ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ

Ο Αγραβάνης κι ο Χατζηδάκης, ο Αντετοκούνμπο κι ο μεγάλος στόχος

EUROBASKET 2022 /  -  (FIBA.COM: ONLY FOR EDITORIAL USE)
EUROBASKET 2022 / - (FIBA.COM: ONLY FOR EDITORIAL USE) EUROKINISSI SPORTS

Το ξεκαθάρισμα με τον Γιάννη, οι 11 που δείχνουν να έχουν κλείσει θέση στο ρόστερ της Εθνικής για το Παγκόσμιο Κύπελλο, ο Χατζηδάκης που "νίκησε" τον Αγραβάνη και ο βατός δρόμος για τον πραγματικό στόχο. Γράφει ο Χάρης Σταύρου.

Πέρασαν ήδη δύο και οδεύουμε προς τις τρεις εβδομάδες προετοιμασίας, με την Εθνική να μετράει δύο νίκες και δύο ήττες στα τέσσερα φιλικά της απέναντι σε Σλοβενία (x2), Σερβία και Ιταλία. Από αυτά τα παιχνίδια βγήκαν συμπεράσματα, είδαμε ευχάριστα διαστήματα, άσχημες περιόδους, αντιδράσεις όταν η Ελλάδα βρέθηκε να κυνηγάει από απόσταση, πλέον όμως η συζήτηση για τον βαθμό ετοιμότητας της ομάδας θα γίνει -από μέρα σε μέρα- σε διαφορετική βάση.

Όπως αναλύθηκε στο post-game LIVE του SPORT24 με τους Σπύρο Καβαλιεράτο - Βασιλική Καραμούζα, όλα πλέον δείχνουν ότι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν θα ενισχύσει την προσπάθεια της Εθνικής στην προσπάθεια που θα κάνει πρώτα στο Άμπου Ντάμπι και στη συνέχεια στη Μανίλα. Δεν είναι έτοιμος, δεν μπορεί να μπει από τη μία μέρα στην άλλη χωρίς να έχει ρυθμό, ξέρει και ο ίδιος και οι Μιλγουόκι Μπακς αλλά και η ΕΟΚ ότι η αρθροσκόπηση που έγινε στο γόνατό του χρειάζεται προσεκτική διαχείριση καθώς ακολουθεί τεράστιας σημασίας και μεγάλης κρισιμότητας σεζόν για εκείνον και την ομάδα του στο NBA.

Με τον Γιάννη εκτός, ο Ιτούδης -που γνωρίζει φυσικά τα δεδομένα- θα μπορεί να δουλέψει χωρίς αυτή τη μικρή ελπίδα που ίσως υπήρχε στο πίσω μέρος του μυαλού του. Και πλέον, μετά από τέσσερις αγώνες, η αλήθεια είναι ότι έχουν ήδη ξεχωρίσει οι 11 παίκτες που δείχνουν να έχουν κλειδώσει τη θέση τους στη δωδεκάδα για το MundoBasket 2023. Αρκεί φυσικά να είναι υγιείς.

Στα δικά μας μάτια, το Depth Chart είναι αυτή τη στιγμή το εξής:

PG: Γουόκαπ, Λούντζης, Μωραΐτης
SG: Λαρεντζάκης, Ρογκαβόπουλος
SF: Παπανικολάου, Παπαπέτρου
PF: Μήτογλου, Θανάσης Αντετοκούνμπο
C: Παπαγιάννης, Χατζηδάκης

Τη μία θέση που έχει μείνει ανοιχτή, θα την διεκδικήσουν ο Κώστας Αντετοκούνμπο (και η δική του περίπτωση μοιάζει πλέον πολύ δύσκολη), ο Παναγιώτης Καλαϊτζάκης, ο Γιώργος Τσαλμπούρης και ίσως και ο Λευτέρης Μποχωρίδης καθώς ο Βασίλης Τολιόπουλος δεν χρησιμοποιήθηκε στο τουρνουά Ακρόπολις και πιθανότατα έχει συμβιβαστεί με τη μοίρα του.

Η Εθνική θα κάνει μερικές προπονήσεις στο ΟΑΚΑ και την Τρίτη (15/8) θα επιβιβασθεί στο αεροπλάνο που θα τη μεταφέρει στο Άμπου Ντάμπι.

Εκεί, στο νησί Γιας Μαρίνα και στην Etihad Arena που φιλοξενεί preseason αγώνες του NBA, θα δουλέψει λίγο ακόμη μέχρι τους αγώνες με την Team USA (18/8) και τη Γερμανία (19/8) και στη συνέχεια θα μπει ξανά στο αεροπλάνο με προορισμό τη Μανίλα στην οποία θα έχει ένα καλό διάστημα προσαρμογής έως την πρεμιέρα με την Ιορδανία στις 26 Αυγούστου.

Περί ρόλων και Αγραβάνη

Η αποχώρηση του Δημήτρη Αγραβάνη από την προετοιμασία, δεν έσκασε ακριβώς σαν βόμβα το πρωί της Πέμπτης (10/8). Ήταν φανερό από τον τρόπο με τον οποίο τον διαχειρίστηκε ο Ιτούδης ότι δεν υπολογιζόταν για σημαντικό ρόλο στο ροτέισον, θα έμενε ούτως ή άλλως εκτός αγώνα στο παιχνίδι με την Ιταλία και θα κοβόταν από την δωδεκάδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Ένα story του Αγραβάνη στο Instagram, το οποίο κατέβηκε γρήγορα, δημιούργησε αναβρασμό χθες βράδυ, επί της ουσίας όμως οι δύο άνδρες απλώς δεν ήθελαν, απλώς δεν μπορούσαν να δουλέψουν μαζί. Άλλα είχε στο μυαλό του ο Ιτούδης, άλλα είχε στο δικό του μυαλό ο έμπειρος φόργουορντ. Το διαζύγιο δεν ήταν δυνατό να αποφευχθεί και η ζωή συνεχίζεται.

Το σημαντικό σε αυτή την ομάδα είναι να αποδεχθούν και οι 12 τους ρόλους τους. Οι περισσότεροι θα το κάνουν και αρκετοί θα το καταφέρουν με την εμπειρία τους. Κάποιοι γιατί βλέπουν μία καλή ευκαιρία να λάμψουν μέσα από αυτή τη διαδικασία.

Και στο τέλος της ημέρας, η παρουσία του Χατζηδάκη μπορεί να είναι -και πιθανότατα θα είναι- χρησιμότερη/σημαντικότερη από εκείνη του Αγραβάνη.

Σαφώς κι ο "Άγρα" είναι πιο έτοιμος, σαφώς και δεν συγκρίνονται οι δύο αθλητές σε αυτή τη φάση της καριέρας τους, σε ένα τουρνουά σαν το Παγκόσμιο Κύπελλο όμως μετρούν πολλά. Από το κλίμα στο ξενοδοχείο και την καθημερινή επικοινωνία, έως το πεντάλεπτο που ίσως χρειαστεί να ιδρώσει ο 12ος παίκτης του ρόστερ.

Ο στόχος στην πραγματική του βάση

Σε πολλούς δεν άρεσε η γενικότερη εικόνα της Εθνικής στους αγώνες με τη Σερβία και την Ιταλία. Κάποιοι ήταν ισοπεδωτικοί, δεν είχαν την παραμικρή διάθεση να αξιολογήσουν τα δεδομένα και να δικαιολογήσουν πρόσωπα και καταστάσεις. Δεν χρειάζονται ακραίες αντιδράσεις, χρειάζεται ρεαλισμός και πρέπει να τον βρούμε.

Η Ελλάδα δεν είναι ομαδάρα, δεν είναι φαβορί για μετάλλιο, δεν παίζει το πιο ελκυστικό μπάσκετ. Από αυτά όμως, μέχρι το "δεν έχουν υπάρξει χειρότερα ρόστερ στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ", υπάρχει μεγάλη απόσταση. Και πραγματικά, ο δρόμος της Εθνικής στο MundoBasket δεν είναι δα και τόσο δύσβατος.

Δεν μπορεί αυτή η ομάδα να νικήσει την Ιορδανία στην πρώτη αγωνιστική και την Νέα Ζηλανδία στην τρίτη; Δεν είναι το Μαυροβούνιο και η Λιθουανία (χωρίς Γκριγκόνις και Σαμπόνις) στα μέτρα και στα κυβικά της; Προφανώς και μπορεί να κάνει το 4/4 και να προχωρήσει έτσι μέχρι την οκτάδα στην οποία το πιθανότερο σενάριο είναι να αντιμετωπίσει τη Σερβία.

Οκτάδα σε Παγκόσμιο, δεν είναι και τόσο άσχημη. Αφήστε που ακόμη και σε περίπτωση ήττας από τους Σέρβους, η Εθνική θα έχει πιθανότατα κι άλλη (ενδεχομένως και δύο) ευκαιρία για να γυρίσει με γεμάτες τις αποσκευές της.

Αν, για παράδειγμα, στην τετράδα βρεθούν οι Σέρβοι, οι Αμερικανοί, οι Αυστραλοί και οι Καναδοί, οι αγώνες για τις θέσεις 5-8 μπορούν να προσφέρουν ένα εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες (σσ. θυμίζουμε πως η Γαλλία έχει εξασφαλισμένη θέση ως οικοδέσποινα). Το ξαναλέμε, αυτός πρέπει να είναι ο στόχος, το Παρίσι, να είναι η Ελλάδα παρούσα σε ακόμα ένα μεγάλο τουρνουά.

Η κάλυψη των φιλικών αγώνων της Εθνικής από το SPORT24 γίνεται με την υποστήριξη της Stoiximan.

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ ΦΙΛΙΚΑ MUNDOBASKET MUNDOBASKET 2023 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΤΟΥΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ