CHAMPIONS LEAGUE

Τσέλσι - Ντόρτμουντ 2-0: Μεγάλη ανατροπή με Στέρλινγκ και Χάβερτς και πρόκριση στους "8" του Champions League

Τσέλσι - Ντόρτμουντ 2-0: Μεγάλη ανατροπή με Στέρλινγκ και Χάβερτς και πρόκριση στους "8" του Champions League
@2023 ALASTAIR GRANT/AP IMAGES

Με σκόρερ τον Στέρλινγκ στο πρώτο μέρος και τον Χάβερτς (πεν.) στο δεύτερο, η Τσέλσι επικράτησε δίκαια με 2-0 της Ντόρτμουντ στο "Στάμφορντ Μπριτζ", για να ανατρέψει την ήττα της με 1-0 στην Βεστφαλία και να προκριθεί στους "8" του Champions League.

Η Τσέλσι παρατάχτηκε στη σέντρα έχοντας να επιδείξει μόλις 2 νίκες σε 12 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις μέσα στο 2023 και είχε απέναντί της την πιο φορμαρισμένη ομάδα της Ευρώπης, την Ντόρτμουντ, που μετρούσε στον αντίποδα ένα καθόλα εντυπωσιακό "10 στα 10" όμως το φινάλε βρήκε τον Γκρέιαμ Πότερ και τους παίκτες του να πανηγυρίζουν και τους οπαδούς των μπλε σε κατάσταση έκστασης.

Και αυτό γιατί οι Λονδρέζοι πραγματοποίησαν μία από τις καλύτερες εμφανίσεις τους μέσα στη σεζόν και με ένα ψυχωμένο αλλά και μυαλωμένο παιχνίδι στο μεγαλύτερο διάστημα του ματς, επιβλήθηκαν των αντιπάλων τους με 2-0, για να ανατρέψουν το 0-1 στο πρώτο ματς από το γκολ του Αντεγέμι και να πανηγυρίσουν εκείνοι την πρόκριση στα προημιτελικά του Champions League.

Μεγάλοι πρωταγωνιστές για τους μπλε ήταν ο Ραχίμ Στέρλινγκ που έκανε το 1-0 στο 43ο λεπτό και άνοιξε το δρόμο προς τους "8" (έχει πλέον συμμετοχή σε 44 γκολ στο Champions League, με 27 γκολ και 17 ασίστ) και ο Κάι Χάβερτς, με τον σκόρερ του χρυσού γκολ της Τσέλσι στον τελικό του 2021 κόντρα στην Μάντσεστερ Σίτι να γράφει το τελικό 2-0 στο 53' από την άσπρη βούλα, όπου χρειάστηκε να εκτελέσει δύο πέναλτι.

Το ματς

Με τη νίκη να είναι μονόδρομος για αυτήν στο δρόμο της πρόκρισης, η Τσέλσι μπήκε πιο δυνατά και επιθετικά και στο πρώτο 10λεπτο πίεσε ψηλά την αντίπαλό της, έχοντας μάλιστα σε αυτό το διάστημα δύο καλές στιγμές. Στο 6' ο Φέλιξ βγήκε απέναντι στον Μάγερ όμως το πλασέ του από πλάγια θέση αποκρούστηκε σε κόρνερ ενώ στο 8' ο Χάβερτς έκανε δυνατό σουτ υπό την πίεση του Τζαν και έστειλε τη μπάλα άουτ.

Αφού απορρόφησε τους ισχυρούς κραδασμούς στην εκκίνηση, στη συνέχεια η Ντόρτμουντ κέρδισε μέτρα στο γήπεδο και τον έλεγχο χάρη στην κατοχή της μπάλας, για να έχει στο 17ο λεπτό τη δική της στιγμή στο ματς αλλά τον Κέπα να εκτινάσσεται στη δεξιά γωνία του και να διώχνει σε κόρνερ την απευθείας εκτέλεση φάουλ του Ρόις.

Στο 25ο λεπτό οι Βεστφαλοί είχαν φτάσει την κατοχή μπάλας στο 71% υπέρ τους, με την Τσέλσι να παίρνει όμως εκ νέου τα ηνία και να φτιάχνει, τη μία μετά την άλλη, φάσεις για γκολ. Στο 28' ο Χάβερτς ήταν άτυχος καθώς είδε τη μπάλα να σταματάει στο αριστερό δοκάρι από σουτ του (λίγο αργότερα σκόραρε όμως ήταν εκτεθειμένος στην αρχή της φάσης ο Στέρλινγκ), στο 40' ο Φέλιξ νικήθηκε από τον Μάγερ και στο 42' ο Τσίλγουελ ήταν άστοχος, για να έρθει η λύτρωση για τους μπλε στο 43'.

Τότε που ο Τσίλγουελ έκανε το γύρισμα από τα αριστερά και ο Στέρλινγκ έγινε κάτοχος της μπάλας στο ύψος του πέναλτι, για να κερδίσει την κόντρα από τον Ρόις που προσπάθησε να τον σταματήσει και να ξετινάζει τα δίχτυα της γερμανικής εστίας για το 1-0, αποτέλεσμα που οδήγησε τις δύο ομάδες στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα και ήταν δίκαιο βάση της εικόνας των δύο ομάδων.

Όσο ιδανικά έκλεισε το πρώτο μέρος, άλλο τόσο ονειρεμένα άνοιξε το δεύτερο για την Τσέλσι, αφού σε μία από τις πρώτες της επικίνδυνες επισκέψεις στα αντίπαλα καρέ, κέρδισε πέναλτι. Μετά σέντρα του Τσίλγουελ η μπάλα βρήκε στο χέρι του Βολφ και ο διαιτητής Μάκελι έδειξε την άσπρη βούλα μετά από έλεγχο της φάσης από το VAR, που έστειλε τον ίδιο να δει την επίμαχη φάση στο μόνιτορ.

Ο Χάβερτς ανέλαβε την εκτέλεση και έστειλε τη μπάλα στο αριστερό δοκάρι του Μάγερ που έπεσε στην άλλη γωνία, όμως η τύχη τού έκλεισε πονηρά το μάτι, αφού ένας από τους παίκτες της Ντόρτμουντ που είχε μπει νωρίτερα στη μεγάλη περιοχή έδιωξε τη μπάλα στην επαναφορά και ο διαιτητής διέταξε να ξαναχτυπηθεί το πέναλτι.

Τόσο ο Χάβερτς όσο και ο Μάγερ διάλεξαν ξανά την ίδια γωνία, όμως ο Γερμανός φορ της Τσέλσι ήταν αυτή τη φορά εύστοχος και έκανε 2-0 που ήταν και αποτέλεσμα πρόκρισης για την ομάδα του.

Η Ντόρτμουντ βρέθηκε αυτομάτως σε θέση τρομακτικής πίεσης και βγήκε μπροστά για να βρει το γκολ όμως στις δύο καλές φάσεις που είχε μέσα σε μερικά λεπτά, δεν ήταν εύστοχη, με τον Μπέλιγχαμ να στέλνει τη μπάλα άουτ στο 58' από πλεονεκτική θέση και τον Κέπα να πραγματοποιεί σπουδαία επέμβαση στο 65' σε δυνατό σουτ του Βολφ.

Από την πλευρά της η Τσέλσι δεν άλλαξε το πλάνο της μετά το γκολ του Χάβερτς , παρά προτίμησε να μείνει πίσω κλείνοντας τους χώρους και να ανοίγεται μόνο στην κόντρα, για να βρει μάλιστα και τρίτο γκολ με τον Γκάλαγκερ στο 76', που δεν μέτρησε καθώς ήταν εκτεθειμένος ο Στέρλινγκ.

Στο τελευταίο δεκάλεπτο συν τα έξι των καθυστερήσεων δεν άλλαξαν πολλά, με την Τσέλσι να αμύνεται υποδειγματικά και την Ντόρτμουντ να δυσκολεύεται να απειλήσει ουσιαστικά και την κλεψύδρα του χρόνου να αδειάζει επικίνδυνα για τους παίκτες του Έντιν Τέρζιτς.

Στο 89' ο Μπέλιγχαμ έστειλε τη μπάλα άουτ με ψηλοκρεμαστή κεφαλιά ενώ στο 90+5' ο Βολφ είδε το σουτ του μέσα από τη μεγάλη περιοχή να σταματάει πάνω στον Κέπα, για να σφραγιστεί το 2-0 και να οδηγήσει την Τσέλσι στους "8".

Σημειώνεται πως η Τσέλσι πήρε την πρόκριση για πέμπτη φορά σε νοκ-άουτ ζευγάρι έχοντας χάσει το πρώτο παιχνίδι (είναι στην κορυφή της σχετικής λίστας μαζί με Μπαρτσελόνα, Γιουβέντους και Ρεάλ) ενώ ο Γκρέιαμ Πότερ έγινε μόλις ο δεύτερος Άγγλος προπονητής με πέντε νίκες σε μία σεζόν Champions League μετά από τον Μπόμπι Ρόμπσον (2002-03).

ΤΣΕΛΣΙ: Κέπα, Φοφανά, Κουλιμπαλί, Κουκουρέγια, Τζέιμς, Κόβατσιτς (83' Λόφτους-Τσικ), Φερνάντες (87' Ζακάρια), Τσίλγουελ, Στέρλινγκ (83' Πούλισικ), Χάβερτς, Φέλιξ (68' Γκάλαγκερ)

ΝΤΟΡΤΜΟΥΝΤ: Μάγερ, Βολφ, Σούλε, Σλότερμπεκ, Γκερέιρο, Τζαν, Μπραντ (5' Ρέινα), Μπέλιγχαμ, Όζκαν (64' Γκίτενς), Ρόις, Αλέ (77' Μάλεν)

Το πρόγραμμα της φάσης των 16

  • Μπενφίκα - Μπριζ 5-1 (38' Ράφα Σίλβα, 45+2', 57' Ράμος, 71' πέν., 77' Νέρες / 87' Μέιχερ) [2-0]
  • Τσέλσι - Ντόρτμουντ 2-0 (43' Στέρλινγκ, 53' πέν. Χάβερτς) [0-1]
  • 08/03 22:00 Τότεναμ - Μίλαν [0-1]
  • 08/03 22:00 Μπάγερν - Παρί [1-0]
  • 14/03 22:00 Μάντσεστερ Σίτι - Λειψία [1-1]
  • 14/03 22:00 Πόρτο - Ίντερ [0-1]
  • 15/03 22:00 Νάπολι - Άιντραχτ [2-0]
  • 15/03 22:00 Ρεάλ - Λίβερπουλ [5-2]
TAGS CHAMPIONS LEAGUE ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΤΣΕΛΣΙ ΝΤΟΡΤΜΟΥΝΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ