MARKET

Αποκλειστική συνέντευξη του Κρις Μάνιμεϊκερ!

Αποκλειστική συνέντευξη του πρωταθλητή που έφερε την επανάσταση στο online πόκερ (vid)

Ο Κρις Μάνιμεϊκερ είναι ο ερασιτέχνης παίκτης που κέρδισε το WSOP Main Event το 2003. Δεν ήταν ο πρώτος ερασιτέχνης που το κατάφερνε αυτό, αλλά ήταν ο πρώτος που το κατάφερνε έχοντας κερδίσει την θέση του στο Main Event μέσα από online προκριματικάτου του Pokerstars, ξεκινώντας από μόλις 39 δολάρια buy in.
Οι περισσότεροι σήμερα εικάζουν ότι αν δεν είχε κερδίσει τότε ο Μάνιμεϊκερ, το online πόκερ δεν θα είχε γνωρίσει τόσο μεγάλη και ταχεία άνθηση. Ο Μάνιμεϊκερ θεωρείται ο άνθρωπος που απέδειξε ότι ο οποιοσδήποτε μπορεί να το καταφέρει και έδωσε σε όλους μας το δικαίωμα να πιστέψουμε στο όνειρο.

Η συνέντευξή μου μαζί του κανονίστηκε τελευταία στιγμή και τον διέκοψα μάλιστα από κάποιο online τουρνουά που έπαιζε εκείνη την ώρα στο δωμάτιο του ξενοδοχείου, αλλά δεν είχε ιδιαίτερο πρόβλημα να το αφήσει για να με συναντήσει στο lobby, μένοντας sit out για τα 20 περίπου λεπτά.

Πολύ προσιτός και με άμεσο λόγο απαντάει σε όλες τις ερωτήσεις, δείχνοντας ειλικρινής. Δεν φουσκώνει τα κατορθώματά του, ξέρει που πατάει σαν παίκτης και ζει μια οικογενειακή ζωή, προφανώς χωρίς οικονομικά προβλήματα πλέον.

Γ.Θ. - Πως πήγες στο WSOP main event φέτος;

Κρις - Αποκλείστηκα με 10άρια από άσσους. Ο ίδιος αντίπαλος είχε κάνει νωρίτερα min-raise preflop με άσσους, όταν εγώ είχα ντάμες. Σε εκείνη την παρτίδα έχασα αρκετές μάρκες. Είχα μείνει με λίγες όταν έπιασα τα 10άρια και ο αντίπαλος έκανε raise 6 φορές το big blind preflop από το cutoff, κάτι που δεν είχε πολύ λογική. Έπαιξα all in από το button με τα 10άρια μου και... ουπς! Έχει πάλι άσσους! Και έτσι αποκλείστηκα από το main event.

Γ.Θ. - Ε, εντάξει, δεν πειράζει. Έπαιξες καλά.

Κρις - Πάντα πειράζει όταν αποκλείεσαι.

Γ.Θ. - Τι έκανες πριν το 2003;

Κρις - Ήμουν λογιστής για μια αλυσίδα εστιατορίων και έπαιζα πόκερ σαν χόμπι. Έπαιζα αρχικά με φίλους, μετά άρχισα να πηγαίνω στην Τούνικα για να παίζω Limit Hold’em $10/$20. Τότε δεν υπήρχε το No Limit. Αυτό έγινε το 2001 και το online πόκερ το ανακάλυψα το 2002.

Γ.Θ. - Και πως προκρίθηκες για το WSOP; Το προσπαθούσες καιρό;

Κρις - Γράφτηκα σε ένα τουρνουά sit and go δύο τραπεζιών με buy in $39, το οποίο νόμιζα ότι ήταν με κανονικά έπαθλα σε μετρητά. Εκείνη την εποχή το λογισμικό δεν ήταν τόσο ξεκάθαρο ώστε να ξεχωρίζουν τα satellites από τα κανονικά τουρνουά. Γράφτηκα λοιπόν κατά λάθος σε αυτό και το κέρδισα. Το έπαθλο ήταν ένα ticket για το μεγάλο προκριματικό των $615 και από εκεί κέρδισα τη θέση μου στο World Series. Δεν είχα καμία πρόθεση να παίξω στο World Series.

Γ.Θ. - Καμία πρόθεση να παίξεις! Εντυπωσιακό!

Κρις - Δεν είχα καθόλου χρήματα για το World Series, καμία επιθυμία να παιξω. Τίποτα. Όταν μάλιστα έπαιζα στο μεγάλο προκριματικό των $615, η 4η θέση έδινε 8.000 δολάρια σε μετρητά και προσπάθησα να πάρω τις 8.000 και όχι την θέση.

Γ.Θ. - Και άρχισες τα all in;

Κρις - Όχι. Αρχίσαμε να συζητάμε στο τραπέζι για κάποια συμφωνία (deal) και τους είπα «ακούστε παιδιά, εγώ θέλω την 4η θέση, πάρτε όλοι εσείς τη θέση στο WSOP». Αλλά ήταν ένας ακόμα παίκτης που ήθελε κι αυτός την 4η θέση και δεν μπορούσαμε να συμφωνήσουμε σε κάποιο deal. Κι έτσι συνεχίσαμε να παίζουμε και κατέληξα να πάρω εγώ τη μία από τις τρεις θέσεις.

Γ.Θ. - Απίθανη ιστορία!

Κρις - Ναι, πολύ περίεργη.



Γ.Θ. - Έπαιξες μετά το WSOP σαν να μη σε νοιάζει; Ή σου ξύπνησε μέσα σου το ενδιαφέρον;

Κρις - Όχι, έπαιξα κανονικά και ήθελα πολύ να πάω καλά. Εκείνη την εποχή δεν μπορούσες να εξαργυρώσεις την αξία του κερδισμένου πακέτου όπως τώρα. Έπρεπε να παίξεις αλλιώς το έχανες. Έτσι αποφάσισα να παίξω όσο καλύτερα μπορούσα και αυτό έκανα.

Γ.Θ. - Πως πήγε εκείνο το main event για σένα; Ξεκίνησες από την αρχή καλά;

Κρις - Ναι ξεκίνησα καλά. Ξέρεις, εκείνη την εποχή, αν είχες άσσους στο χέρι, όποιο κι αν ήταν το board, αν κάποιος σου έκανε reraise έπαιζες all in. Κανείς δεν πήγαινε πάσο ποτέ με άσσους στο χέρι. Την πρώτη μέρα λοιπόν, έβγαλα τρία sets από το flop και σε όλα πήρα all ins από τους αντιπάλους μου που είχαν και στις τρεις περιπτώσεις άσσους στο χέρι. Έτσι είχα μια πολύ καλή Day 1, είχα μετά και κάποια καλά φύλλα και στην Day 2 και έφτασα να αυξάνω το stack μου σε κάθε level, εκτός ίσως από ένα δύο levels.

Γ.Θ. - Πόσο έυκολη ήταν για σένα η αλλαγή από λογιστής σε νικητής του WSOP Main Event; Πόσο άλλαξε η ζωή σου και πως προσαρμόστηκες σε αυτήν την αλλαγή;

Κρις - Η ζωή μου έχει αλλάξει δραματικά. Τότε δεν μπορούσα να μιλήσω σε κάμερες, σε συνεντεύξεις ή μπροστά σε κοινό. Ένιωθα πεταλούδες στο στομάχι μου και δεν μπορούσα να αρθρώσω λέξη. Αν μου έπαιρνες αυτήν την συνέντευξη τότε, θα κόμπιαζα συνεχώς, θα έχανα τα λόγια μου και δεν θα μπορούσα να σου απαντήσω σε καμία ερώτηση.

Γ.Θ. - Περίπου όπως αισθάνομαι τώρα εγώ που μιλάω σε σένα δηλαδή...

Κρις - (γέλια) Όχι, εσύ μιλάς μια χαρά. Εγώ θα ήμουν πολύ νευρικός. Δεν ήμουν καθόλου καλός σtην δημόσια ομιλία. Και ήταν σαν να με πετάξανε κατ’ ευθείαν στα βαθειά. Ήταν πολύ δύσκολα για μένα. Μετά είναι και η αναγνωρισιμότητα. Μπαίνεις σε ένα εστιατόριο και ο κόσμος σε αναγνωρίζει. Σιγά σιγά το συνηθίζεις μεν, αλλά πιστεύω ότι ποτέ δεν το συνηθίζεις 100%. Φεύγοντας από εδώ για να πάω πίσω στο δωμάτιό μου, θα υπογράψω 3-4 αυτόγραφα.

Λατρεύω τον κόσμο, απολαμβάνω πολύ την στήριξή τους, αλλά μερικές φορές θέλω απλά να ξεφύγω. Τώρα για παράδειγμα θα θέλω να επιστρέψω στο online τουρνουά που έχω αφήσει στη μέση και δεν θα έχω χρόνο για αυτά. Οπότε θα πρέπει να πάω από διαδρόμους που δεν έχει κόσμο για να μην καθυστερήσω παραπάνω. Γενικά κάποιες φορές, θέλεις να κάνεις ένα μικρό διάλειμμα από όλη αυτή την ένταση

Γ.Θ. - Ας μιλήσουμε λίγο για την διάσημη παρτίδα σου απέναντι στον Φάρχα . Εκείνη την μεγάλη μπλόφα που έκανες. Φοβόσουν ότι θα κάνει call;

Κρις - Όχι (σ.σ. με μεγάλη σιγουριά)

Γ.Θ. - Ήσουν σίγουρος ότι θα πάει πάσο;

Κρις - Ναι, ήμουν αρκετά σίγουρος ότι θα πάει πάσο. Ήθελε να παίξει small ball πόκερ και το ήξερα. Ήξερα ότι δεν ήθελε να μπλέξει σε ένα μεγάλο pot γιατί πίστευε ότι μπορεί να με κάνει outplay. Πίστευε ότι είναι πολύ καλύτερος από μένα και κοιτώντας το αντικειμενικά, πιθανότατα ήταν.

Ήμουν πολύ σίγουρος ότι δεν είχε χρώμα. Και αν δεν είχε χρώμα, δεν θα μπορούσε να κάνει call σε αυτό το bet. Υπήρχε και πιθανότητα να έχω κέντα ή χρώμα και ήταν πολύ δύσκολο γι αυτόν να κάνει call με οποιοδήποτε ζεύγος. Ήμουν αρκετά σίγουρος ότι είχε ζευγάρι. Πίστευα ότι είχε 2nd pair με τον άσσο μπαστούνι. Και το περίεργο είναι ότι αν άνοιγε μπαστούνι στο river και έβγαζα εγώ το χρώμα, θα έκανα check. Πίστευα ότι έχει Α-8 με τον άσσο μπαστούνι. Είχα λοιπόν αποφασίσει από πριν ότι αν ανοίξει μπαστούνι θα κάνω check, αν ανοίξει η κέντα μου θα παίξω all in και αν αστοχήσω θα παίξω all in. Το σχέδιό μου ήταν προαποφασισμένο πριν ανοίξει το river.

Γ.Θ. - Ναι, όλοι αυτό υποθέσαμε, ότι ο Φάρχα δεν ήθελε να παίξει μεγάλο pot με τόσο οριακό φύλλο γιατί πίστευε ότι μπορεί να σε κερδίσει πιο εύκολα χωρίς να ρισκάρει πολύ. Και αυτό ήταν τελικά που του γύρισε εναντίον του.

Κρις - Ναι ακριβώς. Όποιος έχει δει τον Φάρχα στην τηλεόραση, ξέρει ότι μπορεί να παίξει με οποιαδήποτε δύο φύλλα στο χέρι και μπορεί να κάνει call με οποιαδήποτε δύο φύλλα. Είναι αρκετά απίθανο να πάει πάσο, αλλά πίστευε ότι μπορεί να με κάνει outplay.

Γ.Θ. - Υπήρξε κάποια συζήτηση για συμφωνία (deal) μεταξύ σας;

Κρις - Ναι του πρόσφερα εγώ ένα deal όταν είχα προβάδισμα σε μάρκες 2 προς 1, αλλά αυτός ήθελε περισσότερα χρήματα. Του πρότεινα να τα μοιράσουμε στη μέση, αλλά αυτός ήθελε ακόμα περισσότερα. Και τότε είπα «ας παίξουμε». Ήταν σαν να με χαστουκίζει στο πρόσωπο, ήταν σαν να μου λέει ότι είναι καλύτερος παίκτης.

Γ.Θ. - Και έτσι ξύπνησε τον εγωισμό σου;

Κρις - Ναι, με τσάντισε! Αποφάσισα λοιπόν να δώσουμε τη μάχη μας κι ας έχανα. Ήμουν έτοιμος να μπω στον πόλεμο κι ότι γίνει. Και δεύτερος να έβγαινα θα κέρδιζα 1,3 εκατομμύρια.

Γ.Θ. - Ωραία αντίληψη! Συγχαρητήρια. Τώρα πλέον θεωρείς τον εαυτό σου επαγγελματία παίκτη πόκερ; Ή βγάζεις περισσότερα χρήματα από τις συμφωνίες που έχεις;

Κρις - Βγάζω περισσότερα χρήματα από τις συμφωνίες πλέον παρά από το πόκερ. Έχω σταθερά κέρδη από το πόκερ, αλλά παίζω σε χαμηλά stakes. Πολλοί με ρωτάνε γιατί παίζω $2/$4 PLO ή $3/$6 PLO. Κατ’ αρχήν είναι εύκολο, μπορώ να βγάζω σταθερά κέρδη και δεν ρισκάρω πολλά. Τα έσοδά μου έρχονται από τις συμφωνίες που έχω, παίζω πόκερ για να απολαμβάνω το παιχνίδι. Βγάζω όμως 5 με 10 χιλιάδες δολάρια το μήνα. Δεν είναι λίγα χρήματα.

Γ.Θ. - Αυτό είναι ουσιαστικά επαγγελματικό πόκερ. Δεν ανεβαίνεις ποτέ στα high stakes;

Κρις - Υπάρχουν καλύτεροι παίκτες στα μεγαλύτερα stakes. Δεν βρίσκω το λόγο γιατί να κοντραριστώ με καλύτερους παίκτες για μεγαλύτερα ποσά, αφού μπορώ να παίζω στο $2/$4 και στο $3/$6 και να ξέρω ότι θα κερδίσω. Σίγουρα κι εκεί θα βρεθώ να χάνω κάποιες φορές, αλλά συνολικά θα βγω σίγουρα κερδισμένος σε αυτά τα stakes. Αν παίξω $25/$50 θα έχω τεράστιες διακυμάνσεις. Βγάζω αρκετά χρήματα από τις συμφωνίες μου, γιατί να πάω να τα ρισκάρω σε αυτά τα τραπέζια.

Γ.Θ. - Ναι, δεν κέρδισες και τα 9 εκατομμύρια που παίρνουν οι νικητές σήμερα.

Κρις - Σωστά, κέρδισα 2,5 εκατομμύρια, τα οποία μετά τους φόρους και άλλα έξοδα, δεν έμειναν και πολλά στην τσέπη μου.

Γ.Θ. - Πόσο είναι ο φόρος γι αυτά; 30%;

Κρις - 36% είναι. Και σε φορολογούν με βάση τα κέρδη σου, χωρίς να υπολογίζουν πόσα έχεις χάσει στα τουρνουά που δεν κέρδισες. Αν γίνει κάτι παρόμοιο και στο online πόκερ, θα καταστραφεί εντελώς. Είναι ήδη αρκετά δύσκολο να κερδίσεις το rake. Αν πρέπει να κερδίσεις και τον φόρο θα είναι αδύνατον και το online πόκερ θα πεθάνει. Οι μόνοι που θα κερδίζουν θα είναι τα sites και η κυβέρνηση.

Γ.Θ. - Κι εμείς οι Έλληνες έχουμε πρόβλημα με τον φόρο στα κέρδη μας από τουρνουά στις Η.Π.Α., που για μας είναι 30%, αλλά αν φύγεις από την χώρα για έξι μήνες και καταφέρεις να αποδείξεις ότι τους 6 μήνες από τους 12 του έτους έμενες για παράδειγμα στην Ιταλία, δεν σε φορολογούν.

Κρις - Μπα, εδώ δεν γίνεται να το κάνεις αυτό. Ακόμα και να φύγεις θα σε κυνηγήσουν για να σου πάρουν τον φόρο. Δεν μπορείς να κοντράρεις και πολύ την κυβέρνηση και την εφορία εδώ γιατί θα σε βρουν και θα σε λιώσουν!

Γ.Θ. - Ας πάμε και πάλι στα τουρνουά και στην πορεία σου. Έχεις κερδίσει κάποιο μεγάλο τουρνουά μετά το 2003;

Κρις - Νίκη δεν έχω, αλλά έχω κάποια καλά αποτελέσματα. Έχω μια 2η θέση σε WPT, έχω μια τρίτη θέση σε WCOOP, μια τέταρτη, μια πέμπτη, μια δέκατη. Μια 17 η θέση στο EPT του Λονδίνου την περασμένη χρονιά, μια δέκατη σε WSOP Pot Limit Omaha.

Γ.Θ. - Σχεδιάζεις να παίξεις σε κάποια από τα τουρνουά EPT αυτή τη χρονιά;

Κρις - Ναι θα παιξω σε αυτό του Λονδίνου και μάλλον στο PCA. Θα προσπαθήσω να πάω και σε ένα ακόμα. Ποιο μου προτείνεις;

Γ.Θ. - Αυτό της Πράγας είναι ωραίο τουρνουά, σε ωραίο χώρο και η πόλη είναι πολύ όμορφη.

Κρις - Ναι μου το έχουν πει, αλλά θα πρέπει την ίδια περίοδο να είμαι στην Αυστραλία για το ΑPPT και γι αυτό δεν θα μπορώ να παίξω στην Πράγα.

Γ.Θ. - Από αυτά που είπες μέχρι τώρα, κατάλαβα ότι παίζεις αρκετά online πόκερ. Πόσο παίζεις κατά μέσο όρο τη μέρα;

Κρις - Ναι παίζω περίπου 5 ώρες τη μέρα. Εξαρτάται και από το πρόγραμμά μου. Μπορεί να παίζω και κάθε μέρα, μπορεί και να μην παίζω καθόλου. Όταν είμαι εκτός σπιτιού παίζω περισσότερο. Στο σπίτι έχω τώρα και τις κόρες μου. Όταν αυτές πέφτουν για ύπνο το μεσημέρι για 2 ώρες, εγώ παίζω και μετά ξανά όταν νυχτώσει και κοιμηθούν για βράδυ.

Γ.Θ. - Πόσο χρονών είναι οι κόρες σου;

Κρις - Ενός η μία και τεσσάρων η άλλη.

Γ.Θ. - Παντρεύτηκες πρόσφατα;

Κρις - Ναι, πριν από πέντε χρόνια.

Γ.Θ. - Συγχαρητήρια. Εγώ παντρέυομαι τον άλλο μήνα.

Κρις - Τρέξε τώρα που μπορείς! Όχι αστειέυομαι. Είναι ωραίος ο γάμος. Είναι ότι καλύτερο. Είναι αρκετά δύσκολο για έναν παίκτη πόκερ να είναι παντρεμένος. Η σύζυγός μου δεν καταλαβαίνει πολλά από τη ζωή του παίκτη πόκερ. Για παράδειγμα εκνευρίζεται πολύ μαζί μου όταν δανείζω χρήματα σε άλλους παίκτες. Ή όταν χάνω στα τραπέζια, δεν το καταλαβαίνει, αλλά είναι μέρος του παιχνιδιού.

Όταν ο Γκρεγκ Ρέιμερ μου ζητάει να του δανείσω 20 χιλιάδες, αυτή δεν καταλαβαίνει ότι έτσι είναι η κουλτούρα του παιχνιδιού και η οικονομία του πόκερ. Όπως θα μου δανείσει κι αυτός 20 χιλιάδες αν του ζητήσω, έτσι θα κάνω κι εγώ. Πολλές φορές βρίσκομαι κάπου και δεν έχω αρκετά χρήματα μαζί μου. Δεν γίνεται διαφορετικά σε αυτές τις καταστάσεις. Πρέπει να δανείζεσαι και να δανείζεις. Όχι βέβαια σε ανθρώπους που δεν έχουν να σε πληρώσουν. Μιλάμε για διευκολύνσεις σε καταστάσεις που απλά ο άλλος δεν έχει τα χρήματα μαζί του. Αλλά η γυναίκα μου δεν το καταλαβαίνει. Μου λέει συνέχεια «μην δανείζεις χρήματα σε κανέναν. Μην δανείζεσαι χρήματα από κανέναν». Αλλά δεν καταλαβαίνει ότι δεν γίνονται έτσι τα πράγματα στο πόκερ.

Γ.Θ. - Καταλαβαίνει το παιχνίδι; Παίζει καθόλου πόκερ η σύζυγος;

Κρις - Ναι, παίζει sit and go’s. Παίζει sit and go’s των 30 δολαρίων όποτε έχει ελεύθερο χρόνο.

Γ.Θ. - Εσύ της έμαθες να παίζει;

Κρις - Ναι, μια μέρα την μέθυσα αρκετά, και την πήγα σε ένα καζίνο. Της είπα «έλα να παίξουμε λίγο πόκερ και να διασκεδάσουμε». Καθήσαμε λοιπόν σε ένα τραπέζι $3/$6 Limit, κέρασα ποτά όλο το τραπέζι και διασκεδάσαμε πολύ παίζοντας πόκερ. Έτσι έμαθε το παιχνίδι και άρχισε να της αρέσει. Αν δεν γινόταν αυτό, δεν πιστεύω ότι θα μάθαινε ποτέ πως να παίζει.

Γ.Θ. - Ευχαριστώ πάρα πολύ για τον χρόνο σου και καλή τύχη στο τουρνουά που παίζεις.

Κρις - Κανένα πρόβλημα. Καλή τύχη και σε σένα.

Στο τέλος της συνέντευξης του ζήτησα μια φωτογραφία μαζί του. Μου απάντησε ότι μόνο αν μπορέσω να του βάλω δύο γκολ στο επιτραπέζιο ποδοσφαιράκι που είχαν στην σουίτα του Pokerstars, θα δεχόταν να βγει στη φωτογραφία. Αν και αρκετά άσχετος με το θέμα, έβαλα τα δυνατά μου με αποτέλεσμα... να χάσω 7-0. Δεν μπορώ να είμαι απόλυτος για τις ικανότητές του στο πόκερ. Στο επιτραπέζιο ποδοσφαιράκι όμως, είναι σίγουρα πρωταθλητής. Τελικά, παρά την πανωλεθρία μου, δέχτηκε να βγάλουμε και την φωτογραφία που του ζήτησα...










































































































































ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ