ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ

Το ΟΑΚΑ γίνεται ξανά must για τους φίλους του Παναθηναϊκού

Το ΟΑΚΑ γίνεται ξανά must για τους φίλους του Παναθηναϊκού
ΒΟΛΙΤΑΚΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ / INTIME SPORTS

Ο Παναθηναϊκός παρουσιάστηκε στο κοινό του, το οποίο έζησε στο ΟΑΚΑ μια απολαυστική βραδιά, πολύ διαφορετική από αυτή που είχε συνηθίσει την τελευταία τριετία. Τα vibes μιας άλλης εποχής, τα χαμόγελα και οι λύσεις του Εργκίν Αταμάν. Γράφει ο Αλέξανδρος Τρίγκας.

Ο Παναθηναϊκός που παρουσιάστηκε το βράδυ του Σαββάτου 23 Σεπτεμβρίου απέναντι στην Μπάγερν Μονάχου, ούτε πλήρης ήταν, ούτε απολύτως έτοιμος. Απέχει άλλωστε πολύ από το να παρουσιάσει στο παρκέ την εικόνα που οραματίζεται ο Εργκίν Αταμάν. Ακόμη κι έτσι όμως, το... πρώτο πιάτο στο ΟΑΚΑ ήταν αρκετά γευστικό.

Οι συγκρίσεις με το άμεσο παρελθόν δεν μπορούν να είναι απολύτως ακριβείς, δεδομένων των συνθηκών που επικρατούσαν την προηγούμενη τριετία, πλην όμως καταδεικνύουν την οριστική αλλαγή σελίδας σε έναν ολόκληρο οργανισμό. Από την εικόνα του ΟΑΚΑ (με τις πρώτες μικρές, αλλά αισθητές, αλλαγές που έγιναν), από την εικόνα του έμψυχου δυναμικού, από τη γενικότερη αίσθηση πως οι μέρες που έρχονται θα είναι (πολύ) καλύτερες.

Τα vibes του ΟΑΚΑ

Το πρώτο που αντιλαμβάνεται κάποιος με την είσοδο στο ΟΑΚΑ είναι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Τα vibes που εκπέμπει ξανά αυτό το γήπεδο. Όχι μόνο λόγω των αλλαγών που έχουν ήδη γίνει στο εσωτερικό του, αλλά κι επειδή ο κόσμος πηγαίνει στο γήπεδο με ένα διάπλατο χαμόγελο και την αίσθηση πως αυτό που θα αντικρίσει, θα αξίζει τον κόπο.

Τα πολλά παιδιά στις εξέδρες, οι οικογένειες, το ζεστό κλίμα γενικότερα. Οι εικόνες που γέμισαν τους τηλεοπτικούς δέκτες μέσα από το Action24 και έδωσαν το κατάλληλο ορεκτικό γι αυτά που θα βλέπουν άπαντες τη νέα αγωνιστική περίοδο.

Ο κόσμος της ομάδας ανυπομονεί πλέον για την έναρξη των επίσημων υποχρεώσεων. Για το πρώτο ντέρμπι. Για το επόμενο παιχνίδι. Για να βρεθεί ξανά στο ΟΑΚΑ και να περάσει ένα απολαυστικό δίωρο.

Ο κερδισμένος της βραδιάς και το "κρυφό όπλο"

Σε ό,τι αφορά στο αγωνιστικό κομμάτι, ο Εργκίν Αταμάν παρουσιάζει σταδιακά όλο και πιο καθαρά αυτά που έχει στο μυαλό του. Από τα δίδυμα σε περιφέρεια και ρακέτα, μέχρι τον τρόπο διαχείρισης και "εκμετάλλευσης" των βασικών επιθετικών όπλων.

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι εν τη απουσία του Λούκα Βιλντόσα δεν έχουμε δει ακόμη πιο καθαρά μέσα στο παρκέ τα επίπεδα χημείας με τον Κώστα Σλούκα, δεδομένου πως οι δυο τους θα κουβαλήσουν την περιφέρεια του Παναθηναϊκού. Τούτο βέβαια έδωσε στον Κάιλ Γκάι τον απαιτούμενο χώρο (και χρόνο) για να παρουσιάσει περισσότερα πράγματα στο παρκέ του ΟΑΚΑ.

Το μείζον δεν είναι ότι επρόκειτο για τον πρώτο σκόρερ του Παναθηναϊκού στη φιλική νίκη επί της Μπάγερν, αλλά για τους τρόπους από τους οποίους προέκυψαν οι πόντοι (13) που σημείωσε. Κυρίως επειδή τα τρία τρίποντα που είχε, προέκυψαν από διαφορετικό τρόπο εκτέλεσης: off screen, μετά από ντρίμπλα, αλλά και στατικά -το τελευταίο, που έκοψε τα πόδια της Μπάγερν στην τελική ευθεία του αγώνα.

Ο βραχύσωμος γκαρντ είναι παίκτης που μπορεί να δώσει λύσεις σε βραδιές που θα χρειάζεται ο +1 στο rotation από τον Εργκίν Αταμάν. Στους αγώνες που είτε θα λείπει ένας εκ των δύο βασικών δημιουργών/εκτελεστών (Κώστας Σλούκας - Λούκα Βιλντόσα), είτε θα είναι στα "πιτς" -όπως έγινε στην προκειμένη περίπτωση.

Παράλληλα, αξίζει να γίνει μνεία στον Τζέριαν Γκραντ. Ο έμπειρος περιφερειακός αποκτήθηκε από τον Παναθηναϊκό κάπου στον απόηχο της μεγάλης μεταγραφής του Κώστα Σλούκα, γεγονός που δεν του έδωσε την απαιτούμενη προβολή. Αυτή που (του) αξίζει. Με δεδομένο πως ιεραρχικά έρχεται... τελευταίος (sic) για το "1" και το "2" στην πράξη μόνο ως τέτοιος δεν εμφανίστηκε στο φιλικό με την Μπάγερν.

Η λειτουργικότητά του σε αυτό το σύνολο μοιάζει να είναι μείζονος σημασίας για τις ισορροπίες και την απαιτούμενη χημεία μιας ολόκληρης περιφέρειας. Κι αυτό μόνο αμελητέο δεν είναι σε μια σεζόν με 70+ αγώνες σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Τα δίδυμα και οι πυλώνες

Παρεμπιπτόντως, ο Εργκίν Αταμάν δείχνει να καταλήγει στα δίδυμα των ψηλών. Από τη μία ο Χουάντσο Ερνανγκόμεθ με τον Αλεκσάνταρ Μπαλτσερόφσκι κι από την άλλη ο Ντίνος Μήτογλου με τον Ματιάς Λεσόρ -ο Κώστας Αντετοκούνμπο δεν ντύθηκε για το παιχνίδι με την Μπάγερν Μονάχου, ενώ ο Λευτέρης Μαντζούκας ήταν ο μοναδικός που δεν πήρε χρόνο συμμετοχής.

Τα διαφορετικά χαρακτηριστικά των ψηλών επιτρέπουν βέβαια μια σειρά από τροποποιήσεις στη front line, τις οποίες θα δούμε εν ευθέτω χρόνω.

Μέσα σε όλα πάντως, είδαμε τον Χουάντσο Ερνανγκόμεθ να αποτελεί στόχο της πράσινης επίθεσης σε off screen (κάτι σπάνιο για παίκτη που παίζει στο "4") και τον Ντίνο Μήτογλου να λειτουργεί ιδανικά ως ο παίκτης που θα δημιουργεί διαδρόμους για τους κοντούς του Παναθηναϊκού.

Αυτά για αρχή. Ως μια πρώτη πιο... ώριμη γεύση από τον Παναθηναϊκό του Εργκίν Αταμάν. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως ο πρώτος τίτλος της σεζόν κρίνεται πολύ σύντομα. Σε μια βδομάδα.

Αντί επιλόγου: Η φυσιογνωμία του Παύλου Γιαννακόπουλου έχει καθορίσει την πορεία του Παναθηναϊκού για δεκαετίες, μέσα από τις επιτυχίες, το ήθος και τον χαρακτήρα του. Η κληρονομιά που έχει αφήσει όμως είναι πάνω από οποιονδήποτε τίτλο. Είναι το μεγαλύτερο δώρο που έχει κάνει σε έναν ολόκληρο σύλλογο. Κι αυτό που θα συνεχίσει να τον κατατάσσει στην κορυφή της λίστα με τους κορυφαίους παράγοντες στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ EUROLEAGUE ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN BASKET LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ