ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ο Παναθηναϊκός αποδείχθηκε ξανά εύθραυστος σε όλα τα επίπεδα

Ο Παναθηναϊκός αποδείχθηκε ξανά εύθραυστος σε όλα τα επίπεδα
INTIME SPORTS

Η κατάρρευση του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, ήταν τόσο αγωνιστική όσο και πνευματική. Για μια ομάδα που έχει συνηθίσει στην ήττα άλλωστε, οτιδήποτε διαταράσσει την ηρεμία της, αρκεί για να την οδηγήσει στην καταστροφή. Γράφει ο Αλέξανδρος Τρίγκας.

Βάσει της μεγάλης εικόνας της φετινής αγωνιστικής περιόδου, όσα έκανε ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ στο πρώτο μέρος του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ ήταν παρά φύσει. Ξεπέρασε κατά πολύ τον εαυτό του, σίγουρα ενθουσίασε το κοινό του, πλην όμως όλα είχαν ημερομηνία λήξης προ της ολοκλήρωσης του αγώνα.

Ο τρόπος με τον οποίο οι πράσινοι έχασαν το +14 που είχαν χτίσει με κόπο μέχρι την ανάπαυλα έχει να κάνει περισσότερο με το πνευματικό, παρά με το αγωνιστικό κομμάτι. Πολύ απλά γιατί δεν επέστρεψαν από τα αποδυτήρια με την ίδια συγκέντρωση, προσήλωση, αλλά και δίψα. Είναι βαρύ να ειπωθεί πως χαλάρωσαν -μια ομάδα με την ποιότητα του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ δεν έχει τέτοιο δικαίωμα. Ταυτόχρονα όμως, η πραγματικότητα είναι πως η τρίτη περίοδος του ΟΑΚΑ έμοιαζε πολύ με την πρώτη περίοδο του ΣΕΦ.

Κι όχι μόνο επειδή σε αμφότερες το κοντέρ έγραψε -19 για το τριφύλλι, αλλά κυρίως διότι τίποτα δεν λειτούργησε με τον δέοντα τρόπο.

Take no prisoner

Η εμφάνιση των πρασίνων στο πρώτο μισό του Game 2 θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως η κορυφαία φετινή. Τουλάχιστον σε ό,τι έχει να κάνει με τα ντέρμπι απέναντι στον Ολυμπιακό. Δεν είχε να κάνει μόνο με το +14, αλλά κυρίως με τον χαρακτήρα που έδειξαν στο παρκέ. Από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο -ο Λευτέρης Μποχωρίδης έδωσε την έξτρα ενέργεια και όρεξη μέσα από την άμυνα.

Η διαφορετική διάθεση στο πίσω μέρος του γηπέδου ήταν αυτή που έδωσε στον Ολυμπιακό σουτ υπό χειρότερες προϋποθέσεις, ήταν αυτή που οδήγησε τον Ολυμπιακό σε βεβιασμένες επιλογές και χαμένες μάχες στα ριμπάουντ. Από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο που χρησιμοποιήθηκε από τον Γιώργο Βόβορα, άπαντες λειτουργούσαν με τη λογική των πολεμιστών. Για κάθε άμυνα πάνω στην μπάλα, για κάθε μάχη μακριά από αυτή, για κάθε ριμπάουντ. Γι αυτό κιόλας δικαιώθηκαν με το +14 του ημιχρόνου. Πριν έρθει η πλήρης κατάρρευση.

Οι αφανείς ήρωες της ανατροπής

Εν πολλοίς, το γεγονός πως ο Τάιλερ Ντόρσεϊ με τον Σάσα Βεζένκοβ πέτυχαν τους 22 από τους 29 πόντους του Ολυμπιακού στην τρίτη περίοδο λέει όλη την ιστορία. Ή, τουλάχιστον αυτή που αξίζει να ειπωθεί για το πώς ο Ολυμπιακός γύρισε μέσα σε πέντε λεπτά από το -14 κι έφτασε στο σημείο να προηγείται με +7 στο τέλος του τρίτου δεκαλέπτου.

Παράλληλα όμως, υπάρχουν δύο αφανείς ήρωες σε όλη αυτή τη διαδρομή. Ο Τόμας Γουόκαπ και ο Μουσταφά Φαλ, οι κορυφαίοι δηλαδή αμυντικοί του Ολυμπιακού, που υποχρεώθηκαν να δουν το μεγαλύτερο διάστημα του πρώτου μέρους από τον πάγκο, επειδή φορτώθηκαν γρήγορα με δύο φάουλ -αμφότεροι μέχρι το 6' του αγώνα.

Η ενεργοποίησή τους, μετά από την ανάπαυλα, δημιούργησε νέα δεδομένα στο ντέρμπι. Κυρίως γιατί κόπηκε το κάθετο παιχνίδι των παικτών του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ, μαζί η άνεση με την οποία έτρεχαν τα plays και το pick n roll τους. Ο τρόπος με τον οποίο επιτέθηκε ο Νεμάνια Νέντοβιτς στο πρώτο μέρος εξηγεί πολλά. Ο 31χρονος γκαρντ πήγε σε διαδοχικές κατοχές για διείσδυση αντί για σουτ, προφανώς γιατί δεν υπήρχε μέγεθος στην πλευρά του Ολυμπιακού, ούτε στην περιφέρεια ούτε στη ρακέτα.

Μόλις όμως, τα βαριά αμυντικά χαρτιά των ερυθρολεύκων πάτησαν το παρκέ του ΟΑΚΑ στο τρίτο δεκάλεπτο, αντίστοιχη ήταν η διαφοροποίηση στον τρόπο εκτέλεσης από την πλευρά του. Ομοίως και των υπολοίπων πράσινων, με τον Ντάριλ Μέικον να εξελίσσεται γι ακόμη μια φορά σε πρόβλημα απέναντι στην άμυνα με αλλαγές λόγω της κατάχρησης που έκανε στην ντρίμπλα.

Εύθραυστος σε όλα τα επίπεδα

Από την στιγμή λοιπόν, που το παιχνίδι ήρθε τούμπα μέσα σε πέντε λεπτά, ο Παναθηναϊκός θόλωσε. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά στη φετινή αγωνιστική περίοδο που αποδεικνύεται τόσο ευάλωτος, τόσο εύθραυστος σε συναισθηματικό επίπεδο. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως πρόκειται για μια ομάδα που φέτος έχει συνηθίσει να χάνει απέναντι σε αντιπάλους από το υψηλότερο επίπεδο της Ευρώπης.

Όλη η ευφορία που δημιουργήθηκε χάρη στο +14 του πρώτου μέρους έκανε φτερά εντός πέντε λεπτών. Μαζί τσαλάκωσε την αυτοπεποίθηση του συνόλου, το οποίο αναπόφευκτα επανήλθε στις (κακές) συνήθειες της φετινής χρονιάς. Ουδείς κατάφερε να διαχειριστεί τα νέα δεδομένα με τον δέοντα τρόπο, με την πράσινη επίθεση να είναι υπερβολικά στατική και κατ' επέκταση προβλέψιμη για την άμυνα του Ολυμπιακού.

Η αξιοπρέπεια πάνω απ όλα

Συζήτηση περί νίκης στο ΣΕΦ και επαναφοράς της σειράς στο ΟΑΚΑ δεν μπορεί να γίνει επί της ουσίας. Δεν έχει δώσει ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ τέτοια δικαιώματα, οπότε σε δύο βράδια όλα δείχνουν ότι θα ολοκληρωθεί η φετινή περιπετειώδης σεζόν. Το θέμα βέβαια είναι ό,τι γίνει, να γίνει με γνώμονα τον χαρακτήρα, την αξιοπρέπεια και τον σεβασμό σε όλη τη φετινή προσπάθεια. Στα σαράντα λεπτά του ΣΕΦ, οι παίκτες του Γιώργου Βόβορα καλούνται απλά να δώσουν τον υπέρ πάντων αγώνα κι αν πέσουν (το λογικό), αυτό να γίνει με το κεφάλι ψηλά...

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN BASKET LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ