OPINIONS

Ο διεφθαρμένος ηγέτης

Ο διεφθαρμένος ηγέτης

Ο Αντώνης Καρπετόπουλος κάνει στη κυριολεξία το συνήγορο του διαβόλου και εξηγεί γιατί ο Σεπ Μπλάτερ παρότι πρέπει να πάει σπίτι του, επανεξελέγη πρόεδρος της FIFA

Αναρωτιόμουν πόσους ψήφους θα έπαιρνε για να επανεκλεγεί ο Σεπ Μπλάτερ, έτσι και δεν είχε γίνει η επιχείρηση σύλληψης συνεργατών του λίγες μέρες πριν τις εκλογές της FIFA. Διαβάζοντας κάποιες εκτιμήσεις στα ξένα ΜΜΕ, κάποιοι νομίζουν πως θα έπαιρνε πολλούς παραπάνω, γιατί θεωρούν ότι η υπόθεση αυτή του προξένησε μια σημαντική ζημιά, και κάποιοι ισχυρίζονται ότι μπορεί και να έπαιρνε λιγότερους, γιατί όλη αυτή η φασαρία προκάλεσε μια κάποια συσπείρωση γύρω από το πρόσωπό του

Ανεξάρτητα από το αν οι κατηγορίες είναι ή δεν είναι τεκμηριωμένες σε πολλούς οι κατήγοροι (κυρίως οι Άγγλοι και οι Αμερικάνοι) δεν είναι αρκετά συμπαθείς. Εγώ πάλι λέω ότι η διαφοροποίηση υπήρξε τελικά ελάχιστη: αυτοί που είχαν αποφασίσει να ψηφίσουν τον Μπλάτερ θα τον ψήφιζαν ακόμα κι αν τον έβλεπαν με χειροπέδες – δεν αποκλείεται να τον ψηφίζουν και μετά το θάνατό του. Από την άλλη, οι πολλοί και φανεροί εχθροί του, οι Δυτικοευρωπαίοι πρώτα από όλα, δεν θα ησυχάσουν αν δεν τον δουν να φεύγει: από το τελευταίο κογκρέσο της FIFA, αυτό που χε γίνει στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας πέρυσι, η UEFA και οι ομοτράπεζοί της τον έχουν επικηρύξει.

Περίγελος της οικουμένης

Την περασμένη εβδομάδα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι ευρωπαϊκές και οι αμερικάνικες κυρίως εφημερίδες μετέτρεψαν τον Μπλάτερ σε περίγελο της οικουμένης. Είναι εύκολο να κάνεις πλάκα, όταν υπάρχουν πιπεράτες περιγραφές, πρωταγωνιστές που είναι μορφές, όπως ο Τζακ Μπλέιζερ, και φυσικά πολύ χρήμα. Ομως παρά το λιντσάρισμα ο Μπλάτερ κέρδισε κι αυτό τα δυτικά ΜΜΕ απέφυγαν να το εξηγήσουν, αφήνοντας να εννοηθεί πως, στην τελική, καμιά εκατόν πενηνταριά διεφθαρμένοι εκλέκτορες επανεξέλεξαν ένα διεφθαρμένο πρόεδρο – μόνο
που πρόκειται για φρικτή απλοποίηση.

Αν η πέτρα του σκανδάλου είναι η περίφημη ανάληψη του μουντιάλ του 2022 από το Κατάρ από πολλούς διαφεύγει μια σημαντική λεπτομέρεια: υποστηρικτές αυτής της υποψηφιότητας ήταν και κάμποσοι ευρωπαίοι που σήμερα κουνάνε στο Σεπ Μπλάτερ το δάχτυλο. Κι ακριβώς επειδή ο ρόλος τους ήταν γνωστός, για αυτό και δεν κατάφεραν να σχηματίσουν τη μεγάλη πλειοψηφία που θα προκαλούσε την ανατροπή του εφ όρου ζωής διοικητή της FIFA: όσοι τον Μπλάτερ τον έστησαν στον τοίχο, μπορεί να έχουν δίκιο για όσα του προσάπτουν, δύσκολα όμως μπορεί να θεωρηθούν αναμάρτητοι οι ίδιοι.

Τα γνωστά αμερικάνικα κόλπα

Εχει πλάκα πόσο, ειδικά στην Ελλάδα, ξεχνάμε κάποια πράγματα: χάρη στην υπόθεση αυτή αγαπήσαμε πχ τους αμερικάνους. Γιατί το FBI ασχολήθηκε με τη FIFA και τους παράγοντές της, που είναι κάτοχοι αμερικάνικου διαβατηρίου ή στην Αμερική έχουν οικονομικές συναλλαγές; Γιατί η ΗΠΑ δεν πήραν ούτε το μουντιάλ του 2018, ούτε αυτό του 2022: ήθελαν το ένα από τα δυο, αλλά δεν έχουν πολλούς φίλους εντός της FIFA και δεν μοιράζουν και χρήματα στις καμπάνιες τους. Θα πάρουν ένα από τα επόμενα μουντιάλ; Πιθανότατα ναι - αν μάλιστα έχουν τρομάξει το γέρο Σεπ δεν αποκλείεται, αν το Κατάρ χάσει τη διοργάνωση, να την αναλάβει η νεοσύστατη αμερικάνικη ομοσπονδία.

Είναι πάγια τακτική των αμερικάνων να χρησιμοποιούν τις πανίσχυρες διωκτικές τους αρχές για να σπέρνουν τον τρόμο και να αναλαμβάνουν όποια διοργάνωση θέλουν. Τι έχουμε ξεχάσει στην Ελλάδα; Ότι με μια ανάλογη πρακτική, δηλαδή με την τρομοκράτηση της διεφθαρμένης ΔΟΕ, στέρησαν κάποτε από την Ελλάδα το δικαίωμα να διοργανώσει την χρυσή Ολυμπιάδα, εκείνη του 1996, όταν και συμπληρώνονταν εκατό χρόνια από την αναβίωση των Αγώνων.

Για να καταλάβει κανείς γιατί ο Μπλάτερ παραμένει δημοφιλής παρά τις συλλήψεις των συνεργατών του, δεν έχει παρά να θυμηθεί το συναίσθημα εθνικής ταπείνωσης των Ελλήνων το 1996: κάπως έτσι ένοιωσαν μπροστά στην επίδειξη τσαμπουκά των αμερικάνων πολλοί από τους προέδρους των ομοσπονδιών που υποστηρίζουν τον Μπλάτερ. Το ότι κάποιοι τα πήρανε, πολλούς τους ενοχλεί λιγότερο από το γεγονός ότι του Μπλάτερ του στήσανε την ιστορία, παραμονή των εκλογών που θα κέρδιζε.

Κάποιοι όμως τον λατρεύουν

Ανεξάρτητα από το αν είναι η δεν είναι συμπαθής ο Μπλάτερ, για πολλούς που δεν έχουν σχέση με αυτό που ονομάζουμε Δυτικό κόσμο είναι ένας μικρός Θεός. Ο Μπλάτερ στο σχεδόν μισό αιώνα που βρίσκεται στη FIFA σε διάφορες θέσεις, υπηρέτησε πάντα ένα και μόνο σχέδιο: να κάνει το ποδόσφαιρο οικουμενική υπόθεση.

Το μουντιάλ σταμάτησε να είναι μια υπόθεση της Ευρώπης και της Αμερικής: η απόφαση πάρθηκε μόλις το 1998, επι των ημερών της παντοδυναμίας του δηλαδή. Το παγκόσμιο κύπελλο σταμάτησε να είναι ένα τουρνουά 16 ομάδων, που το κέρδιζε συνήθως όποιος το διοργάνωνε κι έγινε ένας σούπερ θεσμός με 32 ομάδες, στον οποίο εκπροσωπείται όλος ο πλανήτης. Επι Μπλάτερ διοργανώθηκαν παγκόσμια κύπελλα στην Ασία και στην Αφρική, ενώ μετά το Κατάρ ίσως είχαμε και το πρώτο στην Αυστραλία. Στους Ευρωπαίους αυτά ακούγονται κουραστικά και ασήμαντα, αλλά ο κόσμος δεν είναι η Ευρώπη μας: είναι κάτι μεγαλύτερο.

Επι ημερών του άλλαξαν όλα

Επι Μπλάτερ γιγαντώθηκαν τα τηλεοπτικά και τα χορηγικά δικαιώματα και επί των ημερών του ακόμα και η μικρότερη ομοσπονδία της γης πήρε σημαντικά χρήματα: είναι αλήθεια ότι αυτά τα χρήματα είναι συνήθως ευρωπαϊκά _ είκοσι ευρωπαϊκές χώρες κάλυψαν το 62% των τηλεοπτικών εσόδων του μουντιάλ της Βραζιλίας _ αλλά γιατί να μας πειράζει αυτό; Γιατί να μας πειράζει ότι στο ποδόσφαιρο τα χρήματα των πλουσιότερων χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη των φτωχότερων; Η νομίζετε ότι αν δεν υπήρχε ο Μπλάτερ κι αυτή του η επιλογή θα έδιναν οιευρωπαίοι θέσεις (κι έσοδα) του μουντιάλ σε αφρικάνους, ασιάτες κτλ;

Οι Ευρωπαίοι ποτέ δεν ήθελαν ν αλλάξει τίποτα. Οι Αγγλοι πχ σήμερα δεν θέλουν να γίνει το μουντιάλ στο Κατάρ, γιατί δεν θυμώνουν με την ιδέα τα κανάλια που χρυσοπληρώνουν τα τηλεοπτικά δικαιώματα της Πρέμιερ λιγκ, αλλά αυτό είναι πρόβλημά τους: εγώ θέλω πολύ να δω, από άγια ποδοσφαιρική περιέργεια, ένα μουντιάλ Δεκέμβριο και Ιανουάριο με παίκτες σε φουλ φόρμα κι όχι διαλυμένους από την κούραση Ιούνιο μήνα.

Ισως μόνο για αυτό να τον ψήφιζα μάλιστα το γέρο Μπλάτερ, έστω κι αν συμφωνώ απόλυτα πως μετά από μισό αιώνα παρουσίας στη FIFA είναι ώρα να πάει σπίτι του. Ωστόσο θα θελα να το αποφασίσει ο ίδιος κι όχι να του το επιβάλουν οι Δυτικοευρωπαίοι γιατί δεν γουστάρουν τον Πούτιν ή οι Αμερικάνοι γιατί τους πήραν το μουντιάλ οι Καταριανοί αγοράζοντας πρώτα από όλα ψήφους που αυτοί αποικιοκρατικά θεωρούσαν δικούς τους.

Καλές προθέσεις

Υπάρχει διαφθορά στη FIFA; Προφανώς υπάρχουν προβλήματα: οτιδήποτε διοικείται από ένα άνθρωπο και την παρέα του τόσα πολλά χρόνια δεν μπορεί παρά να παρουσιάζει ψεγάδια – τα μεγαλώνει ο καθεστωτισμός, η έλλειψη ελέγχων, η αλαζονεία της παντοδυναμίας. Αλλά όταν ακούτε πολλές φωνές οργισμένες να κοιτάζετε λίγο και ποιοι φωνάζουν: εννιά στις δέκα φορές είναι τύποι που κοιτάζουν την πάρτι τους χωρίς να έχουν ιδιαίτερα καλές προθέσεις…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ