EUROLEAGUE

Η Μονακό τρύπησε το ταβάνι της, ο Ολυμπιακός έπαιξε με την φωτιά

EUROLEAGUE /  -  (EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / - (EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Το θαύμα του Σάσα Ομπράντοβιτς, το μισό καλό ματς του Μάικ Τζέιμς και ο καυτός Μπέικον. Η Μονακό θα μπει στο ΣΕΦ για το θαύμα και εκεί ο Ολυμπιακός θα πρέπει να παίξει για 40 λεπτά με την ίδια ένταση. Γράφει από το Μόντε Κάρλο ο Χάρης Σταύρου.

Τέσσερις σκάρτες ημέρες στη Νίκαια και στο Μόντε Κάρλο, τέσσερις σκάρτες ημέρες με δύο μεγάλους αγώνες που έδειξαν ότι η EuroLeague, ειδικά σε αυτή τη φάση της, δεν σηκώνει προγνωστικά. Η σειρά της Μονακό με τον Ολυμπιακό έχει μέχρι στιγμής τα πάντα, έχει όμως κι άλλα να μας προσφέρει, καθώς το 2-2 έστειλε τις δύο ομάδες στο καθοριστικό Game 5, σε ένα παιχνίδι επιβίωσης στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (4/5 στις 21:00) που θα κρίνει το τελευταίο εισιτήριο για το Final Four του Βελιγραδίου (19-21/5).

Αποστολή στο Μονακό: Χάρης Σταύρου

Δύο blowouts στο Φάληρο, δύο θρίλερ στη Σάλα Γκαστόν Μεντεσάν, πολλά συμπεράσματα, ένα δεδομένο. Η Μονακό έχει ήδη τρυπήσει το ταβάνι της, έχει ξεπεράσει τον εαυτό της, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει πως λέει "καλά ήταν μέχρι εδώ". Στην Ελλάδα θα έρθει την Τρίτη για να ολοκληρώσει αυτό που ξεκίνησε στο Game 2 και συνέχισε στο Game 4, με τον ηγέτη της να μην έχει βρει τρόπο να ξεκλειδώσει την άμυνα του Ολυμπιακού, με τον Άλφα Ντιάλο εκτός δράσης στα τελευταία τρία παιχνίδια και με τον Ντονάτας Μοτιεγιούνας να μη μπορεί να αντιμετωπίσει τον Μουστάφα Φααλ.

Η Μονακό το τρύπησε το ταβάνι της κι ας διστάζει να το παραδεχθεί ο Σάσα Ομπράντοβιτς. Τον πιέσαμε να το πει στην Game Night της Παρασκευής (29/4), αλλά μάλλον έκανε το σωστό, για να μη δείξει ότι είναι ευχαριστημένος με αυτό το 2-2, με το γεγονός ότι έχει βάλει τον Ολυμπιακό στα σκοινιά.

Ο Σέρβος έδωσε ωραίες ατάκες. Παραδέχθηκε πως ήταν επιφυλακτικός όταν του προσφέρθηκε η δουλειά, παραδέχθηκε ότι του ζητούσαν να κόψει παίκτες, παραδέχθηκε ότι η καθημερινότητά του δεν είναι εύκολο και είπε ότι κάθε μέρα, κάτι προκύπτει. Δεν ακούμε συχνά προπονητή αυτού του επιπέδου να μιλάει αυθεντικά, να λέει δηλαδή αυτό που πραγματικά σκέφτεται, όμως ο Ομπράντοβιτς εχει πετύχει κάτι τεράστιο γιατί αυτή η ομάδα δεν είναι δική του. Δεν την έχτισε αυτός. Δεν επέλεξε εκείνος τον Μάικ Τζέιμς, για παράδειγμα. Εκεί τους βρήκε όλους, δεν έψαξε για δικαιολογίες, διαχειρίστηκε το ρόστερ και το έχει κουβαλήσει 40 λεπτά πριν από το Final Four.

Η Μονακό δεν είχε κορμό. Τον έφτιαξε ο Ζβέζνταν Μίτροβιτς. Ο Ομπράντοβιτς τον διαδέχθηκε, ελάχιστοι πίστευαν ότι αυτό το πείραμα μπορεί να πετύχει, άλλωστε ο Σέρβος είχε την ταμπέλα του σκληρού, του λάτρη της πειθαρχίας. Και όμως, ακόμη και με όσα προκύπτουν σε καθημερινή βάση, όπως ο ίδιος λέει, η Μονακό έχει γίνει μια συμπαθέστατη ομάδα που έχει πιέσει ασφυκτικά τον Ολυμπιακό του Γιώργου Μπαρτζώκα, μια ομάδα με κορμό, με συνοχή, με σκληράδα, με αθλητικότητα, με χημεία, με εμπειρία.

Για τον Ολυμπιακό, ο στόχος ήταν η οκτάδα, προέκυψε η τετράδα και τελικά η δεύτερη θέση της κανονικής περιόδου της EuroLeague. Για τον Ολυμπιακό, όμως, δεν μπορεί να πει κάποιος ότι το ταβάνι τρυπήθηκε. Το πλεονέκτημα έδρας και το ματσάρισμα με την Μονακό ήταν ιδανικά σενάρια, από τη στιγμή που οι Πειραιώτες δεν έπεσαν, για παράδειγμα, στην πέμπτη θέση για να αντιμετωπίσουν με μειονέκτημα έδρας, επίσης για παράδειγμα, την πρωταθλήτρια Ευρώπης Αναντολού Εφές. Αυτό σημαίνει πως η σειρά δεν έχει εξελιχθεί όπως θα ήθελαν στο λιμάνι, σίγουρα όμως το μπρέικ στο Μονακό και η ανάκτηση του αβαντάζ έδρας, βάζουν θετικό πρόσημο σε αυτό το ταξίδι.

Το Σάββατο (30/4) είναι ημέρα ξεκούρασης για τους αθλητές και ανασύνταξης για τους προπονητές. Δεν ήταν κακή η εμφάνιση στο Game 4, απλώς το ματς κρίθηκε στις λεπτομέρειες. Θα λέγαμε ξανά για τον Τάιλερ Ντόρσεϊ, όμως η ζωή συνεχίζεται και στην πρώτη του εμφάνιση σε playoffs, ο ομογενής γκαρντ, ο οποίος είναι παίκτης ρυθμού, ακόμη προσαρμόζεται στην ένταση αυτού του μπάσκετ. Μπορεί να βάλει 25 πόντους στο Game 5 και όλοι να ξεχάσουν τα ποσοστά του στους δύο αγώνες στο Μονακό. Το χρωστάει στον εαυτό του και σε εκείνους που τον εμπιστεύονται.

Κι επειδή το λέμε ξανά και ξανά, τα πραγματικά συμπεράσματα και η σωστή, η δίκαιη κριτική, θα γίνει μετά από το τέλος της σειράς. Γι' αυτό τις λέμε σειρές, γιατί κρίνονται στις τρεις και όχι στη μία ή στις δύο νίκες. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Ολυμπιακός δεν είχε σε αυτούς τους τέσσερις αγώνες τον αναπληρωματικό του σέντερ, τον Χασάν Μάρτιν. Δεν πρέπει να παραβλέπουμε και το γεγονός ότι στο χθεσινό ματς το ροτέισον έκλεισε ακόμη περισσότερο, καθώς ο Μπαρτζώκας στηρίχθηκε σε έξι παίκτες, με τους ΜακΚίσικ - Ζαν-Σαρλ να παίρνουν από δέκα λεπτά σε πολύ πιο συμπληρωματικούς ρόλους.

Το ματς του ΣΕΦ είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Μονακό δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Η ομάδα του απίθανου Ντουέιν Μπέικον (17, 23, 21 πόντοι στα τελευταία τρία παιχνίδια με μόλις τέσσερις βολές), η ομάδα του Μάικ Τζέιμς που στο ένα καλό του ημίχρονο σε αυτή τη σειρά έδωσε διπλό με εικοσάρα στους Μονεγάσκους, η ομάδα του Σάσα Ομπράντοβιτς που έχει κάνει σπουδαία δουλειά με ένα ρόστερ που δεν δημιούργησε εκείνος, είναι ικανή για τα πάντα. Κι ο Ολυμπιακός το έχει ζήσει, το έχει καταλάβει και δεν θέλει να γκρεμίσει μια χρονιά στην οποία μόχθησε στον υπερθετικό βαθμό.

Στην Game Night της Παρασκευής, ο Παντελής Βλαχόπουλος μαζί με τους Παντελή Διαμαντόπουλο, Σπύρο Καβαλιεράτο ανέλυσαν την ήττα του Ολυμπιακού από τη Μονακό στο Πριγκιπάτο, ενώ ο απεσταλμένος του SPORT24, Χάρης Σταύρου μετέφερε όλες τις εξελίξεις από το γήπεδο.

TAGS EUROLEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ FINAL FOUR ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΟΝΑΚΟ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΜΟΝΑΚΟ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΡΙΝΤΕΖΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ