EUROBASKET

Άνδρες έτοιμοι για όλα!

Άνδρες έτοιμοι για όλα!

Ο Άρης Λαούδης γράφει για τον... άσχετο Κώστα Μίσσα, τα "παικτάκια που πήγαν για τουρισμό" και την Εθνική που έκανε την καλύτερή εμφάνισή της σε επίσημη διοργάνωση τα τελευταία χρόνια!

Και τώρα τι να πεις; Για τον Βασιλακόπουλο που δεν παραιτείται, τον Μίσσα που δεν κάνει γι αυτή τη θέση, για τους διεθνείς που κάνουν τουρισμό, για το ελληνικό μπάσκετ που δεν έχει διαδοχή; Αυτός είναι ο ομαδικός αθλητισμός και αυτή η νίκη, αυτή η εμφάνιση, είναι η απόδειξη πως σ' όλα τα πράγματα πρέπει να υπάρχει μέτρο. Μέτρο στον τρόπο που πανηγυρίζεις μια νίκη επί της Πολωνίας, μέτρο στην κριτική μετά από κακές εμφανίσεις, ακόμη και μετά από αποτυχία.

Όχι, η Ελλάδα δεν πάει ξαφνικά για μετάλλιο μετά από αυτή την πρόκριση, ούτε έγινε ομαδάρα που θα σαρώσει όποιον βρίσκει μπροστά της. Ωστόσο, έσωσε την τιμή, την αξιοπρέπειά της και πάνω απ' όλα έδωσε συνέχεια. Δεν είναι εύκολο για μια εθνική ομάδα να περάσει το μεταβατικό στάδιο που περνάει φέτος η Ελλάδα. Δεν είναι εύκολο να βρει τον ηγέτη της, δεν είναι εύκολο να περάσει από τους παλιούς στους νέους, μοιάζει με βουνό το γεγονός ότι καλείται να παίξει χωρίς τον Αντετοκούνμπο. 10 ημέρες πριν από το τζάμπολ του Ευρωμπάσκετ.

Θα πει κάποιος τι άλλαξε κι αυτό το συνονθύλευμα που βλέπαμε μεταμορφώθηκε σε σούπερ ομάδα; Δεν άλλαξε η τακτική, ούτε έγινε κάτι μαγικό, δηλαδή πατήθηκε ένα κουμπί και μεταμορφώθηκαν οι... άχρηστοι σε παικταράδες. Τα πάντα στον ομαδικό αθλητισμό είναι θέμα ψυχολογίας, μυαλού και ομαδικού πνεύματος. Αυτά τα τρία στοιχεία λοιπόν είναι η μεγάλη διαφορά αυτής της Ελλάδας με την Ελλάδα που... πονούσε τα ματάκια μας.

Η ΠΙΟ ΠΕΙΣΤΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΧΡΟΝΩΝ

Η εμφάνιση κόντρα στη Λιθουανία ίσως είναι η πιο πειστική εμφάνιση που έχει κάνει το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα τα τελευταία χρόνια σε μεγάλες διοργανώσεις! Πειστική σε όλα τα επίπεδα... Πνευματικά πανέτοιμη, αγωνιστικά διαβασμένη και με παίκτες που μπήκαν στο γήπεδο για να... φάνε τον αντίπαλο.

Τακτικά, δύο είναι τα στοιχεία που βοήθησαν για να αλλάξει κατά 100% η εικόνα. Πρώτον, η επιβεβαίωση ότι το μπάσκετ είναι άθλημα των κοντών και αναφέρομαι στην εκπληκτική απόδοση των Καλάθη-Σλούκα. Τόσο στον αγώνα με την Πολωνία και κυρίως κόντρα στη Λιθουανία, οι δύο περιφερειακοί ήταν ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΙ. Δίδυμο βγαλμένο από την χρυσή εποχή του ελληνικού μπάσκετ, δίδυμο που κόβει και ράβει σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού.

Το δεύτερο είναι η εμπιστοσύνη του Κώστα Μίσσα στον Παπαγιάννη. Κόντρα στη Λιθουανία η Ελλάδα είχε για πρώτη φορά δύο σέντερ α' διαλογής. Ο μικρός έκανε εκπληκτικό πρώτο ημίχρονο, ο αρχηγός έδωσε την απάντηση που υποσχέθηκε στη συνέντευξη Τύπου πριν από τον αγώνα. Για να περιορίσεις τους Λιθουανούς, μια ομάδα που βασίζεται στους ψηλούς της, έπρεπε οι δύο σέντερ να είναι στο... κόκκινο και την κατάλληλη στιγμή, στο κρισιμότερο παιχνίδι ήταν εκεί κι έβαλαν τις βάσεις για τη μεγάλη πρόκριση.

Ο ΜΙΣΣΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΙΣΘΑΝΕΤΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΕΝΟΣ

Γενικότερα, η Ελλάδα παρουσιάστηκε 100% έτοιμη. Ο Μίσσας δεν θα πρέπει να αισθάνεται (μόνο) ανακουφισμένος, αλλά δικαιωμένος. Οσο του χρεώθηκαν οι κακές εμφανίσεις, άλλο τόσο του πιστώνεται το γεγονός ότι παρουσίασε μια ομάδα πνευματικά και αγωνιστικά έτοιμη για έναν τελικό. Και στο κάτω - κάτω, ας κάνουμε ένα rewind να δούμε ποιος από τους προηγούμενους πρόσφατους προπονητές στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα το είχε καταφέρει...

Την πιο μεγάλη δήλωση για την πορεία της Εθνικής την έκανε ο Μπουρούσης πριν από το ματς. "Εχουμε την ευκαιρία μ' ένα παιχνίδι να ξαναβάλουμε την Εθνική στην ελίτ", είπε και το επανέλαβε μετά τον θρίαμβο επί των Λιθουανών. Και πράγματι, αυτό είναι... Ισως η πιο νέα εθνική των τελευταίων χρόνων έχει τη μεγάλη ευκαιρία να ξαναδώσει στην Ελλάδα λίγο από τη χαμένη της αίγλη. Γιατί μπορεί να τα καταφέρει; Γιατί απλούστατα είναι ήδη επιτυχημένη, γιατί απλούστατα αποδεικνύεται συνεπέστατη στην υπόσχεση που έδωσε πριν από το Ευρωμπάσκετ.

Αυτή η Εθνική ξεκίνησε από την Ελλάδα για να φτάσει στην 8άδα και αυτή την στιγμή έχει πετύχει τη δέσμευσή της. Χωρίς άγχος, χωρίς πίεση, χωρίς την κριτική - σε μεγάλο βαθμό δικαιολογημένη - που δέχτηκε στα πρώτα παιχνίδια, η Ελλάδα είναι 40 λεπτά μακριά από μια θέση που δεν την φανταζόταν ούτε στα πιο τρελά της όνειρα, όταν έμαθε ότι θα ταξιδέψει χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Δεν έχει σημασία πια ποιος θα είναι απέναντί της. Οποιος κι αν είναι, η Ελλάδα μπορεί και μάλιστα πιστεύω ότι μπορεί περισσότερο απ' ό,τι μπορούσε πριν από τον αγώνα με τη Λιθουανία...

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS EUROBASKET
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ