ΑΠΟΣΤΟΛΗ MUNDOBASKET

Η μαύρη νύχτα του Λούκα Ντόντσιτς

Η μαύρη νύχτα του Λούκα Ντόντσιτς
FIBA.BASKETBALL

Ο Χάρης Σταύρου απογοητεύθηκε, για ακόμα μία φορά, από τη συμπεριφορά του Λούκα Ντόντσιτς που πρέπει επιτέλους να καταλάβει ότι ξοδεύει το ταλέντο του με τον χειρότερο δυνατό τρόπο.

Το βράδυ της Τετάρτης (6/9) στη Μανίλα, ήταν ένα από τα πιο ωραία βράδια σε όλο αυτό το ταξίδι που ξεκίνησε στις 16 Αυγούστου και θα ολοκληρωθεί στις 12 Σεπτεμβρίου. Και ήταν ωραίο γιατί ο καλύτερος παίκτης του Παγκοσμίου Κυπέλλου γέμισε για πρώτη φορά τη Mall of Asia Arena. Μόνο που ο Λούκα Ντόντσιτς ήταν τόσο ενοχλητικός, που διέλυσε το vibe και επέτρεψε στον Καναδά να πάρει μία εύκολη νίκη και άνετη πρόκριση (για πρώτη φορά στην ιστορία του) στην τετράδα της διοργάνωσης.

Αυτό που συμβαίνει με τον σούπερσταρ των Ντάλας Μάβερικς έχει αρχίσει πλέον να είναι ανυπόφορο. Πέρυσι δήλωσε ότι τα βρήκε με τον εαυτό του και προσπάθησε να ασχολείται λιγότερο με τους διαιτητές, αφού προηγουμένως είχε αναγκάσει τον Ρικ Καρλάιλ να αποχωρήσει από τον οργανισμό στον οποίο θα έπαιρνε σύνταξη. Στο Τέξας είχαν πολλά προβλήματα με τη συμπεριφορά του Λούκα, όμως το τεράστιο ταλέντο του επισκίαζε τα πάντα. Για την ακρίβεια, τα έβαζε κάτω από το χαλάκι.

Φέτος, ο Ντόντσιτς ξεκίνησε νωρίς τη δουλειά. Δεν μπήκε καν στα playoffs, έζησε μία τεράστια αποτυχία με την ομάδα του και για να ισορροπησει τα σχόλια και την κριτική, έδειχνε τις σκληρές του προπονήσεις στα social media. Η αλήθεια είναι ότι, σωματικά τουλάχιστον, εμφανίστηκε σε καλύτερη κατάσταση συγκριτικά με το καλοκαίρι του 2022, επί της ουσίας όμως είναι απλώς ο ίδιος Λούκα, με λίγα λιγότερα κιλά.

Τη Σλοβενία λίγοι την "έβλεπαν" να φτάνει φέτος μακριά. Η οκτάδα ήταν ένας στόχος εφικτός και ακριβώς επειδή ήταν εφικτός, επιτεύχθηκε. Το ματσάρισμα με τον Καναδά όμως δεν ευνοούσε τους Σλοβένους, που μπήκαν εντυπωσιακά στο πρώτο μέρος, πήγαν στα αποδυτήρια με το σκορ στο 50-50, αλλά ένιωθαν ότι δεν υπήρχε περίπτωση να αντέξουν για 40 λεπτά στο ίδιο τέμπο.

Και δεν άντεξαν. Το έβλεπαν, το ένιωθαν, το γνώριζαν και παρά το γεγονός ότι στο τέλος πάλεψαν για το θαύμα, πιθανότατα συμβιβάστηκαν από νωρίς. Δεν εξηγείται διαφορετικά η συμπεριφορά του Ντόντσιτς, που τα έκανε όλα λάθος. Από νωρίς, μέχρι να αποβληθεί. Και πιστέψτε μας, επειδή είδαμε τον αγώνα από το γήπεδο και όχι από την τηλεόραση, είδαμε πολλά περισσότερα από αυτά που είδε ο κόσμος στις οθόνες, είδαμε πολλά από αυτά που η FIBA δεν θα ήθελε να δείξει σε παγκόσμια μετάδοση.

Ο Ντόντσιτς τα έβαλε δύο φορές με τον προπονητή του και μάλιστα του μίλησε σε ακραίο ύφος. Έκανε χειρονομίες από πολύ νωρίς προς την εξέδρα στην οποία κάθονταν οι παράγοντες της FIBA και ο Γενικός Γραμματέας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, Ανδρέας Ζαγκλής. Τους έδειχνε, έκανε την κίνηση του χρηματισμού, έκανε ακόμη και κίνηση να φτύσει. Το τι άκουσαν επίσης οι διαιτητές, είναι απίστευτο. Αποκορύφωμα όλων η στιγμή που πήγε μπροστά από περίπου 10 Αυστραλούς για να ξεκινήσει trash talking. Η συνοδεία του πατέρα του μπήκε στη μέση, με τους Αυστραλούς να εξηγούν ότι δεν έκαναν τίποτα. Και μάλλον πράγματι δεν έκαναν κάτι, ήταν φανερό από τον τρόπο με τον οποίο προσπαθούσαν να ηρεμήσουν τα πνεύματα ότι ήταν αθώοι.

Ο Λούκα πρέπει να ωριμάσει. Δεν είναι πλέον 18 ή 20 ετών, δεν είναι καν 22. Βαδίζει προς τα 25, είναι πλέον ένας βετεράνος του αθλήματος και δεν κάνει απλώς τα ίδια λάθη, αλλά τα κάνει με ακόμη περισσότερη ένταση λες και όλοι είναι εναντίον του. Δεν είναι. Απλώς το ταμπεραμέντο του δεν τον αφήνει να παίξει το μπάσκετ που πραγματικά μπορεί και κυριολεκτικά ο ίδιος χαντακώνει τον εαυτό του, τη δουλειά του και μαζί και τις ομάδες των οποίων ηγείται.

Παίκτες έφυγαν από τους Μάβερικς επειδή δεν άντεχαν την καθημερινότητα μαζί του. Προπονητές και στελέχη το ίδιο. Στο Ντάλας ξέρουν πόσο δύσκολος χαρακτήρας είναι και τον υπομένουν διότι με κάποιον τρόπο ελπίζουν ότι αργά ή γρήγορα θα καταλάβει ότι πρέπει να αλλάξει. Και για όσους αντιδράσουν με αυτό το κείμενο, ένα έχουμε να πούμε. Ο ίδιος ο Ντόντσιτς είπε στη συνέντευξη Τύπου, στην οποία απαίτησε να πάει κι ας είχε αποβληθεί από τον αγώνα, ότι συχνά διαμαρτύρεται περισσότερο απ' όσο πρέπει και ότι πρέπει να βελτιωθεί για την ομάδα και για τη χώρα που εκπροσωπεί.

Όταν, πάντως, ρωτήθηκε για το τι έλεγε στους παράγοντες της FIBA, αρνήθηκε να απαντήσει. Από τη στιγμή που είχε αυτή την ακραία συμπεριφορά, δημόσια, όφειλε να απαντήσει. Ή μάλλον, δεν το όφειλε σε κανέναν, ωστόσο αφού ένιωσε θιγμένος, αδικημένος, προσβεβλημένος, είχε την ευκαιρία να τα βγάλει από μέσα του και να στηρίξει τη συμπεριφορά του. Δεν το έκανε.

Ο Ντόντσιτς ξέρει το πρόβλημά του. Πρέπει και να το λύσει, ώστε να απολαύσουμε ένα ταλέντο που βγαίνει μια φορά στα δέκα-είκοσι χρόνια και να το υποστηρίξουμε. Η Μανίλα ήταν εδώ, γέμισε το γήπεδο και ζητωκραύγασε για εκείνον, όμως ο Λούκα τα έκανε όλα λάθος. Και είναι κρίμα για όλους. Γι' αυτόν και για τη δουλειά του, για την ομάδα του, για τον κόσμο που πληρώνει για να τον δει, για το ίδιο το άθλημα που πρέπει να το σεβαστεί περισσότερο.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ ξεκίνησε και το SPORT24 με την υποστήριξη της Stoiximan, ακολουθεί την Εθνική μας στην πορεία της στη διοργάνωση.

Tο SPORT24 στις Φιλιππίνες

Το SPORT24 βρίσκεται στις Φιλιππίνες για το Mundobasket 2023. Δες αναλυτικά το Πρόγραμμα και τα αποτελέσματα των αγώνων του Mundobasket 2023, παρακολούθησε το Mundobasket live στο Matchcenter και κάνε εγγραφή στα push notifications του SPORT24 αλλά και στο Youtube κανάλι μας για να μαθαίνεις όλες τις εξελίξεις για το Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ.

TAGS ΑΠΟΣΤΟΛΗ MUNDOBASKET
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ