OPINIONS

Ψάχνουν τις ρήτρες εξόδου!

ΦΙΛΙΚΟ / ΠΑΟ - ΟΥΝΙΞ ΚΑΖΑΝ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI)
ΦΙΛΙΚΟ / ΠΑΟ - ΟΥΝΙΞ ΚΑΖΑΝ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Αρης Λαούδης εξηγεί τη φράση "έχω μελετήσει τα πάντα" του Γιαννακόπουλου για την πιθανή αποδέσμευση του Παναθηναϊκού από την Euroleague.

"Θα χουμε εξελίξεις, τα έχω μελετήσει όλα" δήλωσε ο Γιαννακόπουλος στη συνέντευξή του στο περιοδικό "All Star Basket", επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά την πρόθεσή του να αποχωρήσει από την Euroleague.

Ο Γιαννακόπουλος και το νομικό τμήμα του Παναθηναϊκού κάνει "φύλλο και φτερό" τη 10ετή σύμβαση που υπέγραψαν οι "πράσινοι" με την Euroleague.

Πράγματι σ' αυτήν υπάρχει ρήτρα 10 εκατομμυρίων ευρώ για οποιαδήποτε ομάδα θελήσει να "σπάσει" το συμβόλαιο, αλλά στον Παναθηναϊκό ψάχνουν σημείο – σημείο για να βρουν το πού θα μπορούσαν να πατήσουν για να αποδεσμευτούν με το μικρότερο δυνατό κόστος.

Είναι δεδομένο πως αν οι "πράσινοι" κάνουν πράξη την δέσμευση Γιαννακόπουλου για αποχώρηση από τη διοργάνωση το ερχόμενο καλοκαίρι, τότε οι δύο πλευρές θα καταλήξουν στα δικαστήρια, σε μια χρονοβόρα διαμάχη.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Παναθηναϊκός έχει εντοπίσει σημεία πάνω στα οποία θα μπορούσε να "πατήσει". Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αυτή τη στιγμή, αν τα σημεία είναι νομικά "δυνατά", ωστόσο μ' αυτά έχει αποφασίσει να πορευτεί προκειμένου να απεμπλακεί με το μικρότερο δυνατό κόστος...

Ο Γιαννακόπουλος στην ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο "All Star Basket" υποστηρίζει πως πιθανή αποχώρηση του Παναθηναϊκού από την Euroleague δεν θα πλήξει το πρεστίζ του συλλόγου. Θεωρεί πως η κίνηση αυτή θα είναι μια μορφής "επανάσταση" στο ευρωπαϊκό μπάσκετ που θα αυξήσει και δεν θα μειώσει τις μετοχές του συλλόγου.

Εκτιμά πως θα είναι μια κίνηση που θα γράψει τον Παναθηναϊκό στην Ιστορία, θεωρώντας δεδομένο ότι άμεσα ή σε βάθος χρόνου θα υπάρξουν κι άλλες ομάδες που θα ακολουθήσουν το δρόμο του.

Ομολογώ πως έχω τις ενστάσεις μου ως προς αυτό... Στο κατά πόσο δηλαδή η κίνηση του Παναθηναϊκού θα αποτελέσει «επανάσταση» ή «οδηγός» για τους υπόλοιπους.

Αμφιβάλω για το κατά πόσο θα υπάρξουν ομάδες που θα ακολουθήσουν άμεσα το δρόμο της ελληνικής ομάδας, προτού οριστικοποιηθούν οι δικαστικές διαμάχες των δύο πλευρών. Ουδείς θα ρισκάρει να καταβάλει τη ρήτρα των 10 εκατομμυρίων ευρώ ή να μπει σε περιπέτειες γι αυτήν, αν δεν υπάρχει δεδικασμένο που θα δείχνει το δρόμο...

Τι λέει η FIBA για όλα αυτά; Παρακολουθεί την εξέλιξη των πραγμάτων, είναι κάτι που μακροπρόθεσμα το περίμενε, αλλά σ' αυτή τη φάση ούτε εμπλέκεται, ούτε προτίθεται να κάνει κάτι. Ανέκαθεν η FIBA πίστευε το "είναι να μη γίνει η αρχή...", θεωρώντας πως θα υπάρξουν ομάδες που θα ακολουθήσουν τον πρώτο που θα αποφασίσει να απεμπλακεί από την Euroleague. Aπό την άλλη βεβαίως η Παγκόσμια Ομοσπονδία δεν αρκεί να εύχεται τη διάλυση της Euroleague.

Αν θέλει να γίνει σημείο αναφοράς θα πρέπει επιτέλους να δημιουργήσει κάτι αξιόπιστο, ελκυστικό, κερδοφόρο και δίκαιο. Να δημιουργήσει ένα προϊόν που οι ομάδες δεν θα παίζουν επειδή δεν μπορούν ή δεν θέλουν να αγωνιστούν στην Euroleague, αλλά μια διοργάνωση που θα σου δίνει κίνητρο, μια διοργάνωση που θα την επιλέγεις επειδή την θέλεις κι όχι επειδή την έχεις ανάγκη. Μια διοργάνωση που θα σέβεται τα εθνικά πρωταθλήματα, θα δίνει ελπίδα σε όλους και δεν θα είναι ένας κλειστός συνεταιρισμός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ