OPINIONS

Αν έχεις Μοντέστο διάβαινε...

Αν έχεις Μοντέστο διάβαινε...
EUROKINISSI SPORTS

Ο Αλέξης Βιρβίλης εξηγεί γιατί ο Φρανσουά Μοντέστο αποτέλεσε μία από τις καλύτερες "μεταγραφές" του Ολυμπιακού τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι μόνο οι Καμαρά και Σισέ που αποτελούν κερδισμένα στοιχήματα.

Ο Φρανσουά Μοντέστο ήταν μία από τις πιο εύστοχες επιλογές του Ολυμπιακού για τη στελέχωση του οργανογράμματός του. Κι αυτό δεν το λέμε εμείς, αλλά οι πράξεις, τα έργα του, οι παίκτες που έφερε και οι παίκτες που είχε προτείνει και για διάφορους λόγους δεν ντύθηκαν στα κόκκινα και διαπρέπουν σε άλλες πολιτείες.

Ο Κορσικανός από το καλοκαίρι του 2016 επέστρεψε στον Ολυμπιακό, όχι όμως ως ποδοσφαιριστής. Επέστρεψε σε ένα πόστο αρχικά κάτι σαν γενικός αρχηγός του ποδοσφαιρικού τμήματος, εν συνεχεία ως επικεφαλής του τμήματος σκάουτ, μετά επέστρεψε ξανά στον Ρέντη για να συμμαζέψει τα αποδυτήρια, γύρισε πάλι ως αρχισκάουτ. Πάντοτε όμως πρότεινε παίκτες. Πάντοτε ο Βαγγέλης Μαρινάκης λάμβανε σοβαρά υπόψη τις προτάσεις του Φρανσουά.

"Αν έχεις τύχη διάβαινε", λέει μια παροιμία, αλλά στον Ολυμπιακό σίγουρα θα υπάρχουν αρκετοί που θα λένε "αν έχεις Μοντέστο διάβαινε...". Τα γράφουμε όλα αυτά με αφορμή τα όσα έχουν καταφέρει σε σύντομο χρονικό διάστημα οι Παπέ Σισέ και Μαντί Καμαρά, δύο ποδοσφαιριστές που φέρουν φαρδιά – πλατιά την υπογραφή του Μοντέστο.

Αν δεν ήταν ο Κορσικανός, τώρα θα τους καμαρώναμε σε άλλες ομάδες, πιθανότατα σε ένα από τα κορυφαία κλαμπς του γαλλικού πρωταθλήματος και λογικά η τιμή τους θα ήταν τώρα απλησίαστη.

Ο Καμαρά μάλιστα κατάφερε και πέρασε σε δημοφιλία και τον Σισέ που πέρσι έκανε μία εξαιρετική σεζόν και υποχρέωσε αρκετές ξένες ομάδες να ασχοληθούν σοβαρά μαζί του. Το περασμένο καλοκαίρι άλλωστε ο Ολυμπιακός απέρριψε προτάσεις των Ανόβερου, Μάιντζ και Μπενφίκα. Και σίγουρα θα υπάρχουν κι άλλες ομάδες που θα χτύπησαν την πόρτα των Πειραιωτών, ομάδες που δεν έγιναν γνωστές.

ΟΚΤΑΨΗΦΙΑ ΝΟΥΜΕΡΑ

Ας δούμε αναλυτικά τι ακριβώς συμβαίνει με τους δύο Αφρικανούς άσους που χάρη στις εμφανίσεις τους στον Ολυμπιακό κατάφεραν και έκαναν ντεμπούτο με τις Εθνικές τους ομάδες. Ο μεν Καμαρά στην Γουινέα, ο δε Σισέ στην Σενεγάλη (σκόραρε μάλιστα στο ντεμπούτο του).

Η χρηματιστηριακή εκτόξευση και των δύο ήταν κάτι που δεν το περίμεναν τόσο γρήγορα στο λιμάνι.

Να σας θυμίσουμε τι είχε συμβεί πέρσι το καλοκαίρι όταν η ομάδα με τον Μπέσνικ Χάσι έφευγε για προετοιμασία στο Ζέεφελντ; Από το... παράθυρο μπήκε στην αποστολή ο Σισέ. Στην πορεία ο Κοσοβάρος τεχνικός τον εξαφάνισε και ήρθε ο Λεμονής για να τον αναδείξει.

Ο Σενεγαλέζος έφτασε σε διάστημα πέντε μηνών να κοστολογείται με 10+ εκατομμύρια ευρώ.

Ο δε Καμαρά ανάγκασε ομάδες κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων (Νιούκαστλ, Μίλαν, Άιντραχτ, Στουτγκάρδη) να ασχοληθούν πολύ γρηγορότερα μαζί του. Τον Αύγουστο άρχισε να παίζει σε επίσημα ματς και δύο μήνες αργότερα έχει κάνει απανωτά "limit up" η μετοχή του.

Το φοβερό είναι ότι και με τον Καμαρά εκτιμάται ότι αν συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο, η αξία του μπορεί να φτάσει επίσης σε οκταψήφιο νούμερο. Στην παρούσα φάση, καλά πληροφορημένες πηγές από κύκλους μάνατζερ του εξωτερικού, υποστηρίζουν ότι η χρηματιστηριακή του αξία εκτιμάται κοντά στα 8 εκ. ευρώ.

Με λίγα λόγια, ο Μοντέστο κατάφερε μέσα σε ενάμισι χρόνο να "τσιμπήσει" δύο ποδοσφαιριστές από τη Β’ Γαλλίας που κόστιζαν γύρω στις 200-300 χιλιάδες ευρώ (ο Καμαρά αποκτήθηκε ελεύθερος) και το καλοκαίρι του 2019 θα ξεπερνούν το... δεκάρικο!

Ο ΜΕΝΤΙ ΚΑΙ Ο ΜΑΤΕΤΑ

Ο Μοντέστο έχει προτείνει τα τελευταία δυόμισι χρόνια αρκετούς ποδοσφαιριστές από τη 2η κατηγορία του γαλλικού πρωταθλήματος. Δεν ήταν μόνο οι Σισέ και Καμαρά, οι οποίοι αποκτήθηκαν χωρίς να τους πάρει χαμπάρι κανένας από τις κορυφαίες ομάδες του Σαμπιονά.

Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις όπως π.χ. με τον Μεντί της Λιόν, υπήρχαν και οι ομάδες που έκαναν το "σκληρό καρύδι". Ο 23χρονος πλέον αριστερός μπακ όταν είχε κάνει "γκελ" στον Μοντέστο το καλοκαίρι του 2016, βρήκε τοίχο στην Χάβρη, η οποία βλέποντας ότι ο Μεντί είναι ένα "διαμάντι" στο ρόστερ της, φρόντισε να τον δελεάσει με ένα καλύτερο συμβόλαιο και να τον κρατήσει, με την υπόσχεση ότι την επόμενη χρονιά θα τον έδινε σε μεγαλύτερο σύλλογο.

Τελικά, πήγε με... 5 εκατομμύρια ευρώ στην Λιόν κι ενώ εώς τότε κόστιζε λίγο κάτω από 1 εκατομμύριο. Πλέον αν μία ομάδα θελήσει να αποκτήσει τον Μεντί από τους "λιονέ" θα πρέπει να "σκάσουν" περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ.

Επίσης, είχαμε και άλλη μία ενδιαφέρουσα περίπτωση που παρακολουθούσε ο Μοντέστο. Ο λόγος για τον Ζαν Φιλίπ Ματετά.

O 21χρονος πλέον επιθετικός είχε αρχίσει να ξεχωρίζει την περίοδο που βρισκόταν στην Σατορού. Όταν ξαναέπιασε λιμάνι ο Μοντέστο το καλοκαίρι του 2016, ο Ματετά ήταν ένας από τους ποδοσφαιριστές που είχε στα υπόψη του. Τελικά, η Σατορού τον παραχώρησε στην Λιόν.

Οι "λιονέ" δεν τον πολυπίστεψαν και τον έστειλαν πέρσι δανεικό στην Χάβρη, όπου έκανε "πράματα και θάματα" σκοράροντας 19 φορές. Ήταν ο δεύτερος σκόρερ στο πολύ απαιτητικό πρωτάθλημα της Β’ Γαλλίας. Βέβαια, έτσι όπως είχε διαμορφωθεί η κατάσταση, ήταν πολύ δύσκολο να έμπλεκε ο Ολυμπιακός με τον Ματετά, καθώς είχε κάνει για τα καλά "γκελ" όχι μόνο σε ομάδες της 1ης κατηγορίας, αλλά και σε κλαμπς του εξωτερικού. Τελικά, πήγε με 10 εκατομμύρια ευρώ στην Γερμανία για λογαριασμό της Μάιντς.

Ο Μοντέστο ωστόσο τον είχε "σταμπάρει" από την περίοδο που έπαιζε στην Σατορού, σε μία περίοδο δηλαδή που κόστιζε... ψίχουλα.

Και όπως αντιλαμβάνεστε, δεν είναι μόνο αυτοί οι ποδοσφαιριστές που ο Φρανσουά έχει προτείνει. Ακούγεται ότι έχει βάλει το... χεράκι του και στον Γιασίν Μεριά...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ