ΕΥΡΩΠΗ

Τσέλσι - Βιγιαρεάλ 1-1 (6-5 στα πέναλτι): Οι μπλε σήκωσαν το Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ με ήρωα τον Κέπα

Τσέλσι - Βιγιαρεάλ 1-1 (6-5 στα πέναλτι): Οι μπλε σήκωσαν το Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ με ήρωα τον Κέπα
© 2020 PETER MORRISON / AP IMAGES

Η Τσέλσι κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ επικρατώντας της Βιγιαρεάλ 6-5 στα πέναλτι (1-1 η κανονική διάρκεια και η παράταση) έχοντας για πρωταγωνιστή τον Κέπα που πέρασε αλλαγή στο 119' και σταμάτησε δύο εκτελέσεις των Ισπανών στην ρωσική ρουλέτα.

Ο Τόμας Τούχελ συνεχίζει να οδηγεί σε ευρωπαϊκές κορυφές την Τσέλσι πριν καν κλείσει έναν χρόνο παρουσίας στον πάγκο της. Μετά από την επιτυχία στο Champions League στο φινάλε της περασμένης σεζόν όπου επιβλήθηκε 1-0 της Μάντσεστερ Σίτι στον τελικό και αναδείχτηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης για δεύτερη φορά στην ιστορία της, η ομάδα του Λονδίνου πανηγύρισε και το 2ο Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ στην ιστορία της (πρώτο μετά το 1998) ρίχνοντας αυτή τη φορά στο καναβάτσο την κάτοχο του Europa League, Βιγιαρεάλ.

Οι δύο ομάδες αναδείχτηκαν ισόπαλες 1-1 στο 90λεπτο με τα τέρματα των Ζιγές (27') και Ζεράρ Μορένο (53') και από τη στιγμή που δεν σκόραρε κάποια εκ των δύο στη συνέχεια, είτε στο 90λεπτο είτε στην ημίωρη παράταση, οδηγήθηκαν στη ρωσική ρουλέτα των πέναλτι, με τον Τούχελ να βάζει όμως τη σφραγίδα του βάζοντας στο 119' τον Κέπα στη θέση του Μεντί.

Εκεί ο Ισπανός κίπερ σταμάτησε δύο εκτελέσεις πέναλτι, των Μαντί και Αλμπιόλ και έτσι "ακύρωσε" το χαμένο πέναλτι του Χάβερτς, με τους μπλε να επικρατούν 6-5 στη διαδικασία και να πανηγυρίζουν το βαρύτιμο τρόπαιο.

Σημειώνεται πως για τρίτη σερί χρονιά το Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ καταλήγει στα χέρια ομάδας με Γερμανό προπονητή αφού πριν από τον Τούχελ το είχαν κατακτήσει οι Γιούργκεν Κλοπ (2019, Λίβερπουλ) και Χάνζι Φλικ (2020, Μπάγερν), ενώ για 8η φορά τα τελευταία εννέα χρόνια το συγκεκριμένο τρόπαιο καταλήγει σε ομάδα που πήρε το Champions League.

Επιπλέον, ο Τούχελ επέκτεινε σε 9 ματς το αήττητο σερί του ως προπονητής απέναντι σε ισπανικές ομάδες (4 νίκες - 5 ισοπαλίες), με τον Έμερι στον αντίποδα να γνωρίζει την τρίτη ήττα σε ισάριθμο Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ που παίρνει μέρος μετά τα αρνητικά αποτελέσματα που είχε στον πάγκο της Σεβίλλης απέναντι σε Ρεάλ και Μπαρτσελόνα.

Το ματς

Η Τσέλσι μπήκε με φόρα στο ματς, λες και είχε κεκτημένη ταχύτητα από τον νικηφόρο τελικό του Champions League λίγους μήνες νωρίτερα απέναντι στην Μάντσεστερ Σίτι, και από νωρίς έδειξε τις διαθέσεις της απέναντι στην Βιγιαρεάλ, περιορίζοντας τους Ισπανούς σε παθητικό ρόλο.

Με όπλο το αδιάκοπο πρέσινγκ η ομάδα του Τούχελ πήρε τα ηνία και έκλεισε το κίτρινο υποβρύχιο στα καρέ του και πριν καν συμπληρωθεί το πρώτο δεκάλεπτο είχε δύο καλές στιγμές: στο 6' το σουτ του Βέρνερ μέσα από την περιοχή υποχρέωσε τον Ασένχο σε δύσκολη επέμβαση ενώ στο 9' το δυνατό σουτ εκτός περιοχής του Καντέ έστειλε τη μπάλα να φύγει ελάχιστα έξω από το δεξί δοκάρι.

Η συνέχεια βρήκε τους μπλε να συνεχίζουν το σφυροκόπημα προκαλώντας ασφυξία στους Ισπανούς και η δικαίωση του πολύ υψηλού τέμπο το οποίο επέλεξαν να υπαγορεύουν στο ματς ήρθε στο 27', με ένα γκολ προϊόν άριστης ομαδικής προσπάθειας.

Ο Αλόνσο βρήκε με ωραία κάθετη πάσα στον κενό χώρο τον Χάβερτς που γύρισε τη μπάλα από τα αριστερά, ο Βέρνερ έκανε κίνηση στο πρώτο δοκάρι και ο Ζιγές που ακολουθούσε τη φάση έστειλε τη μπάλα στην αριστερή γωνία με άψογο πλασέ (1-0).

Μέχρι το ημίωρο η Τσέλσι έκανε ό,τι ήθελε στον αγωνιστικό χώρο έχοντας περιορίσει την Βιγιαρεάλ σε παθητικό ρόλο, με τους Ισπανούς να έχουν την πρώτη καλή στιγμή τους στο 33' με το Ντία που νικήθηκε σε τετ α τετ από τον Μεντί και την Τσέλσι να απαντάει δύο λεπτά αργότερα, με το σουτ του Αλόνσο από καλή θέση εντός περιοχής να εξουδετερώνεται από τον Ασένχο.

Στα τελευταία λεπτά του πρώτου μέρους η Βιγιαρεάλ κατάφερε πάντως να ισορροπήσει και στο 45+3' είχε τη μεγάλη ευκαιρία να φέρει το ματς στα ίσα, όμως η τύχη της γύρισε την πλάτη, με το δυνατό σουτ του Αλμπέρτο Μορένο από το ύψος της μικρής περιοχής να τραντάζει το οριζόντιο δοκάρι και τη μπάλα να μην περνάει την τελική γραμμή για να μείνει το 1-0 για τους μπλε.

Η φάση του Αλμπέρτο Μορένο έδωσε θάρρος στους Ισπανούς και μπήκαν δυναμικά και στο δεύτερο ημίχρονο, με το 52ο λεπτό να τους βρίσκει να έχουν δεύτερη μεγάλη ευκαιρία. Μορένο και πάλι πρωταγωνιστής, αυτή τη φορά ο Ζεράρ, με τον φορ της ομάδας του Έμερι να βγαίνει στην πλάτη της λονδρέζικης άμυνας και να κάνει το πλασέ με το αριστερό, με τον Μεντί να βγαίνει εξαιρετικά και να βρίσκει τη μπάλα με το χέρι, για να σταματήσει αυτή στη ρίζα του δεξιού δοκαριού.

Στο 65ο λεπτό ο Τούχελ, βλέποντας την ομάδα του να πέφτει από δυνάμεις, προχώρησε σε τρεις αλλαγές, ωστόσο δεν μπόρεσε να ανακόψει την ορμή της Βιγιαρεάλ, η οποία απείλησε εκ νέου στο 68' με τον Εστουπινάν (νέα θετική επέμβαση του Μεντί) για να έρθει τελικά η δικαίωσή της στο 73ο λεπτό.

Τότε που οι παίκτες του Έμερι έκλεισαν ξανά εκείνους της Τσέλσι στην περιοχή τους, με τον Ντία να βγάζει υπέροχη ασίστ με το τακουνάκι για τον Ζεράρ Ρομέρο και τον εκτελεστή της Βιγιαρεάλ να μην αφήνει περιθώριο αντίδρασης στον Μεντί στέλνοντας τη μπάλα ψηλά στο δεξί παραθυράκι της μπλε εστίας (1-1).

Το γκολ αυτό ανάγκασε την Τσέλσι να πάρει ξανά την πρωτοβουλία και να ψάξει το δεύτερο γκολ, όμως η Βιγιαρεάλ ήταν εξαιρετική στην αναχαίτιση των Λονδρέζων και το 1-1 έμεινε αναπόφευκτα ως το φινάλε, με τους Ισπανούς να επιβραβεύονται για τη σπουδαία αντεπίθεση που έκαναν στο δεύτερο μέρος και τους Άγγλους να τιμωρούνται για την επιλογή τους να "κάτσουν" στο γκολ του Ζιγές, για να οδηγηθούν αμφότεροι στην ημίωρη παράταση.

Εκεί ο ρυθμός έπεσε αναπόφευκτα και από τις δύο ομάδες που κοίταξαν περισσότερο τα νώτα τους και δεν πήραν το παραμικρό ρίσκο, με την Τσέλσι να έχει την ευκαιρία στο 100' για το 2-1 αλλά τον Πούλισικ να την σπαταλά, στέλνοντας τη μπάλα έξω από το δεξί δοκάρι με συρτό διαγώνιο πλασέ από πλεονεκτική θέση.

Στο 108' οι μπλέ είχαν νέα καλή στιγμή, μόνο που αυτή τη φορά βρήκαν απέναντί τους τον Ασένχο, που όρθωσε τείχος, αποκρούοντας εντυπωσιακά σε κόρνερ το δυνατό σουτ του Μάουντ από το ύψος της μεγάλης περιοχής.

Αυτή ήταν και η τελευταία ευκαιρία στην παράταση, με τον Τούχελ να επιλέγει στο 119' να κάνει αλλαγή τερματοφύλακα και να ρίχνει τον αναπληρωματικό Κέπα στη θέση του βασικού Μεντί για να υπερασπιστεί την εστία της Τσέλσι στη διαδικασία των πέναλτι.

Η επιλογή του Γερμανού λίγο πριν το φινάλε της παράτασης αποδείχτηκε κίνηση-ματ, με τον Ισπανό κίπερ να δικαιώνει 100% τον προπονητή του καθώς απέκρουσε τις εκτελέσεις των Μαντί και Αλμπιόλ και ουσιαστικά έβγαλε νοκ-άουτ τους συμπατριώτες του, συμβάλλοντας τα μέγιστα στο να κατακτήσει το τρόπαιο η ομάδα του δυτικού Λονδίνου με 6-5 στα πέναλτι!

Η διαδικασία των πέναλτι:

Ο Ασένχο απέκρουσε το πέναλτι του Χάβερτς

1-0 για την Βιγιαρεάλ με τον Ζεράρ Μορένο

1-1 για την Τσέλσι με τον Αθπιλικουέτα

Ο Κέπα απέκρουσε το πέναλτι του Μαντί

2-1 για την Τσέλσι ο Αλόνσο

2-2 για την Βιγιαρεάλ ο Εστουπινάν

3-2 για την Τσέλσι ο Μάουντ

3-3 για την Βιγιαρεάλ ο Γκόμεθ

4-3 για την Τσέλσι ο Ζορζίνιο

4-4 για την Βιγιαρεάλ ο Ράμπα

5-4 για την Τσέλσι ο Πούλισικ

5-5 για την Βιγιαρεάλ ο Φόιτ

6-5 για την Τσέλσι ο Ρίντιγκερ

Ο Κέπα απέκρουσε το πέναλτι του Αλμπιόλ και χάρισε το τρόπαιο στην Τσέλσι!

ΤΣΕΛΣΙ: Μεντί (119' Κέπα), Ζουμά (66' Κρίστενσεν), Σαλομπά, Ρίντιγκερ, Χάντσον-Οντόι (82' Αθπιλικουέτα), Καντέ (65'΄Ζορζίνιο), Κόβατσιτς, Αλόνσο, Ζιγές (43' Πούλισικ), Χάβερτς, Βέρνερ (65' Μάουντ)

ΒΙΓΙΑΡΕΑΛ: Ασένχο, Φόιτ, Αλμπιόλ, Πάου Τόρες, Πεδράθα (58' Εστουπινάν), Τριγκέρος (70' Γκόμεθ), Καπουέ (70' Γκασπάρ), Αλμπέρτο Μορένο (85' Μορλάνες), Πίνο (91'΄ Μαντί), Μορένο, Ντία (86' Ράμπα)

TAGS ΕΥΡΩΠΗ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΤΣΕΛΣΙ ΒΙΓΙΑΡΕΑΛ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ