LIFESTYLE

Γιατί το "10" ξεχωρίζει στον αθλητισμό;

Γιατί το "10" ξεχωρίζει στον αθλητισμό;
UNSPLASH

Ο αριθμός "10" ανέκαθεν ήταν συνυφασμένος με την τελειότητα. Υπάρχει μια ολόκληρη φιλοσοφία γύρω από τη σημασία του και του τι συμβολίζει. Στη ζωή και στον αθλητισμό ισοδυναμεί με αυτόν που ηγείται, που βγαίνει μπροστά.

Ο αριθμός "10" ανέκαθεν ήταν συνυφασμένος με την απόλυτη τελειότητα. Το "Δέκα" στους ελέγχους στα πρώτα σχολικά χρόνια ήταν αυτό που σκορπούσε χαμόγελα και αίσθημα ικανοποίησης και υπερηφάνειας για το επίτευγμά μας. Η φράση "Δέκα με τόνο" σημαίνει ότι κάτι έχει πετύχει στον υπέρτατο βαθμό ή είναι πολύ όμορφο.

Για να φτάσουμε στον αθλητισμό, όπου σημαίνει κυριολεκτικά τα πάντα. Υπάρχει μια ολόκληρη φιλοσοφία γύρω από τη σημασία του "10" και του τι συμβολίζει. Δεν είναι απλά ένας αριθμός.

Το "10" είναι ο αριθμός που σαγηνεύει και τον έχουν επιλέξει ιερά τέρατα

Είναι ο αριθμός που σαγηνεύει, που συμβολίζει, που αν τον επιλέξει κάποιος που δεν τον.... αξίζει, μπορεί να ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών. Πώς "τόλμησε" να προβεί σε τέτοια ιεροσυλία. Το "10" είναι για να το φοράει ο καλός, αυτός που δεν κρύβεται, που βροντοφωνάζει "είμαι εδώ, η μπάλα σε μένα".

Γιατί το "10" ξεχωρίζει στον αθλητισμό;
UNSPLASH

Το "10" φόρεσαν οι κορυφαίοι ποδοσφαιριστές όλων των εποχών και όχι τυχαία. Το φορούσαν γιατί ήταν το άξιζαν, γιατί αυτό "έπρεπε". Ο Πελέ, ο Μαραντόνα, ο Μέσι, ο Πλατινί, ο Μπάτζιο, ο Ζίκο, ο Πούσκας και πόσοι άλλοι μύθοι του αθλήματος δεν καθιερώθηκαν ως τα απόλυτα "10άρια" του βασιλιά των σπορ.

Στη χώρα μας, υπήρξαν ποδοσφαιριστοί θρύλοι που έγραψαν την δική τους ιστορία με το "10" στην πλάτη και στο σορτσάκι. Ο ανυπέρβλητος Ηρακληδέας, Βασίλης Χατζηπαναγής, που είχε μια "ερωτική" σχέση με τη μπάλα και θεωρείται από πολλούς ο κορυφαίος ζογκλέρ των ελληνικών γηπέδων. Ο Γιώργος Κούδας που αποτελεί την εμβληματικότερη μορφή στην ιστορία του ΠΑΟΚ. Ο "στρατηγός" Μίμης Δομάζος του Παναθηναϊκού που στην αφεντιά του υποκλίνονται όλοι. Ο αείμνηστος Μίμης Παπαϊωάννου που αποτελεί έναν μύθο για την ΑΕΚ. Ο Έλληνας "Τζορτζ Μπεστ" Γιώργος Δεληκάρης, που ηγήθηκε του Ολυμπιακού την χρυσή δεκαετία του '70.

Στην γυμναστική το "απόλυτο δέκα" είναι συνυφασμένο με την υπέρτατη, τη μοναδική Νάντια Κομανέτσι που μνημονεύεται δεκαετίες μετά από την κορυφαία παρουσία όλων των εποχών στους Ολυμπιακούς του Μόντρεαλ το 1976. Κατάφερε ό,τι καμία άλλη στην ιστορία και ο αριθμός αυτός συμβολίζει το μοναδικό, τέλειο, ασύλληπτο πρόγραμμά της.

Γιατί το "10" ξεχωρίζει στον αθλητισμό;
UNSPLASH

Οι αθλητές του δεκάθλου στον στίβο έχουν το προσωνύμιο "υπεραθλητές" και δικαίως. Τέτοιοι είναι όλοι τους και γι' αυτό τυγχάνουν απόλυτου θαυμασμού απ' όλο τον κλασικό αθλητισμό, διότι σε κάθε αγώνα κάνουν υπερβάσεις. Στο NFL τιτάνες όπως ο Έλι Μάνινγκ των Νιου Γιορκ Τζάιαντς έκαναν τεράστια καριέρα, φορώντας το "10" στην φανέλα τους.

Γιατί το "10" ξεχωρίζει στον αθλητισμό;
UNSPLASH

Πόσα παιδιά δεν έφτιαχναν... αυτοσχέδιες φανέλες και έβαζαν το "10". Πόσα εκατομμύρια εμφανίσεων δεν έχουν πουληθεί με αυτόν τον αριθμό. Αμέσως νιώθεις ότι... εξυψώνεσαι ο ίδιος, ότι είσαι ένας από αυτούς, αποκτάς ικανότητες που δεν θα τις είχες με οποιονδήποτε άλλο αριθμό. Είσαι το "δέκα" και έχεις μια ιδιαίτερη λάμψη.

Είναι μια παράδοση που ξεκίνησε πολλές δεκαετίες πίσω και παρά τις αναρίθμητες αλλαγές που έχουν επέλθει παντού, σε μεγάλο βαθμό διατηρείται μέχρι και σήμερα. Αυτή η παράδοση δεν θα μπορούσε να μην ακολουθεί και ένα από τα πιο παρεΐστικα, γευστικά και αμιγώς ελληνικά ποτά όπως το τσίπουρο, το οποίο είναι εφάμιλλο της ωραίας διάθεσης, των όμορφων συναισθημάτων, της καλής παρέας.

Γιατί το "10" ξεχωρίζει στον αθλητισμό;


Και όταν αναφερόμαστε στο τσίπουρο, το Δεκαράκι είναι αυτό που έρχεται πρώτο στο μυαλό. Το Δεκαράκι πρώτο απόσταξε και πρόσφερε την πρώτη οικογένεια μονοποικιλιακού τσίπουρου στους καταναλωτές του και γι' αυτό κατάφερε να κυριαρχήσει στη συνείδηση όλων. Σε κάθε μάζωξη, σε κάθε βραδιά που μένει χαραγμένη στο μυαλό σου και την θυμάσαι με νοσταλγία. Και φυσικά η γεύση του που αφήνει στον ουρανίσκο όλα εκείνα τα στοιχεία που το κάνουν τόσο ξεχωριστό.

Το τσίπουρο σημαίνει παράδοση, παρέα, όμορφα συναισθήματα και έκρηξη γεύσεων

Μια οικογένεια μονοποικιλιακών που αποτελείται από το εκρηκτικό Μοσχάτο, την αρχοντική Μαλαγουζιά και τον αρμονικό Ροδίτη Αλεπού, δίνοντας με αυτό τον τρόπο νέα διάσταση απόλαυσης και ποιότητας στο τσίπουρο. Η παραδοσιακή διαδικασία πολλαπλής επαναπόσταξής του, σε παραδοσιακούς, χειροποίητους, χάλκινους άμβυκες είναι που δημιουργεί αυτό το υπέροχο αποτέλεσμα, αυτή την έκρηξη γεύσεων και αρωμάτων.

Παράγονται χωρίς γλυκάνισο και με αλκοολικό βαθμό 40% Vol. Τρία τσίπουρα που ξεχωρίζουν σε κάθε γουλιά και που σε "ταξιδεύουν". Είναι το ιδανικό τσίπουρο για να συνοδεύσει κάθε οικογενειακή ή φιλική συγκέντρωση. Ακόμα και μια βραδιά που θέλεις να είσαι εσύ και ο.... εαυτός σου, αποτελεί την καλύτερη δυνατή παρέα.

Γιατί το "10" ξεχωρίζει στον αθλητισμό;


Θέλεις να πας σε ένα τσιπουράδικο, σε μια ψαροταβέρνα, να μαζευτείτε για ταινία ή να παίξετε επιτραπέζια; Η οικογένεια Δεκαράκι "απογειώνει" την κάθε στιγμή, φέρνει τη χαρά, συνοδεύει ιδανικά κάθε μάζεμα. Είναι το τσίπουρο που βγάζει τον καλύτερό μας εαυτό. Όπως όταν έχουμε το "10" στην πλάτη και σαγηνεύουμε τα πλήθη...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ