OPINIONS

Το Νησί ξανά στις επάλξεις

Το Νησί ξανά στις επάλξεις

Η φετινή Premier League ξεκινάει και ο Αντώνης Τσιράκης αναλύει τι έκαναν ως τώρα στο μεταγραφικό παζάρι οι 20 ομάδες, ποια είναι τα κενά τους και τι πρέπει να περιμένουμε από αυτές.

Επιτέλους αρχίζει! Το Σάββατο το "Ολντ Τράφορντ", όπου η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ φιλοξενεί τη Σουόνσι, ανοίγει τις πόρτες του και παράλληλα ξεκινάει η Premier League. Η περσινή ήταν εντυπωσιακή και δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην είναι εξίσου καλή και αμφίρροπη και η φετινή, δεδομένου ότι στην πλειοψηφία τους οι ομάδες έχουν κάνει καλές προσθήκες.

Επομένως, πάμε να δούμε μία μία τις 20 ομάδες. Ποιες ήταν οι κινήσεις τους ως τώρα, τι χρειάζονται ακόμα προκειμένου να κλείσουν τα κενά στο ρόστερ τους και τι μπορούν να καταφέρουν. Δεν χρειάζεται να σας πω ότι από τη στιγμή που δεν έχει κλείσει η μεταγραφική περίοδος τα πάντα είναι ρευστά, αφού σε κάποιες περιπτώσεις μία καλή μεταγραφή είναι ικανή ν' αλλάξει τις ισορροπίες.

Το Νησί ξανά στις επάλξεις

Άρσεναλ

Όλα είναι εντελώς διαφορετικά από πέρυσι, όταν η σεζόν ξεκίνησε χωρίς μεταγραφές και με πολλή γκρίνια. Φέτος μπήκε πολύ δυναμικά συντρίβοντας τη Μάντσεστερ Σίτι στο Community Shield, έχει βγάλει από πάνω της το βάρος της κατάκτησης ενός τίτλου και ο στόχος πλέον είναι άλλος. Ο Ματιέ Ντεμπισί μπορεί να αντικαταστήσει επάξια τον Μπακαρί Σανιά, ο Κάλουμ Τσέιμπερς είναι μία έξυπνη προσθήκη και ο Αλέξις Σάντσες μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Επομένως οι λύσεις είναι περισσότερες από πέρυσι, όπως και οι απαιτήσεις. Οι "κανονιέρηδες" είναι στρωμένη ομάδα και δύσκολα δεν θα μπουν στην τετράδα. Αρκεί, όμως, αυτό ή πρέπει να στοχεύουν πιο ψηλά; Αν ο Αρσέν Βενγκέρ κάνει τους Λονδρέζους ανταγωνιστικούς και στα μεγάλα παιχνίδια, τότε δεν έχει να φοβάται τίποτα. Ηγέτης, πάντως, δεν αποκτήθηκε και ούτε αναμένεται να γίνει κάτι τέτοιο. Από εκεί και πέρα, σίγουρα θα γίνει μία μεταγραφή στο κέντρο της άμυνας μετά την αποχώρηση του Τόμας Βερμάλεν και... βλέπουμε. Υπάρχουν, άλλωστε, νεαροί όπως ο Γιαγιά Σανογκό που θα βοηθήσουν περισσότερο, ενώ το μεγάλο στοίχημα είναι να συνέλθει ο Τζακ Γουίλσιρ. Να σημειωθεί ότι στα θετικά είναι και η προσθήκη νέου γυμναστή. Ίσως παίξει καταλυτικό ρόλο στο να έχει η Άρσεναλ λιγότερους τραυματισμούς.

Ρίξτε μία ματιά: Στον Γιαγιά Σανογκό γιατί η βελτίωσή του είναι εντυπωσιακή. Εκτός κι αν δεν έχετε δει καθόλου τον Κάλουμ Τσέιμπερς.

Το Νησί ξανά στις επάλξεις

Άστον Βίλα

Τις δύο σεζόν που μας πέρασαν ο Πολ Λάμπερτ έβγαλε την Άστον Βίλα 15η. Παραδόξως θα κάτσει στο τιμόνι της ομάδας και αυτή τη χρονιά με το μέλλον να μην προδιαγράφεται ευοίωνο. Ο Ράντι Λέρνερ πουλάει τον σύλλογο, αλλά προς το παρόν κανείς δεν αγοράζει. Δεν είναι και λίγα τα χρέη, άλλωστε, με αποτέλεσμα να μην έχουν γίνει και ουσιαστικές μεταγραφές. Τα προηγούμενα χρόνια ο Λάμπερτ πήγαινε σε άγνωστους παίκτες από ξένα πρωταθλήματα, αλλά φέτος άλλαξε τακτική. Ωστόσο, αν δει κανείς τις τέσσερις μεταγραφές που έχουν γίνει θα νομίζει ότι η Βίλα πάει να κατεβάσει μεικτή παλαιμάχων.

Χρειάζονταν έμπειροι παίκτες για να πλαισιώσουν τους πολλούς νεαρούς, αλλά οι Σισοκό, Σεντέρος και Τζο Κόουλ δύσκολα θα προσφέρουν. Ψάχνει ακόμα για μέσο και εξτρέμ και για το κέντρο ακούγονται δύο πολύ καλές επιλογές, ο Κάρλος Σάντσες και ο Κι της Σουόνσι. Γενικά αν δεν έρθουν 2-3 παίκτες που θα μπορούν να κάνουν τη διαφορά η σεζόν θα είναι πάρα πολύ δύσκολη. Στα θετικά οι εξαιρετικές εμφανίσεις του Ρον Φλάαρ, πρόβλημα ότι ακόμα δεν έχουν επιστρέψει οι Λίμπορ Κόζακ και Κριστιάν Μπεντέκ. Ο δεύτερος, μάλιστα, θα χάσει λογικά και τον Σεπτέμβριο.

Ρίξτε μία ματιά: Δεδομένου ότι οι πιο... μυημένοι θα γνωρίζουν τον Φάμπιαν Ντελφ, αξίζει να προσέξετε τον Λεάντρο Μπακούνα που στη δεύτερη σεζόν του αναμένεται και καλύτερος.

Το Νησί ξανά στις επάλξεις

Γουέστ Μπρομ

Πέρυσι σώθηκε οριακά πληρώνοντας την λάθος απόφαση της απόλυσης του Στιβ Κλαρκ και την ακόμη χειρότερη επιλογή του Πέπε Μελ για αντικαταστάτη του. Ο Άλαν Άιρβ είναι ένα στοίχημα, αφού τα τελευταία τρία χρόνια βρισκόταν στις ακαδημίες της Έβερτον. Τον συνοδεύουν πολύ καλές συστάσεις, αλλά όλοι εκ του αποτελέσματος κρίνονται. Το μπάζετ δεν είναι ούτε φέτος μεγάλο, αλλά οι επιλογές που έχουν γίνει είναι καλές.

Έφυγαν οι δύο πλάγιοι μπακ, Μπίλι Τζόουνς και Λίαμ Ρίτζγουελ, και θα αντικατασταθούν από τους Αντρέ Γουίζντομ και Σεμπαστιάν Ποκονιόλι. Για την άμυνα αποκτήθηκε και ο Τζόλεον Λέσκοτ, ο οποίος για τη Μάντσεστερ Σίτι δεν είναι καλός, αλλά στη Γουέστ Μπρομ μπορεί να κάνει τη διαφορά. Ο Γρεγκ Γκάρντνερ θα βοηθήσει και θα δώσει λύσεις στο κέντρο, ενώ μπροστά υπάρχουνε επιλογές. Στεφάν Σεσενιό και Σαϊντό Μπεραϊνό θα είναι πονοκέφαλοι για κάθε άμυνα και αναμένεται να ταιριάξουν με τον Μπράουν Ιντέγε με αποτέλεσμα οι "μπάγκις" να έχουν μία πολύ γρήγορη επιθετική γραμμή. Με άλλη μία μεταγραφή μεσοεπιθετικά η Μπρομ πιθανότατα θα σωθεί έστω κι αν ανησυχήσει αρκετά.

Ρίξτε μία ματιά: Στα 25 του ο Ιντεγέ έχει ό,τι χρειάζεται για να πετύχει και αναμένεται να είναι το σημείο αναφοράς επιθετικά για τη Μπρομ. Από εκεί και πέρα, ο Μπεραϊνό αναμένεται να είναι ακόμα καλύτερος.

Το Νησί ξανά στις επάλξεις

Γουέστ Χαμ

Οι πρώτοι μήνες στη σεζόν που μας πέρασε ήταν εφιαλτικοί για τον Σαμ Άλαρνταϊς, αφού έβλεπε τους παίκτες του να τραυματίζονται συνέχεια. Ωστόσο, όταν επέστρεψαν όλοι η Γουέστ Χαμ έδειξε πως είναι άκρως ανταγωνιστική. Φέτος θα είναι μία από τις καλές ομάδες έχοντας ενισχυθεί. Μόνο αρνητικό το κλίμα που υπάρχει για τον Άγγλο τεχνικό και το οποίο πηγάζει από τους οπαδούς. Δεν έχουν καλές σχέσεις μαζί του, δεν τους αρέσει το ποδόσφαιρο που παίζει και όλο αυτό έχει περάσει και σε επίπεδο διοίκησης με τους ιθύνοντες κάποιες φορές να τον αδειάζουν.

Οι μεταγραφές των Ενέρ Βαλένσια και Μάουρο Σάρατε είναι εξαιρετικές, ενώ αρκετά καλή είναι και η προσθήκη του Τσεϊκού Κουγιατέ. Ο Σενεζαλέζος είναι δυναμικός, θα προσαρμοστεί εύκολα και μπορεί να δώσει λύσεις τόσο στο κέντρο της άμυνας όσο και στη μεσαία γραμμή. Ο Άλαρνταϊς ξέρει να φτιάχνει ομάδες που δεν δέχονται εύκολα γκολ και έχοντας ποιοτικούς μεσοεπιθετικούς τα γκολ θα βρεθούν. Αν πειστεί και ο Ραβέλ Μόρισον και παίξει βάσει των δυνατοτήτων του, τότε τα "σφυριά" ίσως καταφέρουν να μπουν και στη δεκάδα. Απαραίτητη προϋπόθεση να μην απολυθεί ο Άλαρνταϊς.

Ρίξτε μια ματιά: Είναι πιθανό να μην πάρει πολλά παιχνίδια, αλλά ο 19χρονος Ντιέγκο Πογιέτ είναι ένα πολύ μεγάλο ταλέντο. Αν βέβαια δεν έχετε παρατηρήσει τον Ραβέλ Μόρισον, τότε ήρθε η ώρα να το κάνετε...

Το Νησί ξανά στις επάλξεις

Έβερτον

Το μεγαλύτερο στοίχημα του καλοκαιριού ήταν η παραμονή του Ρομελού Λουκακού. Η Έβερτον εξέπληξε τους πάντες ικανοποιώντας τις απαιτήσεις της Τσέλσι και ξοδεύοντας για πρώτη φορά τέτοιο ποσό. Διατήρησε και τον Γκάρεθ Μπάρι, ενώ έκανε νέα συμβόλαια σε σημαντικά περιουσιακά της στοιχεία όπως οι Ρος Μπάρκλεϊ, Σίμους Κόουλμαν και Τζον Στόουνς. Καλή και η προσθήκη του Μουχάμεντ Μπέσιτς, θα γυρίσουν και οι τραυματίες Αρούνα Κονέ και Μπράιαν Οβιέδο, όπως δήλωσε ο Ρομπέρο Μαρτίνεθ, αλλά αρκούν αυτά;

Για μία ομάδα που από τη νέα σεζόν θα παίζει στην Ευρώπη, όχι. Χρήματα για σημαντικές μεταγραφές δεν υπάρχουν, επομένως, ίσως κάνει άλλη μία προσθήκη κυρίως με δανεισμό, όπως η περίπτωση του Κρίστιαν Ατσού. Γίνεται εύκολα αντιληπτό πως πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία που θα κάνει στην Ευρώπη. Όσο πιο καλά πάει τόσο πιο δύσκολο θα είναι για εκείνη στο πρωτάθλημα. Ο πήχης, πάντως, είναι ψηλά από πέρυσι και δύσκολα θα καταφέρει η Έβερτον να μπει ξανά στην πεντάδα. Η λογική λέει ότι θα δώσει μάχη με την Τότεναμ για την αμέσως επόμενη θέση.

Ρίξτε μία ματιά: Φαντάζομαι ότι τον Μπάρκλεϊ τον ξέρετε πια. Ίσως μάθατε και τον Στόουνς που έκανε πολύ καλό δεύτερο μισό πέρυσι. Επομένως, δείτε τον Μπέσιτς, αν προσαρμοστεί θα βοηθήσει αρκετά.

Το Νησί ξανά στις επάλξεις

ΚΠΡ

Έκανε ολικό ξεσκαρτάρισμα αυτό το καλοκαίρι αφήνοντας πολλούς παίκτες που δεν έκαναν να φύγουν. Οι άνθρωποι της ΚΠΡ έχουν αποφασίσει να μην κάνουν τα λάθη του παρελθόντος, όταν σκορπούσαν χωρίς λόγω υπέρογκα χρήματα, και έτσι οι μεταγραφές που έχουν κάνει είναι πολύ προσεγμένες. Ήταν απαραίτητο να ενισχυθούν αμυντικά και οι Ρίο Φέρντιναντ και Στίβεν Κόκερ μπορούν να δημιουργήσουν ένα πολύ καλό δίδυμο όσο ο πρώτος μείνει μακριά από τραυματισμούς. Ο Μαουρίσιο Ίσλα, επίσης, θα βοηθήσει, αλλά χρειάζεται ενίσχυση και στο κέντρο.

Οι Λονδρέζοι παλεύουν για έναν εκ των Λιρόι Φερ και Μοχάμεντ Ντιαμέ. Αμφότεροι αποτελούν εξαιρετικές περιπτώσεις και μπορούν να δέσουν με τον Τζόι Μπάρτον, ο οποίος έχει εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά. Επιστρέφει από τραυματισμό ο Αλεχάντρο Φαουρλίν και πρόκειται για έναν πολύ ποιοτικό παίκτη, αρκεί να τον πιστέψει ο Ρέντναπ. Αν τελικά παραμείνει και ο Λοϊκ Ρεμί, θα κάνει ένα πολύ καλό δίδυμο με τον Τσάρλι Όστιν. Διαφορετικά θα είναι σημαντικό το ποιος θα τον αντικαταστήσει. Ωστόσο, το ρόστερ της είναι σαφώς καλύτερο από τις άλλες δύο ομάδες που ανέβηκαν και οι πιθανότητες παραμονής της στην κατηγορία είναι αρκετές.

Ρίξτε μία ματιά: Αν πέρυσι δεν είδατε την Κάρντιφ τότε οι Τζόρντον Ματς και Στιβεν Κόκερ αξίζουν της προσοχής σας. Διαφορετικά δείτε τον Όστιν, ο οποίος έκανε θραύση στην Championship τα προηγούμενα χρόνια.

Το Νησί ξανά στις επάλξεις

Κρίσταλ Πάλας

Αυτό που έκανε ο Τόνι Πούλις τη σεζόν που μας πέρασε ήταν απίστευτο. Πήρε μία ομάδα που με μαθηματική ακρίβεια όδευε προς τον υποβιβασμό και την έσωσε. Δεν έχει πέσει ποτέ κατηγορία ως προπονητής και δεν νομίζω ότι θα γίνει ούτε αυτή τη φορά. Ξέρει να φτιάχνει μαχητικά σύνολα που κοιτάνε στα μάτια και τους μεγάλους όπως είδαμε με την περσινή νίκη επί της Τσέλσι και το απίστευτο come back με τη Λίβερπουλ (3-3). Ο Μπρένε Χάνγκελαντ είναι ο ορισμός του αμυντικού που αρέσει στον Πούλις, ενώ ο Φρέιζερ Κάμπελ θα προσφέρει επιθετικά.

Όλα αυτά είχαν νόημα μέχρι το βράδυ της Πέμπτης, όταν αποφάσισε να παραιτηθεί λόγω της καθυστέρησης που υπήρχε στις μεταγραφές. Πλέον σε μεγάλο βαθμό η παρουσία των "αετών" στην Premier League θα εξαρτηθεί από τον διάδοχο του Ουαλού. Αγωνιστικά ο Γκλεν Μάρεϊ, που πέρυσι έχασε πολύ μεγάλο μέρος της σεζόν, πιάνεται ως μεταγραφή, αλλά θα έπρεπε να αποκτηθεί κι ένας ακόμη επιθετικός. Τα ονόματα που ακούγονται γενικά είναι αρκετά κυρίως για το μεσοεπιθετικό κομμάτι. Αν γίνει και μία ποιοτική μεταγραφή μεσοεπιθετικού που θα φτιάχνει το παιχνίδι, τότε οι "αετοί" ίσως αποφύγουν τον υποβιβασμό. Ωστόσο, είναι μεγάλο πισωγύρισμα η απώλεια του Πούλις.

Ρίξτε μία ματιά: Πουλέν μου είναι ο Γιακίν Μπολασί, αλλά για όσους τον έμαθαν πέρυσι δείτε τον Ντουάιτ Γκέιλ, που πέτυχε κάποια κρίσιμα γκολ τη σεζόν που μας πέρασε.

Το Νησί ξανά στις επάλξεις

Λέστερ

Ήταν η καλύτερη ομάδα πέρυσι στην Championship και ανέβηκε ως πρωταθλήτρια. Ωστόσο, αυτό από μόνο του δεν λέει τίποτα, αφού και άλλες ομάδες έχοντας καταφέρει κάτι ανάλογο αδυνατούν να παραμείνουν στην Premier League. Η μάχη θα είναι σκληρή για τη Λέστερ, η οποία είναι ένα από τα φαβορί για υποβιβασμό. Δεν έχει προχωρήσει σε πολλές μεταγραφές γιατί δεν ήθελε να ξανοιχτεί οικονομικά. Ο Μάθιου Άπσον ξέρει την κατηγορία, αλλά στα 35 του δύσκολα θα βοηθήσει πολύ και τα βλέμματα πέφτουν στον Λεονάρντο Ουγιόα.

Ο Αργεντινός που εντυπωσίασε με την Μπράιτον καλείται να βάλει φωτιά στα αντίπαλα δίχτυα έχοντας δίπλα του κι έναν άλλο αρκετά ποιοτικό επιθετικό, τον Ντέιβιντ Νιούτζεντ, κυπελλούχο Αγγλίας με την Πόρτσμουθ. Από το πώς θα συνδυαστούν και πόσο αποτελεσματικοί θα είναι οι δυο τους θα κριθούν αρκετά. Βοήθειες θα δώσει και ο Τζίμι Βάρντι. Πουλέν μου ο Μαρκ Ολμπράιτον, που θα ήθελα να έχει πάρει περισσότερες ευκαιρίες στην Άστον Βίλα. Χρειάζεται ένας ακόμη μέσος και καλό θα ήταν να ξέρει και την κατηγορία γιατί δεν είναι πολλοί εκείνοι που έχουν παραστάσεις από αυτό το επίπεδο.

Ρίξτε μία ματιά: Στον Ντάνι Ντρίκγουοτερ, ο οποίος προέρχεται από τις ακαδημίες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Είναι ο κινητήριος μοχλός για όλο το παιχνίδι των "αλεπούδων".

Το Νησί ξανά στις επάλξεις

Λίβερπουλ

Πώς θα είναι η ζωή μετά τον Λουίς Σουάρες; Αυτό περιμένουν να δουν όλοι. "Ο επιθετικός των 40 γκολ" (31 τέρματα, 12 ασίστ), όπως τον είχε χαρακτηρίσει ο Μπρένταν Ρότζερς, αφήνει ένα κενό που δεν καλύπτεται. Ούτε τα γκολ του μπορούν να μοιραστούν. Ωστόσο, αυτό που προσπαθούν να κάνουν οι "κόκκινοι" είναι να βελτιωθούν ως ομάδα. Ο στόχος δεν πρέπει να είναι να σκοράρουν ξανά 101 γκολ, αλλά να δεχτούν πολύ λιγότερα και να είναι πολύ πιο ισορροπημένοι. Φέτος θα υπάρχει και Champions League και γι' αυτό έγιναν πολλές μεταγραφές, αφού έπρεπε να μεγαλώσει το ρόστερ.

Τη σεζόν που ξεκινά ο Ντάνιελ Στάριτζ πρέπει να αποδείξει πως είναι top class επιθετικός και νομίζω πως μπορεί να το κάνει. Ωστόσο, χρειάζεται να αποκτηθεί άλλος ένας φορ και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η Λίβερπουλ. Ο Στίβεν Τζέραρντ έχει βρει τον ρόλο του παίζοντας μπροστά από την άμυνα, αρκετοί είναι εκείνοι που βελτιώνονται, ενώ βαρόμετρο θα είναι και η απόδοση του Φιλίπε Κοουτίνιο. Τα εμφανή κενά (αριστερό μπακ, στόπερ) έκλεισαν, αλλά η μάχη για την είσοδο στην τετράδα αναμένεται σκληρή.

Ρίξτε μία ματιά: Έχοντας ως δεδομένο ότι οι Άνταμ Λαλάνα και Ντέγιαν Λόβρεν έχουν καταθέσει τα διαπιστευτήριά τους, επικεντρωθείτε στον Λάζαρ Μάρκοβιτς. Αν προσαρμοστεί μπορεί να χαρίσει κάποιες στιγμές μαγείας.

Το Νησί ξανά στις επάλξεις

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Μετά την περσινή εφιαλτική σεζόν η Γιουνάιτεντ προσπαθεί να συνέλθει κάνοντας μία νέα αρχή. Το πιο σημαντικό πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η επιλογή του προπονητή και ο Λουίς φαν Χάαλ είναι ένας από τους καλύτερους του κόσμου. Ο ρεαλιστικός στόχος για φέτος δεν μπορεί να είναι άλλος από την τετράδα γιατί δεν είναι εύκολο να γίνει το άλμα από την έβδομη στην πρώτη θέση. Θετικό αναμφίβολα ότι δεν θα συμμετέχει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και θα έχει μόλις ένα παιχνίδι την εβδομάδα, όπως έγινε πέρυσι και με τη Λίβερπουλ.

Από εκεί και πέρα, οι προσθήκες των Αντέρ Ερέρα και Λουκ Σο ήταν εξαιρετικές και προσεγμένες. Μεσοεπιθετικά οι λύσεις είναι αρκετές, αλλά η Γιουνάιτεντ θα χρειαστεί κι άλλες μεταγραφές για να είναι άκρως ανταγωνιστική. Στόπερ δεδομένα θα αποκτηθεί και πιθανότατα θα είναι ο Μάρκος Ρόχο, όμως, χρειάζεται ακόμη ένας μέσος κι από εκεί και πέρα και κάποιες ακόμη μεταγραφές ανάλογα με τις πωλήσεις. Τέλος, ερωτηματικό αποτελεί το πώς θα λειτουργήσει το 3-5-2 και πόσο θα το χρησιμοποιήσει ο Φαν Χάαλ, ενώ παίκτης κλειδί θα είναι και πάλι ο Γουέν Ρούνεϊ.

Ρίξτε μία ματιά: Δεν ξέρω αν θα γίνει ο νέος Σκόουλς, όπως λένε κάποιοι, όμως δεδομένα θα βοηθήσει πολύ ο Αντέρ Ερέρα, ο οποίος θα ανεβάσει επίπεδο το κέντρο της Γιουνάιτεντ.

Το Νησί ξανά στις επάλξεις

Μάντσεστερ Σίτι

Πέρυσι κατέκτησε το πρωτάθλημα και φέτος ο στόχος δεν μπορεί να είναι άλλος από την υπεράσπιση των κεκτημένων. Όπως η Τσέλσι έτσι και εκείνη έκλεισε τα κενά που υπήρχαν. Ο Μανουέλ Πελεγκρίνι δεν ήταν ενθουσιασμένος με τον Τζο Χαρτ και πήρε τον Βίλι Καμπαγέρο, ενώ απέκτησε κι ένα στόπερ υψηλού επιπέδου, ο οποίος είναι και αριστεροπόδαρος για να ταιριάζει καλύτερα με τον Βενσάν Κομπανί. Σημαντική και η προσθήκη του Φερνάντο γιατί έπρεπε να κάνει κάποιος και τη βρώμικη δουλειά στο κέντρο. Το Γιαγιά Τουρέ - Φερναντίνιο παραμένει ένα soft δίδυμο για μένα όσο ποιοτικοί κι αν είναι και οι δύο με την μπάλα.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό πως οι "πολίτες" με τον Πελεγκρίνι να έχει μάθει και την Αγγλία μόνο καλύτεροι θα παρουσιαστούν. Όλα δείχνουν πως με την Τσέλσι θα μονομαχήσουν μέχρι τέλους για το πρωτάθλημα έχοντας και πάλι το πληρέστερο ρόστερ. Συν τοις άλλοις, είναι πολύ θετικό για εκείνους που ο Στέφαν Γιόβετιτς δείχνει σε καλή κατάσταση. Ίσως αυτή να είναι η χρονιά του. Μόνο αρνητικό για τους πρωταθλητές είναι ότι δεν έχουν Άγγλους και γι' αυτό μάχονται να κρατήσουν Τζέιμς Μίλνερ και Μάικα Ρίτσαρντς.

Ρίξτε μία ματιά: Υπάρχει άγνωστος παίκτης στη Μάντσεστερ Σίτι; Φυσικά και όχι. Ωστόσο, δεν έχουμε δει σε αυτό το επίπεδο τον Ελιακίμ Μανγκαλά, επομένως, αξίζει να τον προσέξουμε. Έχει όλες τις προδιαγραφές για να εντυπωσιάσει.

Το Νησί ξανά στις επάλξεις

Μπέρνλι

Για δεύτερη φορά στα τελευταία πέντε χρόνια θα παίξει στην Premier League. Βέβαια η προηγούμενη εμπειρία της ήταν μάλλον τραυματική. Κέρδισε την άνοδο βγαίνοντας δεύτερη στην Championship έχοντας την καλύτερη άμυνα και την τρίτη καλύτερη επίθεση. Μεγάλο τους όπλο το επιθετικό δίδυμο που διαθέτουν. Σαμ Βόουκς και Ντάνι Ινγκς σκόραραν 20 γκολ έκαστος στο πρωτάθλημα. Ο δεύτερος, μάλιστα, θεωρείται μεγάλο ταλέντο, ενώ αυτή θα είναι και η τελευταία ίσως ευκαιρία Μάρβιν Σόρντελ, ενός παίκτη που ξεκίνησε με εξαιρετικές προδιαγραφές αλλά στην πορεία τα χάλασε.

Τα αρνητικά, πάντως, δεν είναι λίγα. Δεν είναι ομάδα με ειδικό βάρος και δεν βοηθούν ούτε οι παίκτες που έχει. Αν εξαιρέσει κανείς τους Στιβ Ριντ και Μάθιου Τέιλορ που αποκτήθηκαν, οι υπόλοιποι δεν έχουν παραστάσεις από την Premier League. Το ίδιο ισχύει και για τον προπονητή τους Σιν Μαρκ Ντις. Επομένως, είναι άγνωστο πώς θα διαχειριστούν την πίεση. Χρειάζονται ακόμη 2-3 έμπειροι παίκτες με την Μπέρνεϊ να θέλει να κάνει κάποιες μεταγραφές, οι οποίες όμως δεν θα ανεβάσουν πολύ το μπάτζετ της ομάδας. Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι είναι από τα φαβορί για τον υποβιβασμό.

Ρίξτε μία ματιά: Εκτός του Ινγκς στον Κίεραν Τρίπιερ, ο οποίος τις τελευταίες δύο σεζόν ήταν στην κορυφαία ενδεκάδα της Championship

Το Νησί ξανά στις επάλξεις

Νιούκαστλ

Κράτησε όλους τους παίκτες της πλην του Ματιέ Ντεμπισί, αφού και η αποχώρηση του Σόλα Αμεόμπι ήταν μία απόφαση που είχε ληφθεί πολύ καιρό πριν. Αντικατέστησε τον Γάλλο με τον Ντάριλ Γιάνματ, μία πολύ καλή επιλογή. Προσεγμένες ήταν και κάποιες ακόμα μεταγραφές. Ο Εμανουέλ Ριβιέρ θα βοηθήσει, αλλά δεν ξέρω αν μπορεί να είναι το ίδιο παραγωγικός με τον Λοΐκ Ρεμί, ενώ πολύ ποιοτικός είναι ο Ρεμί Καμπελά. Θα πρέπει, πάντως, να μην κρατάει την μπάλα όσο έχει συνηθίσει γιατί αυτό θα κοστίσει. Λύσεις θα δώσουν και οι Σιμ ντε Γιονγκ και Τζακ Κόλμπακ, ο οποίος προέρχεται από πολύ καλή σεζόν με τη Σάντερλαντ.

Επομένως, γιατί να μην πάει καλά; Θεωρητικά δεν υπάρχει λόγος, αλλά μιλάμε για έναν σύλλογο με αλλοπρόσαλλη διοίκηση. Μπορεί την τελευταία στιγμή να πουληθεί κάποιος ή μπορεί ο Άλαν Πάρντιου να θολώσει και πάλι, όπως πέρυσι στο δεύτερο μισό όταν έκανε κακές επιλογές και η Νιούκαστλ δεν βλεπόταν. Είναι ένα κλικ πίσω από τις πρώτες επτά ομάδες και τα στοιχήματα είναι να τραβήξουν επιθετικά οι Παπίς Σισιέ και Ριβιέρ και να είναι πιο στιβαρή αμυντικά.

Ρίξτε μία ματιά: Πολλοί μπορεί να τον θυμούνται από τα προ διετίας παιχνίδια της Μονπελιέ με τον Ολυμπιακό, όμως, έχει βελτιωθεί ακόμα περισσότερο. Ο λόγος για τον Ρεμί Καμπελά, ο οποίος είναι πολύ ικανός με την μπάλα στα πόδια και έχει την δυνατότητα να διασπά τις αντίπαλες άμυνες.

Το Νησί ξανά στις επάλξεις

Σάντερλαντ

Να μην περάσει τα περσινά θέλει η Σάντερλαντ, η οποία έκλεισε τη σεζόν με εκπληκτικό τρόπο. Το προηγούμενο καλοκαίρι η ομάδα έμοιαζε με παιδική χαρά, αφού γίνονταν μεταγραφές χωρίς κανέναν λόγο. Σοβαρός προπονητής υπάρχει, όπως και πλάνο, επομένως δύσκολα μπορούν τα πράγματα να πάνε χειρότερα από πέρυσι. Κρεγκ Γκάρντνερ, Μάρκος Αλόνσο και Φίλιπ Μπάρντσε έφυγαν και αντικαταστάθηκαν από τους Μπίλι Τζόουνς, Πάτρικ φαν Άανχολτ και Τζόρντι Γκόμεθ. Ο τελευταίος είναι αρκετά ποιοτικός παίκτης και δεδομένα θα βοηθήσει.

Από εκεί και πέρα, οι "μαυρόγατες" είναι κοντά στον Φάμπιο Μπορίνι, ο οποίος είχε μία καλή σεζόν στον αγγλικό Βορρά ως δανεικός. Ερωτηματικό είναι ο Τζακ Ρόντγουελ γιατί είχε μία εφιαλτική διετία στη Μάντσεστερ Σίτι παρόλο που πήγε εκεί ως μεγάλο ταλέντο. Η πρόκληση είναι μεγάλη για τον ίδιο, ενώ θα πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων δεδομένου ότι αποχώρησε και ο Τζακ Κόλμπακ. Απαραίτητο είναι να παραμείνει ο Κόνορ Γουίγκχαμ γιατί διαφορετικά θα χρειαστεί να αποκτηθεί επιθετικός που θα μπορεί να πιάσει διψήφιο αριθμό τερμάτων. Τέλος, πρέπει να πάρει περισσότερα από Εμανουέλ Τζακιερίνι και Στίβεν Φλέτσερ συγκριτικά με πέρυσι.

Ρίξτε μία ματιά: Αν παραμείνει ο Γουίκχαμ αξίζει να τον παρακολουθήσετε, αφού αυτή αναμένεται να είναι η πρώτη του γεμάτη σεζόν στην Premier League. Αλλιώς πολλά βλέμματα θα πέσουν πάνω στον Ρόντγουελ.

Το Νησί ξανά στις επάλξεις

Σαουθάμπτον

Είναι το μεγαλύτερο ερωτηματικό της Premier League. Άλλαξε προπονητή, πούλησε τους μισούς παίκτες και μέχρι το τέλος της μεταγραφικής περιόδου δεν αποκλείεται να φύγει και ο Μοργκάν Σναϊντερλέν, ο οποίος κάνει ό,τι μπορεί για να πάρει μεταγραφή. Η παραμονή του Γάλλου είναι πολύ σημαντική και φαίνεται πως όλα θα κριθούν την ύστατη στιγμή. Ωστόσο, δεν είμαι από εκείνους που περιμένουν να δουν μία διαλυμένη ομάδα.

Αντιθέτως, οι μεταγραφές που έγιναν είναι αρκετά καλές. Ο Φρέιζερ Φόρστερ λογικά θα είναι ένας από τους καλύτερους τερματοφύλακες του πρωταθλήματος, Γκρατσιάνο Πελέ και Σέιν Λονγκ είναι παίκτες που δεδομένα θα βοηθήσουν, ενώ βαρόμετρο θα είναι ο Ντούσαν Τάντιτς, ο οποίος καλείται να αντικαταστήσει τον Άνταμ Λαλάνα. Ο Σαρίφ Ταϊντέρ θα βοηθήσει, ο Ράιαν Μπέρτραντ δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο και γι' αυτό υπάρχουν σκέψεις απόκτησης ενός ακόμη αριστερού μπακ. Θα γίνουν κι άλλες μεταγραφές μια και λεφτά υπάρχουν, επομένως, το πρόβλημα θα είναι πότε θα δέσουν όλοι αυτοί. Δεν θα είναι παράλογο να αργήσουν οι "Άγιοι" να βρουν τα πατήματά τους, αλλά λογικά θα είναι από τις ομάδες που θα τερματίσουν στη μέση της βαθμολογίας.

Ρίξτε μία ματιά: Στον Τζέιμς Γουόρντ Πρόουζ. Πήρε πέρυσι αρκετές ευκαιρίες και λογικά θα είναι ο επόμενος που θα πουληθεί από τους Άγγλους που βγήκαν από τις ακαδημίες της ομάδας.

Το Νησί ξανά στις επάλξεις

Σουόνσι

Μία από τις ομάδες στην οποία έγιναν πολλές αλλαγές είναι και η Σουόνσι. Μπεν Ντέιβιτς, Μίχελ Φορμ, Τσίκο Φλόρες, Πάμπλο Ερνάντες, Μίτσου και Τζόναθαν ντε Γκουζμάν ήταν όλοι τους πολύ σημαντικοί για τους "κύκνους" και αναμφίβολα θα λείψουν. Κάποιοι αντικαταστάθηκαν, αφού αποκτήθηκαν οι Λούκας Φαμπιάνσκι, Γκίλφι Σίγκουρντσον, Μπαφετιμπί Γκομίς και Μάρβιν Έμνες, οι οποίοι καλύπτουν κάποια κενά. Για το αριστερό άκρο της άμυνας υπάρχει και ο Νιλ Τέιλορ, ενώ για το κέντρο της άμυνας αναμένεται να αποκτηθεί ο Φεντερίκο Φερνάντεθ. Δεν βρίσκω λογική στο να παραχωρηθεί ξανά ο Κι ειδικά από τη στιγμή που ο Ντε Γκουζμάν έφυγε και δεν έχει αντικατασταθεί.

Από εκεί και πέρα, χρειάζεται άλλος ένας μέσος μια και αποχώρησε ο Αλεχάντρο Ποθουέλο, ενώ πολλά θα κριθούν από τον Βιλφρίντ Μπονί. Αν ο Ιβοριανός παραμείνει τότε θα πάρει και φέτος την ομάδα στις πλάτες του και με τα γκολ του θα δώσει τους βαθμούς που χρειάζονται. Ερωτηματικό αποτελεί και ο μαθητευόμενος Γκάρι Μονκ, ο οποίος εκτός των άλλων είχε και την εμμονή να διώξει αρκετούς Ισπανούς για να "τελειώσει" τις κλίκες που, όπως ισχυρίζονταν τα αγγλικά ΜΜΕ, υπήρχαν επί Μίκαελ Λάουντρουπ.

Ρίξτε μία ματιά: Τον Μάρβιν Έμνες. Ως δανεικός δεν κατάφερε να δείξει πολλά το προηγούμενο εξάμηνο, αλλά δεν είναι λίγοι εκείνοι που τον πιστεύουν πολύ.

Το Νησί ξανά στις επάλξεις

Στόουκ

Ήμουν από τους πιο δύσπιστους αναφορικά με το περσινό πείραμα της Στόουκ. Ο Μαρκ Χιουζ προσπάθησε να αλλάξει το ως έναν βαθμό το στυλ της ομάδας και να παίξει μπάλα. Έφαγε σφαλιάρες, αλλά τελικά του βγήκε. Τελείωσε εξαιρετικά τη σεζόν και πάνω σε αυτό θα πατήσει φέτος. Προς το παρόν έχουν μείνει όλοι και γίνεται προσπάθεια και για την αγορά του Ουσάμα Ασαϊντί. Ο Μαροκινός έκανε εξαιρετικές εμφανίσεις πέρυσι, έδωσε ταχύτητα και ταίριαζε με τον Μάρκο Αρναούτοβιτς, ο οποίος συνήθως έπαιζε από την άλλη πλευρά και προσέφερε κάτι διαφορετικό.

Πίτερ Κράουτς και Πίτερ Οντεμβίγκι συνθέτουν ένα καλό δίδυμο και υπάρχει πλέον και η επιλογή του Μπόγιαν. Θα καταφέρει να σταθεί αντάξιος των προσδοκιών; Αυτή είναι η ευκαιρία του 23χρονου για να σώσει την καριέρα του. Για τα πλάγια της άμυνας αποκτήθηκε ο Φίλιπ Μπάρντσλεϊ, ενώ στο κέντρο που υπήρχε θέμα, έκλεισε με την προσθήκη του Στιβ Σίντγουελ. Αν πειστεί και ο Στίβεν Ενζονζί να παραμείνει στους "πότερς", τότε εκείνοι δεν έχουν να φοβούνται τίποτα. Θα τερματίσουν λογικά στη μέση της βαθμολογίας παρουσιάζοντας ξανά ένα ανταγωνιστικό σύνολο.

Ρίξτε μία ματιά: Δεδομένου ότι το ρόστερ είναι ίδιο με πέρυσι και όποιες προσθήκες έχουν γίνει είναι από την Premier League αξίζει να δούμε αν ο Μπόγιαν μπορεί να αναγεννηθεί. Διαφορετικά Αρναούτοβιτς και Ενζονζί θα είναι μαζί με Ασμίρ Μπέγκοβιτς οι πιο ποιοτικοί.

Το Νησί ξανά στις επάλξεις
2013 GETTY IMAGES

Τότεναμ

Σε ρηχά νερά έχει κινηθεί στις μεταγραφές η Τότεναμ, το μεγαλύτερο όπλο της οποίας τη νέα σεζόν θα είναι ο Μαουρίσιο Ποτσετίνο. Ο Αργεντινός απέδειξε με τη Σαουθάμπτον πως είναι ένας πολύ καλός προπονητής με ξεκάθαρο πλάνο και σαφείς ιδέες. Το θέμα, όμως, είναι ότι δεν έχει όλα τα απαραίτητα όπλα. Το πολύ μεγάλο κενό που υπήρχε στο αριστερό άκρο της άμυνας έκλεισε με τη μεταγραφή του ταλαντούχου Μπεν Ντέιβις, ενώ ακούγονται τα καλύτερα και για τον Έρικ Ντίερ. Όσο για τον Μίχελ Φορμ, θα αυξήσει τον ανταγωνισμό στη θέση του τερματοφύλακα.

Τι άλλο χρειάζεται; Οπωσδήποτε ένα στόπερ που θα μπορεί να ανεβάσει την άμυνα ψηλά. Ο Γιαν Βερτόνχεν πρέπει να έχει και ανάλογα καλό παρτενέρ μια και οι Βλαντ Κίρικες, Μάικλ Ντόουσον και Γιούνες Καμπούλ είναι αρκετά αργοί. Από εκεί και πέρα, πολλά θα κριθούν από το τι θα κάνουν οι Ρομπέρτο Σολδάδο και Έρικ Λαμέλα. Ο Ποτσετίνο πιστεύω ότι μπορεί να αναστήσει τον δεύτερο, αλλά αυτό μένει να αποδεχτεί. Η λογική λέει ότι οι Λονδρέζοι θα είναι πιο ελκυστικοί φέτος, αλλά θα δώσουν μάχη για την έκτη θέση με την Έβερτον.

Ρίξτε μία ματιά: Ο Μπεν Ντέιβις είναι ένας παίκτης που αξίζει να δείτε. Αν τον μάθατε από τις εμφανίσεις του με τη Σουόνσι, τότε στραφείτε στον Έρικ Ντίερ, ο οποίος δεν είναι γνωστό πόσες ευκαιρίες θα πάρει.

Το Νησί ξανά στις επάλξεις

Τσέλσι

Φέτος δεν υπάρχουν άλλοθι. Ο Ζοζέ Μουρίνιο ξέρει πλέον την ομάδα και αυτό φάνηκε και από τις μεταγραφές που έκανε, αλλά και από το πόσο νωρίς έκλεισε τα κενά που υπήρχαν. Η Τσέλσι ενισχύθηκε εκεί που πονούσε με πιο τρανό παράδειγμα τη μεταγραφή του Ντιέγκο Κόστα. Πέρυσι δεν μπορούσε να "καθαρίσει" τα παιχνίδια που έπρεπε λόγω των επιθετικών της, αλλά ο 25χρονος έχει την ικανότητα να το κάνει αυτό, ενώ εκτιμώ ότι μπορεί να δημιουργήσει ένα πολύ καλό δίδυμο και με τον Σεσκ Φάμπρεγκας, που θα παίζει πίσω του. Ο Εντέν Αζάρ αναμένεται και πάλι να είναι το πρώτο βιολί, ενώ περιμένω περισσότερα από τον Ουίλιαν στη δεύτερη χρονιά του.

Από εκεί και πέρα, η Τσέλσι αναμένεται να είναι το ίδιο προσεκτική με πέρυσι. Στόχος είναι να κρατάει το μηδέν και η επιστροφή του Τιμπό Κουρτουά αυξάνει την ποιότητα αμυντικά, όπως και η προσθήκη του Φελίπε Λουίς. Το μόνο που μένει να φανεί είναι αν θα πουληθεί και ο Φερνάντο Τόρες, γιατί τότε οι Λονδρέζοι θα κληθούν να τον αντικαταστήσουν. Διαφορετικά το ρόστερ είναι γεμάτο σε όλες τις θέσεις και στόχος δεν μπορεί να είναι άλλος από το πρωτάθλημα.

Ρίξτε μία ματιά: Δύσκολα βρίσκει κανείς άγνωστο παίκτη στην Τσέλσι. Αν δεν έχετε άποψη, όμως, ως τώρα δείτε τον Κορτ Ζουμά. Δεν θα πάρει πολλά παιχνίδια φέτος, αλλά έχει όλα τα προσόντα για να κάνει καριέρα στην Premier League σε τόσο καλή ομάδα.

Το Νησί ξανά στις επάλξεις

Χαλ

Πέρυσι ήταν μία από τις ευχάριστες εκπλήξεις. Ο Στιβ Μπρους παρουσίασε ένα εξαιρετικό σύνολο, το οποίο έχει όλες τις προδιαγραφές να χτίσει πάνω στην περσινή σεζόν από τη στιγμή που δεν έφυγαν παίκτες. Έγιναν δύο πολύ καλές προσθήκες στα πλάγια με τους Τομ Ινς και Ρόμπερτ Σνόντγκρας. Ειδικά ο δεύτερος είναι από τους πιο ποιοτικούς παίκτες για ομάδες που τερματίζουν στο δεύτερο μισό της βαθμολογίας. Σημαντικό και το ότι κατάφερε να διατηρήσει στο δυναμικό της τον Τζέικ Λίβερμορ. Δεν περιμένει κανείς να την δει ξανά στον τελικό του FA Cup, αλλά λογικά οι "τίγρεις" δεν θα έχουν πρόβλημα να παραμείνουν στην κατηγορία.

Ποια είναι τα αρνητικά; Το πρώτο έχει να κάνει με το Europa League. Αν περάσει τη Λόκερεν η Χαλ θα μπει στους ομίλους και θα κληθεί να διαχειριστεί μία κατάσταση εντελώς άγνωστη προς αυτή. Δύσκολα θα αντέξει το ρόστερ της. Το δεύτερο αφορά τον Σέιν Λονγκ. Είχε "κολλήσει" ως δίδυμο με τον Νίκιτσα Γέλαβιτς, αλλά δόθηκε στη Σαουθάμπτον. Επομένως, ο Μπρους θα κληθεί να βρει αντικαταστάτη του και αυτό δεν είναι εύκολο, δεδομένου ότι ο Ιρλανδός είναι πολύ καλός και κάνει αρκετές δουλειές στο γήπεδο. Τουλάχιστον ήταν αρκετά τα χρήματα που πήρε ο σύλλογος.

Ρίξτε μία ματιά: Στο Τομ Ινς, ο οποίος καλείται να αποδείξει πως μπορεί να σταθεί στην Premier League μια και το προηγούμενο εξάμηνο που ήταν στην Κρίσταλ Πάλας δεν εντυπωσίασε.

Το Νησί ξανά στις επάλξεις

Όποιος έχει κουράγιο μετά από τόσες χιλιάδες λέξεις για ερωτήσεις, διαφωνίες ή διάλογο μπορεί να με βρει στο Twitter: @antonis_tsir

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ