NBA

Εγκλωβισμένος Βεζένκοβ: Η άμυνα που δεν είναι το πρόβλημα και τα σχήματα των Κινγκς που έχουν παγιδεύσει τον Σάσα

Ο Σάσα Βεζένκοβ
Ο Σάσα Βεζένκοβ AP

Γιατί ο Σάσα Βεζένκοβ έκανε βήματα προς τα πίσω και γιατί ήταν άφαντος στον αγώνα των Κινγκς με τους Ρόκετς; Το SPORT24 εξηγεί τον σημαντικότερο λόγο για τον οποίο ο πρώην παίκτης του Ολυμπιακού δεν μπορεί να ξεχωρίσει/πρωταγωνιστήσει.

Όταν το περασμένο καλοκαίρι αποχώρησε από την Ευρώπη για να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα, ο Σάσα Βεζένκοβ ήξερε ότι θα ξεκινήσει σχεδόν από το μηδέν. Ήξερε ωστόσο ότι δεν θα είναι ο... τυπικός rookie που μια ομάδα επιλέγει στα τέλη του πρώτου γύρου του Draft, ήξερε ότι στο Σακραμέντο θα τον σέβονται μιας και προερχόταν από σπουδαίες σεζόν στην Ευρώπη και από τη χρονιά στην οποία αναδείχθηκε MVP της διοργάνωσης, πήγε έχοντας μαζέψει πολλή υπομονή, όμως στο ξεκίνημα της περιόδου τα πράγματα δεν εξελίσσονται ιδανικά γι' αυτόν.

Ο πρώην παίκτης του Ολυμπιακού έπαιξε και στα πέντε παιχνίδια της preseason, ξεκίνησε ως μέλος της τρίτης πεντάδας και βήμα-βήμα αναβαθμιζόταν. Ο Μάικ Μπράουν, κατά δήλωσή του, δεν ήταν σίγουρος αν ο Βεζένκοβ θα βρίσκεται στο ροτέισόν του στα πρώτα ματς της regular season, όμως ο τραυματισμός του Τρέι Λάιλς στη γάμπα έκανε τον Σάσα μέλος της second unit.

Τα νούμερα στο ξεκίνημα της ρούκι σεζόν

Σε πέντε αγώνες ο Βούλγαρος φόργουορντ μετράει 6.2 πόντους και 2.6 ριμπάουντ ανά 14.8 λεπτά, σουτάρει με 55% στο δίποντο και 32% στο τρίποντο, έχει εκτελέσει μόλις μία βολή σε 74 λεπτά και προς το παρόν κρατάει τις πολύ καλές εμφανίσεις του απέναντι στους Λέικερς (11 πόντοι, 4 ριμπάουντ σε 18 λεπτά) και τους Γουόριορς (10 πόντοι, 2/2 δίποντα, 2/4 τρίποντα σε 12 λεπτά). Στο ματς με τους Πολεμιστές στο Σαν Φρανσίσκο είχε 1/6 σουτ σε 17 λεπτά, με τη στατιστική να είναι κάπως πλασματική καθώς πήρε τρεις προσπάθειες σε τέλη επιθέσεων και αμέσως μετά, στο Χιούστον απέναντι στους Ρόκετς, δεν σκόραρε σε 11 λεπτά.

Στον αγώνα με τους Ρόκετς ο Μπράουν καθυστέρησε να τον βάλει στο δεύτερο μέρος, μετά από ένα πολύ χλιαρό οκτάλεπτό του στο πρώτο. Ποιο είναι όμως το πραγματικό "πρόβλημα"; Γιατί ο προπονητής των Κινγκς δεν εμπιστεύεται περισσότερο τον Βεζένκοβ και γιατί ο Σάσα δεν μπορεί να τον πείσει ότι αξίζει να βρίσκεται για περισσότερο χρόνο στο παρκέ;

Όποιος έχει παρακολουθήσει τους αγώνες των Κινγκς, θα έχει παρατηρήσει την αδυναμία του Βεζένκοβ να ματσάρει πιο δυνατούς, πιο γρήγορους αθλητές, αλλά και την μεγάλη προσπάθεια που κάνει για να βελτιώσει τις αμυντικές του επιδόσεις. Θα έχει επίσης παρατηρήσει ότι οι αντίπαλοι προπονητές τον "στοχεύουν", όπως έκανε ο Ίμε Ουντόκα στο Ρόκετς - Κινγκς όταν ο Τζαμπάρι Σμιθ σκόραρε σε διαδοχικές φάσεις απέναντί στον Σάσα. Είναι όμως αυτή η αιτία για την οποία ο 28χρονος φόργουορντ δυσκολεύεται να καθιερωθεί;

Κατά την ταπεινή μας άποψη, άλλο είναι το σημαντικότερο πρόβλημα και αφορά τα σχήματα στα οποία χρησιμοποιεί ο Μάικ Μπράουν τον Βεζένκοβ.

Το πραγματικό πρόβλημα που πρέπει να λυθεί

Με την αρχική πεντάδα να μην αλλάζει (Φοξ, Χέρτερ, Μπαρνς, Μάρεϊ, Σαμπόνις), ο Βεζένκοβ έχει πάρει ελάχιστο χρόνο δίπλα στους κορυφαίους παίκτες των Κινγκς. Από τα 74 λεπτά του, στα 71 είχε δίπλα του τον Μαλίκ Μονκ (υποψήφιος για το βραβείο του κορυφαίου έκτου παίκτη της σεζόν). Άλλα 48 λεπτά έπαιξε μαζί με τον ΤζαΒέιλ ΜακΓκί που αν πάρει τη μπάλα στο ποστ δεν θα την πασάρει (1 ασίστ σε 66 λεπτά), άλλα 43 λεπτά έπαιξε με τον Κρις Ντουάρτε, ενώ 27 λεπτά είχε μαζί του τον Ντέιβιον Μίτσελ. Αυτά τα 27 λεπτά θα ήταν πολλά περισσότερα αν ο Φοξ δεν είχε χάσει τα τελευταία δύο ματς και ο Μίτσελ έπαιζε με τη second unit.

Όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, ο Βεζένκοβ δεν έχει παίξει δευτερόλεπτο σε σχήμα με Φοξ και Σαμπόνις. Ούτε δευτερόλεπτο!

Το σχήμα στο οποίο χρησιμοποιείται περισσότερο ο Βεζένκοβ έχει γύρω του τον Μονκ, τον Ντουάρτε και τον ΜακΓκί, παίκτες δηλαδή που έχουν το μυαλό τους στο σκοράρισμα και όχι στη δημιουργία. Πλην του Μονκ, ίσως, που φέτος κάνει σεζόν καριέρας στις ασίστ με πέντε ανά αγώνα, αλλά έχει και τα περισσότερα σουτ από ποτέ στην πορεία του στο NBA (4.8 καλάθια ανά 11 προσπάθειες).

Ο Βεζένκοβ δεν είναι παίκτης με το ταλέντο του Μονκ στο ένας εναντίον ενός, δεν βάζει τη μπάλα στο παρκέ, οπότε είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσει αν η ομάδα δεν λειτουργήσει για εκείνον. Δεν είναι ΜακΓκί που θα πάει στο ποστ και με την εμπειρία και τα... χιλιόμετρά του θα απαιτήσει τη μπάλα για να σκοράρει. Ο Βεζένκοβ θα ήταν πιο αποδοτικός αν έπαιζε με τον Φοξ, τον Μπαρνς και τον Σαμπόνις, ωστόσο η είσοδός του στην αρχική πεντάδα είναι μακρινό σενάριο και πιθανότατα δεν θα πραγματοποιηθεί αν δεν υπάρξει σοβαρός τραυματισμός του Μπαρνς ή του Μάρεϊ.

Από τα 28 σουτ που έχει εκτελέσει ο Βεζένκοβ, τα 15 ήταν σε catch-and-shoot καταστάσεις, τα 5 ήταν pull-ups και τα άλλα οκτώ ήταν προσπάθειες κοντά στο καλάθι (6/8) από τα έξυπνα κοψίματά του. Από αυτά τα 28 σουτ, τα 8 (0/8) έγιναν σε τέλη επιθέσεων, ενώ τα 23 από τα 28 έγιναν χωρίς ντρίμπλα, ακριβώς όπως γινόταν δηλαδή και στον Ολυμπιακό στον οποίο έτρεχε, έτρεχε, έτρεχε, ξεμαρκαριζόταν και εκτελούσε. Αυτό ξέρει να κάνει, σε άριστο βαθμό.

Δεν τον πήραν για... Terminator οι Κινγκς

Πολύς κόσμος θα κοιτάζει πάντα τις αμυντικές του επιδόσεις. Ακόμη κι εκείνοι που κατηγορούν το NBA ως "Λίγκα στην οποία ουδείς ασχολείται με την άμυνα", θα μιλούν για αδυναμία του Βεζένκοβ στο πίσω μέρος του γηπέδου. Προς το παρόν πάντως το πρόβλημα του Σάσα δεν εντοπίζεται σε αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού.

Δεν υπάρχει παίκτης που δεν θα δεχθεί δύο σερί καλάθια από τον προσωπικό του αντίπαλο σε ένα πρωτάθλημα στο οποίο το επιθετικό ταλέντο βρίσκεται σε ιστορικό υψηλό. Ούτε οι Κινγκς έδωσαν τριετές συμβόλαιο 20 εκατομμυρίων στον Βεζένκοβ για να βελτιώσει την άμυνά τους και να γίνει... Terminator.

Το πρόβλημα στον χρόνο και στον ρόλο του Σάσα εντοπίζεται στα σχήματα στα οποία χρησιμοποιείται και στην άρνηση των παικτών της second unit να παίξουν ομαδικό μπάσκετ. Κι ο Μονκ (λιγότερο αυτός, διότι ο Βεζένκοβ είναι ο πιο συχνός αποδέκτης των ασίστ του) κι ο Ντουάρτε κι ο ΜακΓκί έχουν την επίθεση, την εκτέλεση, τα νούμερα στο μυαλό τους, κάτι που δεν έχει ο Σάσα.

Ο Βεζένκοβ είχε συνηθίσει σε ένα διαφορετικό περιβάλλον, στο οποίο η ομάδα δούλευε ώστε να εκμεταλλεύεται το ταλέντο του στην εκτέλεση και την αποτελεσματικότητά του στο σκοράρισμα. Τώρα μένει ανοιχτός στην περιφέρεια, με τα χέρια σηκωμένα, κάνει το... τρόλεϊ από την άμυνα στην επίθεση κι από εκεί πάλι πίσω.

Πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση; Ουδείς μπορεί να μαντέψει, αν και μοιάζει δύσκολο ο Χάρισον Μπαρνς (15.6 πόντοι, 2.8 ριμπάουντ, 1.2 ασίστ, 54% στο τρίποντο ανά 33 λεπτά) να βγει από την πεντάδα ή ο Κίγκαν Μάρεϊ να πάει στη second unit, έστω και προσωρινά. Κι ας σουτάρει με 25% από το τρίποντο κι ας έχει 1/15 στα τελευταία δύο παιχνίδια. Δεν λειτουργεί έτσι το NBA, ο Μάικ Μπράουν ίσως προχωρούσε σε αλλαγή του Κέβιν Χέρτερ που αγωνίζεται στη θέση του σούτινγκ γκαρντ, όμως εκεί δύσκολα θα δούμε τον Μπαρνς να κατεβαίνει στο δύο για να μπει ο Βεζένκοβ στο τρία.

Αν ο Μπράουν συνεχίζει να έχει πρώτη και δεύτερη πεντάδα, χωρίς να ανακατεύει παίκτες της second unit σε σχήματα με τους Φοξ - Σαμπόνις, τότε ο Βεζένκοβ θα συνεχίσει να είναι συμπληρωματικός. Ούτε οι γύρω του είναι παιδιά που θα... ενδιαφερθούν για εκείνον, ούτε αυτός μπορεί να πάρει τη μπάλα και να πάει σε καταστάσεις απομόνωσης. Επόμενοι αντίπαλοι οι Ρόκετς στο Χιούστον, οι Μπλέιζερς, οι Θάντερ και οι Καβαλίερς στο Σακραμέντο, πριν οι Κινγκς βγουν σε περιοδεία έξι αγώνων σε Λέικερς, Σπερς, Μάβερικς, Πέλικανς x2 και Τίμπεργουλβς.

TAGS NBA ΒΕΖΕΝΚΟΒ ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ ΚΙΝΓΚΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ