ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΜΙΚΑΣ

Τσιμίκας: Τι είναι το κάταγμα κλείδας και πώς αντιμετωπίζεται

Τσιμίκας: Τι είναι το κάταγμα κλείδας και πώς αντιμετωπίζεται

Τι είναι ακριβώς το κάταγμα κλείδας το οποίο υπέστη ο Κώστας Τσιμίκας στο Λίβερπουλ - Άρσεναλ και κινδυνεύει να μείνει εκτός έως και τρεις μήνες.

Ο Κώστας Τσιμίκας τραυματίστηκε στον αγώνα της Λίβερπουλ με την Άρσεναλ και όπως επιβεβαίωσε ο Γιούργκεν Κλοπ, ο Έλληνας μπακ υπέστη κάταγμα κλείδας. Αυτό σημαίνει πως θα απουσιάσει έως και τρεις μήνες και είναι εξαιρετικά αμφίβολος για τα κρίσιμα ματς της Εθνικής για τα playoffs του Euro 2024.

Ο Τσιμίκας δέχθηκε σπρώξιμο από τον Σακά, έπεσε άτσαλα στο έδαφος, γκρεμίζοντας μάλιστα και τον Γιούργκεν Κλοπ. Ο πόνος του στον ώμο ήταν αβάσταχτος, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου έγινε γνωστός το ακριβές μέγεθος του τραυματισμού.

Τι είναι ακριβώς το κάταγμα κλείδας

Η κλείδα είναι οστό στον ώμο, αποτελεί τον οστικό σύνδεσμό μεταξύ του κορμού και του άνω άκρου και προστατεύει αιμοφόρα αγγεία και νεύρα κάτω από αυτό. Πρόκειται για ένα προεξέχον οστό στην μπροστινή πλευρά των ώμων, στην κορυφή του στήθους.

Το κάταγμα κλείδας είναι ένας συνηθισμένος τραυματισμός, ειδικά στον αθλητισμό. Συμβαίνει από άμεσο χτύπημα στο οστό ή μία πτώση, όπως ακριβώς συνέβη στην περίπτωση του Τσιμίκα, ενώ υπάρχουν τρεις τύποι κατάγματος.

Η θεραπεία του τραυματισμού είναι είτε συντηρητική, είτε χειρουργική. Στην συντηρητική ο ώμος ακινητοποιείται σε νάρθηκα και παραμένει έτσι έως ότου πορωθεί το κάταγμα, 4-6 εβδομάδες.

Φυσικά, θα πρέπει στη συνέχεια να μπει στις προπονήσεις, έστω και προσεκτικά και να βρεθεί στην κατάλληλη φυσική κατάσταση, ώστε να μπορεί να αγωνιστεί. Για να συμβεί αυτό μπορεί να έχουν περάσει και τρεις μήνες.

Υπάρχει και η χειρουργική αντιμετώπιση, η οποία είναι είναι ενδεδειγμένη εάν το κάταγμα είναι ανοιχτό (διάτρηση του δέρματος) ή εάν υπάρχει μεγάλη συντριβή και παρεκτόπιση των καταγματικών άκρων.

TAGS ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΜΙΚΑΣ ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΑΓΓΛΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ