UFC

WWE και UFC: Συμφωνία συγχώνευσης πολλών δισεκατομμυρίων

Ο πρόεδρος του UFC, Dana White
Ο πρόεδρος του UFC, Dana White GREGORY PAYAN / AP PHOTO

Τη συγχώνευση τους και τη δημιουργία μιας νέας εταιρείας ανακοίνωσαν WWE και UFC. Πώς οι δύο κολοσσοί οδηγήθηκαν στη συμφωνία. Ρεπορτάζ NEWS247.

Η World Wrestling Entertainment του Vince McMahon συμφώνησε να συγχωνευθεί με το UFC για να σχηματίσει μια νέα εισηγμένη εταιρεία που θα ελέγχεται από την Endeavor Group, όπως ανακοίνωσαν οι δύο εταιρείες το πρωί της Δευτέρας.

Η Endeavor θα κατέχει το 51% των μετοχών της νέας εταιρείας μαχητικών αθλημάτων και ψυχαγωγίας, ενώ οι μέτοχοι της WWE θα έχουν το υπόλοιπο 49%, σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας. Η συμφωνία αποτιμά τη WWE στα 9,3 δισεκατομμύρια δολάρια και την UFC, η οποία ανήκει στην Endeavor, στα 12,1 δισεκατομμύρια δολάρια, ανέφεραν οι εταιρείες σε δελτίο τύπου.

Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2023 σύμφωνα με το CNBC. Οι μετοχές της WWE υποχώρησαν περισσότερο από 2% και η Endeavor υποχώρησε πάνω από 5% τη Δευτέρα.

Ο Ari Emanuel θα έχει αρμοδιότητες διευθύνοντος συμβούλου τόσο της Endeavor όσο και της νέας εταιρείας, δήλωσαν οι εταιρείες. Ο McMahon, ομοίως, θα είναι εκτελεστικός πρόεδρος, ενώ ο πρόεδρος και COO της Endeavor, Mark Shapiro, θα εργαστεί επίσης στους ίδιους ρόλους στη νέα εταιρεία. Ο Dana White θα παραμείνει πρόεδρος της UFC και ο Nick Khan, διευθύνων σύμβουλος της WWE, θα παραμείνει πρόεδρος της επιχείρησης στον χώρο της πάλης.

"Αυτό θα είναι το UFC 2.0", δήλωσε ο Emanuel σε συνέντευξη που προβλήθηκε τη Δευτέρα στην εκπομπή "Squawk on the Street" του CNBC.

Το διοικητικό συμβούλιο θα αποτελείται από 11 άτομα, έξι διορισμένα από την Endeavor και πέντε από το WWE. Το όνομα της συγχωνευμένης εταιρείας θα ανακοινωθεί σε μεταγενέστερο χρόνο. Η εταιρεία θα διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης με το σύμβολο TKO.

Η ανακοίνωση ήρθε μία ημέρα μετά την ολοκλήρωση της κορυφαίας ζωντανής εκδήλωσης του WWE, της WrestleMania, στην Καλιφόρνια.

Η εταιρεία, σύμφωνα με το CNBC, πέρασε τους τελευταίους μήνες αναζητώντας αγοραστή. Ο McMahon επέστρεψε στο WWE ως πρόεδρος τον Ιανουάριο για να επιβλέψει τη διαδικασία. Η WWE έχει αποτίμηση στην αγορά περίπου 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Endeavor έχει χρηματιστηριακή αξία περίπου 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η λογική της συμφωνίας

Η συμφωνία θα συνδυάσει δύο από τα μεγαλύτερα brands στην αθλητική ψυχαγωγία στον κόσμο.

Παρά τις αξιοσημείωτες διαφορές - το WWE διαθέτει σεναριακούς αγώνες και ιστορίες που μοιάζουν με σαπουνόπερες, ενώ το UFC παρουσιάζει αυθεντικά βίαιες μάχες μικτών πολεμικών τεχνών - οι δύο επιχειρήσεις μοιράζονται ομοιότητες όσον αφορά το περιεχόμενο και την κουλτούρα. Αρκετοί μαχητές του UFC, συμπεριλαμβανομένων των Ronda Rousey και Brock Lesnar, έχουν ήδη παλέψει για το WWE.

Ο πρωταθλητής και σούπερ σταρ του UFC Conor McGregor χαιρέτισε την είδηση της επικείμενης συμφωνίας το βράδυ της Κυριακής. "Απίστευτο. Τι δύναμη!" ανέφερε σε ένα tweet, ενώ ακολούθησε ένα άλλο tweet που εμφάνιζε μια εικόνα του να κρατάει τις ζώνες των πρωταθλημάτων UFC και WWE.

Το WWE προσφέρει στους μετόχους της Endeavor μια στιβαρή επιχείρηση μέσων ενημέρωσης και ζωντανών εκδηλώσεων, καθώς και πνευματική ιδιοκτησία δεκαετιών. Η εταιρεία πραγματοποίησε πέρυσι έσοδα ύψους 1,29 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία προήλθαν κυρίως από τη μονάδα μέσων ενημέρωσης αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Η Endeavor "γνωρίζει τη δουλειά" της WWE, δήλωσε ο Emanuel σε μια μαγνητοσκοπημένη παρουσίαση σε επενδυτές τη Δευτέρα. Οι συμφωνίες της WWE για τα δικαιώματα των μέσων ενημέρωσης για την παραδοσιακή τηλεόραση και το streaming πρόκειται να ανανεωθούν τους επόμενους μήνες.

Η Endeavor κατέχει το πρακτορείο ταλέντων WME και χρησιμοποίησε την τεχνογνωσία της στα δικαιώματα μέσων ενημέρωσης, τις διασημότητες και τις ζωντανές εκδηλώσεις για να αυξήσει τα έσοδα του UFC σε 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, αυξημένα κατά 20% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Η εταιρεία σχεδιάζει να εφαρμόσει "το ίδιο εγχειρίδιο" με το WWE, δήλωσε ο Emanuel.

"Έχουμε ιστορικό επιτυχίας με τα δικαιώματα των μέσων ενημέρωσης", δήλωσε ο Emanuel. "Το WWE έχει παρόμοια κλίμακα με το UFC. Στο σύμπαν των περιουσιακών στοιχείων αυτής της κλίμακας, η ευκαιρία είναι σπάνια και πεπερασμένη".

Πηγή: NEWS247

TAGS UFC
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ