ΑΠΟΣΤΟΛΗ MUNDOBASKET

Οι δεύτερες σκέψεις και το μπάσκετ των 40 λεπτών

Οι δεύτερες σκέψεις και το μπάσκετ των 40 λεπτών
FIBA

Η Εθνική που πρέπει να μπει στο ματς με την Λιθουανία με το μαχαίρι στα δόντια και το αυτονόητο που πρέπει να αποδεχθεί ο κόσμος εν όψει του νέου τελικού της Ελλάδας. Γράφει ο Χάρης Σταύρου από τη Μανίλα.

Το ματς με την Νέα Ζηλανδία πέρασε στην ιστορία για την Εθνική. Ένα κακό πρώτο μέρος, ένα ονειρικό δεύτερο, πρόκριση στις 16 κορυφαίες ομάδες του Παγκοσμίου Κυπέλλου και μία ημέρα ξεκούρασης πριν από τον νέο τελικό απέναντι στη Λιθουανία.

Το κλίμα στις τάξεις της ομάδας είναι υπέροχο. Η αντίδραση απέναντι στους Tall Blacks έμοιαζε με ομαδική... γροθιά, σε έναν αντίπαλο που έδερνε για 20 λεπτά, αλλά δεν είχε το ανάλογο ταλέντο για να υποστηρίξει το στιλ του στο δεύτερο μέρος. Η Ελλάδα, μία ομάδα που όπως λέει ο προπονητής της θέλει action και όχι reaction, άφησε την αντίδραση, πήγε στη δράση και τα κατάφερε.

Η ζωή συνεχίζεται και στο MundoBasket 2023 δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Απέναντι στη Λιθουανία (1/9, 15:40, ERT1/NOVASPORTS START και LIVE από το SPORT24) η Εθνική δεν πρέπει να κάνει δεύτερες σκέψεις, δεν πρέπει να είναι νωθρή, δεν πρέπει να διστάζει. Όλα αυτά της στοίχισαν στο χθεσινό ματς. Το ποσοστό στο δίποντο ήταν αποκαρδιωτικό στο πρώτο μέρος. Αμέτρητα χαμένα σουτ κοντά στο καλάθι, χάλασαν το μυαλό των διεθνών, όχι όμως ολοκληρωτικά.

Γι' αυτό και λέμε ξανά και ξανά ότι ένας αγώνας μπάσκετ διαρκεί 40 λεπτά. Όχι δέκα, όχι 15, όχι 25. Σαράντα! Κι αυτά που δεν έκανες καλά στο πρώτο εικοσάλεπτο, μπορείς να τα καλύψεις αν έχεις την ικανότητα να κατανοήσεις τι πήγε στραβά. Παίκτες και προπονητές είχαν αυτή την ικανότητα στην ανάπαυλα του αγώνα με την Νέα Ζηλανδία, στα αποδυτήρια βγήκαν μπροστά συγκεκριμένοι αθλητές, από το προπονητικό team ακούστηκαν και κάποιες... έντονες προτροπές και έτσι γράφτηκε η ιστορία.

Μετά από το μεσημεριανό γεύμα της ομάδας, είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τον Δημήτρη Ιτούδη και με τον Θανάση Αντετοκούνμπο. Είχαν κι εκείνοι καλή διάθεση για συζήτηση. Και μέσα από τέτοιες συναντήσεις, είναι πιο εύκολο να κατανοήσεις τι βρίσκεται στο μυαλό αυτών των ανθρώπων σε μία διοργάνωση σαν το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Για πολλούς, η πίεση είναι τεράστια. Αρκετούς, μπορεί να τους συνθλίψει. Όχι όμως τα παιδιά αυτής της Εθνικής. Ποιον δηλαδή να φοβηθούν ο Γουόκαπ, ο Λαρεντζάκης, ο Παπανικολάου, ο Παπαπέτρου, ο Παπαγιάννης όταν έχουν γράψει χιλιάδες λεπτά στη EuroLeague;

Ποιον να φοβηθεί ο Θανάσης Αντετοκούνμπο που τον ρωτάς πώς διαχειρίζεται το "πρέπει" για την νίκη και σου λέει ότι "ζω τη ζωή που προσευχόμουν μια ζωή να ζήσω, τη ζω αυτή τη στιγμή και όταν ζητώ και παραπάνω νιώθω άσχημα. Γιατί μου τα έχει δώσει όλα ο Θεός. Δεν μπορώ να έχω πρέπει. Απλά πρέπει να δείξω σε αυτά τα νέα παιδιά που είναι το μέλλον και θα είναι στην ομάδα και τα επόμενα δέκα χρόνια ότι αυτό που έχει σημασία είναι να τα δώσεις, να πας στο ριμπάουντ, να παίξεις άμυνα, να τα δώσεις όλα και όταν μπεις στο αεροπλάνο να είσαι ικανοποιημένος με όσα έχεις κάνει".

Τα πράγματα, συχνά, είναι απλά. Εμείς τα κάνουμε δύσκολα. Και δυστυχώς στην εποχή των social media και της ανθρωποφαγίας, είναι από δύσκολο έως απίθανο ο φθόνος, η απαισιοδοξία και ο αρνητισμός να μη φτάσουν και στους παίκτες. Στο τέλος της ημέρας, βέβαια, ο καθένας κάνει τη δουλειά του. Και κρίνεται γι' αυτή.

Η Λιθουανία είναι ομάδα ανώτερου επιπέδου από την Νέα Ζηλανδία, ίσως όμως να ματσάρει καλύτερα με την Εθνική. Έχει παίκτες οι διεθνείς μας αντιμετωπίζουν στη EuroLeague, έχει φυσικά βάθος και έπαιξε σπουδαία στην πρώτη φάση, είναι ωστόσο ένα σύνολο στα δικά μας κυβικά. Δεν είναι Καναδάς ή ΗΠΑ, δεν είναι Γερμανία ή Αυστραλία. Είναι αντίπαλος στα κυβικά μας και ακόμη κι αν θέλει κάποιος να την χρίσει φαβορί, δεν μπορεί να της δώσει ΠΟΛΛΕΣ περισσότερες πιθανότητες.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι στην Εθνική ξέρουν τι δεν πήγε καλά στο ματς με τους Νεοζηλανδούς, ξέρουν άριστα τους επόμενους αντιπάλους τους (όπως ξέρουν φυσικά και οι Λιθουανοί ποιος είναι ο Γουόκαπ, ο Παπανικολάου, ο Παπαπέτρου, ο Παπαγιάννης) και προετοιμάζονται με άριστη ψυχολογία. Με χαμόγελα και με ταπεινοφροσύνη. Με πείσμα συνεχίσουν στη διοργάνωση και να προχωρήσουν για ακόμη έναν τελικό, αυτή τη φορά απέναντι στους Μαυροβούνιους.

Κατά τα άλλα, η Πέμπτη έχει ξεκούραση, video και αποθεραπεία. Την ώρα που η Λιθουανία είχε μία έξτρα ημέρα για να τα κάνει όλα, μαζί και την προπόνησή της που έχει προγραμματιστεί για το βράδυ στην Ninoy Aquino Arena.

Ξεκουραστείτε κι εσείς, κοιμηθείτε και ξυπνήστε με αισιοδοξία, φορέστε τα καλά σας και μην ξεχνάτε ότι ένας αγώνας μπάσκετ διαρκεί 40 λεπτά. Η Εθνική έχει κάνει την προσπάθειά της και με το παραπάνω κι εμείς είμαστε εδώ για να την στηρίξουμε, να την υποστηρίξουμε και είτε να πανηγυρίσουμε, είτε να στενοχωρηθούμε μαζί της. Ελπίζουμε και αύριο βράδυ να γιορτάζουμε.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ ξεκίνησε και το SPORT24 με την υποστήριξη της Stoiximan, ακολουθεί την Εθνική μας στην πορεία της στη διοργάνωση.

Tο SPORT24 στις Φιλιππίνες

Το SPORT24 βρίσκεται στις Φιλιππίνες για το Mundobasket 2023. Δες αναλυτικά το Πρόγραμμα και τα αποτελέσματα των αγώνων του Mundobasket 2023, παρακολούθησε το Mundobasket live στο Matchcenter και κάνε εγγραφή στα push notifications του SPORT24 αλλά και στο Youtube κανάλι μας για να μαθαίνεις όλες τις εξελίξεις για το Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ.

TAGS ΑΠΟΣΤΟΛΗ MUNDOBASKET ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ