EUROLEAGUE

Ο Παναθηναϊκός AKTOR ξέρει πως στο ΟΑΚΑ μια σπίθα τού αρκεί για να κάψει κάθε αντίπαλο

EUROLEAGUE 2023 - 2024 /  -  (  / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE 2023 - 2024 / - ( / EUROKINISSI) ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ / EUROKINISSI

Το βράδυ της Παρασκευής 22 Μαρτίου, στο ΟΑΚΑ, αποδείχθηκε γιατί το πλεονέκτημα έδρας είναι αυτό που μπορεί να απογειώσει τον Παναθηναϊκό AKTOR στον δρόμο για την επιστροφή στο Final Four. Γράφει ο Αλέξανδρος Τρίγκας.

Πώς μπορεί το πλεονέκτημα έδρας να αλλάξει την ιστορία μιας ομάδας και να την κάνει επιτυχημένη με μια πρόκριση σε Final Four; Η απάντηση δόθηκε με τον πιο γλαφυρό τρόπο το βράδυ της Παρασκευής 22 Μαρτίου στο παιχνίδι με την Μπαρτσελόνα.

Σε αυτό, που το ΟΑΚΑ έκανε τη δουλειά του, βοηθώντας τον Παναθηναϊκό AKTOR να γυρίσει από το -16 (24-40) της δεύτερης περιόδου και να πανηγυρίσει μια νίκη που τον μετατρέπει στο απόλυτο φαβορί για το Νο2 της κατάταξης στο φινάλε της regular season.

Για μια ομάδα που χτίστηκε από το "μηδέν" πριν από εννιά μήνες, η δύναμη της έδρας παίζει μεγαλύτερο ρόλο από τους ανταγωνιστές της.

Εν προκειμένω, το ΟΑΚΑ είναι αυτό που "τρέφει" τους παίκτες του Παναθηναϊκού AKTOR στις δύσκολες στιγμές, αυτό που τους δίνει την απαιτούμενη ώθηση ώστε να επιστρέψουν από την κόλαση και να φτάσουν στον... παράδεισο. Έστω της μιας βραδιάς, όπου τα συναισθήματα είναι τόσο έντονα.

Αυτός που γύρισε τον διακόπτη

Τίποτα απ' όλα αυτά δεν θα είχε συμβεί βέβαια, αν δεν υπήρχε ο Κώστας Σλούκας για να συμμαζέψει την κατάσταση στην επίθεση και απλώσει το παιχνίδι του Παναθηναϊκού AKTOR ώστε να μπουν όλοι στο φύλλο της στατιστικής. Η αλήθεια είναι ότι η απόφαση του Εργκίν Αταμάν να τραβήξει στον πάγκο τον Κέντρικ Ναν στην τρίτη περίοδο βοήθησε προς αυτή την κατεύθυνση, από την άποψη πως το παιχνίδι του τριφυλλιού έπαψε να είναι μονοδιάστατο, με την μπάλα να κυκλοφορεί καλύτερα.

Η άμυνα θα είναι πάντα ο οδηγός

Πέραν αυτού, αποδείχθηκε για πολλοστή φορά πως ο δρόμος προς την επιτυχία είναι μόνο ένας: η άμυνα. Από την στιγμή που ο Παναθηναϊκός AKTOR έκοψε το δώρο των εύκολων πόντων στην Μπαρτσελόνα, πήρε θάρρος και έβαλε τις βάσεις για τη μετέπειτα επικράτηση. Ένας αριθμός αρκεί για να αποτυπώσει τη διαφορά που υπήρχε στο πρώτο και το δεύτερο μέρος: οι πόντοι των φιλοξενούμενων από αιφνιδιασμό.

Οι παίκτες του Ρότζερ Γκριμάου πέτυχαν 15 πόντους σε τέτοιες καταστάσεις μέχρι την ανάπαυλα, διαλύοντας το defensive transition του Παναθηναϊκού AKTOR, ο οποίος αδυνατούσε να κάνει... τα βασικά. Ήτοι, να προστατεύσει τη ρακέτα του μετά από χαμένη κατοχή και να έχει σταθερά έναν παίκτη πάνω στην μπάλα για να καθυστερήσει τον χρόνο εκδήλωσης των ισπανικών κατοχών.

Δεν ήταν άλλωστε λίγες οι φορές που οι μπλαουγκράνα έκαναν περίπατο στην απέναντι πλευρά του παρκέ, σκοράροντας γρήγορα και ξεκούραστα. Την ίδια ώρα που το τριφύλλι έβλεπε τη νευρικότητα να μεγαλώνει λεπτό με το λεπτό, αφού η άμυνα κι η επίθεση είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Ό,τι πήγαινε στραβά στο ένα, επηρέαζε άμεσα το άλλο.

Η απάντηση για το ΣΕΦ

Η κραυγή του Κώστα Σλούκα λίγο πριν από το φινάλε, αρκούσε για να αποτυπώσει την ένταση της στιγμής και την ανάγκη που υπήρχε γι αυτή τη νίκη. Όχι μόνο από βαθμολογικής, αλλά κι από ψυχολογικής άποψης. Μία βδομάδα μετά από την ήττα -με κακή εμφάνιση- στο ΣΕΦ, ο Παναθηναϊκός AKTOR απάντησε με το 2/2 στην τελευταία διαβολοβδομάδα της regular season και την άνοδο στη δεύτερη θέση της κατάταξης.

Για να μετατραπεί στο απόλυτο φαβορί για το Νο2 της κατάταξης -πίσω μόνο από τη Ρεάλ Μαδρίτης. Ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να διασφαλίσει τα κεκτημένα είναι απλός και ευανάγνωστος.

Παρεμπιπτόντως, το ενδεχόμενο της κατάληψης της δεύτερης θέσης σε τρεις βδομάδες δείχνει πως διαγράφει οριστικά το ενδεχόμενο του εμφυλίου με τον Ολυμπιακό στα playoffs, πέραν του ότι κατά βάση θα φέρει έναν πιο βατό αντίπαλο στην post season -αυτόν που θα προκύψει από το play-in της EuroLeague.

Το δέντρο και το δάσος

Στο σημείο που έχει φτάσει ο Παναθηναϊκός AKTOR, το κυνήγι του πλεονεκτήματος έδρας είναι δεδομένο. Στον βωμό αυτής της προσπάθειας όμως, δεν γίνεται να παραβλεφθεί το εντυπωσιακό του πράσινου κατορθώματος: από την προτελευταία θέση της περσινής κατάταξης στη δεδομένη παρουσία στην post season μετά από έξι χρόνια.

Ο Παναθηναϊκός AKTOR αναδομείται ως οργανισμός σε όλα τα επίπεδα. Βήμα βήμα. Κι αυτό είναι πλέον αυταπόδεικτο. Το "trust the process" σε όλο του το μεγαλείο.

TAGS EUROLEAGUE ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΡΓΚΙΝ ΑΤΑΜΑΝ ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ