ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΑ

Αυγενάκης: "Είναι αναγκαίο οι εκλογές στην ιστιοπλοΐα να διεξαχθούν από προσωρινή διοίκηση"

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης σε ομιλία του στη Βουλή
Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης

«Το αίτημα για κάθαρση είναι συνολική απαίτηση της αθλητικής οικογένειας και της ελληνικής κοινωνίας, απαιτείται διορισμός προσωρινής διοίκησης» απάντησε με επιστολή του ο Λευτέρης Αυγενάκης στον CEO της World Sailing

Επίσημο αίτημα, από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας (World Sailing) Ντέιβιντ Γκράχαμ, έλαβε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, με το οποίο ζητείτε η θέση της ελληνικής Κυβέρνησης, οι ενέργειές της και οι εξελίξεις απέναντι στις καταγγελίες για σεξουαλική, αλλά και κάθε άλλου είδους βία, καθώς και για κατάχρηση εξουσία στην Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία.

Υπενθυμίζεται ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της World Sailing είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον κ. Αυγενάκη την περασμένη Πέμπτη 21 Ιανουαρίου, αμέσως μόλις είχε παραλάβει αναλυτική επιστολή Ολυμπιονικών και Πρωταθλητών μας, η οποία ζητούσε την άμεση παρέμβαση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας.

Ο κ. Γκράχαμ είχε τότε εκφράσει την ανησυχία και την απογοήτευσή του για τα καταγγελλόμενα και είχε ζητήσει στενή συνεργασία με την Κυβέρνηση και την αθλητική κοινότητα της χώρας μας.

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού ανταποκρίθηκε αμέσως στο επίσημο αίτημα της World Sailing, με απαντητική επιστολή προς τον κ. Γκράχαμ.

Ο κ. Αυγενάκης επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «οι σοβαρότατες καταγγελίες αποτελούν ζήτημα ευρύτερου κοινωνικού ενδιαφέροντος, για τη δραστική αντιμετώπιση του οποίου έχουν επιδείξει προσωπικό ενδιαφέρον τόσο η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας όσο και ο Πρωθυπουργός της χώρας μας» και πως «η δυσφήμηση που υφίσταται το άθλημα καθημερινώς, λόγω των χειρισμών μεμονωμένων ατόμων που κρατούν στα χέρια τους την τύχη του αθλήματος για σχεδόν 25 χρόνια, δεν συνάδει ούτε με την διαρκή κοινωνική του προσφορά, ούτε με τις αξίες που πρεσβεύει το σύνολο της αθλητικής κοινότητας της ιστιοπλοΐας».

Επιπλέον, αναφέρεται στις άμεσες ενέργειες που ήδη δρομολογήθηκαν, όπως:

* Αναστολή οποιουδήποτε είδους χρηματοδότησης της ΕΙΟ από την Πολιτεία

* Ενδελεχής διαχειριστικός και οικονομικός έλεγχος από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας για την εξακρίβωση τυχόν φαινομένων διαφθοράς, αδιαφάνειας και κακοδιοίκησης, το πόρισμα του οποίου αναμένεται

* Έλεγχος από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης «πόθεν έσχες», όλων των μελών του ΔΣ της Ομοσπονδίας (παράλειψη δήλωσης συνιστά ποινικό αδίκημα που τιμωρείται με φυλάκιση και χρηματική ποινή έως 100.000€ για κάθε παραβάτη) το πόρισμα της οποίας αναμένεται.

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού ενημερώνει, επιπλέον, τον κ. Γκράχαμ ότι «υπάρχουν σοβαρές παρατυπίες όσον αφορά την νομιμότητα των προσλήψεων συγκεκριμένων ατόμων του προσωπικού της Ομοσπονδίας για το έτος 2019, κατά παράβαση όσων ορίζονται από το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού για τους σχετικούς διαγωνισμούς πρόσληψης που έπρεπε να διενεργηθούν και δεν έγιναν ποτέ, σύμφωνα με την έκθεση επιθεώρησης και ελέγχου που διενεργήθηκε από την αρμόδια επιτροπή του Συμβουλίου».

Ο κ. Αυγενάκης τονίζει παράλληλα πως «το αίτημα για κάθαρση είναι καθολικό τόσο από πλευράς της πλειοψηφίας των ενεργών σωματείων ιστιοπλοΐας όσο και από πλευράς της ελληνικής κοινωνίας, ενώ και το σύνολο του πολιτικού κόσμου της χώρας βρίσκεται στο πλάι των αθλητών μας. Δεκάδες ιστιοπλοϊκά σωματεία έχουν δημοσίως εκφράσει την ανάγκη άμεσης ανανέωσης στη διοίκηση της Ομοσπονδίας, ενώ έχουν ήδη υπάρξει και αρκετές παραιτήσεις από το Διοικητικό της Συμβούλιο».

Και καταλήγει ο Υφυπουργός Αθλητισμού ως προς τη θέση της ελληνικής Κυβέρνησης: «Το ζήτημα που έχει ανακύψει, πέραν των ευρημάτων των Αρχών και της Δικαιοσύνης, αναδεικνύει και ένα ακόμα πολύ σοβαρό ζήτημα ηθικής φύσεως. Αυτό της ανεπηρέαστης διενέργειας των επικείμενων εκλογών της Ομοσπονδίας. Είναι αναγκαίο οι εκλογές να διεξαχθούν από προσωρινή διοίκηση που θα απαρτίζεται από εξέχουσες προσωπικότητες του αθλητισμού και όχι από τους εναπομείναντες στο εν ενεργεία Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο είχε συνολικά την ηθική υποχρέωση να παραιτηθεί.

Καθιστούμε σαφές σε όλους τους τόνους πως το Κράτος μας και το σύνολο της αθλητικής οικογένειας επιθυμεί διαφάνεια, δημοκρατικότητα και ηρεμία στα πανιά των ιστιοπλόων μας. Και αυτά μπορούν να εξασφαλιστούν μόνο εάν υπάρξει συντονισμένη δράση από πλευράς ελληνικής Πολιτείας και Δικαιοσύνης, Παγκόσμιας Ομοσπονδίας και αθλητικής κοινότητας για τον ορισμό προσωρινής διοίκησης που θα οδηγήσει την Ομοσπονδία σε διαφανείς, δημοκρατικές και ηθικά ακέραιες εκλογές.

Αν αποφασίσετε να προβείτε σε αυτήν την ενέργεια να γνωρίζετε πως η ελληνική Κυβέρνηση θα σταθεί αρωγός σας στην εφαρμογή της».

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ