ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο Λεωνίδας Τσορτανίδης ψάχνει ένα πολύτιμο πετράδι, την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Ο Λεωνίδας Τσορτανίδης ψάχνει ένα πολύτιμο πετράδι, την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες
EFOOD

Ο Λεωνίδας Τσορτανίδης στα 23 του χρόνια είναι ένας από τους κορυφαίους Έλληνες ιστιοπλόους και ένας από τους καλύτερους στον κόσμο στην κατηγορία σκαφών ΙQ Foil! Ο κουρσάρος της Άνδρου αναζητά ένα “πολύτιμο πετράδι”, την πρόκρισή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Είναι ένας κουρσάρος διαφορετικός από αυτούς που έχουν τραγουδηθεί κι έχουν δώσει χρώμα και σπιρτάδα με τις ιστορίες τους στις αράδες των βιβλίων. Οργώνει τις θάλασσες του κόσμου με ιλιγγιώδη ταχύτητα και ψάχνει πολύτιμα πετράδια στον αφρό τους. Ο 23χρονος Λεωνίδας Τσορτανίδης ταυτίστηκε από μικρός με την αρμύρα, τα κύματα και το μπλε του κοβαλτίου της Άνδρου. Πατούσε τα πόδια του στη στεριά αφότου έδυε ο ήλιος. Μέχρι να αποκτήσει ο ουρανός τις πρώτες πορτοκαλί ανταύγειες του, εκείνος χανόταν με τη σανίδα του στα νερά του νησιού του. Έξω από το Κόρθι τον περίμεναν δελφίνια με συνέπεια στο καθημερινό ραντεβού τους και δίπλα τους έγινε ένας από τους κορυφαίους ιστιοπλόους της γενιάς του, παγκοσμίως.

Ο Λεωνίδας Τσορτανίδης ψάχνει ένα πολύτιμο πετράδι, την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Το παιδί που μεγάλωσε παρέα με εννιά αδέλφια, τα οποία επίσης λατρεύουν τον αθλητισμό, αφιερώνει ατελείωτες ώρες προπόνησης μακριά από την οικογένειά του για να πραγματοποιήσει το μεγάλο όνειρό του, να μπαρκάρει για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Είναι μια από τις μεγάλες ελπίδες της ελληνικής ιστιοπλοΐας και τον Απρίλιο θα διεκδικήσει ένα από τα έξι εισιτήρια που έχουν απομείνει στην κατηγορία σκαφών ΙQ Foil στο Ιέρ της Γαλλίας. Πρόκειται για μια νέα κατηγορία στο Ολυμπιακό πρόγραμμα που προσφέρει εντυπωσιακούς αγώνες, λόγω των υψηλών ταχυτήτων, οι οποίες επιτυγχάνονται κατά τη διάρκεια των ιστιοδρομιών και είναι σε συνάρτηση με την ένταση των ανέμων που πνέουν στο θαλάσσιο στίβο. Η μέση ταχύτητα ενός ΙQ Foil είναι 42 χλμ./ώρα και η μέγιστη περίπου 60 χλμ./ώρα.

Ο Λεωνίδας Τσορτανίδης ψάχνει ένα πολύτιμο πετράδι, την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες
PHOTO BY LUCA DUGARO ON UNSPLASH

“Η Άνδρος, το νησί μου, έχει μεγάλη ναυτική ιστορία. Μεγαλώνοντας εκεί διδάχθηκα τα οφέλη της επαφής με τη θάλασσα στην υγεία μας, σωματική και ψυχική. Γρήγορα αντιλήφθηκα ότι πρέπει τα παιδιά να έρχονται σε επαφή με το νερό και με την ιστιοπλοΐα. Η αίσθηση είναι υπέροχη, εξίσου και οι δεξιότητες που αναπτύσσει ένα παιδί. Ήταν βέβαιο ότι θα ασχοληθώ με τον αθλητισμό και την ιστιοπλοΐα, όχι μόνο επειδή αγάπησα τη θάλασσα. Προέρχομαι από μια πολύτεκνη οικογένεια. Έχω εννιά υπέροχα αδέρφια! Ακόμα και το παιχνίδι μαζί τους ήταν από μόνο του αθλητισμός. Πώς μπορούσα να του ξεφύγω;

Όλα τα παιδιά της οικογένειας αγκαλιάσαμε τα σπορ. Έχουμε επιλέξει διάφορα αθλήματα και οι γονείς μας το απολαμβάνουν, επειδή επικροτούν την ενασχόληση με τον αθλητισμό, είναι ενθαρρυντικοί και μας βοηθούν όπως μπορούν. Η αλήθεια είναι ότι ο πρωταθλητισμός στο επίπεδο που τον εξασκώ έχει άλλες απαιτήσεις και πολύ περισσότερες ανάγκες.

Ο Λεωνίδας Τσορτανίδης ψάχνει ένα πολύτιμο πετράδι, την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες


Ακόμα και σ' ένα μοναχικό άθλημα όπως το δικό μου, δεν μπορείς να είσαι μόνος σου. Μέσα από μια ομαδική δουλειά φτάνεις στην επιτυχία. Χρειάζεσαι συμπαράσταση και υποστήριξη κι ευτυχώς την έχω τόσο από τα πρόσωπα που με φροντίζουν και με υποστηρίζουν με τις προπονητικές και επιστημονικές γνώσεις τους, όσο και μέσω της ομάδας των Unstoppables και του efood που με βοήθησε να κάνω την καλύτερη δυνατή προετοιμασία στο εξωτερικό, δίπλα στους κορυφαίους αθλητές. Αυτό ήταν αναγκαίο, διότι διανύουμε την πιο απαιτητική χρονιά, αυτή των Ολυμπιακών Αγώνων και διεκδικώ την πρόκριση μου στο Παρίσι. Το γεγονός ότι είμαι μέλος των Unstoppables, με κάνει να νιώθω σιγουριά για την τελευταία ευκαιρία πρόκρισης που έχω μπροστά μου, τον Απρίλιο. Με στηρίζουν τόσο συναισθηματικά όσο και οικονομικά για την επίτευξη των στόχων μου”.

Ο Τσορτανίδης οριακά δεν κατάφερε να προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες, μέσω του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος. Η διοργάνωση έδινε ένα εισιτήριο στην πρώτη ευρωπαϊκή χώρα της κατάταξης και η Ελλάδα, μέσω του 23χρονου ιστιοπλόου, βρέθηκε στη δεύτερη θέση της σχετικής λίστας. “Απομένουν 6 Ολυμπιακά εισιτήρια για όλες τις χώρες και θα κριθούν τον Απρίλιο στην ρεγκάτα του Ιέρ, στη Γαλλία. Προπονούμαι ασταμάτητα για να είμαι έτοιμος σωματικά και ψυχολογικά, ώστε να διεκδικήσω την πρώτη μου συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτό είναι ένα από τα πολύτιμα πετράδια που αναζητώ όταν ξεχύνομαι με τις ώρες στις θάλασσες. Είναι ο μεγαλύτερος στόχος μου. Θέλω να συμμετάσχω στους Ολυμπιακούς Αγώνες και να εκπροσωπήσω τη χώρα μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Το βέλος της προσωπικής πυξίδας μου είναι σταθερά στραμμένο στη χαρά που προσφέρει ο αθλητισμός”.

Ο Λεωνίδας Τσορτανίδης ψάχνει ένα πολύτιμο πετράδι, την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες


Ακριβώς αυτό το πάθος έρχεται να επιβραβεύσει το efood με τη δημιουργία του προγράμματος Unstoppables που δημιουργήθηκε για να στηρίξει αθλητές που θέτουν και κατακτούν συνεχώς υψηλότερους στόχους και που με τη μεθοδική τους προσπάθεια και την απαραίτητη στήριξη, μπορούν να γίνουν ασταμάτητοι στην εκπλήρωση των αθλητικών τους στόχων. Με επίκεντρο τις αξίες ‘we always aim higher / στοχεύουμε πιο ψηλά’ και ‘we care / νοιαζόμαστε’, το efood μέσω των Unstoppables στέκεται τόσο στο πλευρό των αθλητών που αγωνίζονται για να βρεθούν στην κορυφαία παγκόσμια αθλητική διοργάνωση, τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όσο στο πλευρό αθλητών με αναπηρία, αλλά και αθλητικών ακαδημιών παίδων.

“Πάντα, θα προσπαθώ να απολαμβάνω την επαφή μαζί του και να διασκεδάζω ακόμα και στην πιο επίπονη προετοιμασία, στον πιο δύσκολο αγώνα, όπως χαιρόμουν όταν ήμουν μικρός μέσα στην θάλασσα. Με συναρπάζει ακόμα και η ελάχιστη επαφή με το ΙQ Foil. Σχεδιάστηκε για να πιάνει μεγαλύτερες ταχύτητες σε συνθήκες χαμηλής έντασης αέρα και το καταφέρνει τέλεια. Σε χαμηλή ένταση, το IQ πιάνει τρεις φορές την ταχύτητα του κλασικού windsurf. Όσο ανεβαίνει η ένταση του αέρα, το IQ μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 60χλμ/ώρα.

Μέσα από τη διαδικασία της τριβής με τον αθλητισμό και το νερό δεν ξεφεύγω από τον προσανατολισμό μου. Ξεπερνάω συνεχώς τον εαυτό μου και φυσικά εξελίσσομαι ως άνθρωπος μέσα από τις εικόνες και τις εμπειρίες που λαμβάνω. Δεν θα αντάλλαζα τα δώρα που μου δίνει ο ουρανός και η θάλασσα μετά το τέλος κάθε δύσκολης προπόνησης. Η δύση του ηλίου με την απαράμιλλη ομορφιά της και την ηρεμία που μου προσφέρει είναι η καλύτερη ανταμοιβή”.

Ο Λεωνίδας Τσορτανίδης ψάχνει ένα πολύτιμο πετράδι, την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες
PHOTO BY MIHALY KOLES ON UNSPLASH

Η ιστιοπλοΐα είναι ένα υπέροχο άθλημα που σε βοηθάει να ανταμώσεις με ξένους πολιτισμούς στις ακτές και τις λίμνες του κόσμου. “Όλα τα μέρη που έχω επισκεφθεί και εξερευνήσει με την ιστιοπλοΐα είχαν κάτι ξεχωριστό. Από κάθε προορισμό είχα να πάρω κάτι καινούργιο και πάντα θα δυσκολεύομαι να επιλέξω τον καλύτερο. Η λίμνη Σιλβαπλάνα στην Ελβετία σε υψόμετρο 2.000 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, είναι ένα από αυτά. Οι τιρκουάζ αποχρώσεις της Καραϊβικής και των Κανάριων Νήσων, που επισκέφθηκα πρόσφατα, δεν ήταν μόνο πανέμορφες. Για μένα θα είναι πάντα τα νερά, στα οποία εξελίχθηκα περισσότερο”.

Τα ζεστά νερά είναι αυτά που προτιμάει ως αθλητής για να προπονηθεί σωστά. Ωστόσο, ανήκει στους τολμηρούς επειδή εκπαιδεύτηκε στα δύσκολα. “Τα παγωμένα νερά του χειμώνα δεν με πτοούν. Όμως, ειδικά φέτος δεν τα έχω προλάβει, διότι τους χειμερινούς μήνες έλειπα στο εξωτερικό, σε πιο θερμά μέρη, όχι μόνο για τους αγώνες μου, αλλά και για την προετοιμασία μου. Τα παγωμένα νερά τα έχω χορτάσει στα νερά της Άνδρου, όταν ζούσα και προπονούμουν στο νησί. Εκεί που έδινα το πιο μαγικό ραντεβού της ζωής μου. Με περίμεναν δελφίνια όταν έβγαινα στα ανοιχτά. Η μεγαλύτερη προσμονή μου, όταν επιστρέφω στο νησί και πέφτω στην θάλασσα, είναι να αναβιώσω και πάλι αυτή την συνάντηση με τα δελφίνια. Ωστόσο, πλέον καταφέρνω να πάω μόνο για ξεκούραση στην Άνδρο και δεν πέφτω για προπονήσεις συχνά. Όμως, πιστεύω ότι τα δελφίνια είναι εκεί και περιμένουν”.

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ BRAND EXPERIENCE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ