ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ

Ο Παναθηναϊκός έδειξε κάτι από αυτό που θέλει να είναι

Ο Παναθηναϊκός έδειξε κάτι από αυτό που θέλει να είναι
ΜΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ / INTIME NEWS

Ο Παναθηναϊκός έδειξε για πρώτη φορά φέτος σημάδια συνοχής, σε άμυνα και επίθεση, με αποτέλεσμα τη νίκη επί της Μπασκόνια. Οι σκηνές από το μέλλον και η ένεση αυτοπεποίθησης μετά από έναν δύσκολο μήνα. Γράφει ο Αλέξανδρος Τρίγκας.

Ο τρόπος με τον οποίο έμπαινε η Μπασκόνια στο ΟΑΚΑ (βλ. οι 116 πόντοι απέναντι στη Μακάμπι Τελ Αβίβ) αρκούσαν προκειμένου να καταστήσουν εκ προοιμίου ιδιαιτέρως απαιτητική την αποστολή του Παναθηναϊκού. Ιδίως, αν αναλογιστεί κανείς πως μιλάμε για μια ομάδα που μετρούσε πέντε ήττες σε έξι αγώνες στην EuroLeague, μέχρι πριν από μερικές ώρες.

Για πρώτη φορά φέτος όμως, ο Παναθηναϊκός έδειξε κομμάτια από αυτό που θέλει να παρουσιάσει. Εντάξει, όχι ακριβώς όπως το έχει στο μυαλό του ο Ντέγιαν Ράντονιτς (βλ. οι 98 πόντοι στην επίθεση και οι 83 πόντοι στην άμυνα), αλλά σίγουρα πολύ διαφορετικά από την εικόνα που προηγήθηκε στις έξι πρώτες αγωνιστικές της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης.

Η ομορφιά της ηρεμίας

Το παν για τον Παναθηναϊκό απέναντι στην Μπασκόνια, προκειμένου να γίνουν πιο απλά τα πράγματα, ήταν η αγωνιστική συμπεριφορά του Νέιτ Γουόλτερς. Ο 31χρονος πόιντ γκαρντ έμεινε για λίγο στο παρκέ (16'30''), αλλά αυτό δεν περιόρισε στο ελάχιστο την επιρροή/επίδραση που είχε στο παιχνίδι της ομάδας του. Ιδίως στην τρίτη περίοδο, οπότε μπήκαν οι βάσεις της επικράτησης.

Στην προκειμένη περίπτωση μάλιστα, μπορεί να ειπωθεί πως το μείζον για τον Ντέγιαν Ράντονιτς ήταν η ηρεμία που παρουσίαζε η ομάδα του, όσο τα "κλειδιά" εντός του παρκέ βρίσκονταν στα χέρια του Νέιτ Γουόλτερς. Αυτή η ηρεμία δημιούργησε τη μεγάλη όμορφη εικόνα, με τον τρόπο που διαχειρίστηκε ο 31χρονος πόιντ γκαρντ τις κατοχές, με τον τρόπο που άπλωσε το παιχνίδι και έβαλε άπαντες στην εξίσωση της εκτέλεσης, περιορίζοντας αισθητά το isolation.

Ο χρόνος έκανε τη διαφορά

Αυτό βέβαια (το isolation) είναι που χαρακτηρίζει το επιθετικό παιχνίδι του Ντουέιν Μπέικον, ο οποίος -εν συγκρίσει με τον αγώνα κόντρα στην Παρτίζαν- ήταν πολύ πιο λειτουργικός στην πράσινη επίθεση. Λογικό κι επόμενο βέβαια, αν λάβουμε υπόψιν πως πέρασε μια ολόκληρη βδομάδα με προπονήσεις στο ΟΑΚΑ. Αυτό το διάστημα αρκούσε για να αντιληφθεί καλύτερα τον ρόλο του μέσα στο σύνολο και να εντρυφήσει στις συνήθειες (στον βαθμό του δυνατού) των υπολοίπων.

Η αλήθεια μάλιστα είναι πως στην πλειονότητα των περιπτώσεων που εκδήλωνε την κατοχή ο ίδιος (κατά βάση με απομόνωση στην κορυφή και ντρίμπλα από το δεξί χέρι), η άμυνα της Μπασκόνια αδυνατούσε να κάνει τα δέοντα για να τον κρατήσει μακριά από το καλάθι.

Η πρώτη εικόνα του μέλλοντος

Για μια ομάδα που κέρδισε μόλις για δεύτερη φορά σε επτά αγώνες στην EuroLeague δεν είναι εύκολο να πεις μεγάλα λόγια. Όσο καλά κι αν έπαιξε απέναντι στην Μπασκόνια. Ο Παναθηναϊκός έχει ακόμη δρόμο να διανύσει ώστε να προσφέρει τη σιγουριά στο κοινό του, ώστε να αντιμετωπίζεται σε κάθε αγώνα ως ομάδα που εκ των πραγμάτων έχει τον πρώτο λόγο για τη νίκη.

Τούτο όμως δεν αναιρεί το γεγονός πως αυτό που παρουσιάστηκε στο ΟΑΚΑ το βράδυ της Παρασκευής 11 Νοεμβρίου είναι αρκετά ενθαρρυντικό, για τη μεγάλη εικόνα που θέλει να δημιουργήσει ο Ντέγιαν Ράντονιτς. Είναι μια σκηνή από τα προσεχώς (αυτά που προσδοκά ο 52χρονος τεχνικός), αλλά και μια ένεση ελπίδας στους φίλους της ομάδας, που συνήθισαν να βλέπουν ήττες εδώ και δύο χρόνια.

Η επιστροφή σε μια αγωνιστική ομαλότητα δεν μπορεί να επιτευχθεί εν μια νυκτί. Μπορεί όμως να χτιστεί σταδιακά σε βραδιές σαν κι αυτή που είδαμε πριν από μερικές ώρες...

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ