάσεις, ένα ματς που έλεγες ότι δεν γίνεται να γυρίσει, γύρισε κι ο Ολυμπιακός έχει πλέον ακόμη περισσότερη πίεση στις πλάτες του καθώς την επόμενη Παρασκευή (9/10 στις 21:00) θα πάει στο ΟΑΚΑ για να αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό. Και ναι, πιθανή δεύτερη ήττα από υποδεέστερο αντίπαλο θα πονέσει ακόμη περισσότερο.

Οι Πειραιώτες δεν έδωσαν όσους αγώνες ήθελαν στην προετοιμασία τους, αναμετρήσεις ματαιώθηκαν, τουρνουά πέρα από εκείνο στη Βαλένθια δεν έγιναν, μια συμμετοχή στο Super Cup θα βοηθούσε σημαντικά για να μοιραστούν ρόλοι και να πιεστούν οι αθλητές σε συνθήκες επίσημων ματς, Α1 δεν υπάρχει και όλα αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε "φρέσκο" ρόστερ εμφανίστηκαν στο ΣΕΦ.

Στο τέλος της βραδιάς πέρα από την ήττα υπήρχαν και δύο τραυματίες, ο Ζαν-Σαρλ που θα μάθουμε σήμερα αν έχει υποστεί θλάση (το κείμενο γράφτηκε ξημερώματα Παρασκευής) κι ο Μάρτιν που σε μια προσπάθειά του για μπλοκ χτύπησε τον καρπό του.

ΤΟ ΡΟΛΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΨΕ

Αυτό που λίγοι πρόσεξαν ήταν πως ουδείς έπαιξε περισσότερα από 26 λεπτά. Ο Σλούκας πήρε τα πιο πολλά και μόλις τρεις ξεπέρασαν τα 20 (Μάρτιν 24, Σπανούλης 23, Χάρισον 20) με τους υπόλοιπους να μένουν ανάμεσα στα 10 και τα 17. Χωρίς ματς για τις επόμενες επτά μέρες, ο Μπαρτζώκας πήγε σε ροτέισον 11 παικτών. Για να δείξει ότι τους υπολογίζει όλους και να τους κρατήσει ζεστούς στις αρχές μιας σεζόν που θα έχει πολλές δυσκολίες και απώλειες; Για να τους βοηθήσει να παίξουν με μεγαλύτερη ένταση στα διαστήματα που βρίσκονταν στο παρκέ; Εκείνος ξέρει.

Σίγουρα, πάντως, η ένταση που ήθελε να δει ο Μπαρτζώκας δεν ήταν εκεί. Έλλειψη συγκέντρωσης στο τέταρτο δεκάλεπτο, ίσως και χαλαρότητα ή απλά μπερδεμένα μυαλά που χρειάζονται χρόνο για να συνυπάρξουν, για να κουμπώσουν το ένα με το άλλο.

Είναι τόσο δύσκολο να βγάλει κάποιος συμπέρασμα από το χθεσινό ματς. Άλλη ομάδα ο Ολυμπιακός της τρίτης περιόδου, όταν ο Σλούκας οργάνωνε (ξεκίνησε με δύο ασίστ για τρία λάθη, τελείωσε με επτά ασίστ για τρία λάθη) κι ο Βεζένκοβ εκτελούσε, άλλη ομάδα ο Ολυμπιακός της τέταρτης περιόδου που δεν έκανε τίποτα σωστά. Άλλη ομάδα ο γεμάτος ενέργεια Ολυμπιακός με τον ΜακΚίσικ στην πεντάδα του, άλλη ομάδα ο άδειος στο φινάλε Ολυμπιακός που δεν είχε ρυθμό σαν της Ζάλγκιρις.

Γκριγκόνις και Γιοκουμπάιτις ήταν καταπληκτικοί, με τον πρώτο να παίζει 32 λεπτά και να βάζει απίθανα καλάθια και τον δεύτερο να δείχνει στα 19 του γιατί θεωρείται το επόμενο μεγάλο ταλέντο του λιθουανικού μπάσκετ. Στα 3.5" κέρδισε το φάουλ, έβαλε την πρώτη, τη δύσκολη βολή, έβαλε τη δεύτερη και έφυγε κύριος έχοντας συστηθεί για τα καλά στο ευρωπαϊκό κοινό που δεν γνώριζε την ύπαρξή του.

Είναι θετική συγκυρία για τον Ολυμπιακό ότι ακολουθεί ματς στο ΟΑΚΑ. Με άλλη συγκέντρωση θα πάει στην έδρα του αιώνιου αντιπάλου, περισσότερη πίεση θα έχει στις πλάτες του για να κερδίσει σε κεκλεισμένων των θυρών αγώνα, μιλάμε για ένα εντελώς διαφορετικό ματς στο οποίο δεν μπορεί να υπάρξει χαλάρωση ούτε για 2-3 λεπτά.

Προτιμότερο ένα ντέρμπι από έναν αγώνα στην Αγία Πετρούπολη ή το Μόναχο, ίσως από την Καλογρέζα να ξεκινήσει η πραγματική σεζόν για την ομάδα του Μπαρτζώκα.

TAGS EUROLEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ