ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο Στέφανος Καπίνο στο SPORT 24: "Δεν θέλω να γυρίσω, ούτε εγώ θα με καλούσα στην Εθνική τα τελευταία χρόνια "

Ο Στέφανος Καπίνο στο SPORT 24: "Δεν θέλω να γυρίσω, ούτε εγώ θα με καλούσα στην Εθνική τα τελευταία χρόνια "

Ο Στέφανος Καπίνο επέστρεψε μετά το 2017 στην Εθνική ομάδα και μίλησε αποκλειστικά στο SPORT 24. Τα λάθη για τα οποία δεν ρίχνει σε κανέναν άλλον το φταίξιμο, η επιθυμία του να μείνει στο εξωτερικό τα επόμενα χρόνια, οι δυο αιώνιοι που αγωνίστηκε, ο Μπέσνικ Χάσι που δεν ήθελε να σχολιάσει και ο αγαπημένος του τερματοφύλακας.

Μας συστήθηκε μόλις στα 17 του χρόνια και μάλιστα με τρόπο άκρως εμφατικό. Σε ένα αιώνιο ντέρμπι στο "Γ. Καραϊσκάκης", όπου έκανε τέτοια εντυπωσιακή εμφάνιση (1-1 το τελικό σκορ), λες και είχε φάει τις μάχες Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός με το κουτάλι. Τα προσόντα του αδιαμφισβήτητα, η κλάση του δεδομένη, όμως τα σκαμπανεβάσματα ήταν πολλά μέχρι σήμερα. Δεν ρίχνει πουθενά αλλού το φταίξιμο γι' αυτό.

Συνέντευξη στον Νίκο Συριώδη

Στα του 27 του χρόνια πλέον, με μια δεκαετή διαδρομή στην πλάτη, ο Στέφανος Καπίνο αισθάνεται πιο συνειδητοποιημένος και ήρεμος από ποτέ. Προσπαθεί να αφήσει πίσω του τις αρνητικές στιγμές που έχει βιώσει, να βρει τα θετικά πράγματα ακόμα και από τα άσχημα γεγονότα και να βρει την περπατησιά που ονειρεύεται.

Έπειτα από τέσσερα χρόνια απουσίας, ο γκολκίπερ της Σαντχάουζεν (δανεικός από τη Βέρντερ) επέστρεψε στην Εθνική ομάδα και μίλησε αποκλειστικά στο SPORT 24. Γιατί έμεινε τόσο καιρό εκτός κλήσεων, τα λάθη που έγιναν και μέσα από τα οποία μαθαίνει, η επιθυμία του να μείνει στο εξωτερικό, ο αγαπημένος του τερματοφύλακας και το παρελθόν το οποίο θέλει να αφήσει πίσω του.

Τελευταία σου εμφάνιση στα γκολπόστ της Εθνικής ήταν σε εκείνο το αλησμόνητο 1-1 με το Βέλγιο στις Βρυξέλλες στις 25/3/2017, όπου ομολογουμένως είχες κάνει μια τρομερή εμφάνιση. Τέσσερα χρόνια μετά ξανά πίσω στη γαλανόλευκη. Τι συναισθήματα σού γεννήθηκαν μόλις έμαθες ότι είσαι ξανά στις κλήσεις;

"Ήταν πολύ ευχάριστο και το χάρηκα πάρα πολύ. Σίγουρα αποτελεί δικαίωση του ρίσκου που πήρα να πάω σε μια πιο μικρή ομάδα για να αγωνιστώ και να πάρω παιχνίδια στα πόδια μου. Για να μη μείνω στη Βρέμη και να περιμένω. Με χαροποιεί το γεγονός ότι το ρίσκο που πήρα, βγαίνει…".

Ο Στέφανος Καπίνο στο SPORT 24: "Δεν θέλω να γυρίσω, ούτε εγώ θα με καλούσα στην Εθνική τα τελευταία χρόνια "
Ο Στέφανος Καπίνο στην ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου EUROKINISSI

Τι συνέβη αυτά τα τέσσερα χρόνια και έμεινε εκτός Εθνικής; Ήταν ατυχίες, ήταν δικά σου λάθη που σε έφεραν πίσω ή ότι ο ανταγωνισμός ήταν μεγάλος. Τι έφταιξε κατά τη γνώμη σου;

"Είναι μια συγκυρία πραγμάτων. Στη Βρέμη δεν προχώρησε το αρχικό πλάνο που υπήρχε λόγω των εμφανίσεων του άλλου τερματοφύλακα. Πήγα ως Νο2 και έπρεπε να περιμένω. Ήταν να αποχωρήσει από την ομάδα, αλλά αυτό δεν συνέβη. Και λόγω του κορονοϊού υπήρχε πρόβλημα στο να γίνει κάτι τέτοιο. Το κυριότερο είναι ότι ήθελα να μείνω στη γερμανική αγορά, δεν ήθελα να πάω αλλού".

Σωστά δεν ήμουν στις κλήσεις τα τελευταία χρόνια

Αν ήσουν εσύ στη θέση του ομοσπονδιακού προπονητή και έπρεπε να καλέσεις τρεις τερματοφύλακες, θα επέλεγες τον Καπίνο ή θα περίμενες να δεις περισσότερα πράγματα απ’ αυτόν; Διότι τα προσόντα σου είναι τεράστια και οι προσδοκίες μεγάλες.

"Όχι, δεν θα με επέλεγα. Θα καλούσα τους άλλους που αγωνίζονταν. Ευτυχώς, ως Ελλάδα έχουμε πολλούς και καλούς τερματοφύλακες. Όταν δεν αγωνίζεσαι, δεν μπορείς να έχεις απαίτηση να κληθείς και να παίξεις στην Εθνική. Επομένως, δεν είχα καμία τέτοια απαίτηση και σωστά δεν ήμουν στις κλήσεις αυτά τα τελευταία χρόνια".

Το έχεις βάλει ως στόχο τώρα που είσαι ξανά στις επιλογές ενός ομοσπονδιακού προπονητή, να μην βγεις ξανά; Και αν ναι, πώς σκοπεύεις να το πετύχεις αυτό;

"Θα το πετύχω με το να συνεχίσω τις καλές εμφανίσεις. Στόχος είναι να βρίσκομαι στην Εθνική και να αγωνίζομαι. Βήμα βήμα όμως, να συνεχίσω να παίζω καλά και να κάνω πιο εύκολη την κλήση μου στην Εθνική ομάδα. Για να το πω πιο απλά, από εμένα και μόνο εξαρτάται το αν θα βρίσκομαι στις κλήσεις και στο μέλλον".

Στόχος μου είναι να μείνω στο εξωτερικό

Βλέποντας από μακριά την Εθνική όλα αυτά τα χρόνια, τι έφταιξε κατά την άποψή σου και αποτυγχάνει συνεχώς;

"Αλήθεια, δεν μπορώ να ξέρω. Όταν ήμουν εκεί, με τον κύριο Σκίμπε ήταν επιτυχημένη η πορεία μας. Αποκλειστήκαμε στα μπαράζ από τη μετέπειτα φιναλίστ του Μουντιάλ, την Κροατία. Δεν μπορώ να έχω άποψη για το τι συνέβη μετά, διότι δεν ήμουν εκεί και δεν μπορώ να ξέρω. Πάντως, ήταν πολύ καλή η προσπάθεια την περίοδο που ήμουν στην Εθνική".

Σε μάθαμε όλοι πολύ μικρό. Μόλις στα 17 σου χρόνια έπαιξες μάλιστα βασικός σε αιώνιο ντέρμπι και είχες κάνει τρομερή εμφάνιση. Δέκα χρόνια μετά, κάνοντας φλας μπακ στην καριέρα σου, είσαι στο σημείο που θα ήθελες να βρίσκεσαι ή θεωρείς ότι από ‘δω και πέρα θα δούμε τον πραγματικό Καπίνο;

"Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο σημείο. Έχω κάνει λάθη εγώ προσωπικά και έχουν γίνει και από τις άλλες πλευρές. Τώρα βρίσκομαι εδώ που θα ήθελα να είμαι. Βρίσκομαι σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον, όπως είναι η Γερμανία και ανήκω σε μια ιστορική ομάδα, τη Βέρντερ Βρέμης. Ήταν κοινή απόφαση εμένα και της ομάδας να πάω εκεί που βρίσκομαι τώρα. Στόχος μου είναι να επιστρέψω στη Μπουντεσλίγκα και γενικά να μείνω στο εξωτερικό. Να μην κάνω το ίδιο λάθος με την πρώτη φορά που ήμουν έξω και επέστρεψα πίσω".

Ο Στέφανος Καπίνο στο SPORT 24: "Δεν θέλω να γυρίσω, ούτε εγώ θα με καλούσα στην Εθνική τα τελευταία χρόνια "
EUROKINISSI

Όλους αν τους ρωτήσεις, θα σου πουν ότι έχουν αδικηθεί

Σε έχουν αδικήσει στην καριέρα σου; Έχει υπάρξει δηλαδή κατάσταση που θεωρείς ότι δεν σου φέρθηκαν όπως θα ήθελες;

"Εντάξει, όλους αν τους ρωτήσεις, θα σου πουν ότι έχουν αδικηθεί. Θέλω να κοιτάζω το τώρα, τον εαυτό μου και τα δικά μου λάθη. Θέλω να κοιτάζω πού φταίω εγώ και τι κάνω λάθος και προσπαθώ να παίρνω το θετικό από το καθετί αρνητικό. Θα μπορούσαν κάποια πράγματα να έχουν γίνει αλλιώς, αλλά δεν ρίχνω αλλού το φταίξιμο".

Παίζεις στη Σαντχάουζεν δανεικός από τη Βέρντερ, τις προάλλες ήσουν MVP του αγώνα, ο προπονητής σου σε εγκωμίασε. Βρίσκεις πάλι τον εαυτό σου εκεί; Πώς είναι η κατάσταση στην ομάδα;

"Εδώ ήρθα για να παίξω και επειδή είναι στη Γερμανία. Δεν είχε καμία λογική να πάω στην Ολλανδία, το Βέλγιο ή να γυρίσω στην Ελλάδα. Δεν είναι εύκολη η παραμονή μας στην κατηγορία, το παλεύουμε όμως. Όσο για μένα, κάθε εβδομάδα νομίζω ότι φαίνεται η δουλειά μου και στη Γερμανία παρακολουθούν τα πράγματα. Δεν έχω την απαίτηση εδώ στην Ελλάδα να βλέπουν συνέχεια την 2η κατηγορία, αλλά εκεί είναι αλλιώς".

Στόχος σου φαντάζομαι είναι η επιστροφή στη Βέρντερ, η καθιέρωση εκεί και μετά ένα ακόμη μεγαλύτερο βήμα, σωστά;

"Σιγά σιγά το βλέπω, βήμα βήμα. Δεν κοιτάζω μακροχρόνια. Μέρα με την ημέρα και βλέπουμε. Δεν θέλω να κάνω μακροχρόνια πλάνα, αλλά να κοιτάζω το τώρα. Πρώτος στόχος είναι να μείνω στη Βέρντερ ή οπουδήποτε αλλού στη Μπουντεσλίγκα".

Σε ποια ομάδα θα ονειρευόσουν να βρεθείς;

"Δεν έχω κάποιο όνειρο, αλήθεια σου λέω. Εννοώ να σου πω ότι θέλω να παίξω εκεί. Από πολύ μικρός έτσι ήμουν. Όταν ήμουν στους μικρούς του Παναθηναϊκού, ήθελα να παίξω στον Παναθηναϊκό. Όταν ήμουν στις μικρές Εθνικές, ήθελα να παίξω στην Ανδρών. Δεν θέλω να κοιτάζω τόσο μπροστά, αλλά με βάση το πού βρίσκομαι αυτή την στιγμή".

Ξεχωρίζω τον Όμπλακ

Ποιος είναι το πρότυπό σου ως τερματοφύλακας και ποιος είναι για σένα αυτή τη στιγμή ο Νο1 γκολκίπερ στον κόσμο;

"Πρότυπο, έτσι όπως το εννοείς, δεν έχω πλέον, διότι είναι πολλοί οι τερματοφύλακες σε τοπ επίπεδο. Σίγουρα ένας που μου αρέσει, είναι η Όμπλακ. Και στην Γερμανία είναι πολλοί οι καλοί γκολκίπερ, αλλά θα σου έλεγα τον Όμπλακ, αν έπρεπε να ξεχωρίσω έναν".

Στην Ελλάδα θα επέστρεφες; Είναι στα σχέδιά σου; Έχεις διαβάσει φαντάζομαι ότι τ’ όνομά σου ακούγεται για την ΑΕΚ. Θα σε ενδιέφερε η προοπτική;

"Εντάξει, ειλικρινά δεν ξέρω τι θα γίνει στο μέλλον. Δεν θέλω να λέω ποτέ και όλα αυτά τα κλισέ. Στόχος μου είναι να μείνω στο εξωτερικό και να κάνω καριέρα εδώ. Έχω αποδείξει και εγώ ο ίδιος ότι δεν πρέπει ποτέ να λες ποτέ. Στόχος όμως είναι να παραμείνω στο εξωτερικό, αυτό θέλω".

Δεν πέτυχε με τον Ολυμπιακό, τελείωσε, προχωράμε

Με τον Ολυμπιακό γιατί δεν πήγε καλά η συνεργασία; Είχες πάει με προοπτική να καθιερωθείς για χρόνια και να γίνεις ένας νέος Ελευθερόπουλος ή Νικοπολίδης, γι’ αυτό σε ρωτάω…

"Δεν πέτυχε, τελείωσε, προχωράμε. Ας μην μπαίνουμε σε λεπτομέρειες, δεν υπάρχει λόγος τώρα να το αναλύσουμε περισσότερο".

Ο Στέφανος Καπίνο στο SPORT 24: "Δεν θέλω να γυρίσω, ούτε εγώ θα με καλούσα στην Εθνική τα τελευταία χρόνια "
EUROKINISSI

Η άποψή σου για τον Μπέσνικ Χάσι, τον τότε προπονητή σου; Δεν άφησε και το καλύτερο όνομα στη χώρα μας…

"Άσε με τώρα με τον Χάσι, δεν χρειάζονται αυτά να τα συζητάμε (γέλια)".

Για να επιστρέψω λίγο στην Εθνική τότε, είναι ρεαλιστικός ο στόχος της πρόκρισης στο Μουντιάλ;

"Ρεαλιστικός σίγουρα είναι. Μπορούμε να διεκδικήσουμε μια από τις δυο θέσεις. Η Ισπανία είναι μεγαθήριο και ειδικά στα προκριματικά, το ξέρουμε αυτό. Πρέπει να έχει χάσει μια φορά στα τελευταία δυο τελευταία χρόνια. Πρέπει να το δούμε παιχνίδι με το παιχνίδι, αλλά έχουμε πιθανότητες".

Τέλος, ποιο είναι το μεγαλύτερο σου προτέρημα και το μεγαλύτερο σου ελάττωμα τόσο ως χαρακτήρας όσο και ως τερματοφύλακας…

"Όσον αφορά στον χαρακτήρα, δίνω αρκετά πράγματα σε όσους βρίσκονται δίπλα μου. Ελάττωμά μου είναι ότι είμαι αρκετά οξύθυμος. Ως τερματοφύλακας, δεν μπορώ να πω εγώ για μένα. Άσε να το κρίνουν οι παντογνώστες στην Ελλάδα (γέλια)".

Photo Credits: Eurokinissi / 24MEDIA Creative Team / Κωνσταντίνος Μπαντούνας

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΕΛΛΑΔΑ ΑΕΚ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ