ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΕΣ ΕΣΥ;

Πού χάθηκες κι εσύ, Ντάνι Γκουίθα;

Spain's Daniel Guiza celebrates scoring his side's 2nd goal during the group D match between Greece and Spain in Salzburg, Austria, Wednesday, June 18, 2008, at the Euro 2008 European Soccer Championships in Austria and Switzerland.  Spain defeated Greece 2-1. (AP Photo/Bernat Armangue)
Spain's Daniel Guiza celebrates scoring his side's 2nd goal during the group D match between Greece and Spain in Salzburg, Austria, Wednesday, June 18, 2008, at the Euro 2008 European Soccer Championships in Austria and Switzerland. Spain defeated Greece 2-1. (AP Photo/Bernat Armangue) AP

Η στήλη "Πού χάθηκες κι εσύ;" επιστρέφει και αναζητά τα ίχνη του Ντάνι Γκουίθα, του Ισπανού στράικερ που έκανε ένα ξαφνικό ξέσπασμα στην καριέρα του, τρελαίνοντας με την εκτελεστική του δεινότητα και ο οποίος άλλο τόσο ξαφνικά έγινε... καπνός.

Όταν εκστόμισε την γνωστή ατάκα ο Αντι Γουόρχολ ότι στο μέλλον ο καθένας θα είναι παγκοσμίως διάσημος για 15 λεπτά, είναι σίγουρο ότι δεν είχε τον Ντάνι Γκουίθα στο μυαλό του. Άλλωστε, όταν εκείνος έφευγε από τη ζωή στις 22 Φεβρουαρίου 1987, ο Ισπανός επιθετικός ήταν μόλις επτά ετών και πιθανότατα δεν είχε καν αποφασίσει ακόμα να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο.

Θα έλεγε κάποιος όμως ότι ο διεθνής στράικερ κέρδισε τα δικά του "χρόνια δημοσιότητας", όταν έκανε από το πουθενά ένα ξεπέταγμα, τρελαίνοντας την Ευρώπη, για να ακολουθήσει η απότομη καθίζηση και ουσιαστικά η εξαφάνιση από τον ποδοσφαιρικό χάρτη. Γιατί, ας είμαστε ειλικρινείς, αν ρωτήσεις κάποιον "που παίζει τώρα ο Γκουίθα;", η πιθανότερη απάντηση θα ήταν "παίζει ακόμα μπάλα ο Γκουίθα;".

Spain's Daniel Guiza celebrates scoring his side's 2nd goal during the semifinal match between Russia and Spain in Vienna, Austria, Thursday, June 26, 2008, at the Euro 2008 European Soccer Championships in Austria and Switzerland. (AP Photo/Bernat Armangue)
Spain's Daniel Guiza celebrates scoring his side's 2nd goal during the semifinal match between Russia and Spain in Vienna, Austria, Thursday, June 26, 2008, at the Euro 2008 European Soccer Championships in Austria and Switzerland. (AP Photo/Bernat Armangue) AP

Η στήλη "Πού χάθηκες κι εσύ;" επιστρέφει, αφήνει για λίγο τα εγχώρια φιντάνια και ασχολείται με έναν παίκτη του εξωτερικού, ο οποίος έφτασε να είναι πρώτος σκόρερ στο ισπανικό πρωτάθλημα, να παίρνει μετεγγραφή 14.000.000 ευρώ στην Τουρκία, να είναι διεθνής με την Ισπανία, να παίζει και να κατακτά Euro, να δείχνει ότι αν και δεν ήταν μικρός (27 ετών είχε φτάσει), είχε πολύ μέλλον μπροστά του, όμως αποδείχτηκε "φωτοβολίδα". Μια δυνατή τριετία, όπου έφτιαξε τ' όνομά του και έβγαλε καλά χρήματα, για να ακολουθήσει η πτωτική πορεία με γεωμετρική πρόοδο.

ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΚΑΡΙΕΡΑΣ ΤΟΥ

Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, ξετυλίγοντας το κουβάρι της καριέρας του, προτού φτάσει να θεωρείται hot όνομα, με ομάδες να... σφάζονται στα πόδια του για την υπογραφή του. Γεννημένος στις 17 Αυγούστου 1980, ξεκίνησε να παίζει μπάλα στους δρόμους του Κάντιθ και συνήθιζε να πηγαίνει και να κρύβεται πίσω από τα δέντρα για να αποφεύγει το τρέξιμο. Είδωλό του ήταν ο Κίκο, ο οποίος μάλιστα τότε έπαιζε στην πρώτη ομάδα της Κάντιθ και ο ίδιος ήθελε πορευτεί στα χνάρια του.

Την σεζόν 1998-99 έπαιξε στη Χερέθ, για να κινηθεί γρήγορα η Μαγιόρκα και να τον αποκτήσει. Αμέσως δανεικός στον Ντος Ερμάνας, όπου μέτρησε 9 γκολ σε 18 εμφανίσεις την σεζόν 1999-00. Όσοι περίμεναν ότι στα 19 του θα έπαιζε στην Primera Division, θα έμεναν με την όρεξη, αφού τίποτα απ' αυτά δεν συνέβη, πηγαίνοντας στις ρεζέρβες της ως το 2002 (38 γκολ σε 70 εμφανίσεις). Μετά ήρθε νέος δανεισμός στην Ουέλβα (4 εμφανίσεις, 0 γκολ), όπου δεν στέριωσε και ακολούθησε η Μπαρτσελόνα Β (5 γκολ σε 13 συμμετοχές).

Πού χάθηκες κι εσύ, Ντάνι Γκουίθα;

Το καλύτερό του διάστημα ήταν αναμφίβολα στη Μούρθια (81 συμμετοχές και 36 γκολ), όπου σε δυο σεζόν ήταν στο Top-5 των σκόρερ στη Swgunda Division και ενώ πλέον ήταν 25 ετών και σίγουρα πιο ώριμος για το βήμα παραπάνω. Θα έλεγε κανείς μάλιστα πως άργησε, εντούτοις ακολούθησαν τα πιο παραγωγικά του χρόνια στην Ισπανία, κερδίζοντας και μια θέση στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του. Αν μη τι άλλο, κάτι καλό γινόταν και η έφεσή του στο σκοράρισμα άρχισε να αποδίδει καρπούς και να εξελίσσει την καριέρα του, όπως ήθελε και ο ίδιος.

ΠΗΡΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΟΥΣΤΕΡ

Για να φτάσουμε πλέον στα χρόνια τα καλά, αυτά για τα οποία θα έχει να λέει και στα εγγόνια του. Ο Μπερντ Σούστερ επένδυσε στην αξία του και τον πήρε στην Χετάφε. Σε 70 εμφανίσεις στη La Liga πέτυχε 27 γκολ και άλλα 9 στο Copa del Rey. Η ομάδα της Μαδρίτης τερμάτισε το 2005-06 και το 2006-07 στην 9η θέση και ο Γκουίθα έπαιξε καθοριστικό ρόλο.

Ο πρόεδρος της Χετάφε, Άνχελ Τόρες, τον χαρακτήριζε ως τον δεύτερο καλύτερο finisher στο πρωτάθλημα πίσω μόνο από τον Βραζιλιάνο Ρονάλντο. Ο Γκουίθα βρισκόταν σε καλή κατάσταση, είχε μομέντουμ και πλέον κοιτούσε να προχωρήσει στην καριέρα του. Βέβαια, αυτό το βήμα έγινε στα σίγουρα, εκεί που τους ήξερε και τον ήξεραν.

Η ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ ΣΤΗ ΜΑΓΙΟΡΚΑ ΚΑΙ H ΚΛΗΣΗ ΣΤΗ ΕΘΝΙΚΗ

Η Μαγιόρκα αποφάσισε να τον φέρει πίσω στο νησί και δαπάνησε 5.000.000 ευρώ το καλοκαίρι του 2007. Η σύζυγός του και ατζέντης του, Νούρια Μπερμούδες, έκανε τις διαπραγματεύσεις για τον ίδιο και τον πήγε ξανά στην άλλοτε ομάδα του. Δεν το μετάνιωσε πάντως, διότι τα νούμερά του ήταν μοναδικά, εκπληκτικά. Ίσως ούτε και ο ίδιος να περίμενε τέτοια εξέλιξη. Ο Γκουίθα, ένας επιθετικός από τους πολλούς στην Ισπανία, έγινε "πρώτο βιολί".

Spain's Daniel Guiza talks during a press conference in Istanbul, Turkey, Tuesday, March. 31, 2009, a day before their World Cup group 5 qualifying soccer match against Turkey. (AP Photo/Ibrahim Usta)
Spain's Daniel Guiza talks during a press conference in Istanbul, Turkey, Tuesday, March. 31, 2009, a day before their World Cup group 5 qualifying soccer match against Turkey. (AP Photo/Ibrahim Usta) AP

Η σεζόν 2007-08 βρήκε τον Ισπανό στην κορυφή του πίνακα των σκόρερ με 27 γκολ σε 37 ματς και μάλιστα κανένα με πέναλτι. Κερασάκι στην τούρτα ήταν το χατ τρικ απέναντι στη Μούρθια, όταν και σφράγισε την πρωτιά του, η οποία αναμφίβολα αποτελεί το highlight της ποδοσφαιρικής διαδρομής του. Δεν είναι, δα, λίγο πράγμα να πετυχαίνει κάποιος τόσα τέρματα και κανένα να μην είναι από την άσπρη βούλα.

Ο προπονητής του, Γκρεγκόριο Μανθάνο, σημείωσε σχετικά: "Στα 24 χρόνια που προπονώ, ποτέ δεν είχα την καρδιά του Πιτσίτσι στην ομάδα μου. Ο Ντάνι είναι πρώτος σκόρερ και του αξίζουν επιπλέον συγχαρητήρια, διότι τα πέτυχε χωρίς πέναλτι και επίσης του αξίζει να βρίσκεται στο EURO 2008".

ΓΚΟΛ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Οι εξαιρετικές του εμφανίσεις με την Χετάφε και τη Μαγιόρκα, έφεραν και την κλήση στην εθνική Ισπανίας. Στις 8 Νοεμβρίου 2007 κλήθηκε για τα ματς με την Αυστρία και τη Βόρεια Ιρλανδία, με την "Furja Roja" να έχει ήδη περάσει στα τελικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Θα έπαιρνε όμως το βάπτισμα του πυρός στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, ενώ εντέλει θα ήταν και στην 23άδα για το EURO.

Ο ίδιος φοβόταν ότι παρά το ότι ήταν πρώτος σκόρερ, δεν θα ήταν στους εκλεκτούς του ομοσπονδιακού προπονητή, ο οποίος όμως τον αντάμειψε για την τρομερή του σεζόν. Το πρώτο του γκολ με το εθνόσημο ήρθε απέναντι στην Εθνική μας ομάδα (18/6/2008) στον τελευταίο αγώνα της φάσης των ομίλων. Εμείς είχαμε ήδη αποκλειστεί από την συνέχεια και στο ματς εκείνο ο Γκουίθα σκόραρε στις καθυστερήσεις. Ένα τέρμα που δεν θα ξεχάσει ποτέ, διότι ήταν το πρώτο του με την Ισπανία

Spain's Daniel Guiza, left, scores his side's 2nd goal during the group D match between Greece and Spain in Salzburg, Austria, Wednesday, June 18, 2008, at the Euro 2008 European Soccer Championships in Austria and Switzerland. Spain  defeated Greece 2-1. (AP Photo/Bernat Armangue)
Spain's Daniel Guiza, left, scores his side's 2nd goal during the group D match between Greece and Spain in Salzburg, Austria, Wednesday, June 18, 2008, at the Euro 2008 European Soccer Championships in Austria and Switzerland. Spain defeated Greece 2-1. (AP Photo/Bernat Armangue) AP

Στα ημιτελικά, στο επιβλητικό 3-0 των Ισπανών με αντίπαλο τη Ρωσία, πέτυχε το δεύτερο του διεθνές γκολ, ενώ στο νικηφόρο τελικό με την Γερμανία, ο οποίος κρίθηκε με γκολ του Τόρες (1-0), έπαιξε για 15 λεπτά ως αλλαγή. Πρώτη του διοργάνωση με την εθνική και στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης, ενώ σκόραρε δυο φορές. Όλα πήγαν πρίμα για τον ίδιο στην μοναδική μεγάλη διοργάνωση που συμμετείχε με την Ισπανία!

Η ΦΕΝΕΡ ΕΔΩΣΕ 14.000.000 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΑΓΟΡΑΣΕΙ

Το όνομα του Γκουίθα έγινε από τα πιο "καυτά" στην Ευρώπη. Ένας 28χρονος στράικερ, ο οποίος σκόραρε κατά ριπάς, που έπαιζε στη Μαγιόρκα και έψαχνε το μεγάλο βήμα. Η Φενέρμπαχτσε αποφάσισε να επενδύσει 14.000.000 ευρώ (!) για να τον αγοράσει από τους νησιώτες και να τον φέρει στην Πόλη. Όπερ και εγένετο το καλοκαίρι του 2008. Το deal συμφωνήθηκε από την τότε σύντροφό του και μάνατζέρ του, Νούρια Μπερμούδες, την πρώτη γυναίκα που έκανε τέτοια συμφωνία με τουρκικό κλαμπ. Αν μη τι άλλο, μια ιστορική συμφωνία.

Εκεί ο παίκτης έμεινε ως το καλοκαίρι του 2011 και είχε τις καλές και τις κακές του στιγμές με την Φενέρμπαχτσε. Έκανε εντυπωσιακό ξεκίνημα, ακολούθησε περίοδος "ξηρασίας", σημείωσε ορισμένα κρίσιμα γκολ, όπως σε τελικούς Κυπέλλου, όμως δεν είχε διάρκεια στην απόδοσή του. Η μετεγγραφή του είχε κοστίσει πολλά χρήματα στους Τούρκους και οι προσδοκίες ήταν τεράστιες από την αφεντιά του.

Fenerbahce's striker Daniel Guiza of Spain reacts after missing a goal chance during their Turkish Super League derby soccer match against Besiktas at Sukru Saracoglu stadium in Istanbul, Turkey, Saturday, Nov. 29, 2008. Fenerbahce won the match 2-1. (AP Photo/Murad Sezer)
Fenerbahce's striker Daniel Guiza of Spain reacts after missing a goal chance during their Turkish Super League derby soccer match against Besiktas at Sukru Saracoglu stadium in Istanbul, Turkey, Saturday, Nov. 29, 2008. Fenerbahce won the match 2-1. (AP Photo/Murad Sezer) AP

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ ΚΑΙ Η... ΜΑΛΑΙΣΙΑ

Οι κλήσεις στην εθνική ομάδα σταμάτησαν στα προκριματικά του Μουντιάλ του 2010, έκτοτε δεν κλήθηκε ξανά από τον Βιθέντε Ντελ Μπόσκε, μετρώντας συνολικά 21 εμφανίσεις και 6 γκολ με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Μετά την περιπέτεια στην Τουρκία, ήρθε ο επαναπατρισμός για τη Χετάφε στα 31 του χρόνια, με την ομάδα της Μαδρίτης να δαπανά 6.000.000 για να τον κάνει δικό της με τριετές συμβόλαιο συνεργασίας.

Οι προσδοκίες αποδείχτηκαν φρούδες, με μόλις 3 γκολ σε 15 εμφανίσεις και το Νοέμβριο του 2012 αναχώρησε για τη Μαλαισία και βρήκε εκεί τον άλλοτε άσο της Λάτσιο, Σιμόνε Ντελ Νέρο, Έμεινε στην Τζοχόρ Νταρούλ Τα'Ζίμ ως τον Απρίλιο του 2013, έπαιξε σε 10 αγώνες πρωταθλήματος και σκόραρε 6 γκολ, όμως μιλάμε για ποδόσφαιρο... Μαλαισίας. Προφανώς και η καριέρα του είχε πάρει για τα καλά τον κάτω δρόμο, έστω και αν εκεί αντιμετωπιζόταν ως σταρ.

Η ΧΑΡΗ ΤΟΥ ΕΦΤΑΣΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΟΥΑΗ

Μετέπειτα, ο Γκουίθα έπαιξε στη Σέρο Πορτένο στην Παραγουάη και έκανε ντεμπούτο στις 14 Σεπτεμβρίου 2013. Μάλιστα, στο ντεμπούτο του εκεί πέρασε αλλαγή στο 69' και τέσσερα λεπτά σκόραρε σε ένα επιβλητικό 4-0 απέναντι στην Σπορτίβο Καραπέγκουα. Βοήθησε την ομάδα του να πάρει το 30ο της πρωτάθλημα, την επόμενη σεζόν έπαιξε και στο Copa Libertadores, όμως τον Μάρτιο του 2015 αποτέλεσε παρελθόν, διότι δεν ήταν στα πλάνα του προπονητή, Λεονάρντο Αστράδα. Ο 35αρης Ισπανός στράικερ έπρεπε σιγά σιγά να αρχίσει να συμβιβάζεται με την αρχή του τέλους.

ΠΑΙΖΕΙ ΠΛΕΟΝ ΣΤΗΝ Γ' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΙΣΠΑΝΙΑΣ

Ο Γκουίθα γύρισε στην Ισπανία για λογαριασμό της Κάντιθ, στην οποία υπέγραψε συμβόλαιο τον Αύγουστο του 2015 και ο κόσμος δεν το πήρε πολύ... ήρεμα λόγω του παρελθόντος του στην συντοπίτισσα, Χερέθ. Πάντως, πρόλαβε να σκοράρει 14 γκολ σε 41 εμφανίσεις πρωταθλήματος.

Πού χάθηκες κι εσύ, Ντάνι Γκουίθα;

Έμεινε ως το φετινό καλοκαίρι, όταν στις 10 Ιουλίου υπέγραψε διετές συμβόλαιο στα 37 του στην Ατλέτικο Σανλουκουένο, η οποία αγωνίζεται στην 3η κατηγορία, του ισπανικού ποδοσφαίρου, την Segunda Division B'. Προφανώς, κάποια στιγμή θα ακούσουμε ότι κρεμάει τα παπούτσια του, διότι δεν έχει πολλά ακόμη να κάνει, πέρα από΄το να παίζει για όσο αντέχουν τα πόδια του σε αρκετά χαμηλό επίπεδο.

Η ΠΟΛΥΤΑΡΑΧΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΖΩΗ ΤΟΥ

Ο Γκουίθα, γνήσιος Ρομά στην καταγωγή του, δεν έχει και την πιο ήρεμη προσωπική ζωή. Οι γυναίκες ανέκαθεν βρίσκονταν γύρω του και του... αποσπούσαν την προσοχή και το μυαλό. Με ην πρώτη του γυναίκα, Ρόκιο Αράντα, απέκτησαν ένα παιδί, χώρισαν και μετέπειτα ο ίδιος γνώρισε την Νούρια Μπερμούδες, η οποία είναι μάνατζερ αναγνωρισμένη από τη FIFA και γνωστή για τις... πικάντικες φωτογραφήσεις της σε ανδρικά περιοδικά. Την 1η Δεκεμβρίου 2007 έφερε στη ζωή το παιδί τους, καρπό του έρωτά τους (το δεύτερο για τον Ισπανό επιθετικό), για να υπάρξουν όμως πολλά προβλήματα μετά ανάμεσα στην οικογένειά του και την ίδια.

Πού χάθηκες κι εσύ, Ντάνι Γκουίθα;

Όσο έπαιζε στη Φενέρ, όπου μάλιστα εκείνη κανόνισε τη μετεγγραφή, χώρισαν όχι με φιλικό τρόπο και μάλιστα ξεκίνησε μια τετραετής δικαστική διαμάχη για την επιμέλεια του παιδιού, όπου εντέλει υπήρξε συμβιβασμός για να μπορεί να το βλέπει. Ο Γκουίθα παντρεύτηκε ξανά την Ρόκιο Ερέρα, την επί επτά χρόνια σύντροφό του, η οποία μάλιστα έπαιξε ρόλο για να τα βρει με την πρώην σύντροφό του στο θέμα του παιδιού, όπως αποκάλυψε η Μπερμπούδες σε συνέντευξή της το 2012. Τέλος καλό όλα καλά...

Photo Credits: AP Photo/Ibrahim Usta, Murad Sezer, Bernat Armangue

TAGS ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΕΣ ΕΣΥ;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ