ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Η Σοφία Σακοράφα στο SPORT24: "Ένας 'Λαμπράκης', ο μέγας Μίκης Θεοδωράκης γίνεται ένα με τον Ημιμαραθώνιο της Αθήνας"

Η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Σοφία Σακοράφα
Η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Σοφία Σακοράφα EUROKINISSI

Η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Σοφία Σακοράφα, μίλησε στο SPORT24 για τον αφιερωμένο στη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη, Ημιμαραθώνιο της Αθήνας, αλλά και για το πρόσωπο της ημέρας, τον νέο παγκόσμιο πρωταθλητή του μήκους, Μίλτο Τεντόγλου.

Η τέχνη και οι αγώνες του Μίκη Θεοδωράκη σκεπάζουν σαν πέπλο προστασίας και έμπνευσης τις συνειδήσεις που αγωνιούν για την ειρήνη και την αδελφοσύνη των λαών, για την ενότητά τους και το δίκαιο. Λαξεύουν τις ψυχές μας.

Ο κορυφαίος Έλληνας συνθέτης έφυγε από τη ζωή στις 2 Σεπτεμβρίου του 2021 και δέκα ημέρες μετά ο Ημιμαραθώνιος της Αθήνας έφερε το βαρύ όνομά του. Ο αγώνας πέρασε σε μια νέα εποχή. Θα είναι στο εξής αφιερωμένος στη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη, όπως ο Μαραθώνιος της Αθήνας συνδέεται με το όνομα του αγωνιστή και ειρηνιστή, Γρηγόρη Λαμπράκη.

Η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Σοφία Σακοράφα σε δηλώσεις της στο SPORT24 χαρακτήρισε ως "αυτονόητη" την απόφασή της ομοσπονδίας να συνδέσει το όνομα του πληθωρικού και διεθνή Έλληνα μουσικοσυνθέτη, πολιτικού και συγγραφέα με τον Ημιμαραθώνιο.

"Το ιδεολογικό, αλλά και ιστορικό φορτίο του Μαραθωνίου της Αθήνας και κατ' επέκταση του Ημιμαραθωνίου είναι βαρύ. Οι δρόμοι της ειρήνης συνδέονται με τους αγωνιστές της ειρήνης, με όσους υπηρέτησαν με αυταπάρνηση το δίκαιο, με όσους έδωσαν το αίμα τους για την ελευθερία.

Το όνομα του Γρηγόρη Λαμπράκη ταυτίστηκε με τον Μαραθώνιο της Αθήνας. Έγιναν ένα και η ευθύνη μας για τη διασφάλιση των ιδανικών και των Ολυμπιακών αξιών του αγώνα είναι πολλαπλάσια. Τώρα, ένας άλλος "Λαμπράκης", ο μέγας Μίκης Θεοδωράκης, γίνεται ένα με τον Ημιμαραθώνιο της Αθήνας. Περπάτησε μαζί με τον Γρηγόρη Λαμπράκη τον Μαραθώνιο δρόμο της ειρήνης και πάνω στο ανεξίτηλο αποτύπωμα των βημάτων τους τρέχουν οι δρομείς μας σήμερα.

Είναι έμπνευση, πηγή δύναμης, θάρρους και κουράγιου η σύνδεση των δύο αγώνων με τα ονόματά τους. Ήταν μια αυτονόητη απόφαση του ΣΕΓΑΣ που φιλοδοξεί να υπηρετήσει τις πανανθρώπινες αξίες που υπηρέτησε ο οικουμενικός και επιδραστικός, Μίκης Θεοδωράκης. Και δεν αφιερώνεται στη μνήμη του μόνο ο αγώνας, αλλά και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα προηγούνται πριν από κάθε Ημιμαραθώνιο", τόνισε η πρόεδρος της ομοσπονδίας του στίβου, Σοφία Σακοράφα.

Σήμερα (19/3), μία ημέρα πριν από το 10ο Ημιμαραθώνιο της Αθήνας, διεξάγεται η μεγάλη συναυλία – αφιέρωμα στο έργο του ακαταπόνητου και παρεμβατικού Έλληνα μουσικοσυνθέτη, στην Τεχνόπολη στο Γκάζι. Στη συναυλία, η οποία αρχίζει στις 5.00μ.μ., θα τραγουδήσουν ο Κώστας Θωμαΐδης, ο Παντελής Θαλασσινός και η Βιολέτα Ίκαρη.

Η κ. Σακοράφα τόνισε πόσο επίκαιρο και διαχρονικό είναι το έργο του Μίκη Θεοδωράκη, σχολιάζοντας τις δραματικές στιγμές που ζει αυτές τις μέρες ο πλανήτης με τον πόλεμο στην Ουκρανία. "Τώρα, που διασαλεύεται η παγκόσμια ειρήνη ο Μίκης Θεοδωράκης γίνεται στήριγμά μας και ανάγκη μας. Ακουμπάμε στη μνήμη του και στις αξίες που μάς κληρονόμησε μαζί με το ανυπέρβλητο έργο του. Γίνεται αποκούμπι και καταφυγή μας, δύναμη και οδηγός μας".

Φυσικά, δεν μπορούσε να μην αναφερθεί και στο χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε ο Μίλτος Τεντόγλου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου, στο Βελιγράδι.

"Ο Μίλτος Τεντόγλου μάς έκανε χαρούμενους και υπερήφανους πάλι. Μαζί με τον προπονητή του Γιώργο Πομάσκι είναι δυο άοκνοι εργάτες του στίβου, του ελληνικού αθλητισμού. Τον υπηρετούν με συνέπεια και ευθύνη και οι προσπάθειές τους, η σκληρή δουλειά τους καθρεπτίζεται στους αγώνες.

Είχαμε όλοι ανάγκη να χαμογελάσουμε ξανά -αυτή τη δύσκολη περίοδο- και είμαι πολύ χαρούμενη που μας έκανε να νιώσουμε έτσι ένας άνθρωπος του αθλητισμού και του στίβου ειδικότερα. Εύχομαι στον Μίλτο να είναι γερός και είμαι σίγουρη ότι θα μάς κάνει πολλές φορές να αισθανθούμε έτσι και στο μέλλον".

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ