ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

Αυτός είναι ο Κώστας Γκελαούζος που νίκησε στον Αυθεντικό Μαραθώνιο

Ο Κώστας Γκελαούζος
Ο Κώστας Γκελαούζος EUROKINISSI SPORTS

Το SPORT24 σας παρουσιάζει σταθμούς της διαδρομής του Κώστα Γκελαούζου ο οποίος κατέρριψε το ρεκόρ διαδρομής από Έλληνα αθλητή στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας.

Από το πρωί της Κυριακής ο Κώστας Γκελαούζος είναι ο κάτοχος του ρεκόρ διαδρομής στην κλασική διαδρομή του Μαραθωνίου, αφού κατέρριψε το ρεκόρ του Νίκου Πολιά που κρατούσε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Το SPORT24 σας παρουσιάζει την πορεία του 31χρονου Μαραθωνοδρόμου που το τρέξιμο για εκείνον αποτελεί ψυχοθεραπεία.

Ο ποδοσφαιριστής πατέρας του τον έπεισε να τρέξει

Ο Κώστας Γκελαούζος γεννήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 1990 στην Άμφισσα. Όπως όλα τα παιδιά της ηλικίας του συνήθιζε να παίζει ποδόσφαιρο.

Εκείνος έχοντας και το γονίδιο από τον πατέρα του ο οποίος υπήρξε ποδοσφαιριστής ήταν αναμενόμενο να περνά ατελείωτες ώρες παίζοντας με τους φίλους του. Η αρχή της σχέσης του με τον στίβο ήρθε μέσα από το τοπικό σχολικό πρωτάθλημα το οποίο ναι μεν κέρδισε στην πρώτη του συμμετοχή όταν ήταν στην πέμπτη Δημοτικού, ωστόσο ούτε αυτό ήταν ικανό να τον κάνει να αποφασίσει να ασχοληθεί με τον στίβο και το τρέξιμο.

Το ποδόσφαιρο ήταν εκείνο που μέχρι τότε κέρδιζε σε αυτή τη σύγκριση. Τι ήταν εκείνο που τον έκανε να αποφασίσει να ασχοληθεί πιο εντατικά με το τρέξιμο; Ο πατέρας του και ένας τραυματισμός

Ένα σπάσιμο στον ώμο του ήταν εκείνο που τον έκανε να καταλάβει πόσο του έλειπε το τρέξιμο και από την πρώτη γυμνασίου ο πατέρας του άρχισε να τον πιέζει να ασχοληθεί πιο εντατικά με το τρέξιμο και έτσι έγινε.

Τρέξε Κώστα, τρέξε

Οι επιτυχίες τον έκαναν να καταλάβει γρήγορα πως αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσει και το 2008 ήρθε στην Αθήνα για να ασχοληθεί με το τρέξιμο πιο επαγγελματικά.

Οι μεσαίες αποστάσεις, αλλά και οι αγώνες ανωμάλου δρόμου ήταν εκείνοι στους οποίους είχε επικεντρωθεί και είχε τις πρώτες του επιτυχίες, ωστόσο σιγά σιγά η ιδέα του Μαραθωνίου άρχισε να μπαίνει πιο έντονα στο μυαλό του.

Άλλωστε, εκείνον τα χιλιόμετρα ποτέ δεν τον τρόμαζαν. Το αντίθετο. Το τρέξιμο για τον Κώστα Γκελαούζο αποτελεί ψυχοθεραπεία αφού την ώρα που τρέχει σκέφτεται πολλά πράγματα. Μόνο μην τον ρωτήσετε μετά τον τερματισμό τι σκεφτόταν κατά τη διάρκεια του αγώνα γιατί δεδομένα δε θα θυμάται να σας απαντήσει όπως παραδέχεται και ο ίδιος.

Τα ρεκόρ, η ατυχία με το Τόκιο και ο Παναθηναϊκός

Ο αθλητής του Σταύρου Καρρέ έδειξε από την αρχή ότι ο Μαραθώνιος του πηγαίνει κατακτώντας τη δεύτερη θέση στην πρώτη του συμμετοχή στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας το 2016.

Έκτοτε είναι πάντα εκείνος που κόβει πρώτος το το νήμα του τερματισμού μετρώντας τέσσερις διαδοχικές νίκες στο πανελλήνιο πρωτάθλημα.

Το ρεκόρ του Νίκου Πολιά ήταν πάντα στο μυαλό του και το πρωί της Κυριακής (14/11) κατάφερε να το σπάσει προσθέτοντας ένα ακόμα παράσημο στην εξαιρετική του πορεία.

Πλέον, είναι ο Έλληνας με τον ταχύτερο χρόνο στην κλασική διαδρομή, ενώ με το 2:14:44 που έκανε στον Διεθνή Μαραθώνιο της Βαλένθια στις 6 Δεκεμβρίου 2020, έγινε ο 6ος όλων των εποχών στην Ελλάδα.

Βέβαια, η παρουσία του Κώστα Γκελαούζου στον Μαραθώνιο της Αθήνας έχει δώσει και ένα άλλο χρώμα στη διοργάνωση. Ο 31χρονος πρωταθλητής αγωνίζεται με τα χρώματα του Παναθηναϊκού κι έτσι τα τελευταία χρόνια σε πολλά σημεία της διαδρομής θα συναντήσει κάποιος σημαίες του Τριφυλλιού, ενώ πάντα υπάρχει ειδική "υποδοχή" όταν περνά έξω από το σύνδεσμο οπαδών που υπάρχει στη διαδρομή.


Φυσικά σε όλη τη διαδρομή του δεν ήταν όλα ρόδινα. Μπορεί ο ίδιος να μην είχε θέσει ως αυτοσκοπό το να βρεθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο ωστόσο έτσι όπως ήρθαν όλα με την πανδημία το όνειρο ήταν σχεδόν αδύνατο να πραγματοποιηθεί.

Στην προσωπική ζωή του προτιμά την ηρεμία

Στους αγώνες του θέλει να φτάνει όσο πιο γρήγορα μπορεί στη γραμμή του τερματισμού. Το μότο που ακολουθεί στη ζωή του είναι το "Όσο πιο γρήγορα πας, τόσο πιο γρήγορα θα τελειώσεις".

Ωστόσο, μακριά από το τρέξιμο προτιμά να ρίχνει τις ταχύτητές του. Θα μπορούσε κανείς εύκολα να τον χαρακτηρίσει σπιτόγατο από ανάγκη, αφού η κούραση από τις προπονήσεις και η απαιτούμενη ξεκούραση που χρειάζεται για αποθεραπεία δεν του επιτρέπουν να κάνει πολλά.

Έτσι, τον ελεύθερο χρόνο του θα τον περάσει στο σπίτι ακούγοντας μουσική, χαζεύοντας στο ίντερνετ ή βλέποντας κάποια ταινία ή σειρά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ