LONGREADS

Cryosauna: Το μυστικό των πρωταθλητών

Cryosauna: Το μυστικό των πρωταθλητών

Έχεις δει αθλητές να βυθίζονται σε βαρέλια ή μπανιέρες με πάγο. Έχεις δει άλλους να κάνουν βουτιές σε παγωμένες λίμνες. Προφανώς, όχι για την προσωπική τους διασκέδαση. Η κρυοθεραπεία υπάρχει από αρχαιοτάτους χρόνους. Το Unique θα σου παρουσιάσει σήμερα την πιο εξελιγμένη μέθοδο αποθεραπείας και αποκατάστασης, με οφέλη για όλους. Ναι, η Cryosauna είναι για πρωταθλητές, αλλά είναι και για εσένα.

Πριν την εκκίνηση κάθε αγωνιστικής περιόδου, διαβάζεις για τα εργομετρικά που κάνουν οι αθλητές της όποιας ομάδας -και του όποιου σπορ. Μετά, βλέπεις ποδοσφαιριστές, τύπου Messi, να παίζουν με μηχανάκια σαν αυτά που φορούν οι παρουσιαστές τηλεοπτικών εκπομπών -για την ενδοεπικοινωνία και το μικρόφωνο-, στην πλάτη.

Έρχεται έπειτα και ο Gareth Bale να ποστάρει στο Instagram φωτογραφία, στην οποία εμφανίζεται... ως ανθρωπάκι της Michelin (με φουσκωμένες μπότες στα πόδια) και μοιραία σκέφτεσαι τι γίνεται επιτέλους, στο μαγικό κόσμο του αθλητισμού;

Το UNIQUE του Sport24.gr έκρινε πως θα ήταν χρήσιμο (για όλους μας) να δώσει απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις που αφορούν τη ζωή ενός επαγγελματία αθλητή και παίζουν τεράστιο ρόλο ως προς ό,τι κάνει μέσα στη σεζόν. Η αρχή έγινε με τον Στέφανο Τριαντάφυλλο να σου εξηγεί επακριβώς τι είναι τα εργομετρικά . Σήμερα θα μάθεις για την Cryosauna και θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα. Κατ' αρχάς, να σου δείξω κάποιους από εκείνους που την έχουν εμπιστευτεί.

Cryosauna: Το μυστικό των πρωταθλητών

Όταν έγινε γνωστό πως θα κάνουμε την επίσκεψη μας στο Cryosauna Studio (θα το βρεις στη Δασκαρόλη 67, στη Γλυφάδα), ο Στέλιος Χαρτζουλάκης εξέφρασε την επιθυμία να υποβληθεί στη διαδικασία. Οικειοθελώς. Σκέφτηκα "αυτή η ευκαιρία δεν χάνεται". Ομολογώ ότι ένιωσα μια ανακούφιση, του τύπου "τη γλιτώσαμε". Ναι, το παραδέχομαι, στο μυαλό μου έγινε το "πειραματόζωο" (συγγνώμη Στέλιο). Για να ακολουθήσω, προφανώς και το... πείραμα ήταν επιτυχημένο. Αλλά ας τον αφήσω να στα πει.

"Φεύγοντας από το γραφείο, άκουσα να μου λένε "ελπίζω να έρθεις αύριο για δουλειά". Θα πήγαινα για Cryosauna, κοινώς θα εξέθετα το σώμα μου σε θερμοκρασίες κάτω από τους -100 βαθμούς Κελσίου. Το μόνο που γνώριζα για τη συγκεκριμένη μέθοδο ήταν πως χάρη σε αυτή, η Λέστερ κατέκτησε πέρυσι το πρωτάθλημα στην Premier League. Επομένως, το τι θα συναντούσα ήταν άγνωστο για μένα. Ήμουν όμως σίγουρος πως δεν επρόκειτο για κάτι σκληρό, κάτι που θα με τρόμαζε. Στο κάτω-κάτω, αθλητές το χρησιμοποιούν, το κρύο γενικά μου αρέσει και, με τα ποσοστά λίπους που έχω στο σώμα μου, δεν φοβόμουν πως κάτι θα πήγαινε στραβά.

Έτσι, λοιπόν, μπήκα στο θάλαμο με περίσσιο θάρρος και αποφασισμένος για πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Το κοντέρ έγραψε περίπου -140 βαθμούς Κελσίου, ενώ η διάρκεια παραμονής μου μέσα στο θάλαμο ήταν σχεδόν δύο λεπτά. Η πρώτη... κρυάδα ήταν σχεδόν ανεπαίσθητη, αλλά με τα δευτερόλεπτα να περνούν και τη θερμοκρασία να πέφτει διαρκώς, κάθε σημείο του σώματος, από τις γάμπες μέχρι τις ωμοπλάτες, δροσιζόταν για τα καλά. Το μυστικό εκεί, όπως σωστά μου επισημάνθηκε, ήταν να μην μένω ακίνητος, το οποίο και υιοθέτησα. Από εκείνη τη στιγμή κι έπειτα, νομίζω πως απλά το απολάμβανα και ακόμα κι αν η θερμοκρασία έφτανε τους -180 (όπως με "απείλησαν"), δεν θα ένιωθα δυσφορία. Βγαίνοντας από το θάλαμο, δεν ένιωσα κάτι το εντυπωσιακά διαφορετικό, το οποίο όμως, θεωρώ πως είναι απόλυτα λογικό. Αισθάνθηκα φυσικά ολίγον τι αναγεννημένος και πιο... ανάλαφρος, αλλά μέχρι εκεί. Αυτό που μου είπαν, ήταν πως θα απολάμβανα τον ύπνο μου εκείνο το βράδυ. Σκέφτηκα "εντάξει, μην υπερβάλλουμε". Κι όμως! Κοιμήθηκα σαν πουλάκι, που λένε".

Να σου εξηγήσω σε αυτό το σημείο πως είμαι ο άνθρωπος που ντάλα καλοκαίρι "πέφτει" στη θάλασσα με την πλάτη (ακόμα και αν "βγάζει" μπουρμπουλήθρες το νερό), γιατί φοβάται μην πάθει έμφραγμα. Για να σε προλάβω, δεν απέκτησα αυτή τη συνήθεια τώρα που είμαι σε επικίνδυνη ηλικία -την είχα από τα 20. Την ίδια ώρα, είμαι και ο άνθρωπος που σιχτιρίζει για την απόλυτη αλήθεια του "δεν κάνει κρύο στην Ελλάδα". Χαίρομαι να επισκέπτομαι χώρες που νιώθεις το δέρμα σου να τσιτώνει από το τσουχτερό κρύο. Δηλαδή, το πρόσωπο -γιατί φροντίζω να "φασκιώνω" όλα τα άλλα μέλη. Ορθώς κατάλαβες ότι δεν είμαι ο πιο φυσιολογικός άνθρωπος. Άρα, αν σου πω ότι όχι μόνο άντεξα τη διαδικασία (τελικά δεν παγώνεις, αλλά σου δημιουργείται η αίσθηση του κρύου), αλλά και την απήλαυσα, θα καταλάβεις επίσης, πως όλοι έχουν δικαίωμα στην Cryosauna! Ακόμα και αυτοί που έχουν θέμα με τη κλειστοφοβία. Βλέπεις, η πόρτα του θαλάμου κλείνει με μαγνήτη και μπορείς να βγεις αν το θες, όποτε το θες. Επίσης, ο θάλαμος είναι ανοιχτός στο πάνω μέρος, από όπου βγαίνει το κεφάλι σου.

Σκέψου πως μόλις έχει τελειώσει μια μέρα που αισθάνεται πως ο σβέρκος δεν κρατά το κεφάλι σου και μετά δυσκολίας βάζεις το ένα πόδι μετά το άλλο, για να διανύσεις πέντε μέτρα. Τρία λεπτά μέσα στο θαυματουργό θάλαμο είναι υπεραρκετά για να σε κάνουν νέο άνθρωπο. "Καθαρίζει" το μυαλό σου, φεύγουν οι όποιοι πόνοι νιώθεις στους μύες σου και μπορείς να συνεχίσεις την ημέρα σου με νέο κέφι και μπρίο. Σε διαβεβαιώ δε, ότι ο ύπνος που θα κάνεις αυτό το βράδυ, θα σου θυμίσει τα παιδικά σου χρόνια. Τότε χανόσουν στην αγκαλιά του Μορφέα, για ποιοτικά οκτάωρα, χωρίς έγνοιες και άγχη. Τότε που ξυπνούσες με το χαμόγελο στα χείλη -γιατί τι προβλήματα είχες; Οι ενδορφίνες -ευρύτερα γνωστές ως φυσικό αντικαταθλιπτικό- κάνουν πάρτι και μαζί τους και εσύ! Πού θέλω όμως, να καταλήξω; Η Cryosauna είναι κάτι νέο στη χώρα μας και όπως συμβαίνει με όλα τα νέα πράγματα (υπηρεσίες παντός είδους), υπάρχει μια επιφύλαξη, μια καχυποψία και τελικά μια άρνηση.

Μετά, διαβάζεις πως εκ των στοιχείων που έκαναν πέρυσι πρωταθλήτρια Premier League τη Leicester ήταν η συγκεκριμένη μέθοδος, ότι οι περυσινοί φιναλίστ του ΝΒΑ, Cavs και Warriors, δεν έβγαιναν από τα αποδυτήρια μετά τα ματς, αν δεν περνούσαν το απαραίτητο χρόνο στο θάλαμο, τον οποίον έχουν στις εγκαταστάσεις τους ομάδες όπως οι Lakers, Mavericks, Timberwolves, Knicks, Spurs, Heat, Suns, Blazers, FC Barcelona, Real Madrid, Paris Saint Germain, Juventus, Milan, Inter, Bayern, Bolton, Leicester, Liverpool, Arsenal, όλοι οι οργανισμοί του NFL, όλες οι ομάδες από χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ (αυτές κάνουν Cryosauna από το 1990) και όποιος άλλος χρειάζεται ταχεία αποκατάσταση των βεβαρημένων μυών. Η Roma βάζει τώρα, ενώ σχετική παραγγελία έχουν κάνει οι Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός.

ΒΟΗΘΑ ΣΤΑ ΑΥΤΟΑΝΟΣΑ, ΣΤΗΝ ΟΣΤΕΡΟΠΟΡΩΣΗ, ΤΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ

Γιατί όμως, είναι ανάγκη για τους επαγγελματίες αθλητές αυτή η θεραπεία; Για αρχή δες πού μπορεί να φανεί χρήσιμη.

ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΑΘΛΗΤΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ
Μείωση μυικών πόνων Αντιμετώπιση τραυματισμών σε σπονδυλική στήλη, ισχίο και αυχένα Μείωση κυτταρίτιδας
Μείωση αίσθησης καταπόνησης Αντιμετώπιση σε ψωρίαση, δερματίτιδα και ψωριασική αρθρίτιδα Έλεγχος βάρους
Αύξηση μυικής δύναμης και αντοχής Αντιμετώπιση σε ρευματοειδή αρθρίτιδα και οστεοαρθρίτιδα Αύξηση παραγωγής κολλαγόνου
Μείωση χρόνου αποκατάστασης από τραυματισμό Αντιμετώπιση κατάθλιψης και άλλων διαταραχών διάθεσης Βελτίωση κατάστασης δέρματος
Βελτίωση λειτουργίας αρθρώσεων Αντιμετώπιση διαταραχών ύπνου Σύσφιξη σώματος
Αντιμετώπιση μυοσκελετικών τραυματισμών (θλάση, διάστρεμμα κλπ) Αντιμετώπιση συνδρόμων χρόνιου πόνου Απώλεια 500-1500 θερμίδων/συνεδρία
Ταχύτερη επιστροφή στην προπόνηση Αντιμετώπιση συμπτωμάτων σκλήρυνσης κατά πλάκας Καθυστέρηση διαδικασίας γήρανσης
Ταχύτερη αναγέννηση κυττάρων Αντιμετώπιση οστεοπόρωσης και ινομυαλγίας Επιτάχυνση μεταβολισμού
Αναστολή φλεγμονών Αντιμετώπιση εκφυλιστικής νόσου περιφερειακών αρθρώσεων Ενδυνάμωση μαλλιών
Αύξηση επιπέδων ενέργειας Αντιμετώπιση παθήσεων στο κεντρικό νευρικό σύστημα Μείωση αποχρωματισμών δέρματος
Αύξηση λεμφικής κυκλοφορίας Αντιμετώπιση αρθρίτιδας, σχετιζόμενης με φλεγμονή στη σπονδυλική στήλη Ενδυνάμωση νυχιών
Αύξηση κυκλοφορίας αίματος για απομάκρυνση τοξινών Βελτίωση κυκλοφορίας του αίματος Επιταχύνει την αναγέννηση κυττάρων
Δυνατότητα εντονότερης προπόνησης Ταχύτερη μετά-χειρουργική αποκατάσταση Ενεργοποίηση φυσικής βιολογικής αναγέννησης
Μείωση ευαισθησίας στον πόνο Αύξηση επιπέδων αιμοσφαιρίνης
Αύξηση σεξουαλικής επιθυμίας και αντοχής
Ενεργοποίηση ανοσοποιητικού συστήματος
Θεραπεία νευρικών βλαβών

ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΧΡΗΣΗ σε εγκυμονούσες, σε άτομα με οξεία υπέρταση, οξύ ή πρόσφατο έμφραγμα του μυοκαρδίου, ασταθή στηθάγχη, αρρυθμίες, συμπτωματική καρδιαγγειακή πάθηση, βηματοδότη, περιφερική στεφανιαία αρτηριοπάθεια, φλεβική θρόμβωση, οξύ ή πρόσφατο αγγειοεγκεφαλικό επεισόδιο, σύνδρομο Raynaud, αν έχεις πυρετό, όγκος, συμπτωματικές πνευμονικές διαταραχές, διαταραχές πήξης αίματος, οξεία αναιμία, αλλεργία στο ψύχος, οξείες νεφρολογικές παθήσεις ή νόσο των ουροφόρων οδών.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΧΕ ΤΗΝ ΕΜΠΝΕΥΣΗ;

Από την αρχαιότητα, το κρύο χρησιμοποιείτο για τη θεραπεία του πόνου, τη μείωση των φλεγμονών και την πρόληψη των ασθενειών. Στη σύγχρονη μορφή της την εμπνεύστηκε ένας Ιάπωνας γιατρός (ονόματι Yamaguchi), ο οποίος το 1978 προσπαθούσε να βρει τρόπο να ανακουφίσει τους ασθενείς του στην κλινική που διατηρούσε για άτομα με αυτοάνοσες ρευματοειδείς παθήσεις. Κατέληξε στο ότι βοηθά η ψύξη μικρής διάρκειας, στην επιφάνεια του δέρματος, αφενός προκαλεί άμεση απελευθέρωση ενδορφινών (και άρα όλοι είναι χαρούμενοι), αφετέρου μειώνει την ευαισθησία στα ερεθίσματα πόνου. Σε ένα χρόνο, από τους 3000 πελάτες που είχε, οι 2000 ήταν μια χαρά και οι άλλοι βρίσκονταν στη διαδικασία ανάρρωσης.

Στις αρχές της δεκαετίας του '80, ο γιατρός απέδειξε πως η ολόσωμη κρυοθεραπεία επιδρά στο σώμα σε τρία διαφορετικά επίπεδα: το βιοχημικό επίπεδο (κυκλοφορικό σύστημα), το ενεργειακό (η ροή στα 12 κέντρα/μεσημβρινούς του σώματος που μέχρι πρότινος ελέγχονταν μόνο με τον βελονισμό) και το πληροφοριακό (νευρικό σύστημα). Έκτοτε προέκυψαν ουκ ολίγες επιστημονικές μελέτες που κατέληξαν στο ότι τα οφέλη είναι δεδομένα. "Η παραγωγή κολλαγόνου και ενδορφινών αντιστοιχούν στην παύση των φλεγμονών -τα περισσότερα αυτοάνοσα είναι φλεγμονώδη. Η παραγωγή κολλαγόνου που πηγαίνει στις αρθρώσεις, επιτρέπει να ξαναγίνουν κινητικές", ενημερώνει ο Κώστας Γκώκος, ιδιοκτήτης του Cryosauna Studio. "Στα αυτοάνοσα δεν μπορούμε να μιλήσουμε για θεραπεία. Σταματά όμως, την εξέλιξη και καταλαγιάζει τις ενοχλήσεις" προσθέτει. Τον ρωτώ για την οστεοπόρωση. Μου εξηγεί πως "επαναφέρει την οστική μάζα, στα φυσιολογικά επίπεδα". Θεωρώ δεδομένο ότι απορείς που δεν ξέρεις τη μέθοδο, δεδομένων των οφελών της.

Λίγοι είχαν ασχοληθεί (ήταν οι πρώην Σοβιετικοί) πριν το 2009, οπότε ο Mark Webber έπαθε κάταγμα κνήμης-περόνης, κάνοντας ποδήλατο ένα μήνα πριν αρχίσει το πρωτάθλημα της Formula 1. Οι γιατροί τον είχαν ενημερώσει πως θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα τρίμηνο για να μπει ξανά σε μονοθέσιο. Σε 28 ημέρες έκανε δοκιμές. Τότε ήταν που προέκυψε στην πατρίδα του, την Αυστραλία μια έντονη φημολογία σχετικά με τη μέθοδο που είχε χρησιμοποιήσει για να γιατρευτεί. Μετά το "κυνήγι των μαγισσών" αποκαλύφθηκε η αλήθεια και το νέο άρχισε να διαδίδεται. "Οι μελέτες μας λένε ότι σε 9 ημερολογιακές ημέρες, η κρυοθεραπεία πωρώνει ένα σπασμένο οστό". Και γιατί η Ελλάδα σφυρίζει αδιάφορα; "Σύντομα όλοι θα αναγνωρίσουν τα οφέλη". Ας ελπίσουμε και ότι σύντομα θα μπει και στον ΕΟΠΥΥ -όπου ανήκει σε χώρες του Βορρά. Παρεμπιπτόντως, το κόστος δεν ξεπερνά αυτό της φυσικοθεραπείας και πάντα σημαντικό είναι να αποταθείτε σε κάποιον που ξέρει και έχει εμπειρία.

"Ο βασικότερος λόγος τραυματισμών ενός αθλητή είναι η αφυδάτωση και η μη οξυγόνωση των μυών, πράγματα που λύνονται"

Το υγρό άζωτο κάνει όλη τη δουλειά (όχι, δεν είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο. Ο αέρας που αναπνέεις αποτελείται από 16% οξυγόνο, 1% υδρογόνο, 78% άζωτο και έχει ένα 5% άλλων στοιχείων), το οποίο κατά την διάρκεια της συνεδρίας αεριοποιείται. Σε λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα, η θερμοκρασία μειώνεται από -20° C στην επιθυμητή θερμοκρασία (-170° C το μέγιστο). "Να εξηγήσουμε κατ' αρχάς πως δεν παγώνει το σώμα μας. Παγώνει η επιδερμίδα μας, γιατί το ποσοστό της υγρασίας είναι στο 0%.

Θα με ρωτήσεις "αφού δεν παγώνει τίποτα μέσα μου, ποιο είναι το όφελος;". Στην επιδερμίδα μας έχουμε αισθητήρες ζεστού και κρύου. Μόλις αντιληφθούν τη σφοδρότητα του κρύου που εισπράττουμε, το μήνυμα το παίρνει ο εγκέφαλος. Με τη σειρά του κάνει κάποιες φυσικές διαδικασίες, ώστε να αμυνθεί στο "σοκ" -που στην ουσία δεν είναι σοκ, αλλά οι διαδικασίες που κάνει πάντα το σώμα μας όταν αντιληφθεί αισθητή πτώση θερμοκρασίας. Μαζεύει το αίμα από τα άκρα στον πυρήνα, στα ζωτικά όργανα, ώστε να απαγορεύσει την παραμικρή αλλαγή στη θερμοκρασία τους. Όταν επιστρέφει το αίμα, περνά από την καρδιά. Εμπλουτίζεται, οξυγονώνεται με βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και ό,τι άλλο χρειάζεται ώστε να το ξαναστείλει πίσω φρέσκο και καθαρό. Ο βασικότερος λόγος τραυματισμών ενός αθλητή είναι η αφυδάτωση και η μη οξυγόνωση των μυών, πράγματα που λύνονται κατευθείαν. Από τη στιγμή που αιματώνεται σωστά ένας μυς, γίνεται πιο ελαστικός, πιο ανθεκτικός και δεν υπάρχει τραυματισμός. Αυτό είναι το ένα στοιχείο.

Το δεύτερο είναι η ενδορφίνη που εκρήγνυται από την υπόφυση του εγκεφάλου. Η ενδορφίνη είναι σύμπλεγμα οπιούχων ορμονών που παράγει το σώμα μας, εξ ου και είναι γνωστή ως η ορμόνη-δώρο του Θεού διότι είναι φυσικό παυσίπονο και αντιφλεγμονώδες. Οι επιστήμονες λένε πως είναι από 50 έως 100 φορές ισχυρότερο από τη μορφίνη. Είναι η ορμόνη της χαράς, της ευεξίας και της καλής διάθεσης.

Το τρίτο στοιχείο που επωφελείται από την Cryosauna είναι το κολλαγόνο μας, το οποίο έχουμε από τα μαλλιά μας μέχρι τα νύχια των ποδιών μας, σε διάφορους τύπους. Περίπου στα 30 χρόνια αρχίζει η μείωση παραγωγής κολλαγόνου από τον οργανισμό μας, σε ποσοστό 1.5% έως 2% το χρόνο. Οι σημαντικότεροι τύποι κολλαγόνου είναι α) αυτό του συνδετικού ιστού που μας κρατά στητούς και ευθυτενείς, 2) το υαλουρονικό οξύ που είναι φυσικό λιπαντικό αρθρώσεων, συνδέσμων και χόνδρων και της στιλπνότητας των μυών και 3) το βασικό συστατικό της εξωτερικής στοιβάδας του δέρματος. Αυτοί είναι οι βασικότεροι τύποι κολλαγόνου".

Και όλα αυτά ενεργοποιούνται με την παραμονή σου στην καμπίνα. "Σε αυτά τα λεπτά, ο εγκέφαλος δέχεται πληροφορίες. Η κρυοσάουνα είναι το μέσο για να ενεργοποιηθούν όλα τα άλλα. Το κάθε σώμα είναι διαφορετικό και ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν, ο εγκέφαλος στέλνει όλα τα παραπάνω εκεί όπου υπάρχει πρόβλημα. Για αυτό γίνεται αυτοΐαση. Είναι σημαντικό να πούμε ότι η κρυοθεραπεία χρειάζεται μόλις το 30% του χρόνου από οποιαδήποτε άλλη μορφή φυσικοθεραπείας, για να εμφανίσει αποτελέσματα".

ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗ ΒΟΥΤΗΞΩ ΣΕ ΜΙΑ ΜΠΑΝΙΕΡΑ ΜΕ ΠΑΓΑΚΙΑ;

Η βουτιά στην παγωμένη λίμνη ή στο βαρέλι με παγάκια είναι πρακτική που χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια στον επαγγελματικό αθλητισμό, για την αποκατάσταση τραυματισμών. "Μόνο που με την κρυοθεραπεία γλιτώνεις την υγρασία του νερού που εισχωρεί στο μυικό ιστό, τον παγώνει και τον κάνει ανενεργό. Στην ουσία, το παγωμένο νερό σταματά τις φλεγμονές, αλλά δεν δημιουργεί τις συνθήκες αναγέννησης και αυτοΐασης που δημιουργεί η Cryosauna" μας λέει ο Κώστας.

Επίσης, στο παγωμένο μπάνιο ο απαιτούμενος χρόνος ήταν 15-20 λεπτά (και πάντα υπήρχε ο κίνδυνος υποθερμίας) και μετά το σώμα χρειαζόταν ξεκούραση. Στην Cryosauna αρκούν 3' και μετά μπορείς να κάνεις ό,τι θες. Το μόνο που ψύχεται είναι το επιφανειακό στρώμα του δέρματος. Η θερμοκρασία των εσωτερικών οργάνων και του μυικού ιστού παραμένει η ίδια. Πριν την είσοδο στο θάλαμο, σου παίρνουν την πίεση και αν τα νούμερα είναι σωστά, προχωράς στο παραβάν, μένεις με τα βαμβακερά σου εσώρουχα και φοράς τις μπότες και γάντια που σου παρέχονται. Ενόσω είσαι στο θάλαμο, δίπλα σου είναι η Κρίστι, να σου λύνει τις απορίες και να παρακολουθεί τη διαδικασία. Μετά το τέλος, ξεκουράζεσαι για 5 έως 10 λεπτά και είσαι έτοιμος για το υπόλοιπο της ημέρας σου. Νιώθεις τις ευεργετικές επιδράσεις για 6-8 ώρες μετά τη συνεδρία.

ΑΥΞΑΝΕΙ ΠΟΣΟΣΤΑ ΕΚΡΗΞΗΣ, ΔΥΝΑΜΗΣ ΚΑΙ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ

Η βασική σειρά αποτελείται από 8 έως 10 συνεδρίες και μεταξύ τους πρέπει να υπάρχει κενό διάστημα, τουλάχιστον έξι ωρών. Δεν παθαίνεις τίποτα αν ξαναδοκιμάσεις στις 4 ώρες, αλλά δεν κερδίζεις και κάτι."Η θεραπεία υπερλειτουργεί στο σώμα μας για 6 με 8 ώρες, οπότε δεν υπάρχει λόγος να την υπερκαλύψουμε με κάτι άλλο. Θα ήταν χρήσιμο να πούμε εδώ πως η Cryosauna ενδείκνυται πριν και μετά την προπόνηση. Ανάλογα με το πώς θέλεις να τη χρησιμοποιήσεις. Όταν κάνουμε πριν την προπόνηση, ενεργοποιούνται οι μύες και μεγιστοποιείται η απόδοση μας. Υπάρχουν σχετικές μελέτες που μιλούν για 20% αύξηση στην αερόβιο και 48% στην αναερόβια και 15-20% σε έκρηξη, ταχύτητα και δύναμη", ενημερώνει ο ειδικός.

Πάμε λοιπόν, και σε αυτά που κερδίζει ο αθλητής όταν κάνει τη συνεδρία μετά την προπόνηση. "Οι προπονήσεις λειτουργούν προσθετικά στο σώμα μας, η μία μετά την άλλη. Κάποια στιγμή, χρειάζεται η αποθεραπεία. Παλαιότερα, αυτό γινόταν με το μασάζ ή με την είσοδο μας σε παγωμένη λίμνη. Η πιο σύγχρονη μορφή είναι και η τελειότερη, γιατί πρώτα από όλα οξυγονώνει τους μύες, αιματώνει όλο το μυικό σύστημα, εκρήγνει ενδορφίνες το σώμα μας, πράγμα που σημαίνει πως σταματούν οι φλεγμονές, εκρήγνει κολλαγόνο που σημαίνει ότι μειώνονται οι τριβές και επιταχύνεται η εύκολη κίνηση των μυών, ενώ βελτιώνεται ο ύπνος, που είναι ό,τι πιο σημαντικό για έναν αθλητή".

Όλα αυτά δεν στα λέει ο Κώστας, γιατί έτσι του είπαν ή κάπου τα διάβασε. Πρώτα έζησε και μετά... αγόρασε την Cryosauna. "Είχα δει τη μέθοδο στην Αμερική, αλλά έκανα θεραπείες και εδώ. Την είχε φέρει ένας φυσικοθεραπευτής, όταν είχα να αντιμετωπίσω τραυματισμούς στους ώμους, τα γόνατα. Είχα χονδροπάθεια και στα δυο γόνατα, που δεν έχουν μηνίσκο, ρήξη στον υπερακάνθιο (στην ωμοπλάτη) σε ποσοστό έως 70% και σύνδρομο τριβής ωλένιου νεύρου στον αγκώνα. Δεν θεραπεύεται παρά μόνο με εγχείρηση, στην οποία δεν θέλω να υποβληθώ. Βολεύομαι με την Cryosauna και μάλιστα, παίζω ξανά βόλεϊ". Εδώ να σου πω ότι έπαιζε επαγγελματικά βόλεϊ, στον Πανελλήνιο. Κοντά μας είχαμε και έναν ακόμα αθλητή: τον Μιχάλη Κακιούζη, ο οποίος χρησιμοποιεί χρόνια τη μέθοδο, την οποία ανακάλυψε όταν έπαιξε στο εξωτερικό και για την ακρίβεια στην Ισπανία.

Αναρρώνεις και επουλώνεις τυχόν τραυματισμό

Cryosauna: Το μυστικό των πρωταθλητών

"Γενικώς ψάχνομαι" ενημερώνει, πριν εξηγήσει πως "όταν είσαι επαγγελματίας αθλητής, με στόχους και φιλοδοξίες πρέπει να ψάχνεις τι είναι καλύτερο για τον οργανισμό σου" ενημερώνει, πριν προσθέσει ότι "η Malaga έχει Cryosauna τουλάχιστον 15 χρόνια στο γήπεδο της. Στο ΝΒΑ, όπου έχω πάει για να παρακολουθήσω παιχνίδια με τελευταία φορά στους περυσινούς τελικούς, οι παίκτες πριν βγουν από τα αποδυτήρια υποχρεωτικά μπαίνουν στο θάλαμο. Είναι υποχρεωτικό! Είναι η ανάρρωση που κάνεις για να μπορείς να παίξεις την επομένη ημέρα, έπειτα από ταξίδι πέντε ωρών. Όσο σούπερ αθλητής και να είσαι, το ανθρώπινο σώμα δεν αντέχει τέτοια πίεση. Τα χτυπήματα, οι θλάσεις, η κούραση. Θες βοήθεια για να τακτοποιήσεις όλα αυτά, ώστε να είσαι έτοιμος να παίξεις την επόμενη ημέρα. Δεν είναι τυχαίο πως κάνουν Cryosauna όλοι οι δρομείς μεγάλων αποστάσεων, οι οποίοι καταπονούν πολύ το σώμα τους ή όσοι παίζουν τένις ή στη Formula 1 που σε έναν αγώνα χάνουν 10 κιλά. Μπορούν έτσι, να αναρρώσουν και να επουλώσουν τον όποιον τραυματισμό έχει προκύψει".

Έχει ενημερώσει τους συναδέλφους του για τις εξελίξεις; "Σαφώς! Εγώ είμαι φαν των παιδιών, "ανεβάζουμε" φωτογραφίες, κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να μάθει ο κόσμος αυτή τη μέθοδο. Το μεγαλύτερο κέρδος βέβαια, είναι η φιλία μου με τον Κώστα και την Κρίστι. Φυσικά δεν θα τα έκανα όλα αυτά αν δεν ήξερα πώς είναι. Κάνω συνεδρία παραμονή του παιχνιδιού και την επόμενη ημέρα. Άλλοι κάνουν και ανήμερα του ματς. Είναι πολύ σημαντικό για έναν αθλητή που νιώθει ενοχλήσεις στη μέση ή όπου αλλού ή αισθάνεται εξουθενωμένος, μετά την έξοδο του από το θάλαμο να αισθάνεται έτοιμος για μια ακόμη προπόνηση. Να σου πω επίσης, πως όποιος δεν είναι αθλητής, ενδεχομένως να μην αντιλαμβάνεται πόσο σημαντικό είναι να μπορείς απλά να κοιμηθείς μετά τα ματς. Όταν είσαι στα "κόκκινα" δεν είναι εύκολο να χαλαρώσεις, ώστε την επομένη να είναι "φρέσκος" για προπόνηση. Αυτή η μέθοδος βοηθά και ως προς αυτό".

Cryosauna: Το μυστικό των πρωταθλητών

Και τι γινόταν πριν τον ειδικό θάλαμο; "Θυμάμαι όταν ήμουν στην Barcelona, πριν φέρουν την Cryosauna μας έδιναν δυο επιλογές. Η μια ήταν οι λεκάνες με το παγωμένο νερό. Η άλλη ήταν να πάμε σε spa που έχει μια μικρή πισίνα και περπατάς, αρχικά σε πέτρες, μετά το νερό γίνεται πάγος, έπειτα ζεστό κλπ. Η επιδίωξη ήταν η ίδια: να επιτευχθεί η σωστή λειτουργία σε όλο το σώμα, με την επούλωση τραυματισμών. Υπάρχει πλέον μια τεράστια πρόσβαση σε γνώσεις και αυτό είναι προς όφελος όλων. Αρκεί να μη φοβόμαστε το καινούργιο", όπως λέει ο δευτεραθλητής κόσμου, το 2006 και πρωταθλητής Ευρώπης ως έφηβος (1995) και ως άνδρας (2005). "Όταν προκύψει τραυματισμός ή χειρουργείο χρειάζεται όλη η βοήθεια που μπορείς να πάρεις, συνδυαστικά. Θες και τον φυσικοθεραπευτή και τα φάρμακα και την Cryosauna και τις μπότες και τα πάντα. Δεν τα κάνουν όλα μόνα τους τα μηχανήματα. Θέλουν και τη συνεργασία του αθλητή".

ΟΙ ΜΑΓΙΚΕΣ ΜΠΟΤΕΣ

Έχεις μια άγνωστη λέξη: τις μπότες. Να περάσουμε λοιπόν, στην επόμενη υπηρεσία τελευταίας τεχνολογίας: το NormaTec recovery system.

Cryosauna: Το μυστικό των πρωταθλητών

"Όλες οι ομάδες έχουν αυτές τις μπότες στα αποδυτήρια τους, ως μέθοδο αποθεραπείας μετά τις απαιτητικές προπονήσεις" διευκρινίζει ο Κώστας, "συμπιέζει τους μύες στο μέλος που επιλέγουμε, γιατί μπορούμε να φορέσουμε τις μπότες ή τα μανίκια ή τη μέση -όχι όμως, όλα μαζί-, ώστε να διώξουμε προς τα ζωτικά όργανα ό,τι περιττό υπάρχει μέσα στο μυικό σύστημα. Για παράδειγμα, παλιά οιδήματα ή μεταβολίτες ή υπολείμματα γαλακτικού οξέως. Κάνει και μασάζ στους μύες, τους οξυγονώνει, τους χαλαρώνει και είναι έτοιμοι για προπόνηση. Πέρυσι, είχε γραφτεί άρθρο για την FC Barcelona, σχετικό με το συγκεκριμένο σύστημα αποθεραπείας και είχε αποδειχθεί με νούμερα πως δεν έχουν μυϊκούς τραυματισμούς τα τρία τελευταία χρόνια που έχουν το NormaTec". O Kακιούζης διαβεβαίωσε ότι "η Cryosauna και οι μπότες είναι ο τέλειος συνδυασμός".

Ενημερωθήκαμε πως υπάρχει και κάτι ακόμα πιο τέλειο: ένα μηχάνημα αξίας 300.000 ευρώ, το οποίο έχουν στο σπίτι τους μόλις 3 αθλητές, παγκοσμίως. Ο ένας είναι ο Nole Djokovic. Βελτιώνει τη φυσική κατάσταση κάθε αθλητή, χωρίς εκείνος να κάνει το παραμικρό. "Είναι σαν να ανεβαίνεις και κατεβαίνεις το Everest 20 φορές, σε είκοσι λεπτά", δεχόμενος τις ανάλογες αλλαγές στην ατμοσφαιρική πίεση, τη θερμοκρασία και την ένταση του αέρα. Λέγεται CVAC που προκύπτει από το Cyclic Variations in Adaptive Conditioning (κυκλικές διακυμάνσεις στην προσαρμοστική κατάσταση). Δες λίγο τι συμβαίνει στην μπάλα που έβαλαν στο θάλαμο που θυμίζει αβγό. Όταν μπαίνει άνθρωπος, τον αναζωογονεί επί της ουσίας -σε μύες, δέρμα και μυαλό.

Τώρα, πάμε πίσω στις μπότες που όπως λένε οι δρομείς μεγάλων αποστάσεων, μετά τη χρήση τους νιώθεις πως... έχεις βγάλει ρόδες. "Η αποθεραπεία ενός μικρού τραυματισμού, ας πούμε μιας θλάσης, θα σου πάρει 20 ημέρες με τον συμβατικό τρόπο. Με το συνδυασμό που σου είπα, σε 10 ημέρες είσαι έτοιμος να παίξεις", διευκρινίζει ο Μιχάλης Κακιούζης, εξηγώντας πως "όταν τελειώνει η θεραπεία με τις μπότες, αισθάνεσαι τα πόδια σου 10 κιλά ελαφρύτερα". Αλλά να αφήσουμε το... δείγμα μας να μιλήσει για την υπηρεσία. Διότι ο Στέλιος Χαρτζουλάκης έκανε και αυτήν τη θεραπεία.

"Μετά την Cryosauna ακολούθησαν οι "μπότες". Μία διαδικασία, στην οποία είσαι ξαπλωμένος και σου τοποθετούνται στα πόδια δύο υφασμάτινες μπότες, από τις πατούσες σχεδόν μέχρι τους προσαγωγούς. Αυτές φουσκώνουν και ξεφουσκώνουν σε όλο τους το μήκος κι έχουν αποθεραπευτικό ρόλο, προσφέροντας το πιο χαλαρωτικό μασάζ που έχω βιώσει στα πόδια μου. Εκεί που τα βλέπεις να φουσκώνουν και νομίζεις ότι είσαι το ανθρωπάκι της Michelin, απλά κλείνεις τα μάτια και το απολαμβάνεις".

Related content

Η φωτογράφος της 24Μedia Φραντζέσκα Γιατζόγλου-Watkinson κοιτούσε τον Στέλιο, όπως κοιτούν τα παιδάκια τις βιτρίνες των ζαχαροπλαστείων (έχουμε το σχετικό ντοκουμένο, απλά κοίτα από πάνω), πριν ρωτήσει αν μπορεί να ξεκουράσει και τα δικά της ταλαιπωρημένα πόδια -από τις ατελείωτες ώρες περπάτημα και το μπαλέτο. Το αίτημα της έγινε φυσικά, αποδεκτό και ιδού τι είχε να καταθέσει: "Στην αρχή ήταν άβολα γιατί οι "μπότες" φούσκωναν και φοβόμουν ότι θα εκραγούν! Ωστόσο, όσο περνούσε η ώρα, ένιωθα όλο και καλύτερα και τα πόδια μου να χαλαρώνουν. Ειδικά στις γάμπες, που είναι ένα αρκετά ταλαιπωρημένο σημείο του ποδιού, ένιωσα σαν να μου έχουν κάνει ένα πολύ καλό μασάζ, χωρίς όμως να με έχει ακουμπήσει ανθρώπινο χέρι".

Τα όσα έχει να προσφέρει η NormaTec βοηθούν και στο λεμφοίδημα. "Για παράδειγμα, γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε επέμβαση για καρκίνο του μαστού και έχουν αφαιρεθεί οι λεμφαδένες υποφέρουν από πρηξίματα. Αυτό το μηχάνημα είναι ό,τι πρέπει, όπως και για αντιμετώπιση κακής λειτουργίας στα άκρα, των ευρυαγγειών και της φλεβίτιδας, ενώ προλαμβάνει τη βαθιά φλεβική θρόμβωση" λέει ο Κώστας, πριν τονίσει ότι "αρκεί να ξέρεις πώς χρησιμοποιείται. Διαφορετικά, ο επισκέπτης δεν θα καταλάβει διαφορά. Οφείλεις να ξέρεις τι κάνεις, πώς να διαχειριστείς όχι μόνο το μηχάνημα, αλλά και τον κάθε άνθρωπο που έρχεται". Η Κρίστι δίνει και ένα παράδειγμα. "Όταν έρχεται άνθρωπος μεγάλης ηλικίας, στον οποίον οι αισθητήρες του δέρματος υπολειτουργούν, πρέπει να λαμβάνεις υπ' όψιν σου όλα τα δεδομένα. Έχουν έλθει κάποιοι που φτάνουν στο -140 και μου λένε "δεν κρυώνω", γιατί δεν το εισπράττει ο αισθητήρας. Αν όμως, δεν γνωρίζω πώς έχει η κατάσταση και τον πάω στο -160, μπορεί να τους κάνω κακό. Πρώτα "διαβάζεις" τον επισκέπτη και τις ιδιαιτερότητες και μετά προχωράς". Γιατί όταν ασχολείσαι με θέματα υγείας, προφανώς και πρέπει να ξέρεις τι κάνεις.

Όταν φύγαμε από το Cryosauna Studio, πέραν του ότι νιώθαμε μια "άλφα" χαλάρωση, νιώσαμε πως μάθαμε πράγματα που μπορούν να φανούν σε όλους χρήσιμα. Κυρίως σε ανθρώπους που υποφέρουν από ενοχλήσεις, τις οποίες μπορούν να αμβλύνουν αυτές οι μέθοδοι. Και αυτό δεν μπορεί παρά να είναι κέρδος.

Cryosauna: Το μυστικό των πρωταθλητών

Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου - Watkinson

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ