MEDIA

Νέα σύλληψη για συνδρομητική "πειρατεία", στο στόχαστρο 26.000 άτομα για ομαδική συνομιλία και παράνομο διαμοιρασμό στο Τelegram!

People sit in an outdoor restaurant and watch the Euro 2020 opening game between Turkey and Italy in Frankfurt, Germany, Friday, June 11, 2021. (AP Photo/Michael Probst)
People sit in an outdoor restaurant and watch the Euro 2020 opening game between Turkey and Italy in Frankfurt, Germany, Friday, June 11, 2021. (AP Photo/Michael Probst) AP

Ένα ακόμη πολύ δυνατό χτύπημα στην "πειρατεία" και θέμα για ανάδειξη. Συνελήφθη σε βαθμό κακουργήματος ένας ημεδαπός στην Εύβοια. Στο στόχαστρο των αρχών και τα 26.000 ονόματα και τηλέφωνα τελικών χρηστών

Απίστευτο σκηνικό αλλά και νέο καίριο χτύπημα για την εξάρθρωση της συνδρομητικής "πειρατείας"! Σάλο έχει προκαλέσει στην Εύβοια η σύλληψη ημεδαπού από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος την Παρασκευή, ο οποίος είχε δημιουργήσει ομαδική συνομιλία στο Telegram με περισσότερα από 26.000 εγγεγραμμένα μέλη από όλη την Ελλάδα, μέσω της οποίας διαμοίραζε το τηλεοπτικό σήμα συνδρομητικών καναλιών χωρίς την καταβολή νόμιμης συνδρομής.

Μάλιστα, το τραγελαφικό της ιστορίας είναι ότι και ο συλληφθέντας διαμοίραζε περιεχόμενο, αντλούμενο από πηγή άλλου πειρατικού δικτύου, δηλαδή (ο κλέψας, του κλέψαντος). Μέσω αυτής της ομαδικής συνομιλίας, φέρεται ότι ο διαχειριστής έστελνε στα μέλη σχετικό πειρατικό link ή το διαφήμιζε στα social media και οι χρήστες έβλεπαν παράνομα live streaming αγώνες. Στο στόχαστρο των αρχών τώρα έχουν μπει τα 26.000 ονόματα και τηλέφωνα τελικών χρηστών.

Ειδικοί επισημαίνουν τους ψηφιακούς κινδύνους που εγκυμονούν σε περιπτώσεις συμμετοχής απλών χρηστών σε παρόμοιες ομαδικές συνομιλίες σε πολλές εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων, όχι μόνο για συνδρομητικά κανάλια, αλλά και για πολλές άλλες δραστηριότητες, όπως παράνομα στοιχήματα κλπ. Για άλλη μία φορά παρατηρείται η λάθος αξιοποίηση της εξελισσόμενης τεχνολογίας. Η άγνοια των ψηφιακών κινδύνων, βλέπουμε ότι οδηγεί σε υποτροπή εγκλημάτων που φθάνουν σε βαθμό κακουργήματος, πολλές φορές εν αγνοία του απλού κόσμου που ουσιαστικά αποδέχεται προϊόντα εγκλήματος και μάλιστα τα χρηματοδοτεί, γιατί νομίζει ότι ωφελείται.

Οι ειδικοί λοιπόν συμβουλεύουν να μην εντασσόμαστε ποτέ σε ομαδικές συνομιλίες μεταξύ αγνώστων ατόμων, καθότι έτσι εκθέτουμε σημαντικά ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα μας. Ενώ το διαδίκτυο έχει πλήθος επιλογών ανώνυμης περιήγησης και ιδιωτικότητας, η συμμετοχή σε παράνομες ομαδικές συνομιλίες μεταξύ αγνώστων έχει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα. Είναι σαν να αφήνουμε τα στοιχεία ταυτότητας μας σε ένα μεγάλο πλήθος αγνώστων, αφού εκθέτουμε τον αριθμό του κινητού μας και το όνομά μας. Ειδικά για κινητές συσκευές, κόκκινο πανί πρέπει να είναι για τους χρήστες, τα προτεινόμενα links (πάτησε εδώ να δεις live αγώνα.... ή μπες στο link και κέρδισε 1.000 ευρώ...) σε πολλές τέτοιες ομαδικές συνομιλίες.

Αυτά τα links μπορεί να τα αναρτήσει οποιοσδήποτε από τους 26.000 συμμετέχοντες (όπως στην υπόθεση της Εύβοιας) και πατώντας το link ένας απλός χρήστης, να εγκαθίσταται εν αγνοία του στο κινητό του ειδικό λογισμικό, το οποίο υποκλέπτει όλα τα δεδομένα του κινητού του, όπως λογαριασμοί social media, επαφές, φωτογραφίες, κωδικούς τραπεζών, ακόμα και αντίγραφα συνομιλίων σε εφαρμογές μηνυμάτων.

TAGS MEDIA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ