ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Βασίλης Μπάρκας: Ο κορυφαίος της Ουτρέχτης

Ο Βασίλης Μπάρκας
Ο Βασίλης Μπάρκας INTIME SPORTS

Οι εντυπωσιακές επιδόσεις του Βασίλη Μπάρκα στην εστία της Ουτρέχτης τον έχρισαν παίκτη του μήνα της Eredivisie για τον Δεκέμβριο βάσει της σχετικής αξιολόγησης του ολλανδικού περιοδικού Voetbal International. Στη συνέντευξη που παραχώρησε δεν αναφέρθηκε σε μεταγραφικά σενάρια, γιατί τέτοια, τουλάχιστον σε εκείνον, δεν έχουν φτάσει.

Δεν συνηθίζεται. Τερματοφύλακας και παίκτης του μήνα της Eredivisie σύμφωνα με την καθιερωμένη ψηφοφορία του Voetbal International.

Τα νούμερα όμως, αδυσώπητα, δεν αφήνουν αμφιβολίες. Και για τον Βασίλη Μπάρκα, τον παίκτη του μήνα για τον Δεκέμβριο, αυτά είναι καθηλωτικά, δικαιώνοντας απόλυτα την απόφαση του κορυφαίου ολλανδικού περιοδικού.

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα του περασμένου χρόνου είχε ποσοστό επεμβάσεων 90%. Βάσει της μέτρησης της Opta για τα xGoals, η Ουτρέχτη έπρεπε να είχε δεχτεί 5,5 γκολ (συνολικά στον μήνα).

Συνολικά, δέχτηκε δύο, με τον Μπάρκα κοινώς να αποτρέπει με τις επεμβάσεις του 3,5, υπερδιπλάσιος από τον αμέσως επόμενο, αυτόν του Γερμανού της Τβέντε, Λαρς Ούνεσταλ.

Η διαδρομή της καριέρας του μέσα απ' τα μάτια του

Καθιερωμένη η παρουσίαση του κορυφαίου παίκτη του μήνα μέσω συνέντευξης, του Μπάρκα στο Voetbal International συνέπεσε και με το ανάλογα φουριόζικο ποδαρικό του στο 2024, όπου κόντρα στη Βίτεσε αναδείχτηκε για έκτη φορά στο φετινό πρωτάθλημα Man of The Match, αλλά και τη μεταγραφολογία.

Για τη δεύτερη δεν είπε τίποτα. Έτσι κι αλλιώς, δεν θα μπορούσε (μεταγενέστερη γαρ).

Μοιράστηκε τη διαδρομή της καριέρας του, από τα ξεκινήματα – "κατά λάθος ως τερματοφύλακας" - στον Ατρόμητο, τη μετακόμιση στην "ομάδα των ονείρων" ΑΕΚ, την πανάκριβη μεταγραφή και τις δυσκολίες που συνάντησε στη Σέλτικ – "τεράστιο club, αλλά δεν θα συνιστούσα σε τερματοφύλακα να πάει εκεί" -, τη διέξοδο που πρόσφερε ο αρχικός δανεισμός στην Ουτρέχτη και την επιστροφή στη χώρα της μητέρας του και πώς τελικά, το περασμένο καλοκαίρι, μονιμοποιήθηκε στον ολλανδικό σύλλογο – "απόφαση καρδιάς" -, όπου πλέον διαπρέπει, περιμένοντας μεταξύ άλλων και το δεύτερο παιδί του στο τέλος της ερχόμενης άνοιξης, όντας από τα ενεργότερα μέλη μιας άκρως ενεργής (παρότι όχι πολυάριθμης) ελληνικής παροικίας.

Το πολυπόθητο comeback στην Εθνική

Βασικός στόχος πλέον: "Να επιστρέψω στην Εθνική". Στην Εθνική. Για Ελλάδα, γενικότερα, νωρίς, πολύ νωρίς ακόμη. Και για τη σεζόν, αλλά και… γενικά.

Έτσι κι αλλιώς, μέχρι και χτες, κόντρα στη σεναριολογία, ούτε… αναπάντητη δεν είχε υπάρξει, ούτε sms δεν είχε ανταλλάξει (και οποιοσδήποτε από το περιβάλλον του) με κανέναν από όσους παρουσιάζονται ως ενδιαφερόμενοι, νυν ή μελλοντικοί.

Η Ουτρέχτη έχει option μονοετούς επέκτασης, προοπτική που – δεδομένα – δεν τον βρίσκει αντίθετο. Ούτε αγωνιστικά, ούτε οικονομικά (κάτι που δεν περιορίζεται μόνο στις μισθολογικές απολαβές του).

Το περιθώριο που υπάρχει για την ενεργοποίησή της εξαντλείται στα τέλη Μαΐου (αναμένεται πολύ συντομότερα...) και σε περίπτωση που υλοποιηθεί, δεν υφίσταται για την επόμενη πλέον σεζόν το buy out που είχε προβλεφθεί – και ισχύει – για την τρέχουσα.

Για όλ’ αυτά όμως, χρόνος περίσσιος υπάρχει. Όπως και βάσει των πεπραγμένων του, μάτια πολλών (και σίγουρα όχι ελληνικών), βδομάδα παρά βδομάδα, στα παιχνίδια της Ουτρέχτης.

TAGS ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ