UEFA

UEFA: Έρχεται αναδιανομή των εσόδων με περισσότερα χρήματα για τους "μικρούς"

UEFA President Aleksander Ceferin arrives for the 2023/24 UEFA Europa League group stage draw at the Grimaldi Forum in Monaco, Friday, Sept. 1, 2023. (AP Photo/Daniel Cole)
UEFA President Aleksander Ceferin arrives for the 2023/24 UEFA Europa League group stage draw at the Grimaldi Forum in Monaco, Friday, Sept. 1, 2023. (AP Photo/Daniel Cole) AP

Όπως ανακοινώθηκε, από το 2024 η UEFA θα αυξήσει την κατανομή των εσόδων της από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της σε συλλόγους που δεν συμμετέχουν στα Κύπελλα Ευρώπης.

Η UEFA θα αυξήσει απ’ το 2024 την κατανομή των εσόδων της από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της σε συλλόγους που δεν συμμετέχουν στα Κύπελλα Ευρώπης, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη (6/9), στην αυγή της τελευταίας σεζόν με το ισχύον format.

Ταυτόχρονα με το άκρως προσοδοφόρο Champions League, το Europa League και το Europa Conference League θα περάσουν την τριετία 2024-2027 σε ένα σύστημα μίνι-πρωταθλημάτων που θα αντικαταστήσει την τρέχουσα φάση των ομίλων. Και η κατανομή των μεγάλων κερδών τους -κυρίως από τηλεοπτικά δικαιώματα- θα εξελιχθεί, εν μέσω μιας διευρυμένης συζήτησης για την αθλητική δικαιοσύνη στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Σύμφωνα με τη νέα συμφωνία που "κλείδωσε" την Τετάρτη (6/9) μεταξύ της UEFA και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Συλλόγων (ECA), οι ομάδες που δεν θα προκρίνονται για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, θα μοιράζονται το 7% κατά τη διάρκεια της περιόδου, ήτοι 440 εκατομμύρια ευρώ ανά σεζόν και 1,32 δισεκατομμύρια ευρώ στο σύνολο του τριετούς κύκλου. Μία αύξηση 3% σε σχέση με το 4% που ίσχυε μέχρι φέτος.

Το μερίδιο που χορηγείται στους συλλόγους που αποκλείστηκαν κατά την προκριματική φάση δεν αλλάζει (μένει στο 3%), ενώ θα αυξηθούν τα χρήματα για τους συλλόγους που συμμετέχουν στις τρεις διοργανώσεις "με μεγαλύτερη εστίαση στη συμμετοχή (27,5% σε σύγκριση σε 25% επί του παρόντος), και την απόδοση (37,5% έναντι 30% σήμερα)" όπως ανέφερε η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική συνομοσπονδία.

Οι δύο ιδιαιτερότητες του ευρωπαϊκού συστήματος -το μερίδιο της χώρας προέλευσης του συλλόγου στα τηλεοπτικά δικαιώματα (market pool) και ο "συντελεστής" που αντικατοπτρίζει την ιστορική απόδοση κάθε ομάδας θα χάσουν τη σημασία τους. Κι από 45% σήμερα θα πέσουν στο 35% από την επόμενη σεζόν, όπως διευκρινίζει η UEFA με την υπόσχεση, να αποκαλύψει "...τις λεπτομέρειες του νέου συστήματος αργότερα".

Η συμφωνία μεταξύ της UEFA και της ECA, η οποία θέτει το πλαίσιο για τη συνδιαχείριση των διοργανώσεων για κάθε ευρωπαϊκό κύκλο, έρχεται εν μέσω μιας συζήτησης για τη συγκέντρωση οικονομικών πόρων και τροπαίων από λίγα μεγάλα ευρωπαϊκά κλαμπ, εις βάρος των "μικρότερων".

TAGS UEFA ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ