ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο Ερμίας Αγέλε στο SPORT24: "Θα αγωνιστώ ξυπόλυτος στο Μαραθώνιο της Αθήνας, στη μνήμη του Αμπέμπε Μπικίλα"

Ο Ερμίας Αγέλε στο SPORT24: "Θα αγωνιστώ ξυπόλυτος στο Μαραθώνιο της Αθήνας, στη μνήμη του Αμπέμπε Μπικίλα"

Ο Αιθίοπας Ερμίας Αγέλε, που τρέχει ξυπόλυτος στη μνήμη του Αμπέμπε Μπίκιλα, θα αγωνιστεί στο Μαραθώνιο της Αθήνας. Μίλησε στο SPORT24 για τον “ξυπόλυτο πρίγκιπα” και για το μήνυμα που θέλει να περάσει μέσα από τον αγώνα του.

Το αποτύπωμα του Αμπέμπε Μπικίλα παραμένει ισχυρό μέχρι σήμερα, για τους Αιθίοπες και όχι μόνο γι' αυτούς. Ο θρυλικός μαραθωνοδρόμος, που στέφθηκε χρυσός Ολυμπιονίκης το 1960 και το 1964 είναι μια διαρκής έμπνευση, μια ασίγαστη φλόγα ενέργειας και πάθους για τους συμπατριώτες του. Είναι ένας εθνικός ήρωας.

Ο Αμπέμπε Μπικίλα κατέκτησε το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στη Ρώμη, τρέχοντας εξ ανάγκης ξυπόλυτος. Ακόμη μία φορά είχε αγωνιστεί χωρίς παπούτσια. Ήταν το 1961 στον Μαραθώνιο της Αθήνας. Αυτούς τους δύο σταθμούς, την Αθήνα και τη Ρώμη ήθελε να συμπεριλάβει οπωσδήποτε στους αγώνες του ο Ερμίας Αγέλε.

Ο Αιθίοπας, πρώην διευθυντής αγώνων του Great Ethiopian Run, τρέχει και αυτός ξυπόλυτος για να τιμήσει τη μνήμη του Μπικίλα, που έφυγε από τη ζωή πριν από 50 χρόνια, στις 25 Οκτωβρίου και στις 12 Νοεμβρίου θα τρέξει και στον Μαραθώνιο της Αθήνας.

Ο Ερμίας, που ήδη έχει αγωνιστεί ανυπόδητος στο Μαραθώνιο της Ρώμης, μίλησε στο SPORT24 για την απόφασή του να τρέξει στην Αθήνα και για φυσικά για τον “ξυπόλυτο πρίγκιπα” της Αιθιοπίας.

“Η Αθήνα είναι στο πρόγραμμά μου επειδή είναι μια από τις δύο πόλεις που ο Αμπέμπε Μπικίλα είχε αγωνιστεί χωρίς παπούτσια. Είχε τρέξει το 1961”, τόνισε ο Ερμίας και συνέχισε μιλώντας για την απόφασή του να τρέχει ξυπόλυτος.

“Όταν άρχισα, ήταν λίγο δύσκολο. Τώρα, τα πόδια μου είναι αρκετά δυνατά, αλλά και πάλι αν βρεθώ σε αγώνα με τραχιά επιφάνεια ταλαιπωρούμε. Σε κάθε περίπτωση νιώθω μεγάλο ενθουσιασμό όταν βγαίνω για τρέξιμο με γυμνά πόδια και αυτό με βοηθάει να μην σκέφτομαι τον πόνο. Την πρώτη μέρα που το δοκίμασα τα πόδια μου αιμορραγούσαν. Αυτό δεν συμβαίνει πια, ευτυχώς”.

Σε μια εποχή που όλοι χρησιμοποιούν παπούτσια τελευταίας τεχνολογίας στους αγώνες δρόμου, προκειμένου να επιτύχουν ταχύτερες επιδόσεις ο Ερμίας επέλεξε να μην έχει αυτή τη βοήθεια, αλλά αγωνίζεται απορρίπτοντας ακόμα και προστασία που προσφέρουν τα αθλητικά υποδήματα.

“Δεν είναι ούτε το σύνηθες, αλλά ούτε και εύκολο. Ωστόσο, οι λόγοι που αποφάσισα να τρέχω έτσι είναι τόσο ισχυροί και παίρνω δύναμη. Νιώθω απεριόριστη τιμή που με τον αγώνα μου τιμώ τους πατέρες του Αιθιοπικού στίβου, συμπεριλαμβανομένων των χρυσών Ολυμπιονικών Αμπέμπε Μπικίλα και Μάμο Ουόλντε”.

Ο Ερμίας που δεν είναι επαγγελματίας δρομέας, δεν θα τρέξει μόνο στο Μαραθώνιο της Αθήνας, αλλά θα βρεθεί και στην Οδοντιατρική σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου για μία διάλεξη με τίτλο “Αμπέμπε Μπιμπίκιλα, η ξυπόλυτη νίκη του στο μαραθώνιο και η επίδρασή της στους Αιθίοπες και όχι μόνο” (10/11, 10.00 π.μ.).

Εξηγεί ότι ο Μαραθώνιος της Αθήνας διαφέρει ουσιαστικά από τους άλλους. “Η Ελλάδα είναι η γενέτειρα του μαραθωνίου και είναι ξεχωριστή για τους περισσότερους ανθρώπους που τρέχουν εδώ. Θα τρέξω στον Μαραθώνιο της Αθήνας ξυπόλητος για να τιμήσω τους πατέρες του Αιθιοπικού στίβου.

Έδειξαν στον κόσμο πόσο δυνατοί είναι οι Αφρικανοί και ενέπνευσαν γενιές αθλητών να δείξουν το ταλέντο τους σε παγκόσμιο επίπεδο. Επίσης, στόχος μου είναι να προωθήσω μια πολύ θετική πλευρά της πατρίδας μου. Η Αιθιοπία είναι η μόνη χώρα στην Αφρική που δεν έχει αποικιστεί ποτέ. Νίκησε την Ιταλία δύο φορές”.

Οι Ιταλοί του Μουσολίνι κατέλαβαν την Αιθιοπία πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ωστόσο οι Αιθίοπες ποτέ δεν παραδόθηκαν επίσημα. Συνέχισαν να μάχονται για την ελευθερία τους και τελικά απώθησαν τους Ιταλούς.

Ο Ερμίας θέλει να γνωρίσει στον κόσμο την Αιθιοπία και το ρόλο της στην αφρικανική ήπειρο. “Η Αιθιοπία εκπαίδευσε τον Νέλσον Μαντέλα στην αρχή των αγώνων του για την Νότια Αφρική. Στο αυτοβιογραφικό βιβλίο του “Long walk to freedom” έγραψε: “Ένα ταξίδι στην Αιθιοπία έχει διπλάσια αξία απ' ό,τι ένα ταξίδι στο Λονδίνο, το Παρίσι και τη Νέα Υόρκη μαζί".

O Αιθίοπας δρομέας θέλει να γνωρίσει στον κόσμο και μια άλλη πλευρά της πατρίδας του. "Λίγοι γνωρίζουν ότι η προέλευση του καφέ είναι από την Αιθιοπία, από μια περιοχή που ονομάζεται Kaffa", τόνισε ο Ερμίας και υποστήριξε: “Ο καλύτερης ποιότητας καφές παράγεται στην Αιθιοπία”.

Πράγματι, η ποικιλία arabica από το καφεόδεντρο Αράμπικα πιθανολογείται ότι προέρχεται από την Αιθιοπία, παρά το γεγονός ότι η ονομασία της δηλώνει την περιοχή, όπου αρχικά καλλιεργήθηκε εκτενώς, την αραβική χερσόνησο.

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ