ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Παπαπέτρου και Χεζόνια, οι ρυθμιστές του πράσινου καλοκαιριού

Οι Ιωάννης Παπαπέτρου και Μάριο Χεζόνια
Οι Ιωάννης Παπαπέτρου και Μάριο Χεζόνια EUROKINISSI SPORTS

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ έκλεισε μια πολύ δύσκολη σεζόν, με τον τρόπο που έπρεπε: με νταμπλ. Η off season όμως προμηνύεται ακόμη πιο απαιτητική, με πρόσωπα κλειδιά τον Ιωάννη Παπαπέτρου και τον Μάριο Χεζόνια. Γράφει ο Αλέξανδρος Τρίγκας.

Το Game 4 των τελικών στη Stoiximan Basket League με το Λαύριο αποδείχθηκε το τελευταίο τη φετινής αγωνιστικής περιόδου για τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ, ο οποίος έκλεισε μια πολύ δύσκολη σεζόν, με τον τρόπο που έπρεπε: με νταμπλ. Κι αν η εικόνα του τριφυλλιού εδώ και αρκετό καιρό δεν ήταν η καλύτερη δυνατή, αυτό που θα μείνει είναι η ουσία του πράγματος. Ότι δηλαδή οι πράσινοι προσέθεσαν ακόμη δύο τίτλους στο παλμαρέ τους, συνεχίζοντας να “γράφουν” επιτυχίες ως τμήμα.

Η μεγάλη εικόνα βέβαια δείχνει πως το προσεχές καλοκαίρι θα είναι ακόμη πιο απαιτητικό, εν συγκρίσει με το περσινό. Πολύ απλά γιατί τα συμβόλαια που ολοκληρώνονται είναι πολλά κι αφορούν σε παίκτες – στηρίγματα του οργανισμού (και) τη σεζόν που ολοκληρώθηκε πριν από μερικές ώρες. Ο Ιωάννης Παπαπέτρου, ο Ντίνος Μήτογλου και ο Νεμάνια Νέντοβιτς βγαίνουν στην αγορά των free agents, ενώ υπάρχει πάντα κι ο αστερίσκος δίπλα στο όνομα του Μάριο Χεζόνια σε ό,τι έχει να κάνει με το μέλλον του.

Ο τελευταίος είναι άλλωστε η πιο περίπλοκη περίπτωση όλων, από την στιγμή που υπάρχει η Μπαρτσελόνα στην εξίσωση για να αποφασίσει τι μέλλει γενέσθαι με τα δικαιώματά του. Δεδομένα, ο παίκτης έχει σαφή προτίμηση να συνεχίσει για ακόμη ένα χρόνο στον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ, παρά να ξαναφορέσει τη φανέλα των μπλαουγκράνα και να αγωνιστεί υπό τις οδηγίες του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Το... θετικό σε όλο αυτό για το τριφύλλι είναι πως το οικονομικό (τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στις απολαβές του παίκτη) δεν θα είναι εμπόδιο, από την στιγμή που ο 26χρονος φόργουορντ δεν ψάχνει για συμβόλαιο εκατομμυρίων, αλλά μοιάζει συμβιβασμένος με την ιδέα να εισπράξει (πολλά) λιγότερα για να συνεχίσει να φορά την πράσινη φανέλα.

Το αυτό, από την άλλη, δεν ισχύει με την περίπτωση του Ιωάννη Παπαπέτρου. Πολύ απλά γιατί ο “κάπτεν” του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ ξέρει ότι οι μετοχές του στην αγορά είναι για πρώτη φορά σε τόσο υψηλά επίπεδα. Όχι μόνο λόγω ηλικίας και βιογραφικού, αλλά πολύ περισσότερο γιατί “άπλωσε” το παιχνίδι του σε πολλές ακόμη παραμέτρους, όντας πλέον βελτιωμένο στο κομμάτι των αποφάσεων, αλλά και στη δημιουργία. Κοινώς, οι ενδιαφερόμενες ομάδες τον έχουν (τόσο) ψηλά στη λίστα τους επειδή μπορεί να αποτελέσει δεύτερη και τρίτη πηγή δημιουργίας στην περιφέρεια, προσφέροντας παράλληλα με το αθλητικό του πακέτο στο πίσω κομμάτι του γηπέδου.

Όπως είναι λογικό, η εξέλιξη των δύο αυτών υποθέσεων θα καθορίσει το μέλλον του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ στην αγορά. Τόσο λόγω αγωνιστικών χαρακτηριστικών όσο και -πολύ περισσότερο- λόγω του ύψους των συμβολαίων που είναι υποχρεωμένοι να προσφέρουν οι πράσινοι σε αμφότερους για να τους κρατήσουν στο δυναμικό τους. Αν μάλιστα βάλουμε στην εξίσωση (για την υπόθεση του Ιωάννη Παπαπέτρου) το κομμάτι των γηγενών και των ξένων παικτών του ρόστερ για το 2021/22, αντιλαμβάνεται κανείς γιατί το τριφύλλι έχει θέσει ως απόλυτη προτεραιότητα την παραμονή του αρχηγού του, στα αποδυτήρια του ΟΑΚΑ.

Τι υπάρχει από εκεί και πέρα; Το θέμα του Ντίνου Μήτογλου έρχεται τρίτο σε ιεραρχία, αλλά είναι επίσης πολύ σημαντικό, ενώ αυτό του Νεμάνια Νέντοβιτς δεν “καίει” τους πράσινους όσο πριν από τέσσερις μήνες, πριν δηλαδή προκύψει εκείνη η θλάση που τον κράτησε στα “πιτς” για δύο μήνες και ακολουθήσει η περιπέτεια με τον κορονοϊό.

Να "χτίσει" κάτι δικό του

Πέραν αυτού, ανεξαρτήτως του ποιοι θα μείνουν και ποιοι θα φύγουν, ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ του 2021/22 θα πρέπει να είναι μια ομάδα που να αποτυπώνει σε απόλυτο βαθμό τη φιλοσοφία του προπονητή της. Ό,τι κι αν σημαίνει αυτό. Αν, για παράδειγμα, ενεργοποιηθεί το +1 στο συμβόλαιο του Όντεντ Κάτας, οι πράσινοι θα πρέπει να γεμίσουν την περιφέρειά τους με κοντούς ικανούς στην προσωπική φάση και το πικ εν ρολ.

Ο 46χρονος τεχνικός κλήθηκε να δουλέψει με ένα σύνολο πολύ μακριά από τα “θέλω” και τα “πιστεύω” του, το οποίο στο φινάλε της σεζόν δεν βελτιώθηκε επί της ουσίας. Δεν διαφαινόταν άλλωστε κάτι τέτοιο από την στιγμή που δεν έγιναν (δεν μπορούσαν άλλωστε) ριζικές αλλαγές στο ρόστερ στη διάρκεια της σεζόν. Τα οικονομικά του τριφυλλιού δεν επέτρεπαν οτιδήποτε περισσότερο από προσθήκες με χαμηλό κόστος (βλ. Τι Τζέι Μπρέι).

Είναι λογικό λοιπόν πως το πρώτο ζητούμενο στην αγορά για τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ θα είναι οι κοντοί -με ή χωρίς τον Όντεντ Κάτας στον πάγκο. Αφενός για να "χτιστεί" η περιφέρεια γύρω από έναν πόιντ γκαρντ με ηγετικά χαρακτηριστικά, αφετέρου για να βγάλει ο Χάουαρντ Σαντ Ρος από τους ώμους του την υποχρέωση της δημιουργίας μετά το πικ εν ρολ.

Η off season θα είναι σαν τις εξετάσεις

Όλα αυτά δείχνουν πως οι κινήσεις του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ στην off season θα είναι κάτι σαν... εξετάσεις για τον οργανισμό. Όχι μόνο για την ποιότητα και την ουσία των μεταγραφών (σε συνδυασμό βέβαια πάντα με τις αποχωρήσεις), αλλά πολύ περισσότερο γιατί θα φανεί αν καταγράφηκαν τα λάθη με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην επαναληφθούν. Τουλάχιστον στον ίδιο βαθμό.

Από την στιγμή μάλιστα, που το πορτοφόλι δεν θα είναι ούτε φέτος γεμάτο, κάθε (ίδιο) λάθος, θα “πονάει” ακόμη περισσότερο...

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN BASKET LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ