ΑΠΟΣΤΟΛΗ MUNDOBASKET

Ο... άλλος Παπαγιάννης και η καλύτερη διοργάνωση όλων των εποχών

Ο Γιώργος Παπαγιάννης
Ο Γιώργος Παπαγιάννης FIBA

Μία ημέρα πριν από τον τελικό με την Νέα Ζηλανδία, ο Χάρης Σταύρου αποθεώνει τον Γιώργο Παπαγιάννη και τους Φιλιππινέζους που έχουν μετατρέψει το Παγκόσμιο Κύπελλο σε μία ονειρική διοργάνωση χάρη στην καλοσύνη και την ευγένειά τους.

'Ώρα τελικού. Τόσο απλά. Έξι φιλικά και δύο επίσημα ματς έχει δώσει η Εθνική, όλα ένα προς ένα, απέναντι σε δυνατούς, απέναντι σε σκληρούς, απέναντι σε ανταγωνιστικούς αντιπάλους. Τώρα, έφτασε η στιγμή για το πρώτο -ελπίζουμε από τα πολλά- do-or-die παιχνίδι της στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2023.

Το SPORT24 βρέθηκε το απόγευμα της Τρίτης (29/8) στην Ninoy Aquino Arena της Μανίλα, όχι για να παρακολουθήσει την προπόνηση της Ελλάδας, αλλά για να δει ποιοι πήγαν στο προαιρετικό πρόγραμμα μία ημέρα μετά από την αναμέτρηση με την Team USA. Ποιους είδαμε εκεί; Τον Νίκο Ρογκαβόπουλο, τον Μάνο Χατζηδάκη και τον Γιώργο Παπαγιάννη. Τρεις παίκτες, με τους Τριαντάφυλλο, Μπατή, Καμπερίδη να τους "δουλεύουν" σε ένα κατά τα άλλα ήσυχο απόγευμα αποθεραπείας και ξεκούρασης.

Κι αν οι Ρογκαβόπουλος - Χατζηδάκης δεν είναι δα και οι σημαντικότεροι παίκτες της Εθνικής, το γεγονός ότι ο Παπαγιάννης ήταν εκεί για να κάνει το πρόγραμμά του, λέει πολλά για εκείνον. Πενταδάτος, ο μοναδικός πραγματικός σέντερ αυτής της ομάδας, δουλεύει σε κάθε ευκαιρία και βρίσκεται σε εξωπραγματική φυσική κατάσταση. Η εικόνα του στην αναμέτρηση με τις ΗΠΑ ήταν καταπληκτική, οι Αμερικανοί μιλούσαν για εκείνον μετά από το τέλος της αναμέτρησης κι ο Big Papa βρίσκει συνεχώς κίνητρα.

Ρωτήσαμε και τον Ρογκαβόπουλο και τον Στέφανο Τριαντάφυλλο, συνεργάτη του Δημήτρη Ιτούδη, πόσο καλά προετοιμασμένη είναι η Εθνική για να αντιμετωπίσει μία τόσο δυναμική ομάδα, μετά από αυτά τα οκτώ ούτως ή άλλως απαιτητικά παιχνίδια που έχει δώσει μέχρι σήμερα. "Αυτό θα φανεί αύριο" μας είπαν. Ξέρουν ότι το ματς δεν θα είναι εύκολο, ξέρουν ότι οι Νεοζηλανδοί θα παλέψουν στα όριά τους και θα πιέσουν στο 101%, αλλά υπάρχει μία αίσθηση ότι η Εθνική είναι έτοιμη για να τους αντιμετωπίσει.

"Παίζουν συχνά στα όρια του αντιαθλητικού" ήταν μία από τις ατάκες του Στέφανου Τριαντάφυλλου, στοιχείο που χαρακτηρίζει τους Tall Blacks του Πέρο Κάμερον. Θα τους δούμε να κάνουν βουτιές για μία κατοχή, θα τους δούμε να κάνουν σκληρά φάουλ, θα τους δούμε να μπαίνουν με ταχύτητα σε όλα τα hustle plays. Έχουμε όμως κι εμείς τέτοιους παίκτες να αντιπαρατάξουμε.

Τον Γουόκαπ και τον Λούντζη. Τον Λαρεντζάκη και τον Παπανικολάου. Τον Παπαπέτρου και τον Θανάση. Ναι, τον Θανάση που θεωρούμε ότι θα σφίξει τα δόντια και θα παίξει. Δεν βλέπουμε τρόπο να περιοριστεί σε ρόλο θεατή από τη στιγμή που γλίτωσε τη θλάση. Δεν θεωρούμε πιθανό να μείνει στον πάγκο με πολιτικά σε έναν τελικό επιβίωσης. Θα παίξει ο Αντετοκούνμπο και θα είναι καταλυτικός για το αποτέλεσμα που στοχεύει η Εθνική.

Μία μαγική διοργάνωση, ένας μαγικός λαός

Ναι, υπάρχουν πολλές απουσίες. Η συντριπτική πλειοψηφία των παικτών που απέχουν από το MundoBasket 2023, όμως, έμεινε εκτός εξαιτίας τραυματισμών. Ελάχιστοι "σνόμπαραν" το Παγκόσμιο. Ένα Παγκόσμιο, που τουλάχιστον στις Φιλιππίνες είναι υπέροχο, με όλη τη σημασία της λέξης.

Εδώ δεν υπάρχει αισχροκέρδια σαν αυτή που συναντήσαμε στο παρελθόν σε άλλα μέρη. Εδώ δεν προσπαθεί ο κόσμος να εκμεταλλευθεί τις συγκυρίες για να πλουτίσει. Οι Φιλιππινέζοι είναι ένας καταπληκτικός λαός, καλοσυνάτος, ευγενικός. Ζητάς κάτι, από το πιο απλό μέχρι το πιο σύνθετο και τρέχουν για να σε εξυπηρετήσουν. Πάντα με το χαμόγελο, πάντα με πραγματικά καλή διάθεση.

Εδώ μιλούν όλοι αγγλικά και είναι εύκολο να επικοινωνήσεις. Σε αντίθεση με όσα ζήσαμε το 2019 στην Κίνα, όπου τα πράγματα ηταν από δύσκολα έως εφιαλτικά. Στη Μανίλα υπάρχει μία καταπληκτική οργάνωση που μας έχει προσφέρει μία αψεγάδιαστη διοργάνωση. Από την πρώτη ημέρα στην αχανή Philippine Arena, μέχρι και σήμερα. Δεν γνωρίζουμε πώς είναι τα πράγματα στην Οκινάουα και στη Τζακάρτα, σίγουρα όμως δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα η FIBA να δώσει κι άλλα τουρνουά στις Φιλιππίνες.

Σίγουρα η Μανίλα δεν είναι ένας από τους πιο τουριστικούς προορισμούς στην Ασία, σίγουρα όμως αξίζει κάποιος να την δει, αξίζει να την επισκεφθεί και να την εξερευνήσει. Μόνο και μόνο για τους ανθρώπους της, που πραγματικά ξεχωρίζουν. Ακόμη και στο γήπεδο, ενώ υπάρχουν πολλές ζώνες ασφαλείας, είναι τόσο υπομονετικοί και τόσο ειρηνικοί. Απολαμβάνουν κάθε στιγμή, αγαπούν τον αθλητισμό, λατρεύουν το μπάσκετ, είναι κυριολεκτικά ξεχωριστοί.

Η FIBA τους έδωσε την ευκαιρία να δουν μπάσκετ υψηλού επιπέδου (εδώ θα γίνουν όλα τα ματς από τα προημιτελικά μέχρι τους τελικούς) και εκείνοι πηγαίνουν σε κάθε αγώνα. Βλέπεις έξι και επτά χιλιάδες θεατές στο Νέα Ζηλανδία - Ιορδανία και αναρωτιέσαι πόσοι θα πήγαιναν σε αυτό το ματς αν γινόταν στο ΟΑΚΑ. 200; 500; Όχι περισσότεροι.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ ξεκίνησε και το SPORT24 με την υποστήριξη της Stoiximan, ακολουθεί την Εθνική μας στην πορεία της στη διοργάνωση.

Tο SPORT24 στις Φιλιππίνες

Το SPORT24 βρίσκεται στις Φιλιππίνες για το Mundobasket 2023. Δες αναλυτικά το Πρόγραμμα και τα αποτελέσματα των αγώνων του Mundobasket 2023, παρακολούθησε το Mundobasket live στο Matchcenter και κάνε εγγραφή στα push notifications του SPORT24 αλλά και στο Youtube κανάλι μας για να μαθαίνεις όλες τις εξελίξεις για το Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ.

TAGS ΑΠΟΣΤΟΛΗ MUNDOBASKET ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ