ΤΣΕΛΣΙ

Τσέλσι: Ο βαθύπλουτος Χάνσγιοργκ Βις θα αγοράσει από τον Αμπράμοβιτς με τους όρους του, όχι από φιλανθρωπία

Ο Κρίστιαν Πούλισικ πανηγυρίζει γκολ της Τσέλσι
Ο Κρίστιαν Πούλισικ πανηγυρίζει γκολ της Τσέλσι AP PHOTO/IAN WALTON

Με περιουσία που ξεπερνά τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια ο Ελβετός Χάνσγιορκ Βις θεωρείται ένας εκ των φιλάνθρωπων επιχειρηματιών στον κόσμο. Μόνο που, αν εμπλακεί στην Τσέλσι, θα το κάνει με τους δικούς του όρους.

Αφότου ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς ενημέρωσε για την πρόθεσή του να απεμπλακεί από την Τσέλσι πουλώντας τις μετοχές του 19 χρόνια μετά την αγορά τους από τον Κεν Μπέιτς, προέκυψαν στιγμιαία δύο καίρια ερωτήματα.

Στο θεμελιώδες "γιατί τώρα;" απάντησε ο Θέμης Καίσαρης στον τελευταίο χρονικά Ζοσιμάρ, αναλύοντας τη στρατηγική κίνηση του Ρώσου μεγιστάνα και κάνοντας λόγο για μια πλύση που ολοκληρώθηκε.

Στο "σε ποιον θα πουλήσει;" είναι το επόμενο μείζον ζήτημα που χρήζει ανάλυσης.

Σε πρώτη φάση το όνομα που είδε το φως της δημοσιότητας ήταν του Ελβετού δισεκατομμυριούχου Χάνσγιορκ Βις. Σήμερα 86 ετών ο γεννημένος στη Βέρνη επιχειρηματίας, ανήκει στην "κάστα" των 500 πιο πλούσιων ανθρώπων του πλανήτη με την περιουσία του να εκτιμάται από το Forbes στα 5.1 δισ. δολάρια.

Φαινομενικά και πρακτικά ο Βις διαθέτει την οικονομική επιφάνεια να προχωρήσει στην εξαγορά των μετοχών του Αμπράμοβιτς, καλύπτοντας εξ ολοκλήρου το τίμημα που ζητά (γύρω στα 3 δισ. λίρες) για να παραδώσει τα ηνία και ν' αποχωρήσει, χαρίζοντας μάλιστα το 1.5 δισεκατομμύριο που υποστηρίζει πως του οφείλεται από το κλαμπ υπό τη μορφή δανείου.

Ο Ελβετός επιχειρηματίας δεν απέκλεισε την πιθανότητα εμπλοκής του στην αγοραπωλησία της Τσέλσι. Υπό την προϋπόθεση ότι η συμφωνία θα είναι συμφέρουσα. Μιλώντας σε μέσο της πατρίδας του (Blick) ο Βις ισχυρίστηκε αρχικά ότι "αυτή τη στιγμή ο Αμπράμοβιτς ζητάει πάρα πολλά", αλλά συνέχισε ομολογώντας πως "μπορώ κάλλιστα να φανταστώ ότι θα ξεκινήσω κάτι στην Τσέλσι".

Με δύο προϋποθέσεις όμως. Η πρώτη ν' αποτελεί και ο ίδιος κομμάτι κοινοπραξίας που "θα αποτελείται από έξι ως επτά επενδυτές", γιατί "δεν πρόκειται να κάνω κάτι τέτοιο μόνος μου" και η δεύτερη "να εξετάσω πρώτα τους γενικούς όρους".

Το 2019 ο Χάνσγιορκ Βις είχε βραβευτεί ως Φιλάνθρωπος της Χρονιάς, διότι προχώρησε στη μεγαλύτερη χορηγία που είχε γίνει ποτέ μέχρι τότε για ανάλογη περίπτωση. Είχε δωρίσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια για την προστασία του περιβάλλοντος και τη διατήρηση του φυσικού πλούτου για το 30% του πλανήτη, σε στεριά και θάλασσα, έως το 2030.

"Η χλωρίδα και η πανίδα υπολογίζεται ότι εξαφανίζονται 1.000 φορές γρηγορότερα απ' όσο πριν φτάσουν οι άνθρωποι στη σκηνή. Η κλιματική αλλαγή ανατρέπει τα οικοσυστήματα σε ολόκληρο τον πλανήτη. Τα δάση, η αλιεία και τα αποθέματα πόσιμου νερού κινδυνεύουν, καθώς οι εξορυκτικές βιομηχανίες μασούν περαιτέρω στη φύση", έγραφε σε άρθρο του στους NY Times, αναλύοντας τον λόγο που έλαβε μια τέτοια πρωτοβουλία.

Ποιος είναι ο υποψήφιος επενδυτής της Τσέλσι

Ο Βις είχε ήδη φανερώσει τις ανησυχίες του από χρόνια. Ξόδευε ετησίως ένα μεγάλο ποσό για τη στήριξη ιατρικών ερευνών και τεχνολογικών καινοτομιών, στηρίζοντας εμπράκτως πανεπιστημιακούς οργανισμούς και φορείς που εργάζονταν για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των έμβιων όντων.

Το 2008 είχε χαρίσει 125 εκατομμύρια στο Χάρβαρντ για την ίδρυση πολυεπιστημονικού ινστιτούτου, το 2014 ενίσχυσε με 120 εκατομμύρια δολάρια το Ελβετικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχης, από το 2015 και για τρία χρόνια είχε δαπανήσει περισσότερα από 350 εκατομμύρια δολάρια για περιβαλλοντικούς σκοπούς, κυρίως στο δυτικό τμήμα των ΗΠΑ.

Η πηγή των χρημάτων του ήταν η προσωπική περιουσία που άρχισε να δημιουργεί από τα μέσα των 60s, όταν και τελείωσε το μεταπτυχιακό του στις ΗΠΑ. Παιδί μιας πενταμελούς μεσοαστικής οικογένειας της Βέρνης που είχε απλώς τα απαραίτητα για τη διαβίωσή της στην μεταπολεμική Ευρώπη, ο Βις σπούδασε αρχικά στο πανεπιστήμιο της Ζυρίχης κι από εκεί έκανε το ταξίδι για την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

"Είχαμε πολύ λίγα χρήματα, αλλά η οικογένειά μου ήταν πνευματικά πλούσια, είχα τα πιο συναρπαστικά νιάτα και με έκανε να σκέφτομαι πολύ ανεξάρτητα", έχει πει ο Βις.

Η ίδρυση της εταιρίας και το μεγάλο deal

Αφού αποφοίτησε ακολούθως από το Χάρβαρντ βρήκε διάφορες διοικητικές θέσεις βιομηχανιών ανά τον κόσμο, προτού μπει ο ίδιος στην παραγωγή - ηγεσία. Ήταν διπλοθεσίτης, όταν γνώρισε έναν χειρουργό με τον οποίο συνεργάστηκαν για να ιδρύσουν μια ελβετική εταιρία παραγωγής ιατρικών ειδών (επιθέματα, πλάκες, βίδες, κλπ).

Η δημιουργία Synthes έγινε το "διαβατήριο" για τη μετάβαση στον πλούτο. Από το 1977 είχε ήδη ιδρύσει το αμερικανικό παράρτημα της εταιρίας, στο Γουέστ Τσέστερ της Πενσιλβάνια, επεκτείνοντας τις δουλειές του σε μια αγορά που αναπτυσσόταν με γεωμετρική πρόοδο. Είχε ήδη πελάτες στις ΗΠΑ, απλώς με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να έχει άμεση πρόσβαση σ' έναν άλλο κόσμο, μιλώντας απευθείας με γιατρούς και νοσοκομειακά ιδρύματα.

Ο Βις αυγάτιζε διαρκώς την περιουσία του, αλλά ο αμύθητος πλούτος ήρθε όταν το 2012 έδωσε τη συγκατάθεσή του για την πώληση της εταιρίας στον κολοσσό Johnson & Johnson, που ήθελε ν' απορροφήσει το πελατολόγιό της Synthes. Το deal οριοθετήθηκε στα 20 δισεκατομμύρια δολάρια (τόσο σε μετρητά όσο και και μετοχές) και ο Ελβετός επιχειρηματίας κολύμπησε στο χρήμα, αφήνοντας πίσω τις κατηγορίες περί χρήσης μη ελεγμένου οστικού τσιμέντου με βάση το φωσφορικό ασβέστιο άνευ άδειας από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων.

Τότε είχαν καταδικαστεί ανώτατα στελέχη της εταιρίας για τον θάνατο τριών ασθενών, αλλά ο ίδιος όχι.

Η ζωή μετά

Φεύγοντας με τόσο... ρευστό στον λογαριασμό του και δίχως ευθύνες να τον καταδιώκουν, μπορούσε να κάνει όλα όσα ονειρευόταν από το 1958 που πρωτοταξίδεψε με ελικοφόρο αεροπλάνο στις ΗΠΑ και ερωτεύτηκε το μαγευτικό και παρθένο, ακόμη, τοπίο των δυτικών πολιτειών. Ήταν από τότε μαγεμένος, αλλά πλέον είχε τα μέσα να κάνει τη μαγεία αυτή πραγματικότητα, επιμένοντας ότι "τα εμβληματικά τοπία ενός έθνους πρέπει να προστατεύονται για να τα γνωρίσουν και να τα εξερευνήσουν όλοι".

Μόνιμος κάτοικος της πόλης Ουίλσον στο Ουαϊόμινγκ, άλλαξε εντελώς τρόπο ζωής, αφιερώθηκε στη φιλανθρωπία και αφοσιώθηκε σε ασχολίες που αγαπούσε από χρόνια (πεζοπορία, σκι, πτήσεις αεροπλάνου, ράντσο), μοιράζοντας τον χρόνο του μεταξύ ΗΠΑ και Ελβετίας ενόσω παρέμενε μέτοχος κερδοφόρων εταιριών βιοτεχνολογίας.

Ούτως ή άλλως δηλώνει ένας άνθρωπος της διπλανής πόρτας, που "έχω τους ίδιους φίλους που είχα πριν και εξακολουθώ να παίρνω τοπικά μέσα μεταφοράς στη Βέρνη. Απλώς έχω μερικά ωραία σπίτια που δεν μπορούσα να πληρώσω πριν", αρνούμενος πως το χρήμα τον έχει... αλλοιώσει ως προσωπικότητα.

Ο Βις είναι αποδεδειγμένα ένας φιλάνθρωπος. Με ό,τι αυτό κρύβει ή όχι πίσω από τον χαρακτηρισμό. Την Τσέλσι πάντως δεν πρόκειται να την αγοράσει (αν την αγόρασε και με όποιους την αγόρασε) από φιλανθρωπία. Ναι μεν επικαλείται συχνά τη φράση "αν η ζωή σου έχει δώσει φήμη και περιουσία, έχεις το καθήκον να τα επιστρέψεις στην κοινωνία", αλλά την Τσέλσι θα την αγοράσει ως ένα από τα πιο "ακριβά" και πετυχημένα κλαμπ της τελευταίας 20ετίας στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο και όχι για να εξυπηρετήσει τον Αμπράμοβιτς.

TAGS ΤΣΕΛΣΙ PREMIER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ