MARKET

Πέντε πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τα ελαστικά του αυτοκινήτου σου

Πέντε πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τα ελαστικά του αυτοκινήτου σου

Το SPORT 24 σε βοηθά να επιλέξεις τα κατάλληλα ελαστικά για το αυτοκίνητό σου ακολουθώντας πέντε απλούς, αλλά απαράβατους κανόνες.

Η Άνοιξη είναι εδώ και σύντομα θα αρχίσει ο υδράργυρος να παίρνει την πάνω βόλτα. Τι σημαίνει αυτό; Πως κορονοϊού επιτρέποντος σύντομα θα μπορούμε να πάρουμε το αμάξι μας για να πάμε μία κοντινή εκδρομή.

Πριν από κάθε μετακίνηση μας πάντα πρέπει να ελέγχουμε τα ελαστικά μας για να βεβαιωθούμε ότι είναι σε καλή κατάσταση και θα μας βγάλουν ασπροπρόσωπους. Πώς όμως ξέρουμε ότι τα ελαστικά μας είναι σε καλή κατάσταση ή ακόμα πιο σημαντικά πότε πρέπει να πάρουμε ένα νέο σετ;

Το SPORT 24 καταγράφει πέντε απλούς, αλλά και απαράβατους κανόνες για την επιλογή των ελαστικών σου και εξηγεί γιατί τα ολοκαίνουρια MICHELINe.PRIMACY είναι μία κορυφαία επιλογή.

1. ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ ΕΛΑΣΤΙΚΟ ΣΟΥ

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Από το 2012 τα ελαστικά που πωλούνται εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνοδεύονται υποχρεωτικά από μία "ετικέτα". Τι είναι αυτή; Κάτι αντίστοιχο των ενεργειακών ετικετών στις ηλεκτρικές συσκευές.

Ουσιαστικά αποτελεί τον τρόπο ενημέρωσης του αγοραστή για την συμβολή του ελαστικού στην οικονομία καυσίμου μέσω της αντίστασης κύλισης, το κράτημα του σε βρεγμένο οδόστρωμα και τον εξωτερικό θόρυβο κύλισης.

Πέντε πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τα ελαστικά του αυτοκινήτου σου
© FLORENT GIFFARD


Οι λεπτομέρειες όμως που σου λένε τα ελαστικά σου δεν σταματούν εδώ. Σίγουρα θα έχεις προσέξει διάφορα νούμερα και γράμμα στο πλαϊνό τους. Αυτά σου αναφέρουν όλα όσα πρέπει να ξέρει.

Διαστάσεις, δείκτη φορτίου και πίεση αέρα, ημερομηνία κατασκευής, δείκτη ταχύτητα και κωδικός έγκρισης αναφέρονται πάντα πάνω στα ελαστικά σας και σας παρέχουν όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε. Άρα καλό είναι να διαβάσεις τα ελαστικά σου.

2. ΔΕΣ ΤΑ ΣΑΝ ΜΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΗ

Μόλις βρείτε το μοντέλο που καλύπτει τις ανάγκες σας τότε απλά το αγοράζετε. Ναι, οι καιροί είναι δύσκολοι, ωστόσο ένα καλό ελαστικό μπορεί να σας προφυλάξει από μεγαλύτερα προβλήματα στο μέλλον.

Ουσιαστικά είναι μία επένδυση. H επιλογή ενός σετ φθηνότερου κατά 50 ευρώ, είναι πολύ πιθανό τελικά να κοστίσει αρκετά ακριβότερα. Για παράδειγμα, επιλέγοντας ελαστικά με Αντίσταση Κύλισης Κλάσης Α αντί για Κλάσης G ένας οδηγός μπορεί να εξοικονομήσει περισσότερα από 300€ στη διάρκεια ζωής των ελαστικών!

Εκτός, λοιπόν, τις πολύ καλές επιδόσεις στο φρενάρισμα αλλά και στο κράτημα στο βρεγμένο που θα κάνουν τη διαφορά στη δύσκολη στιγμή, τα ελαστικά με καλή βαθμολογία στην ετικέτα ελαστικών κάνουν γρήγορα και απόσβεση λόγω της μειωμένης κατανάλωσης. Σκέψου λοιπόν, αξιολόγησε και κάνει τη σωστή επιλογή!

3. ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΚΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Είναι δεδομένο ότι στην εποχή που ζούμε πρέπει να σκεφτόμαστε μακροπρόθεσμα τόσο την τσέπη μας, όσο και το περιβάλλον. Κάπου εδώ έρχεται το MICHELINe.PRIMACY για να βάλει ένα τέλος στο πώς θα καταφέρουμε να τα συνδυάσουμε και τα δύο.

Το νέα ελαστικό της MICHELIN προσφέρει στους οδηγούς επιδόσεις υψηλού επιπέδου, μειώνοντας παράλληλα τις περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις. Παράλληλα, προσφέρει κορυφαίες επιδόσεις αφού έχει βαθμολογηθεί με "A" στην ενεργειακή αποτελεσματικότητα και με "Β" στο φρενάρισμα στο βρεγμένο οδόστρωμα. Αρκεί να αναφέρουμε ότι λιγότερο από το 1% των ελαστικών της αγοράς προσφέρει έναν επιτυχημένο συνδυασμό με αξιολόγηση A στην αντίσταση κύλισης και Α ή Β στην πρόσφυση στο βρεγμένο οδόστρωμα (7), γεγονός που το καθιστά ένα από τα καλύτερα ελαστικά στην αγορά. Δεν είναι όμως μόνο αυτό αφού πρόκειται για τον πρωταθλητή στην αντίσταση κύλισης στην κατηγορία του.

Πέντε πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τα ελαστικά του αυτοκινήτου σου


Η Michelin έχει επίσης αποφασίσει να αντισταθμίσει τις εκπομπές CO2 που σχετίζονται με την παραγωγή των ελαστικών MICHELIN e.PRIMACY, από την εξαγωγή των πρώτων υλών έως τη μεταφορά στον πελάτη, σε συνεργασία με το Livelihoods Carbon Funds.

Επιπρόσθετα, το ελαστικό MICHELIN e.PRIMACY προσφέρει επιδόσεις υψηλού επιπέδου, από το πρώτο μέχρι το τελευταίο χιλιόμετρο. Η τεχνολογία MaxΤouch Construction βελτιστοποιεί το ίχνος των ελαστικών στο οδόστρωμα, κατανέμοντας ομοιόμορφα τις δυνάμεις επιτάχυνσης κι επιβράδυνσης, προσφέροντας μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Ακόμα και μετά από 30.000 χλμ., βρίσκεται πάνω από το όριο του ευρωπαϊκού κανονισμού R117 για τις επιδόσεις στο φρενάρισμα σε βρεγμένο οδόστρωμα σε καινούρια ελαστικά.

4. ΕΛΕΓΧΕ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ ΤΟΥΣ

Κάτι που παίζει σημαντικό ρόλο στα ελαστικά είναι η πίεσή τους. Η προτεινόμενη πίεση αναφέρεται τόσο στο εγχειρίδιο του αυτοκινήτου, όσο και σε κάποιο σημείο του αμαξώματος, όπως είναι το εσωτερικό κάποιας πόρτας ή στο πορτάκι που δίνει πρόσβαση στο στόμιο ανεφοδιασμού.

Η πίεση των ελαστικών πρέπει να παρακολουθείται συχνά και είναι κάτι που μπορείτε να κάνετε πανεύκολα σε ένα βενζινάδικο. Καλό είναι να τα τσεκάρετε μία φορά τον μήνα και εάν δείτε μεγάλη διαφορά στις ενδείξεις, τότε θα υπάρχει κάποιο πρόβλημα που πρέπει να ελεγχθεί από ειδικό.

Αν θες να επενδύσεις στα MICHELIN e.PRIMACY, για όλο τον Απρίλιο, με την αγορά 4 τεμαχίων κερδίζεις δωροεπιταγή Πλαίσιο 30 (για 14-17 ίντσες) ή 60 ευρώ (για 18+ ίντσες) και ταυτόχρονα μπαίνεις στην εβδομαδιαία κλήρωση για να κερδίσεις ένα ηλεκτρικό ποδήλατο NILOX DOC X7. Μπες εδώ για να δηλώσεις συμμετοχή.

5. ΑΛΛΑΞΕ ΤΑ ΟΤΑΝ ΠΡΕΠΕΙ

Ένα σετ ελαστικών σε ένα συμβατικό αυτοκίνητο και με λογική χρήση, έχει διάρκεια ζωής περίπου τεσσάρων ετών. Αν θέλεις να το μεταφράσουμε σε απόσταση, το θεωρητικό όριο είναι στα 40 χιλιάδες χιλιόμετρα. Καλό είναι να ελέγχουμε συχνά την κατάστασή τους, αναζητώντας ενδείξεις φθοράς, κοψίματα στο πέλμα ή τα πλαϊνά, εξογκώματα στα πλαϊνά, πετραδάκια και ξένα σώματα παγιδευμένα μέσα στα αυλάκια του πέλματος (τα οποία θα πρέπει να αφαιρεθούν). Και όταν έρχεται η ώρα της αντικατάστασης, να μη την αναβάλλουμε καθώς ένα ταλαιπωρημένο ελαστικό δεν παρέχει τα απαιτούμενα επίπεδα ασφαλείας.

Τα ελαστικά σε επιβατικά αυτοκίνητα, ελαφρά φορτηγά και 4×4, πρέπει να έχουν βάθος πέλματος τουλάχιστον 1.6mm κατά πλάτος των μεσαίων τριών τετάρτων του πλάτους του ελαστικού και σε μια συνεχή ζώνη σε ολόκληρη την περιφέρεια του ελαστικού.

Εάν ετοιμάζεσαι να αλλάξεις τα ελαστικά ακολούθησε αυτούς τους κανόνες και δεν θα χάσεις. Το MICHELIN e.PRIMACY αποτελεί την ιδανική επιλογή, για όσους αναζητούν ένα βιώσιμο ελαστικό που προσφέρει οικονομία στα καύσιμα, καθώς και υψηλά επίπεδα ασφάλειας, πρόσφυσης και αντοχής, σύμφωνα με την υπόσχεση των ελαστικών MICHELIN

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ