EUROPA LEAGUE

Ζόρια - ΑΕΚ 1-4: Ντόρτια και όχι... Ζόρια

Ζόρια - ΑΕΚ 1-4: Ντόρτια και όχι... Ζόρια

Με μεγάλους πρωταγωνιστές τους Τάνκοβιτς και Λιβάγια, η ΑΕΚ επικράτησε 4-1 της Ζόρια στην Ουκρανία και πανηγύρισε την πρώτη νίκη στον όμιλο της στο Europa League, μένοντας παράλληλα ζωντανή στη μάχη της πρόκρισης. (VIDEOS)

Τρία χρόνια δίχως νίκη στους ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης ήταν πολλά για την ΑΕΚ. Η Ένωση επικράτησε 4-1 της Ζόρια στην Ουκρανία για την 3η αγωνιστική του Europa League και πανηγύρισε την πρώτη νίκη στον όμιλο, διατηρώντας ζωντανές τις ελπίδες για πρόκριση στον επόμενο γύρο, αφού την ίδια ώρα η Λέστερ νίκησε 4-0 την Μπράγκα.

Μεγάλοι πρωταγωνιστές για την ΑΕΚ οι Μουαμέρ Τάνκοβιτς (1 γκολ, 1 ασίστ) και Μάρκο Λιβάγια (2 γκολ, 1 ασίστ), οι οποίοι πήραν από το χέρι την ομάδα τους και την οδήγησαν σε μία εμφατική νίκη. Από... κοντά και ο Πέτρος Μάνταλος που έκανε τη διαφορά σε ακόμα μία αναμέτρηση, ενώ παρά την απώλεια του Νέλσον Ολιβέιρα πριν από τον αγώνα λόγω γαστρεντερίτιδας, οι "κιτρινόμαυροι" δεν επηρεάστηκαν.

Πλέον, η Ένωση βρίσκεται στο -3 από τη δεύτερη Μπράγκα και θέλει να κάνει το 2Χ2 κόντρα στη Ζόρια στο ματς της Αθήνας, αλλά κι η Λέστερ να κάνει το απόλυτο στον όμιλο.

Ο ΤΑΝΚΟΒΙΤΣ ΤΑ ΕΚΑΝΕ ΟΛΑ

Η ΑΕΚ μπήκε πιο δυνατά στον αγωνιστικό χώρο, ανέλαβε τα ηνία και κατάφερε να μετουσιώσει σε γκολ την πρώτη καλή στιγμή της στον αγώνα. Ο Μάρκο Λιβάγια, που επιλέχθηκε για την κορυφή της επίθεσης στο πλευρό του Μουαμέρ Τάνκοβιτς, δέχθηκε την μπάλα μέσα στην περιοχή, απέφυγε τον Αμπού Χάνα, έκανε το γύρισμα, με την μπάλα να βρίσκει στον Τσίγκανικς και να στρώνεται στον Σουηδό επιθετικό, ο οποίος με όμορφο πλασέ νίκησε τον Σεβτσένκο για το 0-1.

Ο Τάνκοβιτς σκόραρε για δεύτερο σερί παιχνίδι στο Europa League, ύστερα από το γκολ κόντρα στη Λέστερ και λίγο έλειψε να ανεβάσει το δείκτη του σκορ στο 2-0 στο 15', αλλά ο Ουκρανός τερματοφύλακας αρνήθηκε την παραβίαση της εστίας του με όμορφο επέμβαση.

Μετά το 15ο λεπτό, η Ζόρια ανέβηκε μέτρα στον αγωνιστικό χώρο και έψαξε την ισοφάριση, αλλά πέρα από κάποια μακρινά σουτ του Κοτσέργκιν, που ήταν η μόνιμη πηγή κινδύνων από την πλευρά της ουκρανικής ομάδας, δεν απείλησε με αξιώσεις την εστία του Παναγιώτη Τσιντώτα. Η Ένωση έδωσε την μπάλα στην αντίπαλό της και προσπάθησε να "χτυπήσει" στις κόντρα επιθέσεις.

Σε μία εξ αυτών, ο Λιβάγια κατέβασε όμορφα την μπάλα από βαθιά πάσα του Στράτου Σβάρνα, συνεργάστηκε με τον Τάνκοβιτς και ο Σουηδός από... εκτελεστής έγινε δημιουργός, προσφέροντας την ασίστ στον Πέτρο Μάνταλο για το 0-2 της ΑΕΚ.

Μάλιστα, ο αρχηγός της Ένωσης είχε άλλη μία καλή στιγμή τρία λεπτά αργότερα και συγκεκριμένα στο 38', αλλά ο Σεβτσένκο μπλόκαρε σταθερά την κεφαλιά του. Η Ζόρια, εμφανώς επηρεασμένη από το δεύτερο εις βάρος της γκολ, δεν αντέδρασε ουσιαστικά πέρα από μία καλή στιγμή με τον Καμπάεβ στο 44', που προήλθε από σέντρα του Γκρόμοβ και λάθος αντίδραση του Νεντελτσεάρου.

ΛΙΒΑΓΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ

Η εικόνα δεν άλλαξε ούτε στο δεύτερο μέρος. Η Ζόρια προσπάθησε να μπει ξανά στη διεκδίκηση του αγώνα, αλλά η ΑΕΚ εκμεταλλεύτηκε τα κενά και έφτασε σε τρίτο γκολ με τον Λιβάγια στο 54ο λεπτό. Ο Κροάτης επιθετικός βγήκε στην αντεπίθεση, απέφυγε τον Άμπου Χάνα και με όμορφο συρτό σουτ διαμόρφωσε το 3-0, θυμίζοντας Λιβάγια απ' τα... παλιά.

Γενικότερα, ο 27χρονος επιθετικός είχε εξαιρετική εικόνα μετά από καιρό, βοηθώντας τα μέγιστα την ομάδα του να φτάσει στη νίκη. Η Ζόρια προσπάθησε με αλλαγές να αλλάξει η εικόνα του παιχνιδιού, αλλά χωρίς αποτέλεσμα, με την Ένωση να διαχειρίζεται το υπέρ της προβάδισμα. Τελικά, το μόνο που κατάφερε η ουκρανική ομάδα ήταν να μειώσει με τον Κοτσέργκιν στο 81' με όμορφο σουτ.

Ωστόσο, η... χαρά των Ουκρανών κράτησε ελάχιστα δευτερόλεπτα, αφού με τη σέντρα η ΑΕΚ έφτασε σε τέταρτο γκολ με τον Λιβάγια, ο οποίος πήρε το "ριμπάουντ" ύστερα από σουτ του Βασιλαντωνόπουλου και ασταθή απόκρουση του Σεβτσένκο. Στα αξιοσημείωτα της βραδιάς, η επιστροφή στη δράση του Κώστα Γαλανόπουλου ύστερα από σχεδόν 11 μήνες.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

ΓΗΠΕΔΟ: Zaporizhia CIty Stadium

ΖΟΡΙΑ (Bίκτορ Σκρίπνικ): Σεβτσένκο, Χομτσενόβσκι (59' Φαβόροβ), Βέρνιντουμπ, Αμπού Χάνα, Τσίγκανικς, Ιβανισένια, Κοτσέργκιν, Γιούρτσενκο, Καμπάεβ (59' Γκλάντκι), Λούνοβ (46' Ναζάρια), Γκρόμοβ (46' Σαγιάντ).

ΑΕΚ (Τζανλούκα Κολονέλο): Τσιντώτας, Βασιλαντωνόπουλος, Σβάρνας, Τσιγκρίνσκι, Νεντελτσεάρου, Ινσούα, Σάκχοφ (69' Σαμπανάτζοβιτς), Κρίστισιτς (85' Γαλανόπουλος), Μάνταλος (85' Μπότος), Τάνκοβιτς (75' Ανσαριφάρντ), Λιβάγια.

ΓΚΟΛ: 81' Κοτσέργκιν / 7' Τάνκοβιτς, 34' Μάνταλος, 54', 81' Λιβάγια

ΚΑΡΤΕΣ: 66' Βέρνιντουμπ / 30' Μάνταλος, 77' Ανσαριφάρντ, 87' Ινσούα

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Γουίλιαμ Κόλουμ (Σκωτία)

ΒΟΗΘΟΙ: Ντέιβιντ Μακγκίτσι (Σκωτία), Σον Καρ (Σκωτία)

ΤΕΤΑΡΤΟΣ: Νίκολας Γουόλς (Σκωτία)

TAGS EUROPA LEAGUE ΑΕΚ ΖΟΡΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ