ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ

Η μαϊμού στις πλάτες τους

Η μαϊμού στις πλάτες τους
EUROKINISSI

"Είμαστε κι εμείς εδώ" φωνάζουν συγκεκριμένοι παίκτες της Εθνικής, μιας Εθνικής που πρέπει να "κερδίσει" μονάδες για να γίνει γροθιά την κατάλληλη στιγμή στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Γράφει ο Χάρης Σταύρου.

Την ιστορία την γράφουν πάντα οι παρόντες. Κι αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε στη φετινή Εθνική. Τα δεδομένα έχουν πια ξεκαθαρίσει, οι απουσίες είναι δεδομένες κι ο Δημήτρης Ιτούδης πορεύεται με όσους έχει στο παρκέ. Με αυτούς θα ζήσει και με αυτούς θα πεθάνει στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2023.

Σλούκας δεν υπάρχει, Καλάθης δεν υπάρχει, Γιάννης και Κώστας Αντετοκούνμπο είναι μάλλον θέμα χρόνου να αποχαιρετήσουν την προεπιλογή για να συνεχίσουν την αποθεραπεία στα γόνατά τους, ούτως ή άλλως το ρόστερ θα μικρύνει πριν από τα ματς με Σερβία και Ιταλία για το τουρνουά Ακρόπολις (8 και 10 Αυγούστου).

Τα δύο πρώτα φιλικά, πρέπει να αντιμετωπιστούν ακριβώς έτσι, ως φιλικά, ως αγώνες προετοιμασίας. Από αυτά τα ματς προέκυψαν συμπεράσματα, όμως επί της ουσίας, δεν κρίθηκε το παραμικρό.

Καλή η Σλοβενία, αλλά ομάδα με αγωνιστικά προβλήματα, γερασμένη και με περιορισμένο ταλέντο πίσω από την αρχική πεντάδα. Αυτό που έχει σημασία, είναι η εικόνα της Εθνικής που ήταν καλή, ευχάριστη, ελκυστική. Ακόμη μεγαλύτερη σημασία έχει η εικόνα συγκεκριμένων παιδιών που έκαναν το step-up έστω και σε παιχνίδια που, επαναλαμβάνουμε, δεν έκριναν το παραμικρό, εκτός ίσως από το ψυχολογικό κομμάτι.

Για παράδειγμα, με τον Τόμας Γουόκαπ βασικό πόιντ γκαρντ, ο Δημήτρης Ιτούδης ψάχνει (;) τον δεύτερο άσο. Θεωρούμε πως τον έχει ήδη βρει στο πρόσωπο του Μιχάλη Λούντζη, ο οποίος στα 25 του δείχνει κάτι περισσότερο από έτοιμος να βουτήξει στα βαθιά και να κολυμπήσει.

Ο Λούντζης δείχνει ικανός να λειτουργήσει σε σημαντικό ρόλο, δείχνει ισορροπημένος και πνευματικά. Στα δύο ματς με τη Σλοβενία σκόραρε 30 πόντους (9/11 βολές, 3/3 δίποντα, 5/9 τρίποντα), μάζεψε οκτώ ριμπάουντ, μοίρασε 10 ασίστ και έκανε δύο λάθη. Όλα αυτά, σε 50 λεπτά.

Ο δεύτερος παίκτης που έχει ενθουσιάσει είναι ο Ντίνος Μήτογλου. Για ενάμιση χρόνο τον είχαμε χάσει, δεν είχαμε δει μισή φωτογραφία του, αναρωτιόμασταν σε τι κατάσταση βρίσκεται, σωματικά και ψυχολογικά, περιμέναμε να ξεκαθαρίσει το θέμα της τιμωρίας του για να γυρίσει στην καθημερινότητά μας.

Για το αν πρέπει να έχει μια δεύτερη ευκαιρία, τα έχουμε πει στο Bald Brothers, τα έχουμε γράψει και στο SPORT24. Ο καθένας έχει τη γνώμη του και είναι σεβαστή. Ακόμη κι όσοι λένε πως "δεν έπρεπε να κληθεί γιατί δεν έπαιξε την περασμένη σεζόν, στη θέση του έπρεπε να επιλεγεί κάποιος άλλος", έχουν τα δίκια τους.

Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι ο Ντίνος πλήρωσε για το λάθος του. Σπατάλησε δύο σεζόν σε μία φάση της ζωής και της καριέρας του που είχε μόλις αρχίσει να αντιλαμβάνεται τις δυνατότητές του. Τώρα οφείλουμε να τον υποστηρίξουμε, όπως κάθε κοινωνία πρέπει να υποστηρίζει τα μέλη της σε παρόμοιες καταστάσεις.

Απέναντι στη Σλοβενία, λοιπόν, ο Μήτογλου έγραψε 31 πόντους (5/6 βολές, 10/12 δίποντα, 2/5 τρίποντα), 18 ριμπάουντ, 6 ασίστ, 3 κλεψίματα, 2 λάθη, όλα αυτά σε 47 λεπτά. Όχι κι άσχημα, για έναν παίκτη που στα 27 του τον έχει ανάγκη η Εθνική για τα επόμενα έξι-επτά χρόνια.

Και ο Λούντζης και ο Μήτογλου έδειξαν σπουδαία αυτοπεποίθηση. Το ίδιο και ο Γιώργος Παπαγιάννης, που δεν έχει πλέον το άγχος που τον κυρίευε. Παίκτες που, όπως λένε και οι Αμερικανοί, "προσπαθούν να βγάλουν τη μαϊμού από την πλάτη τους". Αυτό το βάρος που άλλες φορές δεν τους άφησε να σηκωθούν και άλλες φορές τους έκανε διστακτικούς σε δύσκολες καταστάσεις.

Παίκτες που, για διαφορετικούς λόγους ο κάθε ένας, βρέθηκαν σε δύσκολες καταστάσεις τα τελευταία χρόνια, αλλά προσπαθούν με πείσμα να αγκαλιάσουν αυτή την ευκαιρία που τους δίνεται φέτος το καλοκαίρι στην εθνική ομάδα. Αν θα απαλλαγούν από αυτή τη μαϊμού που τους κρατάει κάτω, θα φανεί στο τέλος του δρόμου, κάπου εκεί στη δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.

Γενικότερα πάντως, αυτή η Εθνική έχει πολλά παιδιά που βρίσκονται σε μία φάση στη ζωή τους στην οποία θέλουν να αποδείξουν πράγματα. Κι ο Παπαπέτρου, που δεν έχει μπει ακόμη στο πρόγραμμα, θέλει να αποδείξει ότι η πορεία των τελευταίων 2-3 ετών δεν είναι αντιπροσωπευτική των δυνατοτήτων του.

Και ο Θανάσης θέλει να αποδείξει ότι είναι κανονικός μπασκετμπολίστας, λες και δεν το έχει αποδείξει πολλάκις και στην εθνική ομάδα και στον Παναθηναϊκό. Και οι νεαρότεροι, ο Μωραΐτης και ο Ρογκαβόπουλος που θεωρούμε ότι θα βρίσκονται στη δωδεκάδα θέλουν να τους μάθει ο κόσμος.

Το βράδυ της Παρασκευής ήταν πολύ ευχάριστο στο ΟΑΚΑ. Πέρα απ' όσα έγιναν για τον αξεπέραστο Νίκο Γκάλη, είδαμε και καλό μπάσκετ. Δεν ήταν πολύ υψηλού επιπέδου, είναι και άδικο να περιμένει κάποιος... οσκαρικό μπάσκετ αυτή την περίοδο, ήταν όμως ευχάριστο το θέαμα και "έψησε" τον κόσμο. Θα θέλαμε να δούμε το γήπεδο κατάμεστο, αντιλαμβανόμαστε όμως ότι σε σχέση με πέρυσι, υπάρχει μία παγωμάρα. Αν η Εθνική συνεχίσει έτσι, αυτή η παγωμάρα θα σπάσει.

Επόμενος αντίπαλος η Σερβία και αμέσως μετά η Ιταλία, στο ματς στο οποίο οι Έλληνες θα δώσουν το πιο ζεστό τους χειροκρότημα ώστε η αποστολή να μπει στο αεροπλάνο για το Άμπου Ντάμπι γεμάτη από αγάπη, κίνητρα και ενέργεια.

Όσο νωρίς κι αν είναι, αισθανόμαστε ότι η φετινή Εθνική θα βγάλει το λάδι σε πολλούς αντιπάλους της. Μπορεί να καλύψει κάποια χάντικαπ απέναντι σε συγκεκριμένες ομάδες; Αυτό θα φανεί στο παρκέ, στην πράξη και όχι στη θεωρία. Είχαμε πολύ καλύτερα ρόστερ στο παρελθόν και τα είδαμε να αποτυγχάνουν. Ίσως φέτος η γροθιά σφίξει την κατάλληλη στιγμή.

Η κάλυψη των φιλικών αγώνων της εθνικής μας από το SPORT24, γίνεται με την υποστήριξη της Stoiximan.

Δείτε τη συνέντευξη - σταθμό του Νίκου Γκάλη αποκλειστικά στο SPORT24: "Κανείς στη γη δεν μπορεί να με μαρκάρει"

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ ΦΙΛΙΚΑ MUNDOBASKET MUNDOBASKET 2023 ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ