EUROBASKET 2022

Eurobasket review: Ω τι κόσμος μπαμπά και ο Φουρνιέ έψησε τη Λιθουανία

Eurobasket review: Ω τι κόσμος μπαμπά και ο Φουρνιέ έψησε τη Λιθουανία

Έντεκα από τα δώδεκα ματς είδε (λέμε τώρα) ο Γιάννης Φιλέρης που γράφει για τις εκδρομές Φινλανδών, Λιθουανών και Εσθονών σε ένα Ευρωμπάσκετ, τα γεμάτα γήπεδα τον Φουρνιέ που κέρασε κρουασάν τη Λιθουανία και το κάρφωμα Αντετοκούνμπο που αντέγραψε ο Μάτκοβιτς

Δεν ξέρω τι λέτε εσείς, αλλά εγώ βλέπω ένα Ευρωμπάσκετ με κόσμο και κοσμάκη. Η ιδέα της FIBA για συνδιοργάνωση τεσσάρων πόλεων, άρα ένα γηπεδούχο σε κάθε όμιλο έχει αποδειχθεί σωτήρια, καθώς εκλείπουν τα ματσάκια που έβλεπαν οι συγγενείς, οι φίλοι και μερικοί ταλαίπωροι δημοσιογράφοι. Και προσοχή! Δεν είναι μόνο οι φίλαθλοι της ανά γκρουπ οικοδέσποινας. Έχουμε και εκδρομές κυρίες και κύριοι.

Σκεφτείτε ότι από την Φινλανδία (ναι, από το Ελσίνκι, ή ξέρω γω από το Τούρκου και το Τάμπερε) πήγαν στην πρωτεύουσα της Τσεχίας 5.000 και πλέον μπασκετόφιλοι, που τα τελευταία χρόνια αυξάνονται και πληθύνονται στην χώρα της οποίας τυγχάνει πρωθυπουργός η συμπαθέστατη κυρία Σάνα Μαρίν.

Οι Φινλανδοί δεν μπήκαν μόνο στο ΝΑΤΟ, αλλά έχουν αγαπήσει το μπάσκετ και την Εθνική τους και αυτές τις μέρες κάνουν βόλτες στην Πράγα για να συμπαρασταθούν στην Wolf Pack, όπως είναι το παρατσούκλι της φινλανδικής ομάδας. Αγέλη λύκων δηλαδή. Λυκοπαρέα. Ή λυκοσυμμαχία (λόγω ΝΑΤΟ, καλά δεν τα λέω σφε Κουτσούμπα;)

Η οποία Φινλανδία, βέβαια, έκανε φύλλο και φτερό την Πολωνία. Τριάντα πόντους στο κεφάλι έριξε η αγέλη των λύκων, με τον Σασου Σάλιν να βλέπει το καλάθι σαν βαρέλι: 6/11 τρίποντα είχε ο γίγαντας και ο προπονητής του, Λάσι Τουόβι τον χαρακτήρισε "απολαυστικό", θέλοντας να του τονώσει και την αυτοπεποίθηση, μετά το κακό ματς που είχε στην αποτυχημένη πρεμιέρα κόντρα στο Ισραήλ

Ο Μαρκάνεν είχε ξανά κέφια και έκανε τα δικά του, όπως πάσες σαν αυτή

"Μάλλον ξεχάσαμε να φύγουμε από το ξενοδοχείο μας" είπε ο Σοκολόφσκι της Πολωνίας. Κι έχασαν με +30 πόντους, ενώ πριν δυο μέρες είχαν νικήσει τους Τσέχους με 15. Και εις ανώτερα.

Γαλλία σαν ζεστά κρουασάν από τον ... Φουρνιέ

Δεν έχουν ταξιδέψει, βέβαια, μόνο οι Φινλανδοί. Οι Λιθουανοί δίνουν και (στην αρένα της Κολωνίας) δυναμικό παρών. Είναι και κοντά, κάπου 4.000 "λιετούβος" ξελλαρυγγιάζονται σε κάθε παιχνίδι, χτυπάνε τα τύμπανά τους, φοράνε και τις περίεργες περικεφαλαίες, ένας έχει ντυθεί και Ινδιάνος, πίνουν μπύρες, γενικώς κάνουν φασαρία.

Πηγαίνοντας προς το γήπεδο για το ματς με τη Γαλλία έκαναν κατάληψη στην περίφημη γέφυρα της Κολωνίας

Παρά την ατμόσφαιρα που θύμιζε ματς στη Ζαλγκίριο Αρένα του Κάουνας το τσαγάκι το κέρασαν οι Γάλλοι. Με ζεστά κρουασάν από τον ... Φουρνιέ, καθώς ο έξοχος σκόρερ από το ΝΒΑ, ήταν ο κυριος εκφραστής του πάθους των τρικολόρ για την πρώτη νίκη τους στο τουρνουά (27) πόντους αν και αυτός που στο τέλος έκρινε το ματσάκι ήταν ο Ρουντι ο Γκομπέρ. Είχε 6/6 βολές και 1/5 δίποντα. Ένα καλάθι έβαλε, δηλαδή. Αυτό, όμως, ουσιαστικά έδωσε τη νίκη στην ομάδα του (και φάουλ κύριε διαιτητά...)

Η Γαλλία ήθελε οπωσδήποτε να απαντήσει: "Μας έκανε καλό αυτή η νίκη στην αυτοπεποίθηση μας" παραδέχθηκε ο Γιαμπουζελέ (ή Γιαμπουσέλι, ή Γιαμπουσέλ) με τους Λιθουανούς να βρίσκονται στο μεγαλύτερο διάστημα μπροστά και τον Γκριγκόνις να έχει (ειδικά στο πρώτο ημίχρονο) να κάνει αεροπλανικά. Στο δεύτερο οι Γάλλοι τον πίεσαν όσο κανέναν. Μέχρι και γονατιά του έριξαν του έρμου...

Ο Βενσάν Κολέ είδε την ομάδα του να ανασαίνει μετά την τραζίκ εμφάνιση της πρεμιέρας. Αυτή τη φορά έριξε στη μάχη και τον Μουσταφά Φαλ, που έδωσε τις γνωστές βοήθειες και έκανε μια πιρουέτα, εκθέτοντας τον Γιόνας Βαλαντσιούνας.

Οι Λιθουανοί την πάτησαν. Δυο ήττες (από Σλοβενία, Γαλλία) και το ξεκίνημα σε αυτό τον όμιλο που έτσι κι αλλιώς θα γινόταν της κακομοίρας δεν ήταν γι αυτούς το καλύτερο δυνατό: "Τι να σας πω; Θα πρέπει να μάθουμε να κερδίζουμε" είπε ο Βαλαντσιούνας. Έχουν μπροστά τους και τη Γερμανία, η οποία πάντως τους έκανε τη χάρη και νίκησαν τη Βοσνία, γιατί αν γινόταν το αντίθετο θα έμπλεκαν ακόμη περισσότερο.

Σρούντερ, όπως καθηγητής Μουλερ;

Οι Γερμανοί, πάντως, το έριξαν στο σορολόπ για ένα ημίχρονο. Τελικά ο Σρέντερ, δηλαδή ο Σρούντερ (όπως ο καθηγητής Μούλερ) έδωσε το σύνθημα για ένα 18-0, που άλλαξε τη ροή του ματς και αντί οι Βόνσιοι να συνεχίζουν να είναι μπροστά (κάποια στιγμή πέρασαν και με 11π) βρέθηκαν πίσω με 12.

Ο Μούσα (30) και Νούρκιτς (21) έβαλαν τους 51 πόντους από τους 82 της Βοσνίας, η οποία στο τέλος, υποτάχτηκε στη μοίρα της. Δεν ήταν εύκολη η νίκη των Γερμανών γιατί η Βοσνία της έβαλε δύσκολα και το ματς έμοιαζε -για αρκετή ώρα- με μονομαχία στο Ελ Πάσο. Όπως εδώ με τα διαδοχικά κοψίματα Νούρκιτς και Βάγκνερ.

Οι Γερμανοί συμπλήρωσαν δυο νίκες κι αν κερδίσουν και τη Σλοβενία, πιθανότατα θα τερματίσουν πρώτοι στο γκρουπ, κοιτώντας όσο ψηλότερα γίνεται..

Τι άλλο είδαμε στην τρίτη ημέρα (2η αγωνιστική) του ωραίου Ευρωμπάσκετ;

Την Ουκρανία να βρίσκεται (μαζί με την Ελλάδα) στην κορυφή του τρίτου ομίλου. Αν και οι Εσθονοί είχαν ενθουσιάσει το κοινό 2.000 συμπατριωτών τους (οι εκδρομές που λέγαμε) προηγήθηκαν σε όλο το παιχνίδι, η Ουκρανία πήρε τη δεύτερη νίκη της, στο μοναδικό σημείο του ματς που πέρασε μπροστά. Λίγο πριν από το τέλος.

"Ξέρετε ότι εδώ έχουμε έρθει για να νικήσουμε την Βρετανία και την Εσθονία, χωρίς να μας ενδιαφέρει τι θα κάνουμε με Ελλάδα, Ιταλία και Κροατία. Άρα είμεθα ευτυχείς" εξήγησε ο πλέι-μέικερ Ιλια Σιντόροφ. Πως να μην είναι αφού ουσιαστικά με αυτή τη νίκη προκρίθηκαν στους "16"!

Οι Εσθονοί έχασαν την τελευταία επίθεση, γιατί όπως είπε ο προπονητής τους πέστο μου με ένα Γιουκαλίλι (ή Γιούκα Τοϊγιάλα) οι "θεοί του μπάσκετ δεν ήταν μαζί μας". Τους άτιμους.

✍ Οι Τσέχοι -χωρίς τον Σατοράνσκι- έφαγαν και δεύτερη σφαλιάρα. Αυτή τη φορά αναμενόμενη, καθώς οι Σέρβοι δεν είχαν διάθεση για πολλά αστεία. Μπροστά σε 15.067 φιλάθλους (ρεκόρ εισιτηρίων για την αρένα της Πράγας) ο Γιόκιτς έκανε νταμπλ-νταμπλ και ο Πέσιτς που δήλωσε ότι "δεν μας κάνει καλό να κερδίζουμε συνέχεια με 20 πόντους, αλλά θέλουμε να βελτιωνόμαστε"

Οι συνεργασίες Μίτσιτς-Γιόκιτς, πάντως, είναι χάρμα ειδέσθαι που λέγαμε και παλαιόθεν (κάνα αιώνα πίσω, δηλαδή)

✍ Δύο νίκες οι Σέρβοι, δυο και οι Σλοβένοι που δεν είχαν το παραμικρό πρόβλημα κόντρα στην Ουγγαρία. Ο Ντόντσιτς ήταν σε φόρμα. Μιλάμε για καταχθόνιο τύπο

Οι Τούρκοι παραλίγο να βρουν τον μπελά τους από τη Βουλγαρία του Σάσα Βεζένκοβ (28π-15ρ). Έχαναν στο ημίχρονο, αλλά εν τέλει απλοποίησαν τα πράγματα με τον Τσετίν Οσμάν να έχει 25 πόντους, τον Σενγκούν 20 και όλη την ομάδα ... 29 ασίστ. Μετά ζήταγαν ξανά συγγνώμη από τον κόσμο: "Δεν γίνεται να ξεκινάμε τόσο χαλαρά. Δεν θα το ξανακάνουμε" είπε ο Αλπερίν. Μην είσαι τόσο σίγουρος μεγάλε! Σεφτέ έκαναν οι Μαυροβούνιοι και η Κροατία ενώ δυο νίκες συμπλήρωσαν Ισραήλ και Ισπανία με τον Ρούντι Φερνάντεθ να δηλώνει: "Θα ήθελα να είμαι με την οικογένεια μου, αλλά ήταν μια ευκαιρία να παίξω μαζί με αυτά τα παιδιά. Είναι η οικογένεια μου αυτή την στιγμή. Και τα παιδιά μου". Τον αντιπαθείτε ακόμα;

Ωραία φάση, για το τέλος, από την Κροατία με το κάρφωμα του Μέτκοβιτς. Αντιγραφή του Αντετοκούνμπο (στο μεταξύ μας παιχνίδι) και πολύ καλή μάλιστα


TAGS EUROBASKET 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ